Доклад поставя под съмнение нуждата от военни съдилища

Доклад поставя под съмнение нуждата от военни съдилища

© Надежда Чипева, КапиталСилни критики към качеството на военното правораздаване отправя доклад на Върховния касационен съд (ВКС) след проверка на работата им, която обхваща периода 2014-2015 г. Докладът е публикуван на сайта на ВКС, а днес бе единодушно приет за сведение от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Освен това всяко връщане на делото от върховната инстанция се отбелязва във военния съд като новопостъпило и по този начин се изкривява статистиката, която измерва натовареността на съдилищата.


Колегията реши да възложи на комисията за съдебната карта изготвянето на предложения на база анализа на върховния съд. Изводите от доклада са крайно критични, което поставя въпроса дали въобще са необходими военните съдилища, чиято ефективност е сериозно поставена под съмнение.
Към момента в страната функционират три първоинстанционни военни съдилища – в София, Пловдив и Сливен, след като ВСС закри преди време тези в Плевен и Варна.


Според анализа на ВКС на военните съдилища им липсва капацитет за решаване на дела, дори които не са с фактическа и правна сложност. Многократно връщат дела на прокуратурата без основания, което води до драстични забавяния - дори с над 10 г., на съдебните производства. Обезпокоителен е и големият процент на отменени и изменени техни актове (една трета за 2014 г.). Освен това "помпат" статистиката, за да изглеждат делата им повече на брой, и др. Военните съдилища са с най-слабата натовареност в страната сред окръжните съдилища.


Макар върховните съдии да не го казват в прав текст, от доклада прозира и гореща препоръка – военните магистрати да преминат през задължителна професионална квалификация с по-голяма практическа насоченост, защото занижените стандарти на правораздаването е много тревожен сигнал, отбелязва "Правен свят".


В доклада на ВКС има изобилие от конкретни примери.


Сред тях е и публично известен случай - делото за въоръжен грабеж в дома на семейство Анчови в Чепинци. 18 години след деянието извършителите бяха осъдени на по 10 г. затвор, след като делото на няколко пъти се предаваше между инстанциите, след като военните магистрати не изпълняваха указанията на ВКС. Процесът за трети път се озова пред ВКС и окончателно бе решен от върховните съдии.


Делото е започнало през 2007 г., като чак през 2014 г. има решение на втората инстанция, също военен съд. Т.е. 7 години делото се е бавело "предвид установената бързина на правораздаване в тези структури", пише в доклада на ВКС. Така заедно с предишните периоди на разследване и разглеждане на делото от момента на извършване на престъплението до постановяване на окончателния съдебен акт са изминали осемнадесет години.


Друг драстичен пример с оглед на срока за решаването му е срещу бивш редник, който отказал да изпълни военни задължения. Софийският военен съд е оправдавал мъжа, а втората военна инстанция е изменила присъдата само по отношение на основанието – приел, че случаят е маловажен. ВКС върнал делото, защото деянието не попадало в обхвата на чл. 9, ал. 2 от НК - маловажни случаи.


Военноапелативният съд обаче отново приложил този текст и ВКС отново му върнал делото. Накрая Военноапелативният съд все пак изпълнил указанията на върховните магистрати.


"Това производство е показателно за липса на капацитет на съда за решаване на дело, което не представлява фактическа и правна сложност", констатират върховните съдии.


Отбелязано е, че военните съдии изключително рядко прибягват към съкратените съдебни процедури, които ускоряват съдебното производство и облекчават процеса на доказване. В доклада се посочва, че изборът на тези производства зависи от съдебния състав и най-вече от професионалните умения на съдията докладчик, както и от волята на страните. Затова и не можело да се направи категоричен извод какви са причините те да не се използват в практиката на военните съдилища.


"В разговор с председателя на Софийския военен съд той изрази мнение, че


съдиите се въздържат от иницииране на съкратени съдебни следствия, тъй като това води до неблагоприятни изводи за тяхната натовареност предвид въведената от ВСС точкова система за определянето й,


пише в доклада на ВКС.


Установен е и голям брой дела, които Военноапелативният съд връща директно на прокуратурата.


"Връщането на делото на прокурора от втората инстанция е един от най-неприемливите варианти за развитие на наказателното производство. Липсата на мотиви в различните констатирани варианти - непълни или противоречиви, на фона на малката натовареност на първоинстанционните съдилища, също така е тревожен сигнал за занижени стандарти на правораздаване", твърдят от ВКС.


Според върховните съдии посочените примери показват неподготвеността на магистратите от военните съдилища да решават различни по сложност от фактическа и правна страна казуси.


Като причини посочват: "Генезисът на тяхното формиране е в комплекс от фактори, сред които се откроява дългогодишната ограничена по обем съдебна практика, която не стимулира индивидуалната компетентност и служебно усърдие. При констатации, че в рамките на едно производство няколко състава не стигат до стабилен съдебен акт, а казусите не предпоставят дискусия по правото извън доказателствения контекст, се налага извод за необходимост от решително обогатяване на уменията на съдиите в реална работна среда."

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Нуждата от всякакви съдилища от класическия тип е съмнителна.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 621 Неутрално

  След като е неефективен да се закрива.
  А не да чакат само стажа за пенсията.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 952 Любопитно

  ха на бас че няма да го закрият?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 4. 4 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 650 Неутрално

  И предишния доклад през 2015г. беше в тази насока. Тогава си помислих, че ще направят нещо. Не мина много време и направиха - удариха Шивиков и му образуваха няколко дела. Случая стана обществено известен и така придобиха близо година спокойствие.

 5. 5 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Изводите от доклада са крайно критични, което поставя въпроса дали въобще са необходими военните съдилища, чиято ефективност е сериозно поставена под съмнение.

  При положение, че и гражданските съдилища са със съмнителна, дори никаква ефективност не може да се очаква, че военните ще са нещо по-добри.

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Принципно мисля, че тези съдилища са стриктни ( може би щото няма много работа ), ефективни и респектиращи военнослужещите, но то като няма армия май им изтича времето. Чувал съм интересни случки. Примерно военнослужещ прави безхаберна средна катастрофа по негова вина и го разкатават, както трябва да се разкатава всеки безхаберен шофьор, а не както сме свикнали в цивилния съд. Включително е разследван от Военна полиция как се е държал на местопроизшествието спрямо пострадалите граждани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK