И лесовъдите отрекоха да се готви сеч в Борисовата градина

И лесовъдите отрекоха да се готви сеч в Борисовата градина

© Юлия ЛазароваЕкипът на Лесотехническият университет, на който Столичната община е възложила експертната оценка за съхраняване и опазване на горската част от Борисовата градина, нарече "нелепи и злонамерени" твърденията, че се готви сеч в най-големия парк в София.


В изявление на ректора на университета, разпратено до медиите днес, се посочва, че работата на лесовъдите е тълкувана некоректно и че тя отговаря на всички изисквания на законите, професионалните стандарти и научната етика. Вчера Столичната община излезе с изявление, в което също отхвърли подозренията за подготвяно строителство в парка.


Напрежението около Борисовата градина се породи в резултат от обществено обсъждане на 7 септември, след което жители на квартал "Изгрев" сигнализираха, че под предлог за необходима санитарна сеч, се готви премахване на 30 на сто от дърветата в парка и застрояването на пространството с площадки, асфалтирани алеи и други съоръжения. В обсъждането са участвали и представители на Лесотехническия университет, който има договор с общината за инвентаризация и ландшафтна оценка на лесопарковата част на Борисовата градина.
Целта на разработката е да изследва и опише състоянието на лесопарковите територии в Столична община и да посочи необходимите мерки за съхраняване и възстановяване на горските масиви, се казва в съобщението на университета.


"Отговорно заявяваме, че всички твърдения за изсичане на растителност и безотговорни намеси в дървесно-храстовите масиви на територията на парка са нелепи и злонамерени", посочват от научно-изледователския екип. Специалистите допълват, че са готови по всяко време да дадат информация и разяснения по своята работа.


"Категорично подчертаваме, че работата ни не включва по никакъв начин каквато и да е промяна на статута на територията или строителни дейности от какъвто и да е порядък, каквито спекулации се правят", пишат от Лесотехническия университет.


"Дневник" публикува пълния текст на писмото:


Изявление от Ректора на Лесотехническия университет и работен екип на Научно-изследователския сектор при ЛТУ


Във връзка с възникнало напрежение и некоректно тълкуване на работата по проекта за Инвентаризация и ландшафтна оценка на лесопарковата част на Княз Борисовата градина, Лесотехническият университет и научно-изследователския сектор като изпълнител на договор със Столична община е длъжен да изясни смисъла и съдържанието на проекта.


Целта на разработката е да изследва и опише състоянието на лесопарковите територии в Столична община и да посочи необходимите мерки за съхраняване и възстановяване на горските масиви. Досега са извършени четири предходни инвентаризации на растителността на Княз Борисовата градина – 1909 г., 1935 г., 1980 г. и през 1999 г. Съгласно законодателството паркоустройствените проекти се актуализират през 10 години, за да се осигури оптималното състояние и защита на растителността – дървесна и храстова.


Без стриктното прилагане на установените и предвидени дейности и грижи от инвентаризацията и ландшафтната оценка на територията на лесопарковата част, ще последва деградация на растителността и редуциране на рекреационните и възможности, изключително необходими в столичния град.


Преди да влезе в сила разработвания проект, на етапи се провеждат обществени обсъждания, чиято цел е запознаване на заинтересованите страни и гражданите със смисъла и целите му. След тях проектът се одобрява от професионална и административна комисия и едва тогава влиза в сила за изпълнение през следващ 10 годишен период. В тази връзка екипът на проекта е готов по всяко време да даде информация и разяснения по своята работа. Предвижда се и среща на терена на лесопарка за нагледно пояснение на начина, по който се прави оценка, на която да присъстват всички желаещи.


Отговорно заявяваме, че всички твърдения за изсичане на растителност и безотговорни намеси в дървесно-храстовите масиви на територията на парка са нелепи и злонамерени.


Лесотехническият университет и екипът му по този договор още веднъж апелират за разум и доверие в професионалното отношение и грижа към опазване на Княз Борисовата градина в нейния исторически вид.


Първите резултати от работата ни сочат, че преобладаването на боровите култури (бял и черен бор) е отстъпило място на широколистната растителност. Това е резултат на активно протичащия сукцесионен процес на възстановяване на естествената за този район широколистна растителност. По своя облик насажденията наподобяват такива от естествен произход. Успешно са протекли интродукционната и в значителна степен аклиматизационната фаза на използваните чуждоземни видове. Показатели за успешното естествено възобновяване на гората са добрият растеж и развитието на подраста.


Целта на лесотехническата оценка е комплексен подход за поддържане и подпомагане на естествените процеси, които протичат в лесопарковите насаждения, както и подобряване на рекреационната им и естетическа стойност.
Категорично подчертаваме, че работата ни не включва по никакъв начин каквато и да е промяна на статута на територията или строителни дейности от какъвто и да е порядък, каквито спекулации се правят. С договора между Лесотехническия университет и Столична община се цели максимално отговорна и професионална защита на лесопарка на Княз Борисовата градина, както и на всички лесопаркови територии на София.


Дейността по инвентаризацията и ландшафтната оценка е в пълно съответствие с всички закони, наредби и нормативни документи действащи в тази област, както и най-високите професионални стандарти и научна етика.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 288 Гневно

  Тези наистина ни имат за идиоти! Строителството в частта Погребите, ще им извади очите, а те твърдят тъпо и упорито - няма!

 2. 2 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 288 Гневно

  Тези наистина ни имат за идиоти! Цял квартал блокове се вдигнаха в частта Погребите, ще им извадят очите , а те тъпо и упорито -няма сеч. Блоковете са построени на върховете на дърветата....

 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Разстроено
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK