Шансовете на Бокова в ООН са изчерпани, очаква се номинация за Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева и Ирина Бокова

© Дневник

Кристалина Георгиева и Ирина БоковаШансовете на Ирина Бокова – официалният кандидат на България за генерален секретар на ООН, изглеждат изчерпани след резултатите от четвъртото неофициално гласуване в Съвета за сигурност и коментарите на британски дипломат и агенция "Ройтерс".


В същото време източник на "Дневник" от правителството съобщи, че в следващите дни е възможно номинирането на Кристалина Георгиева за най-високия пост в световната организация, но още не е открита подходящата формула. Медии твърдят, че издигането ѝ за кандидат може да стане едновременно от три централноевропейски държави с подкрепата на Германия.


В петък проверката на подкрепата за 10-те кандидати показа, че Бокова не е успяла да събере подкрепа в сравнение с предходния вот и остава със 7 "за", 5 "не" и 3 "без мнение".
Двама от първоначалните 12 претенденти вече се оттеглиха, а британският постоянен представител Матю Райтрофт коментира, че се надява в състезанието да остават още по-малко кандидати. "Абсолютният минимум, от който се нужае всеки кандидат, са 9 "за" и нито един глас "против" с право на вето, така че който по някакъв начин не е покрил това изискване, няма да спечели", цитира думите му "Ройтерс".


Петото неформално гласуване е на 26 септември, а през октомври Съветът за сигурност трябва да избере кого предлага на Общото събрание на ООН за одобрение. Петте постоянни страни членки с право на вето са САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Досега никъде не е коментирано с факти коя държава от Съвета зад кого стои или кого не приема.


Над прага, посочен от Райкрофт, засега остават само трима и то с известна уговорка – не се знае дали сред гласовете "против" има член на Съвета за сигурност с право на вето.


Португалецът Антонио Гутериш остана №1 с 12 "за", 2 "против" и 1 "без мнение". Това е малко по-добър резултат за бившия премиер и ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците спрамо предишния вот, когато получи 11-3-1. Той печели всички неформални гласувания досега.


Мирослав Лайчак, външният министър на Словакия, е втори с 10-4-1, също леко подобрение спрямо предишния резултат 9-5-1. На ръба е сръбският му колега Вук Йеремич с 9-4-2.


Бокова и останалите четири жени сред кандидатите са под прага от 9 гласа "за".


"Граждански организации и почти една трета от 193 членове на Общото събрание на ООН, предвождани от Колумбия, водят кампания за избиране на първата жена генерален секретар. Но надеждите жена да оглави ООН изглежда се изпариха", пише "Ройтерс".


Според ръководителя на бюрото в Ню Йорк на телевизионния канал "Ал Арабия" Талал ал Хадж в следващите дни Унгария, Латвия и Хърватия ще номинират зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева за генерален секретар. И четирите държави нямат свой кандидат в състезанието и Ал Хадж смята, че обединяващата формула ще е "кандидат на Европейската народна партия".


Той казва още, че според негови източници този план е бил финализиран в кулоарите на срещата на Г-20 преди броени дни в Китай и че Албания, която е била поканена да се включи в групата, е отказала.


Има логика официалното издигане на Кристалина Георгиева да стане в първите дни на следващата седмица, защото на 13-14 септември в София пристига унгарският премиер Виктор Орбан и на срещите да бъдат уточнени последните подробности.


Ситуацията е доста деликатна, защото Бокова е официалната номинация на правителството на Бойко Борисов.


Източник на "Дневник" казва, че до вторник или сряда Бокова може сама да се оттегли от състезанието в ООН и България да издигне друг свой официален претендент. Ако това не се случи, кабинетът ще премине към формула, в която да може да подкрепи централноевропейската номинация.


Самата Кристалина Георгиева никога досега не е потвърждавала официално, че обмисля да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Анализатори на процеса на избиране на наследник на Бан Ки Мун още през пролетта коментираха, че е напълно логично кандидатът с реални шансове да бъде издигнат в последния момент.


Не е ясно дали ако приеме номинацията, Кристалина Георгиева ще подаде оставка от Европейската комисия. В случай на напускане на поста, България ще трябва да предложи нов еврокомисар, но няма никаква сигурност, че той или тя ще получи същия ресор – управление на многомилиардния бюджет на ЕС. Принципът досега е бил ресорът да се определя от председателя на Еврокомисията съгласно квалификацията на националния кандидат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK