Тлеещите и предстоящите проблеми в съдебната система

Тлеещите и предстоящите проблеми в съдебната система

© Надежда Чипева, КапиталСлед съдебната ваканция, която продължи от средата на юли до началото на септември, съдилищата вече работят с пълна сила. Следващата седмица започват и заседанията на кадровия орган на системата - Висшия съдебен съвет. Поредната съдебна година обаче остави да тлеят неразрешени или поне не така убедително, както очаква обществото, въпроси. А очевидно се задават и нови проблеми, пред които ще бъдат изправени съдебната система като цяло и нейните представители.


Въпросите без отговор


През изтеклата съдебна година бяха приети измененията в Конституцията, които, заедно с двата пакета промени на Закона за съдебната власт, отбелязаха началото на частична съдебна реформа, въпреки първоначалните заявки за по-дълбоки промени. Бе представен и поредният мониторингов доклад от Европейската комисия, който проверява напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред. Той отново съдържаше критични оценки и доведе до външен анализ на прокуратурата.
Периодът премина под знака на няколко скандала, като нито един не бе осветен и решен, "Дневник" представя пет от тях.


Някой изпрати есемес до премиера по време на заседание на ВСС


На 14 януари 2016 г. председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изненадващо прекъсна заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), точно когато се обсъждаше темата с изтеклите записи, известни като "Яневагейт". А причината бе - получен от него есемес от премиера Бойко Борисов.


"Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme",


гласеше текстът на съобщението, което Панов показа пред журналисти. От граматиката на съобщението се разбира, че член на съвета е давал на Борисов информация "на живо" от заседанието.


Това се случва на първото за годината заседание на ВСС, което започна с обсъждане на предложението на етичната комисия за прекратяване на проверката по записите между отстранената от ръководния пост на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова. В крайна сметка съветът реши да прекрати проверката, а опитите на някои членове на ВСС за нейното подновяване бяха неуспешни.


Докато вървяха дебатите по "Яневагейт" безпрецедентно във ВСС се появи премиерът Бойко Борисов, който заяви, че "няма отношение към записите". Но не отговори на Лозан Панов защо му е препратил есемеса. Не остана незабелязано и, че при влизането на премиера в залата всички членове на съвета станаха на крака.


Два дни по-късно лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) и съветник на премиера по въпросите на борбата с корупцията Яне Янев обяви, че той е изпратил есемеса. Но не уточни откъде е получил информацията за разискващото се във ВСС.


Подозренията обаче в самото начало паднаха и си останаха върху члена на ВСС от парламентарната квота, приближен на Яне Янев - Димитър Узунов. На 20 януари той изненадващо бе избран за представляващ ВСС на мястото на Соня Найденова, която бе свалена без мотиви. Предположения, че той е изпратил есемеса бяха изказани, както от Румяна Ченалова, така и от бившия правосъден министър Христо Иванов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


Димитър Узунов отрече да е изпращал есемеса до Борисов, както и такъв до лидера на РЗС Яне Янев. По-късно той показа отговор от "Виваком" - мобилният оператор, чиито услуги ползва целият ВСС. В справката се казва, че от телефонния номер, чийто титуляр е съдебния съвет, няма изходящи съобщения за периода от 9.30 ч до 12.30 ч. на 14 януари 2016г. Отговорът на "Виваком" обаче засяга само изпращане на текстови съобщения чрез оператора, но не и чрез други приложения за кореспонденция (напр. Viber, WhatsApp, Messenger, Тelegram и други).


Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров, когото Румяна Ченалова посочи също като възможен вариант да е изпратил есемеса, определи скандала като преекспониран. И обяви, че няма да предостави разпечатка от телефона си, защото "имам 5 изходящи съобщения и те са към жени. Част от есемесите ми са с интимно съдържание".

И до днес не е официално изяснено кой изпрати есемеса на премиера Борисов, който той препрати на Лозан Панов, неясно с какви мотиви.

Проверките по аферата "Яневагейт" бяха неубедителни


На 14 януари - близо два месеца, след като от записите на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова стана известно, че премиерът Борисов е натискал главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" Владимира Янева, а отделни членове на съвета са я убеждавали, че няма какво да се притеснява, като се обосновавали пак със съобщения от премиера, ВСС реши да прекрати проверката, по предложение на етичната комисия.


Решението на съвета се основаваше на експертиза, назначена от главния прокурор, чиито резултати според прокуратурата показали, че разговорите са манипулирани. По-късно съдебният съвет отказа да възобнови проверката, за което настояваха някои от членовете му, заради нови данни по случая, станали известни след 14 януари.


Междувременно главният прокурор обяви, след постоянни искания за това, че прокуратурата ще провери съдържанието от разговорите по същество, а не само дали записите са автентични и законни.


В края на юли 2016 г. стана известно, че досъдебното производство по аферата е спряно от прокуратурата, което е различно от прекратяване. При спиране е възможно разследването да бъде възобновено.


По-късно неофициално се разбра, че едната причина за спиране на досъдебното производство е, че разследващите от МВР не са открили човека, който е направил записите. А другата причина била, че не бил открит главният редактор на сайта "Биволъ"(в който се появиха записите - бел.ред.), за да даде показания.


Към момента разследването не е възобновено, а и нямаше официално обяснение от наблюдаващият прокурор защо е спряло.


Неубедителна бе и проверката за "шпицкоманда" в Столичното следствие


През февруари главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВСС да извърши проверка на изнесените твърдения от следователя от Столичното следствие Бойко Атанасов, който заговори, че там е сформирана "шпицкоманда" на пряко подчинение на Цацаров от 5-6 следователи, на които се разпределят делата за корупция и други престъпления по високите етажи на властта.


Делата се завеждат срещу неизвестен извършител, стоят в бюрата им и се възобновяват, когато трябва да се окаже политически натиск, обясни тогава Атанасов, както и че върху обвинителите се осъществява натиск и няма случаен принцип за разпределение на делата.


След няколко месечна проверка, етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС обяви, че не са открити нарушения в държавното обвинение по сигнала на Атанасов. А Ясен Тодоров заяви, че главният прокурор няма да бъде изслушван, защото "нямало причина за това".


Недодяланите реформи в прокуратурата


Законът за съдебната власт (ЗСВ) бе реформиран в този съдебен сезон на два пъти, първият бе придружен с промяна в Конституцията. Миналото лято бе постигнат т.нар. "исторически компромис", според който при разделянето на ВСС, в съдийската колегия трябваше да има повече представители избрани пряко от съдиите, а в прокурорската - един избран от парламента в повече.


С промените в Конституцията този принцип беше нарушен и в съдийската колегия са повече хора, избрани от депутатите - т.е. решенията за съдиите ще се взимат с мнозинство, което не е било избрано пряко от съдии. А в прокурорската колегия на практика главният прокурор ще има свое мнозинство, защото ще има повече хора, избрани от обвинители, които са му пряко подчинени.


Окастрянето на реформата доведе и до оставката на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който при напускането на поста заяви пред депутатите: "Сега с това гласуване стана важна и голяма стъпка и символична към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор. Поради което аз с голямо облекчение мога да обявя, че повече няма да упражнявам правомощията министър на правосъдието."


Вторият пакет промени в съдебния закон също обещаваше реформа в прокуратурата. Такава беше направена, колко обаче е значима е въпрос на преценка. След последните изменения в закона е записано, че прокуратурата е единна, но не и централизирана. На подчинение на главния прокурор обаче останаха всички обвинители, след като пряко подчинени са му административните ръководители на прокуратурите. Депутатите отказаха още при промените на Конституцията да се въведе фигура на независим прокурор за корупцията извън системата на прокуратурата. Отказаха и при промените в ЗСВ да се въведе заместник-главен прокурор, подчинен на Висшия съдебен съвет.


България продължава да бъде под мониторинг


След поредния мониторингов доклад на Европейската комисия от януари 2016, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер определи като все по-възможно разделянето на България и Румъния при наблюдението. Той посочи, че "ако Румъния продължава да бележи прогрес по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край".По-късно Юнкер изрази увереност, че до края на мандата на Еврокомисията, който приключва в края на 2019 г., и България ще излезе от мониторинговия механизъм. В същото време той отново подчерта, че никога не е имало българо-румънска двойка и всяка от страните ще бъде третирана самостоятелно.


По време на форум в Европейския парламент в Брюксел, проведен след публикуването на докладите за двете страни, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че евромониторингът обслужва вътрешнопартийни интереси, но е нереалистично да отпадне незабавно.


Заложените мини в следващия съдебен сезон


Не може да се прогнозира дали някой отново ще изпрати есемес на премиера Борисов или в публичното пространство ще изтекат записи от разговори на високопоставени фактори в съдебната и политическата власт. Но някои от приетите вече промени в ЗСВ, както и предстоящи в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) отсега пораждат спорове.


Проблем със съдебните заседатели


Дори измененият вече ЗСВ даде заявка за предстоящи конфликти. Такъв се заформи между министъра на правосъдието Екатерина Захариева и председателя на Софийския районен съд Методи Лалов.


Задочният спор между двамата започна след коментар на Лалов по предвидения начин за случаен избор на съдебните заседатели, което ще се прави за всяко дело, а не както досега съдията да заседава с едни и същи заседатели през целия ден.


"Няма специален софтуер, който отразява новите реалности за разпределението на заседателите. Няма пари в бюджета на съдебната власт да им се плати за заседанията. Най-големият проблем обаче е, че съдебните заседатели няма как да планират графика си. Резултатът от това е, че много от тях ще се откажат, а без достатъчно хора няма как да се обезпечи разглеждането на делата в разумен срок", обясни Лалов.


От своя страна Захариева отговори, че законът е дал 6 месечен срок на Висшия съдебен съвет да изготви новите правила, а дотогава ще се прилагат старите. "А задължение на председателя е да организира работата на съда", допълни министърът.


Друг проблем, който назрява, е свързан с предлаганите от министерството изменения в НПК.


Делата за корупция срещу "белите якички" отиват в специализирания съд


В края на август правосъдното министерство качи на сайта си проект за изменения в НПК. Според него делата за подкуп и длъжности престъпления срещу министри и лицата с имунитет - депутати и магистрати, се прехвърлят от Софийския градски съд в Специализирания наказателен съд.


Напоследък прокуратурата използва възможността да повдига обвинения за организирана престъпна група, за да се заобикаля градския съд и те да бъдат гледани в Специализирания наказателен съд. Същото се случи например по делото КТБ, при което след близо 2-годишно разследване държавното обвинение откри престъпна група.


С измененията в НПК се изземват голяма част от подсъдните принципно на градския съд дела със значим обществен интерес, за да се разглеждат от спецсъда.


Предложението се прави в момент, когато не е приключил анализът на натовареността на спецсъда и не са започнали дебатите за смисъла на неговото съществуване. С прехвърлянето на делата към специализирания съд се постигат поне две цели: създава се работа на създадения по предложение на Цветан Цветанов съд, от една страна, а от друга - се заобикаля недолюбваният след отстраняването на Владимира Янева Софийски градски съд.


За ускоряване на наказателния процес: нарушения в обвинението ще се отстраняват само на разпоредително засеадание


След като прокурорът внесе обвинителния акт, ще се провежда открито разпоредително съдебно заседание с участието на всички страни по делото и на него ще се посочват всички допуснати процесуални нарушения, а съдът може да дава 2-месечен срок за отстраняването им.


Юристи се питат обаче какво става, ако не са изчистени в дадения срок нарушенията и това се установи по-късно в съдебната фаза, или пък се открият нови нарушения. Министър Екатерина Захариева обясни, че това ще се отрази на присъдата. А магистрати коментираха, че тогава трябва да се въведе в закона като основание за налагане на оправдателна присъда - неправилен или непълен обвинителен акт.


Всички тези нововъзникващи въпроси ще бъдат тепърва подложени на обсъждане, увери министърът на правосъдието.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Любопитно

  Два месеца съдебна ваканция, не знам дали ви е известно, но е отживелица от преди 100 години, когато през тези месеци се е събирала реколтата от полето и всички са били там - докога ще продължава тази глупост ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2332 Весело
 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Нека бъдем честни, със себе си!
  Имаме и получаваме това,което заслужаваме!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Периодът премина под знака на няколко скандала, като нито един не бе осветен и решен"-Така и ще продължи.

 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Любопитно

  ,,Не остана незабелязано и, че при влизането на премиера в залата всички членове на съвета станаха на крака."................................................................Е това е достатъчно за да се види колко е независима съдебната власт.

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3588 Весело

  [quote#1:"karabastun"] когато през тези месеци се е събирала реколтата от полето и всички са били там - докога ще продължава тази глупост [/quote]
  ами сега тези месеци се брои реколтата (вили , коли , яхти , дестинации .. ) от останалите месеци

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Проблеми в съдебната система? Няма такива. Питайте премиера и главния прокурор.

 8. 8 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 686 Весело

  Очаквам в България да се възцари върховенство на закона. Не може да бъде другояче след успешната съдебна реформа на герб и тематичното им мнозинство с дпс, абв, бсп, в унисон с вижданията на главния прокурор.
  Само най-високи очаквания можем да имаме към ВСС бъкащ с възпитаници на Симеоново и ЮЗУ.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  "След съдебната ваканция, която продължи" много дълго, вече 27 години. И не й се вижда края.

 10. 10 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално
 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Интелигентна работа на ДС! Първо внедряване в масонските ложи на Запад,после създаване и контрол над българските масонски ложи.
  Най-интересното си остава защо премиерът е препратил СМС-а на Лозан Панов?-За да го сплаши ли?Или се е подхлъзнал по клавиатурата?

 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Адвокат съм от 27 години.
  НИКОГА, в нито едно съдебно заседание, не съм чул съдебен заседател да зададе въпрос, да се заинтересува от делото, в което участва. Дремят, правят каквото каже съдията, и това е !
  Този институт, въведен от "народния съд", трябва да изчезне !
  Няколко хиляди "наши" пенсионери /избират се от общинските съвети/ получават едни сериозни пари /много милиони годишно им плаща ВСС/, без да допринасят с нищо на съдопроизводството !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "... няма как да се обезпечи разглеждането на делата в разумен срок ..."
  та този проблем никога не е стоял на дневен ред
  "разумни срокове" тук (досегашните де) са направо за затвор в някоя нормална държава

  или може би намеква че делата вече няма да се влачат с години по съдилищата (нормални срокове) а с десетилетия?

 14. 14 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "роджър":

  Е, на тяхно място трябва да се назначат съдии. Дали ще допринесат с нещо повече или ще им се плаща по-малко?

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#14] от "Минчо Минчев":

  А защо трябва на тяхно място да назначават съдии ?
  В момента председателят на състава така и така еднолично води и решава делото ... нищо няма да се промени, ако махнат тия скъпи фигуранти ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Самата тази система е проблем.
  И останалите също.

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "Индивидуален паметник на културата":

  Ще се възцари. Върховенство на ЗЗД.
  Или ЗЗМ.
  Което е факт. Законите се пишат от мутри в полза на мутри.
  Ти какво друго възцаряване очакваш?

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Минчо Минчев
  Минчо Минчев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "роджър":

  Чак такава драстична промяна в НПК? Поне 100 години трябва да минат.

 19. 19 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Според мене прокуратурата заобикаля СГС защото там всеки издигнал се престъпник във йерархията си,се оказва освободен от съдията на СГС.
  Сещам се за "Килърите" как бяха пуснати от СГС,и се наложи МВР и прокуратурата по спешност да ги закарат във Шуменския съд,за да бъдат оставени във ареста.И ако бяха останали да ги съдят във София,най вероятно съдиите щяха да ги оневинят за убийствата.
  Това отговаря ли на някой въпроси,защо прокуратурата предпочита специализирания съд,а не СГС?

  sdg
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  Смятам, че всичко изброено в статията са следствия от проблемите, а не самите проблеми. Същинските проблеми са завладяна съдебна система от мафиотски кланове, които влияят както на правната рамка(закони, кодекси, наредби, вътрешни правилници...), така и на конкретни съдебни процедури и решения

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  дедо симо каза едно правилно нещо през крадливия си мандат,приказката за чипа....тоя чип няма възможност за повече изминалото време го показва...повечето от нас ежедневно толерират корпуцията в много сфери...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 22. 22 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "роджър":

  +
  А и мисля че са напълно некомпетентни по право,предполагам че при издаването на присъдата дори и не присъстват при печатането и.

  sdg
 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  Ок, да сме честни.

  Ако река, че всички трябва да вземат еднаква заплата, без значение какво работят, ще има ответен вой "това не е според заслуженото!"

  Но когато не само ти, а и мнозина други твърдят, че заради шепа идиоти, алчни мерзавци, е съвсем редно да патят всички (почти всички, без привилегированите) - това било в реда на нещата, било "заслужено"?

  Странна логика.

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "не на безразличието":

  Корупцията е начин на съществуване на чиновническата система, тоест държавата.
  Ама нали все някой друг е виновен, обичайно - патещите от тая система.

  С каква киселина обработват мозъците на студентите по право?

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "penetrating":

  Посочи ми съществена разлика между държава и мафия, моля.

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#22] от "Svetlio":

  Естествено, че са некомпетентни ... в "народния съд" са ги слагали да следят да не би съдията нещо да се "обърка" и да не произнесе "правилна" присъда ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "Svetlio":

  Без да съм почитател, а съвсем напротив, на коя да е съдебна система, само да посоча: англосаксонската работи тъкмо с некомпетентни по право заседатели.
  В тази тук са наистина излишни, но е излишна и тя.

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Без лустрация и с блокаж на съдебната система българският преход се провали тотално.

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Къде е заровено кучето??

  Ами - там - цацата ще се мултиплицира - той ще бъде 'вечен' - с корупцията, корумпираните , ИДЕИТЕ му, нечестивците- меко казано - защото от НЕГО ще зависи и СЛЕДВАЩОТО "поколение' административно издигнати 'ръководители" прокуратурата :)
  И като имаме предвид СЕГАШНИТЕ негодници -
  МАФИЯТА, червено - гербаджийската , може да бъде спокойна , още дъъъълги години ...
  Заслугата за това е на БОКО , ГОЦЕ , ПЕЕВСКИ , ДОГАН И цацата ...
  Все "чисти" и известни ..'личности" ...

  BIG AL
 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Случайната подборка на прецеденти случайно пропуска "Червей" примерно. А там тлеят интересни принципни въпроси както за механизмите на получаване на законни компромати от подслушвания, така и за уеднаквяването на съдебната практика по отношение на СРС, но и по принцип. Анализът на прокуратурата пак се хлъзга доста повърхностно и затлачва допълнително наченките на смислен дебат по темата:
  "Румен Ненков: Управляващите всеки път участват в избора на "тримата големи" в съдебната власт" - "В разгара на конституционния дебат бе изказана диагнозата, че България е "прокурорска република". Вие какво мислите?
  Прокуратурата следва модел, останал от тоталитарните времена. Тя е изградена като пирамида, в която всеки прокурор се надзирава и ръководи от по-горния. Новата конституция не е утвърдила този модел, а е дала възможност и за хоризонтално развитие на държавното обвинение. За мен принципно е ясно, че никой не може да бъде фактически недосегаем и поставян над законите, пък било то и главният прокурор. По този въпрос говоря напълно принципно и без оглед личностите, които заемат или са заемали този пост. От друга страна организацията на прокуратурата трябва да се пипа много внимателно. Има риск, ако развием нейната структурата изцяло хоризонтално, да създадем множеството местни велможи, които да се окажат абсолютно безконтролни..."
  http://www.mediapool.bg/rumen-nenkov-upravlyavashtite-vseki-pat-uchastvat-v-izbora-na-trimata-golemi-v-sadebnata-vlast-news246200.html

 31. 31 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ЗАЩО не са в пандиза - dogan, maджовци, пеевски, златевци , баневци, паневци, гоце и синче , и т.н...ЦЯЛА плеяда , обрала българския народ през годините ???
  Пирамиди,кредитни милионери, ДС - другари , библиотекари и т.н...
  ЗАЩО не са в пандиза ???
  Ами, ами си отговорете на този въпрос ...
  ЗАЩО ви се смеят зад гърба червените мултимилионери, и новите - гербаджиичетата ??/
  Защото има такива прокурори и се погрижиха и БЪДЕЩИТЕ да са 'такива " ...ФАКТ...

  BIG AL
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Защото червените полуфабрикати - ДС другарите- владеят и днес прокуратурата и част от съдиите ..
  И ОПАСНИ за ТЯХ бяха няколко млади граждани, хора - които искаха промяна !! Затова е цялата гербаджииско - червена пропаганда срещу Христо,Радан, съдия Петков, съдия Куцкова , някои съдии , и всеки свестен в магистратските среди, който се обади ...
  И тези млади граждани и идеите им бяха смачкани от една мутра- заедно с други мутри - зад гърба му..
  Това е положението, засега ...

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не е дори важно , че ЦАЦИ - ще стоят още 2-3 години..
  ВАЖНОТО е , че НЯМА светлина в тунела - и НЕ от насрещен влак ..
  Това е проблема ...Едни нищожества - за пари - се правят на ампета , загубили човешкия си облик , в така наречния Висш съдебен съвет ...

  BIG AL
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не бях чувал по- голяма глупст от 'действащ ' адвокат ..

  ТОВА , че правиш заклщючния от сегашната ПРАТИКА - не значи, че си прав :)
  Идеята на съдебните заседатели и по- дълбока- участие на ГРАЖДАНИТЕ - в съд,процес...
  Това , че СЕГА е пародия, наследена от комунистите - не значи , че е неправилна по Право или идея ...
  ЗАЩО има съд. заседатели в САЩ и те такива ли са , като у нас ??? Въпреки ,че тяхната система е друга ...

  Комунистите у нас, просто искаха да подражават и заблуждават - че с гражданите съд, заседатели, присъдата е И в името на народа ..)
  Опорочено състояние на нещата , а НЕ на ИДЕЯТА ...)

  Ообено сега и днес - при тази КОРУПЦИЯ, едни истински , честни , съдебни заседатели са ни НУЖНИ !!!
  Проблемът е в ХОРАТА избрани там ..
  А и разни съдиики си ИЗБИРАТ свои хора , които да си мълчат , взимат парите и не им противоречат :)

  Т. е , пак опираме до ХОРАТА , кадрите , практиката , наследена от комунистите ...)

  BIG AL
 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И накрая , :
  Съдът решава по ВЪТРЕШНО убеждение !!
  Защо един гражданин , НЕ юрист , да НЕ може да прецени, КОГА един свидетел, например - ЛЪЖЕ ???

  Не му е и нужно юридическо образование , за ТОВА :)))

  BIG AL
 36. 36 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Теллалов":

  Там гражданите които са заседатели от чутото и видяното на делото си съставят мнение дали е виновен някой или не.А и биват избирани съвсем случайно от хора във целия град(колкото и да е голям),а нашите са примерно 50 човека,и от тях се избират.Значи едни и същи въртят във съда.Тука както каже съдията със това са съгласни двамата съдебни заседатели.Така че реално тука съдията сам издава присъдата,онези само се подписват.

  sdg
 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В съда , особено , в Нак,процес ,
  се СРЕЩТАТ и противоречат едни на други - факти , представени от свидетели / не само , разбира се / ..

  ТЕЗИ факти - са обикновено житейски, действия, насоки на нападение, състояние на лицата участващи и т .н...
  ТЕЗИ неща , преценки , са напълно във възможностите на ВСЕКИ нормален гражданин ,
  след като си представи'картината "...)- на престъплението ...)

  BIG AL
 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  И тук някои гербаджии, ескперти ,
  ПРИЕМАТ за напъпно достоверни ТВЪРДЕНИЯТА на Цв., лилета - смешни вчера , румянки или онази земеделската - ВЕРВАТ им ..И Боко , каквото каже ..) И онзи , вицето от Габрово :))

  А за тези 'личности - ЗАЩО се ЗАБРАВЯ ,че НЕ СА ЮРИСТИ _ и им верват ,!!??
  а на съдебните заседатели - НЕ юристи - НЕ трябвало да се верва и да ги няма , даже :))
  Страшна логика ::))
  хахахахааа.....

  BIG AL
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  До коментар [#25] от "Николай Теллалов":

  Е, това е стар наш спор , но за България, признавам си е трудно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#34] от "BIG AL":

  Това ли ти е проблема във съд. система,заседателите?
  Аз все си мисля че съдиите,прокурорите и следователите носят вина.А съд. заседатели докато не ги направят да се избират на случаен избор,са напълно безпредметни във залата.Защото във българския съд,въртят едни и същи хора.А това е недопустими,защото вероятността да се корумпират като другите е съвсем реална.
  Иначе да не си мислиш че Радан като е бракоразводен адвокат разбира от другите профили на съдб. система.Наказателното право е мнооого далече от семейното!

  sdg
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#39] от "penetrating":

  и без да гледаш България, ще ти е не трудно, а невъзможно.

  властта ражда паразити
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И теоретично - гласът на всеки съд, заседател / какъвто аз не съм - да не си помисли някой нещо :) / ,
  та гласът на всеки съд, заседател е РАВЕН на този на съдията !!!!

  Т.е. на теория с 2 на един гласа , присъдата може да бъде отменена или потвърдена или наложена и т.н...

  Кога ще се научим да разсъждаваме за ИДЕИТЕ , идеята, която е наложила такова изискване / дори и опорочена у нас / ???
  ЗАЩО в САЩ - са толкова ВАЖНИ гражданите съдебни заседатели ???
  Голяма тема ...
  Или искате една мутра, един Цецо или цецка - да ви съдят безпроблемно ????
  Я помислете , малко ...))

  BIG AL
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Защо , аз , ако съм съдебен заседател - да не мога да преценя , че например 'свидетелят , на Митьо очите, ЛЪЖЕ ???

  Може да съм икономист, инженер, мениджър или общ работник...)
  Имам житейския опит - КОГА ме лъжат - на женския пазар , Боко или Доган, Гоце или пеевски -
  и МОГА да преценя и в едно съдебно заседание - КОГА ме лъжат :)))

  BIG AL
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#40] от "Svetlio":

  Това ли ти е проблема във съд. система,заседателите?
  ................
  Виж по нагоре- КОИ са проблема ,,,писал съм ..

  БОКО сикаджията ГОЦЕ , ДОГАН , ПЕЕВСКИ , Цацата и сие -
  ТЕ са проблема и НЕ могат да избягат от ТОВА ...)))

  BIG AL
 51. 51 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#46] от "BIG AL":

  Не знам първо какво общо имат Цветанов или някой друг от политиците,които споменаваш.
  Нещо мешаш правото със политиката,което ти пречи малко да си обективен.
  А ако Цветанов,Цачева или някой друг от ГЕРБ са ти виновни,върни се във близкото минало и задай въпроса на Костов,защо не е променил съдебната система,при огромно мнозинство във НС.
  Иначе разбирам те че е по сладко сега да обвиняваш някой които сега променят съд.система,а не предишните които не са го направили.Все пак гласуваш за предишните,и мразиш сегашните,като си мислиш че предишните имат някакво изконно право да са винаги управляващи.Нищо че според огромна част от народ аса се оакали!

  sdg
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#51] от "Svetlio":

  Не знам първо какво общо имат Цветанов или някой друг от политиците,които споменаваш.:)
  ...............
  До вчера , поне , нали помниш ???
  Радан е виновен- за 'конюшните " - Цв. вифаджията , лилето и другата ,вече го казаха ..и Боко, даже , "умния " ..))

  BIG AL
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#40] от "Svetlio":

  Съдебната ни система, няма само един проблем! Първия проблем е, че прокуратурата е част от съдебната система, а главния прокурор е с дълъг мандат и неподлежащ на контрол.
  Съдебните ни заседатели, са абсолютни статисти и от тях не зависи почти нищо.
  Кадровия орган на съдебната система ВСС, не позволява подмяната на създадените от ДС кадри, които обслужват партийни интереси.
  Съдебната система няма профили, има различни видове право, като освен адвокатите се специализират и съдиите. Не знам дали Кънев е бракоразводен адвокат или го бъркате с Петър Стоянов. Все пак Кънев е завършил право в СУ, знае поне още един език и е много далеч напред, като ниво от милиционерите дето са учили в Симеоново, да не говорим за ЮЗУ. А това е другия проблем на съдебната система, превзета е от милиционери, до най-високите си нива! Няма как да очакваме от лидер на партия, който е завършил милиционерско училище, да бъде инициатор за промени в съдебната система...! Жалко, но това е положението..., затова ще сме трета ръка държава в Европа!

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Абе от дсб пак ли са сключили договор с черничката оля, та троловете им въртят скучното си послание ... слабо, дрогари прокариоти хахаха

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 59. 59 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#57] от "tww09306483":

  А аз мисля че ти не си наясно какъв адвокат е Радан,а и както и във медицината така и във правото хората се усъвършенстват във една посока на правото,а не като кажеш адвокат или лекар,и че той разбира от целия спектър във тази професия.
  А и Радан сам си разправя случки със разводи.
  Също така като гледам дамата която е написала статията,също има завършен право,но най вероятно няма нито едно дело.
  Така че да омаловажаваш едните и да възхваляваш други.е най малко несериозно,кой какъв специалист е.

  sdg
 60. 60 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#56] от "avenues":

  Да не би да е нямало престъпления по времето на Костов,нямало е мутри,контрабанда,олигарси,и всичко което решиш.
  Даже твърдя че престъпността по негово време,беше във пъти по голяма.

  sdg
 61. 61 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#54] от "BIG AL":

  Е и?Пак да питам,какво общо има това със завършеното право на някой?
  Цветанов каза че при назначаването на постовете на управляващите,областния от РБ е посочен от Радан,и не забравяй че той беше говорител на РБ.
  Така че Радан да се опитва сега да казва,че той не го е посочил за поста,някак си не върви.

  sdg
 62. 62 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#60] от "Svetlio":

  нямало е мутри,контрабанда,олигарси,и всичко което решиш. :)
  /
  .............
  Имаше имаше , и ТВОЯТ БОКО тогава караше "магистратура" при маргините и любен гоцев :))
  Само че, в бандите - бяха САМО такива - борчета , гребци , пожарникари - с червени книжки ...
  Спортни, кръглоглави Ентелектуалци ...))

  BIG AL
 63. 63 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#61] от "Svetlio":

  На един Роджър отговарям, ако се напънеш, ще видиш :))

  BIG AL
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#61] от "Svetlio":

  Първо може да помислите, кога и как възникна термина "калинка"...! ГЕРБ дължи много обяснения, за меко казано спорни назначения ама пропуснах, че когато нещо размирише, се "разграничават" и въпроса приключва, като Борисов се скрива за няколко дена...
  Разбирам, че милиционерщината ви е слабост и, че завършилите милиционерско училище са ви някакъв критерий за житейски успех. Не мога да ви упреквам за това, нито да ви се сърдя. Всеки го влече нещо различно. Цветанов е казал прекалено много неща, които се оказаха лъжа, за да му вярвам. За вас щом Цветанов е пътеводната светлина, слушайте си го... Даже, дайте предложение да го издигнат за президент! Опс, той и бате Бойко каза, че няма кой да го избере...!

  Бивш tww09306483.
 66. 66 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#61] от "Svetlio":

  Цветанов каза че при назначаването на ..)
  .............
  Цв,. да каже , кой назначи - шефа на ДАИ - двама, този на Градския транспорт,
  онзи с 60-те имота , другия - с камиона от Южна америка , и т.н...
  А Радан НЕ е назначавл никой, за разлика от Цв. ,,,:))
  Да каже и за съдииката Янева и мъжа и във 'Въздушния контрол" - на летището - КОЙ ги назначи ...
  и цялата плеяда меверджии из страната .
  Това да каже Цв..и ДС другари, даже ...
  Ама, нещо , не му се казва ...))

  BIG AL
 67. 67 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#66] от "BIG AL":

  Явно продължавате да не разбирате как го прави ГЕРБ,и че другите партии го правят по различен начин?
  При ГЕРБ каже ли се че някой се е издънил,автоматично се уволнява.А при другите като се каже че е се е издънил,започват едни защити,ама чакай сега да видим дали наистина е виновен и такива неща.
  А хората като им кажеш че ще изчакате да видите дали е виновен,и чак тогава да го махнете някой,си мислят че покривате човека.За това повече харесват ГЕРБ.
  А и Радан има няколко човека лични назначения.Забрави ли кума му назначен във Терем?

  sdg
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#67] от "Svetlio":

  герб е партия като другите, а другите - като герб; отделните специфики не са съществени.
  Партиите са политически обръчи от лобисти около бизнес групировките. Дребни мутри служат на едри.

  Това е положението. Идеално сферичната добра държавност в абсолютен вакуум е нищо повече от демагогема.
  Вкл т.нар. Съдебна власт.
  Инструменти за абслужване на олигархията (овластеното малцинство тоест; олигарси сега взеха да наричат разни съмнителни милионерчета, но те хем всички са съмнителни, хем стесняването на смисъла на термина е пак демагогемка) - това са държавните институции.
  Докато тази истина не поникне в повече глави, дотогава ще има плач и скърцане със зъби. И гонене на илюзии.
  Което обяснява популярността на лова на покемони...

  властта ражда паразити
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#34] от "BIG AL":

  " ... участие на ГРАЖДАНИТЕ в-съд, процес ... "


  И какво им е участието на съдебните заседатели ? Като дремят и отегчено чакат края, за да се разпишат и получат хонорара си ? По друг начин гражданите участват в правораздаването в белите държави - като гласуват и определят присъдата, а не съдията да я определя и съдебните заседатели, просто да я подпишат !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  До коментар [#67] от "Svetlio":

  Да, когато някой ГЕРБ-аджия се издъни го уволняват, но само ако се вдигне скандал! След уволнението не следва нищо, което е повече от странно. Тоест хем е виновен, но наказанието е уволнение, с което се приключва. Почти няма дела, да не говорим за ефективно осъдени и влезли в затвора крадци, издигнати и покровителствани от ГЕРБ... Веднага се сещам, за крадливия генерал Тонев. За началника на ДАИ, да не говорим! За кметове на ГЕРБ, сменили по няколко партии и забъркани в какви ли не далавери също! Това е повече от странно, че наказанието е уволнение, а това гарантира, че следващите продължават по същия начин!
  Не знам, колко точно ги харесват ГЕРБ или по скоро, колкото да имат 80 депутата в парламента. Ако са действително толкова харесвани, ще управляват самостоятелно. Действителността обаче е доста по-различна...
  Голям майтап ще е, ако Бойко Борисов даде заден по тоя въпрос (с конюшните), не за друго ами, защото трябва парламентарна подкрепа, че ако избягат и РБ, става доста напечено...!

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#72] от "avenues":

  Ами партиите са точно това - лобисти на мафиотски структури. Тоест на бизнес групировки. Едно и също демек.

  Или можеш да посочиш нещо, което отговаря на саморекламата си като партия?
  Недей, мисия невъзможна.

  При това положение даже прякоизбираема съдебна власт ще работи в КРЕПКО И ПЛОДОТВОРНО сътрудничество с лобистите, тоест с мерзавците.

  властта ражда паразити
 76. 76 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#67] от "Svetlio":

  Почнеш ли да спориш със селския идиот, след третата реплика не знаеш кой от двама ви е идиотът. ..)

  Мафията сама себе си - няма да разследва ..
  .Нито боко, нито гоце , нито Доган или пеевски ...
  А ако това не е мафия, според теб, прочети горното изречение,
  че си имам и друга работа :))

  BIG AL
 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  На вниманието на завършилия НЕЩО в Свищов финансов министър Вл. Горанов и завършилите други неща другаде надлежни властници - яхнали ведомствата, бивши собственици на продадените на безценица имоти:

  http://clubz.bg/44351-na_vnimanieto_na_zavyrshiliq_neshto_v_svishtov_finansov_ministyr_vl_goranov

  BIG AL
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#71] от "avenues":

  шошка, ко бръщолевиш ве, мило ... наквасило си се на работа мммм
  пийвай си червено винце, то е като кръвчицата, дет си я източихте, докато се чудихте дали сте в управление или в опозиция ... хеееххехех

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на mordorbg
  mordorbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "имам 5 изходящи съобщения и те са към жени. Част от есемесите ми са с интимно съдържание"

  И тоя клоун е председател на ЕТИЧНАТА комисия - в нормална държава за ползването на служебен телефон за лични нужди те уволняват...с тоя сельо се пъчи че го ползва за секс разговори. Ама каква етика от селяни и простаци

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#82] от "avenues":

  Малък ти е взривателя, хасанчо, каките нямат интерес към миниатюри ...
  По-добре си гледай грънците.

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 243 Неутрално

  оф , съд има , закон има , право има , ама справедливост няма , Българска загадка ,що да праиш

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3717 Весело

  [quote#70:"Николай Теллалов"]герб е партия като другите[/quote]
  Хе-хе!
  ГЕРБ изобщо не е партия!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#59:"Svetlio"]А аз мисля че ти не си наясно какъв адвокат е Радан[/quote]

  Ако е какъвто е и политик,тежко и горко на клиентелата му....нищо чудно че се пробва в политиката,в частната си практика сигурно би умрял от глад

 89. 89 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Продължават да залъгват обществото с козметични промени на съдебната система, продължава недоволството на международните организации от тази система, продължава мониторингът, България продължава да губи инвеститори и пари заради тази корумпирана и некадърна институция.

 90. 90 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Мафията, в лицето на различните й кланове, няма да отпусне доброволно контрола върху съдебната система, защото в епохата след приватизацията, само съдът може да гарантира присвояването на частна собственост по модела "Белведере".

 91. 91 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#76:"BIG AL"]Почнеш ли да спориш със селския идиот, след третата реплика не знаеш кой от двама ви е идиотът. ..)[/quote]

  Ето защо спрях да споря със вас.

  sdg
 92. 92 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 832 Неутрално

  В България реално държава и съдебна система не съществуват. Има кухи черупки ,които носят съответни названия и биват постоянно ,нагло и безогледно използвани от червената мафия,която по съвместителство е и петта колона ,на Кремъл главно....

 93. 93 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#75] от "Николай Теллалов":

  И до коментар #25 от същия:

  Ами в България е такова държавното устройство, че институциите са свързани и взаимно зависими. Властите не са независими по между си, както би трябвало да е съгласно Конституцията, а всички са реално зависими само от партийните върхушки, които пък са без мандати /т.е. - несменяеми/. Това се гарантира от Закона за политическите партии. Друг основен инструмент за поддържане на едни и същи хора на власт е Конституцията, в която преднамерено е заложена възможността за сегашната изборна система, както и начина за определяне на другите власти. Да, у нас партиите са групировки от мафиотски тип, което е осигурено чрез законодателството.
  А разлика между мафията и държавата все пак има - целокупният народ отсъства от мафията, а и начинът на определянето на лидерите е малко различен.
  Горните порочни зависимости биха могли да се разкъсат само с преки мажоритарни избори на депутатите, както и на ръководителите на съдилищата и прокуратурите. Ще са необходими поне два мандата време.
  Но, партиите не искат да допуснат това и и ще се борят срещу него с всички възможни средства.
  Мислете и участвайте в референдума!

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  "Юнкер определи като все по-възможно разделянето на България и Румъния при наблюдението."
  Чудя се румънците защо не протестират, че са вързани за нас, след като са много по-напред. Все пак те си имат и свястна съдебна система и не ги управлява мафия.

 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Теллалов":

  Предния път останахме на различни позиции, и сега ще е така

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#93] от "dali_da":

  Толкова думи и сред тях не посочи никаква отлика между държавата и мафията, а потвърди моята теза - и в държавата не е представен този ЦЕЛОКУПЕН български народ.
  (моля, виж какво значи държава и не го бъркай със страна или народ - това е подмяна да понятия).

  властта ражда паразити
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#95] от "penetrating":

  Аз поне защитих моята.
  Ти повтори това, което държавата твърди за себе си, очевидно измамно.

  властта ражда паразити
 98. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#92] от "thepirineagle":

  Тц.
  Просто твоите очаквания как работи държавата не съвпадат с реалността, но са повлияни от саморекламата на държавата.

  Още ли вярваш в дядо Коледа?

  властта ражда паразити
 99. 99 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#87] от "Храбър":

  По какво се различава от другите?
  Освен по това, че не харесваш нея, но харесваш друга?

  властта ражда паразити
 100. 100 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5908 Неутрално

  До коментар [#97] от "Николай Теллалов":

  Ами аз гледам да не се повтарям. Можете да прочетете предните ми постове в нашия диалог по темата преди 2-3 седмици. не са се сменили досега.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK