Руското посолство в София отбеляза 9-ти септември със снимка фалшификат

 

© Фейсбук на Руското посолство в София

 Посолството на Руската федерация в България публикува днес снимка, която би трябвало да показва посрещането на съветските войски в София през 1944 година. Оказва се обаче, че тя е фалшификат, написа в сайта си разследващият журналист и бивш автор на "Дневник" Христо Христов.


Към снимката няма текст, но появата и точно днес няма как да не свърже с отбелязването от част от българите на "Деня на свободата и победата над фашизма в България". Христов посочва, че на днешния ден преди 72 години българските комунисти влизат във властта с помощта на съветска армия, която ден по-рано нахлува в Царство България и го окупира.


Журналистът отбелязва, че снимката на съветски танкове с войници на тях, преминаващи по бул. "Цар Освободител", приветствани от многолюдни посрещачи от двете страни на булеварда, няма как да е истинска. Христов посочва, че по-внимателното вглеждане в кадъра разкрива, че става дума за фотомонтаж, като двата танка, войниците на тях и част от "посрещачите" са добавени допълнително.
Това е направено в първите години на комунистическия режим у нас, когато преправеният кадър е използван с пропагандни цели. Журналистът казва още, че фалшификацията лъсва и заради посоката на движение на руските войници – от запад на изток.


Всъщност "освободителите" пристигат в София на 15 септември, а не на 9 септември 1944 г., при това от изток, а не от запад, както е на снимката-фалшификат. Това се вижда от снимки, част от архива на Националния военносторически музей, които сайтът на Христов публикува.


В коментарите под фотоса във "Фейсбук" страницата на Руското посолство се посочват и други несъответствия. Надписите на плакатите, който хората държат, например, са написани според правилата на правописната реформа, направена по-късно през 1945 година.


Ето и още няколко показателни коментара под снимката


Димитър Иванов: Снимка-фалшификат. Като цялата история, писана от комунистите и съветските марионетки.


Temenuga Atanasova: Доста нагла лъжа, да не говорим колко некадърен е колажът. "Посолство" от посолявам ли идва?


Tihomir Petrov: Евтин фалшификат е снимката , както и цялата съветска пропаганда!


Емил Мирчев: С минимално познание ще видиш, че е фалшификат...


Georgi Minchev: Както всичко от съветския катун - фалшификация.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK