Общината пита софиянци дали да останат паветата на бул. "Дондуков"

Поглед отвисоко към бул "Дондуков"

© Цветелина Николаева, Капитал

Поглед отвисоко към бул "Дондуков"Столичната община обсъжда три възможни варианта за ремонт на бул. "Княз Ал. Дондуков" в участъка от ул. "Бачо Киро" до ул. "Кракра". Те се различават основно по вида на предложената настилка на пътните платна - павета, както е досега, павета и асфалт или цялостно асфалтиране.


Това каза пред "Дневник" главният архитект на София Здравко Здравков след обществено обсъждане, на което зам.-кметът Евгени Крусев е представил различните възможности.


Последната дума е на гражданите, които ще могат да гласуват в специална анкета, публикувана на сайта на Столичната община. Те могат да изберат кой вариант предпочитат:
- павираната настилка да остане както на пътните платна, така и при трамвайните трасета;


- активните пътни платна да бъдат асфалтирани, а при трамвайните трасета и в зоната за паркиране да бъде запазен паважът;


- цялата настилка да бъде подменена с асфалтова.


Реконструкцията на булеварда е предвидена за 2017 г. и включва ремонт на пътните платна, релсовия път и трамвайните спирки, тротоарните настилки, уличното осветление, подобряване на отводняването, подмяна на водопровод, както и обновяване на контактно-кабелната мрежа в участъка от ул. "Кракра" до Младежкия театър, съобщава БНТ.


Предвижда се изграждането на перони в района на трамвайните спирки. Проектирани са по два перона на всяко от кръстовищата бул. "Княз Ал. Дондуков" – ул. "Георги Раковски" и бул. "Княз Ал. Дондуков" - бул. "Васил Левски". Оставащата лента за движение на моторни превозни средства е 3,50 м.


Пероните са обособени до пешеходните пътеки на кръстовищата, за да могат пешеходците да използват за пресичане фазата на светофарите. Габаритът на пътното платно от 18 м с 2 тротоара по 5 м се запазва.


Предишната реконструкция на релсовия път по бул. "Княз Ал. Дондуков" е от 1992 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK