Плочките в базиликата в Плиска ще се сменят, на Борисов му приличали на такива за баня

Божидар Димитров

© Юлия Лазарова

Божидар ДимитровКогато премиерът Бойко Борисов видя готовата настилка на Голямата базилика в Плиска, каза в типичния за него стил, че прилича на плочки за баня. Това каза директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров днес по време на представянето на проекта за новата настилка на базиликата.


По думите на Димитров предишната настилка е създадена през ХХ век, без да бъде потърсено мнението на археолози. Именно неодобрението на премиера по време на посещението му в базиликата на 2 май 2015 г. е наложило тя да бъде подменена с нова.


Тя също ще бъде от мрамор с размери около 3 хил. кв.м и по изчисления материалите ще струват над 100 хил. лв., поясни днес директорът. Мраморът ще бъде дарен от ордена на тамплиерите, потвърди Румен Ралчев, основателят на организацията в България.
Той обаче отказа да поясни по какъв начин ще бъде осигурен мраморът или по какъв начин ще бъдат събрани парите.


"Това е търговска тайна. В ордена има братя и сестри, които имат бизнес в този сектор", каза Ралчев, като добави, че най-вероятно камъните ще бъдат внесени от Гърция.


Димитров обясни, че е "измолил" дарението, след като Ралчев му казал, че орденът е дарил 1800 квадратни метра мрамор за църква в Украйна.


Румен Ралчев разказа, че с Димитров са "големи приятели", като добави, че директорът на историческия музей е бил избран от ордена на тамплиерите за "Рицар на годината" през 2012 г., а през октомври ще стане официално тамплиер.


Божидар Димитров обяви и че собственикът на веригата за бяла и черна техника "Технополис" е дарил 10 хил. лв. за реставрацията на базиликата и е обещал поне 20 нови компютъра за историческия музей.


Друго място, откъдето Димитров очаква да получи средства за базиликата, е благотворителен концерт в Шумен през октомври. Събитието се организира от депутата от ГЕРБ Ралица Тодорова.


"Оттам също очаквам сериозна сума, защото бизнесмените са сурвакани предварително колко точно да дадат", обясни Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK