Стотици гневни майки напомнят, че децата с увреждания стават възрастни с увреждания

Протестиращите се събраха в 11 до НС.

© Юлия Лазарова

Протестиращите се събраха в 11 до НС.Смяхме се с глас като чухме предложенията на правителството за увеличение на помощите за деца с увреждания. Никой тук не вярва, че това ще се случи - 930 лева на месец. Дори 50-те допълнителни лева, които ни обещаха през април не сме получили".


На висок тон Албена Александрова от Перник разказва за несгодите си като майка на момче с аутизъм и 91% инвалидност. Вика след министъра на социалното министерство, която излезе за малко от парламента, за да се срещне с протестиращите: "Защо не дойдохте да си говорите с нас, а само при медиите останахте?!". Като я питам какво би й казала, отговаря, че щяла да я покани да види как се живее с 320 лева с дете със силна агресия и автоагресия, за което трябва ежеминутно наблюдение, или пък да й предложи да прекара поне един ден с дете с церебрална парализа или пък със самотен възрастен инвалид с пенсия от 120 лева.


Стотици родители на деца с увреждания се събраха днес преди обяд пред Народното събрание, за да протестират за трети път в рамките на две години срещу несправедливата социална политика за хората с увреждания. Те я наричат "геноцид" и настояват за незабавна цялостна реформа - на системата за инвалидност (ТЕЛК), на несъществуващия регистър на хората с увреждания, на програмите за лични асистенти и възнаграждението им.
На хората с увреждания трябва да се предоставя адекватна подкрепа, съобразена с индивидуалните нужди, а не да е на конвейер, и най-важното - трябва да спре да се мисли за децата с увреждания като за деца, защото техните нужди са до живот, настояват протестиращите.


Като излезе сред протестиращите, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обяви пред камерите, че през следващите две години правителството планира да създаде мрежа от 500 дневни центрова за деца и за възрастни с увреждания в страната.


"Доста внимателно следя началото на протеста затова и още вчера на заседание на МС предприехме част от действията, които мисля, че са в полза на децата", коментира министърът на фона на освирквания от множеството. Тя повтори предложенията от вчера за диверсифициране на помощта, което предвижда за децата с най-висока степен на увреждане да стане 930 лв, а за тези с под и около 50% - 350 лв. Протестиращите обаче са скептични.


Стотици гневни майки напомнят, че децата с увреждания стават възрастни с увреждания

© Юлия Лазарова


"Предложенията на Министерски съвет от вчера са напръв поглед "Уау", сякаш всичко ще се нареди с тези пари, които предлагат, ако изобщо станат реалност, а не останат само на хартия. Обаче това е много далече от реално решение, защото нашите деца остават с увреждания и след като навършат 18, а грижа за възрастните хора с увреждания почти липсва.", казва Кръстана Кълвачева, председател на сдружение на майки на младежи с увреждания - "Подай ръка и подкрепи" от Пазарджик. На протеста има хора и от Ловеч, Перник и други градове в страната.


Ако пък парите наистина се вдигнат толкова високо за децата с увреждания с над 90% инвалидност - това ще отвори едновременно две врати - за корупция на експертните комисии и за изкуствено понижаване на броя на децата във високоинваидната категория, убедени са родителите.


Кълвачева казва, че хората с увреждания не са толкова много и стига да иска държавата може да се погрижи за тях, но така и не го прави. Дори малкото положителни събития в тази насока - като програмата за лични асистенти, вече не работи. В момента да се осигури личен асистент от общината за децата им по два-три часа на ден е късмет, но заплащането за асистента е с омерзителната ставка от 2.50 лв. на час, коментира жената. Обикновено родителите сами стават лични асистенти на децата си, за да могат да "печелят" тези по около 120 лв на месец. Междувременно нямат никаква възможност да работят, защото в някои случаи трябва да са неотлъчно до малчуганите си.


Д-р Боряна Холевич

© Юлия Лазарова

Д-р Боряна Холевич


На протеста е и д-р Боряна Холевич - председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК София. Според нея е грешна насоката на предстоящата реформа в ТЕЛК и организацията й остро протестира. "Нелепо е хора без медицинско образование, а социални работници да определят специфичните потребности на хората; и комисии към НОИ като заинтересована институция в конфликт на интереси да решава кой да получава инвалидна пенсия и кой не.", казва тя. Колко са некомпетентни проличало при случая в Ловеч, когато социалните работници раздали на родителите, назначени за лични асистенти на децата си престилки и калцуни, "като че ли няма да си гледат деата, ами ще ги колят".


Д-р Холевич протестира и срещу спирането на инвалидната пенсия на хората с увреждания, които работят. Тя също подчерта, че след 18 години тези хора трябва да продължат да имат закрила.

Коментари (206)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Не им ли стига на тези майки, всеки ден да гледат страданията на детето си, че и трябва да се чудят , как да ги нахранят и купят лекарства. Това е срам за една нация.

 2. 2 Профил на cveketo
  cveketo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ако можех щях да съм на протеста! Имат абсолютната ми подкрепа! Абсурдни неща се случват в тази държава

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Гневно

  Ако беше за Мерцедеси, Москов щеше да изкрънка пари от бюджета, ама го боли..... за децата !
  А пък ония ..... ....... от БСП и тук се наместили да политизират !

  [email protected]
 4. 4 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 450 Гневно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Очакваме кумирът ти Боко да излезе и да каже, че удвоява помощите, ама май по публичните уволнения (ритане на кокалчета за назидание) е по-силен - мутренска му работа...

  Stef
 5. 5 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 479 Неутрално
 6. 6 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Пари за болните деца няма, защото Баце, Гоце, Делян и кръговете им крадат като за края на света.
  Твай.

  /мислете за Майдан, друга оправия няма/

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  ИЗРОДСКА ДЪРЖАВА!

  Срам ме е пред тези хора, че здравите и правите оставяме България 45+25 години в ръцете на безскрупулни изроди и обикновенни крадци.

 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Залюханите форумджии в Дневник и навсякъде обаче се интересуват само от русофили и русофоби, американофили и американофоби ... ЗАТОВА ТАЯ НОВИНА ЩЕ ИМА 10-15 мнения, а няква глупост за Русия или САЩ - стотици.

 9. 9 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Е, иначе магистрали, тангенти ... гадове

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За съжаление, съфорумците нищо реално не можем да направим, защото тук се изисква промяна на поне 5-6 закона, която промяна пък се извършва от 240тте ма%муни в НС. Ако бяхме в пряка демокрация, нещата щяха да са различни...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук": Не съм съгласна с Вас! Посочете колко на брой съфорумци можем да променим законно и реално 5-6 закона, с което да подобрим положението на родителите с деца с увреждания?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Това е един живот който те водят, който никой от нас не би пожелал и на най-големият си враг.

  В смисъла на живота ни тук на земята, това е един пропилян живот, както за болния, така и за грижещия се за него.
  Заслужават повече, не лукс, но повече.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дундурук":
  "ТАЯ НОВИНА ЩЕ ИМА 10-15 мнения, а няква глупост за Русия или САЩ - стотици"

  От политика всеки разбира а това е медицина.
  Как да имам мнение, като не знам доколко медицината и генетиката могат да предотвратяват това. Познавам семейство с дете със синдром на Даун. Чел съм, че раждането в напреднала възраст е предразполагащ фактор, чел съм и че имало някакви тестове. Тогава защо се стига до такива болести!

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  До коментар [#10] от "Логика":
  " защото тук се изисква промяна на поне 5-6 закона"

  Помощите са помощи и стават със закон.
  Ако има някаква превенция, (което е по-важно) къде е законът за тази превенция!

  подпис
 15. 15 Профил на kapitanpetko
  kapitanpetko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, че няма никаква адекватна помощ за семейства на 100 % инвалиди е ясно, но най-обидното е да те одобряват през година за личен асистент на собственото ти дете и ако ти гласуват доверие те назначават на 2 или 4 часов работен ден, нищо че си 24 часа плътно до него. 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ми за НАТО патрулите над Черно море отиват парите, какво тук значи некви си инвалиди. Янки параноята срещу Русия да изпълним ,това нареждат от Вашингтон на ДСБ идейно заробените БГ управляващи.

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван К": Тук не говорим за помощи, а за цялостна промяна в социалната политика, която да е ориентирана към достойно финансово и гражданско отношение към тази група лица, а не да насърчава професията майка и да издържа вяскакви хора от кол и въже, защото те НЕ ИСКАТ да работят, НЕ ИСКАТ да придобият задължителното за България средно образование, за да бъдат наети на работа и т.н....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  аз бях на протеста. и смятам, че всеки родител трябва да бъде там.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  "Стотици гневни майки напомнят, че децата с увреждания стават възрастни с увреждания"

  А КОЙ допусна да се родят деца с увреждания, знаещи, че плода е увреден?
  КОЙ ще поеме грижата и отговорността за решението да се родят такива деца?

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на n_alex76
  n_alex76
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Логика, аз работя и съм майка на дете с увреждане.Но вече и пенсионерките от дълбоката провинция не искат да гледат децата ни за по-малко от МРЗ.
  Иван К, аутизма и ДЦП не се виждат през бремеността.Няма генетични изследвания за тях.И не е болест, а увреждане.

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  "Дори малкото положителни събития в тази насока - като програмата за лични асистенти, вече не работи."

  Нали не бяхте доволни от тази система? Какво плачете тогава за нея?

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Роси, всеки сам е "заработил" съдбата си! Не казвам, че не бива да се помага, а че достойното посрещане на личните проблеми е гаранция за добре изживян живот. Достойнството е лично разбиране, но да обвиняваш другите за собствените ти проблеми, никога не е било достойно!

 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  " Междувременно нямат никаква възможност да работят, защото в някои случаи трябва да са неотлъчно до малчуганите си."

  Ами давайте ги на специализирани домове!
  Ще са под 24 часова специализирана медицинска грижа, специализирано меню,подходящо за заболяванията им,рехабилитация според нуждите им?
  Ааа, ама вие искате да са си у дома и някой да ви осигурява всичко това!

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  "Д-р Холевич протестира и срещу спирането на инвалидната пенсия на хората с увреждания, които работят. "

  Е значи не са нетрудоспособни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#1:"Роси"]Не им ли стига на тези майки, всеки ден да гледат страданията на детето си, че и трябва да се чудят , как да ги нахранят и купят лекарства.[/quote]
  А пенсионерите?
  Или тях кучета ги яли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#9:"boring pumpkin"]Е, иначе магистрали, тангенти ... гадове [/quote]
  Е кво, да спрем да строим заради болните и старите ли??

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#13:"Иван К"]Познавам семейство с дете със синдром на Даун. [/quote]
  Това се диагностицира предварително.
  Защо са решили да го родят такова дете?
  И сега ти и аз ли трябва да плащаме заради тяхното безотговорно решение?

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на kapitanpetko
  kapitanpetko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Веселин Дечев":

  Явно не си се сблъсквал с живота на тези хора и нямаш никаква представа какво се предлага като услуга и колко домове и центрове има. А ако не дай боже има агресия и автоагресия забрави да го приемат някъде.
  Но ти си дрънкай дори да нямаш понятие, трупай мнения щом това е смисъла на живота ти, само дразниш нищо повече.

 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#15:"kapitanpetko"]те назначават на 2 или 4 часов работен ден, нищо че си 24 часа плътно до него. [/quote]
  Е ти какво искаш? Да ти плащат,ч е си гледаш собственото дете ли??

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#28:"kapitanpetko"]нямаш никаква представа какво се предлага като услуга и колко домове и центрове има. [/quote]
  А защо бяха закрити тези домове??

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Гневно

  Това е единственият начин за постигане на някаква справедливост - протести. За съжаление възрастните инвалиди, които живеят със 120 лв. на месец или децата с аутизъм или целебрална парализа НЕ МОГАТ да постигнат исканията си, за разлика от полицаи или бакшиши. Ние сме държава, където се признава единствено диктатът на силата!!!

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#31:"daam"]За съжаление възрастните инвалиди, които живеят със 120 лв. на месец или децата с аутизъм или целебрална парализа НЕ МОГАТ да постигнат исканията си[/quote]
  Ами виждам сте се събрали доста симпатизанти на каузата им-дарявайте всеки месец по 100-200 или повече лева всеки месец на някой в "неравностойно" положение.
  Що не дарявате? Ама не 1-2 лева!

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Извинете, но не разбрах!Парите ли са малко,или не стигат за всички, или личните асистенти са възпрепятствани или какво точно трябва да се промени?в края на краищата всичко опира до пари.

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#4] от "stef":

  И като ще политизираме - да политизираме докрай - очаквах любимеца ти Радан да извие нЕкоя ръка, да пукне нЕкой кокал - ама той само смуче бибата на Биби и си трайка - от червеночугунен потомък - толкова.

  Черен хумор - но у нас е по-добре да се приложи законът на Спарта - като се разбере че детето е с увреждания и една инжекция - хем да не се мъчат родителите му да го гледат, хем да не се мъчи детето, но най-важното - да има за мерцедеси на едни 240 гъза в парламента.

 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "Веселин Дечев": Не съм съгласна с Вас! ВСЕКИ носи в себе си увредени гени- въпросът е, че у едни хора те не се отключват по протежение на целия им живот, у други хора се отключват още в пренаталното развитие на плода, у трети хора се отключват в периода 0-3 годишна възраст, у четвърти хора се отключват през предпубертета или в пубертета, у пети хора се отключват в климактериум, у шести хора се отключват едва в старческа възраст... Човешкият организъм не е елементарна аритметика и по правило 1+1 никога не прави точно 2 в него- понякога е равно на 1.7, понякога- на 2.3 - примерно..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#34:"Deaddark"]- като се разбере че детето е с увреждания и една инжекция - хем да не се мъчат родителите му да го гледат, хем да не се мъчи детето, [/quote]
  Еми не е ли правилно така?
  Кой иначе поема отговорността и грижата??
  Заболяването някой ден може да стане лечимо, но може и да не стане. Кой поема грижата? Ти подписваш ли се??

  В Русия съм! В Русия съм!
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Ние не трябва да даваме решение. Ние сме работодателите на правителство, парламент и другите държавни и общински институции. Ние трябва да кажем: така повече не може трябва промяна. В резултат само на слуха, че може да има натиск правителството се събужда - министърката: от вчера има предложение за решение. Ако ни хареса - добре, ако не - на поправителен.
  Сега натискът трябва да продължи до края.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#35:"Логика"]Не съм съгласна с Вас! ВСЕКИ носи в себе си увредени гени- въпросът е, че у едни хора те не се отключват по протежение на целия им живот[/quote]
  Ок, но това не значи, че трябва да се съгласяваме с раждане на доказано увредени плодове.
  Нито пък значи, че трябва да се осигурява 24 часов рум сървис по домовете-да ги събират в домове и да им осигуряват квалифицирана грижа!

  В Русия съм! В Русия съм!
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#20:"n_alex76"]Но вече и пенсионерките от дълбоката провинция не искат да гледат децата ни за по-малко от МРЗ. [/quote] Напълно разбирам Вашият проблем! За мое огромно съжаление, ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА от това свое ЗАДЪЛЖЕНИЕ към групата бъолгарски граждани, към които се числите Вие и детето Ви! Вижте мой коментар № 2 тук-
  http://www.dnevnik.bg/photos/2016/09/14/2827021_fotogaleriia_stotici_roditeli_na_deca_s_uvrejdaniia/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#27] от "Веселин Дечев":

  боклук.

  сега модераторите да ме изтрият.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#39:"Логика"]ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА от това свое ЗАДЪЛЖЕНИЕ към групата бъолгарски граждани, към които се числите Вие и детето Ви![/quote]
  И какво е задължението на държавата?
  Да осигурява 24 часов рум сървиз?
  Да осигурява по един асистент на всяко дете?

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#38:"Веселин Дечев"]Ок, но това не значи, че трябва да се съгласяваме с раждане на доказано увредени плодове.[/quote]
  Това не го решавате Вие, защото не Вие сте биологичният родител на едно такова дете с увреждане. Това се решава от родителите на детето и...понякога от Закона- НК Чл. 120. За убийство, извършено от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него, наказанието е лишаване от свобода до три години. Чл. 121. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За убийство на току-що родена рожба с чудовищен вид виновният родител се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Neda
  Neda
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "Логика":

  Това, което можем да направим, е да заставаме до хората с увреждания и техните близки. Не само във фейсбук, а физически - например, протестирайки заедно пред НС. Ефективна солидарност.

 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#43] от "Neda":

  а, ще застанат те. е оня келеш по-горе дето ми обяснява какво трябва да правят хората с децата си. нещастник. или пък ония "православните" рокери-националисти.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#41:"Веселин Дечев"]И какво е задължението на държавата? [/quote] Да се ГРИЖИ за създаването на правна среда,/ подходящите закони, правилници и подзаконови нормативни актове., защитаващи интересите на ВСИЧКИТЕ й граждани, а не само на вресливи етнически и религиозни малцинства като цигани, турци, мюсюлмани и всякакви тути кванти! ПЪРВАТА ГРИЖА И ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА Е ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ВСИЧКИТЕ СИ ГРАЖДАНИ! Не разбирате някои неща, защото не сте ги учил в университет- не спекулирайте!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Прави са хората! Но държавата отдавна е абдикирала и гледа да се отърве от ангажименти към всички слаби групи от населението- инвалиди, възрастни хора, хора с душевни заболявания и пр. и пр.. Да добавя, че и никой от нас не знае в какво положение ще бъде след години, не дай Боже болен и безпомощен самотен човек...

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев": Вие циганин - мюсюлманин ли сте? За това ли сте недоволен, че родители- българи с деца с увреждания търсят правата си по законен ред?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#42:"Логика"]Това не го решавате Вие, защото не Вие сте биологичният родител на едно такова дете с увреждане. Това се решава от родителите на детето[/quote]
  Разбира се!
  И тогава който е вземал решението да си носи и последствията!
  Не да реши да го роди, а после ние с вас да сме задължени да осигуряваме грижите за това човече!

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Какво е това държавата абдикира?Какво е държава?Държавата сме аз и ти и тя и то и те.Аз искам много ама много да помогнем на ощетените.Но както казах, всичко е пари.Сега, ако вие бяхте министър, откъде щяхте да намерите пари?Ще ги вземте назаем,или ще ги вземете от друг.Или вие имате друга идея?Всички имат право на достоен живот.Но истината е, че не на тази планета.Тука всички сме на лов и когато не можеш да гониш...Хич не ми харесва да е така.Затова ми кажете как да оправим тази несправедливост.И освен това, кой е казал че живота е справедлив?
  До коментар [#39] от "Логика":

 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#47:"Логика"]? За това ли сте недоволен, че родители- българи с деца с увреждания търсят правата си по законен ред? [/quote]
  Какви права?
  Който е вземал решение за раждане на увредено дете да си носи последствията!
  Друг въпрос е ако е придобито, но всеки да си носи кръста все пак!
  Писна ми от претенции и ревльовци! Всеки реве за нещо, все нещо му се полагало-пенсионерите искат, майките искат, децата искат, болните и сакатите искат, ай стига бе!
  Ние нормалните непривилегировани само за вашата издръжка ли ще работим?
  За пра-бабите ви държавата ли се грижеше???

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":
  Конституция на Р. България
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на ДЪРЖАВАТА и обществото
  Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
  Чл. 47.
  (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.
  (2) Жената майка се ползва от особената закрила на държавата, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Тук един форумен колега "Веселин Дечев" показва, че е привърженик на евтаназията за деца с увреждания и донякъде може би възрастни поради това, че хищно му изяждат неговия дял от публичните средства както и, че той не желае да го пълни за такива цели.
  Сигурен съм, че той би убил без сянка на съмнение и един физик като Стивън Хокинг, който според него също така "лакомо" изяжда публичните фондове.
  Нечовешко отношение.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#51] от "Логика":

  И какво?

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#52] от "penetrating":

  този е пълен нещастник.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 55. 55 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#49:"izbiram"]Какво е това държавата абдикира?[/quote]
  Означава- НС да не приема адекватни закони, които да решават правно, морално и справедливо проблемите на родителите с деца с увреждания [quote#49:"izbiram"]Държавата сме аз и ти и тя и то и те[/quote] Държавата е и държавните служители, и 240тте в НС, и политиците , от чиито решения зависят промените в българските закони.[quote#49:"izbiram"]Аз искам много ама много да помогнем на ощетените.Но както казах, всичко е пари.[/quote] Парите се намират в българският държавен бюджет. Аз също депозирам редовно парички в него, и изисквам отговор - защо в него няма пари за родителите с деца с увреждания? Аз ИЗИСКВАМ в него да има пари за тях, а за мигрантите да има нула/о/ постъпления от българския държавен бюджет! Няма да издържаме престъпници, а да оставяме българските деца на произвола на съдбата!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз искам много ама много да помогнем на ощетените.Но както казах, всичко е пари.- цитат на коментар #49 от “izbiram”
  Парите се намират в българският държавен бюджет. Аз също депозирам редовно парички в него, и изисквам отговор - защо в него няма пари за родителите с деца с увреждания? Аз ИЗИСКВАМ в него да има пари за тях, а за мигрантите да има нула/о/ постъпления от българския държавен бюджет! Няма да издържаме престъпници, а да оставяме българските деца на произвола на съдбата!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#55:"Логика"]НС да не приема адекватни закони, които да решават правно, морално и справедливо проблемите на родителите с деца с увреждания [/quote]
  А кой решава кое е морално и справедливо?
  120 лева на месец? 1200? или как?
  Какъв стандарт на живот трябва да се осигури?
  И трябва ли да се осигурява по домовете, а не в специализирани заведения?
  Аз пък смятам, че държавата трябва да помага, но е задължена да осигурява цялостната грижа. Това си е работа на семействата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Гневно

  [quote#50:"Веселин Дечев"]Ние нормалните непривилегировани само за вашата издръжка ли ще работим? [/quote]СМЕШНИК- АЗ НЯМАМ ДАЖЕ РОДНИНИ С ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ, но като БЪЛГАРСКИ адвокат не мога да отмина с мълчание геноцида на българското население в България! Освен това- имам първо висше образование лекар без специалност- ти кой си и какъв си да изискваш от мен да пренебрегна Хипократовата и адвокатската си клетви , които съм полагала?! Много нагли станахте някои !

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#52:"penetrating"]Тук един форумен колега "Веселин Дечев" показва, че е привърженик на евтаназията за деца с увреждания [/quote]
  на евтаназия не, никъде не съм казвал подобно нещо. Бихте ли цитирали?
  Привърженик съм на задължителното изследване на плода и задължителните аборти в случай на нездрав плод.

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Колкото сме повече материално осигурени, толкова повече омразата ни разяжда. Защо мразим всички различни? Защо американците са щастливи да осиновят българско дете с увреждания или от ромски произход, а ние смятаме, че дори собствените ни деца, ако са с проблем, трябва да бъдат изоставяни в домове?

 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#58:"Логика"]Освен това- имам първо висше образование лекар без специалност- ти кой си и какъв си да изискваш от мен да пренебрегна Хипократовата и адвокатската си клетви , които съм полагала?! [/quote]
  Ами изпълнявайте си Хипократовата клетва!
  Някой пречи ли ви??
  Смешник ще викате на баща си, госпожо!
  И ще ми говорите на Вие, както се полага!

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#60:"Fiji"]Защо американците са щастливи да осиновят българско дете с увреждания или от ромски произход[/quote]
  Щото могат да му поемат масрафа!

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#62] от "CINZANO":

  Ами ходи дарявай бе, момче!
  Стани личен асистент безплатно!
  Що не станеш?

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#60:"Fiji"]Колкото сме повече материално осигурени, толкова повече омразата ни разяжда[/quote] Съжалявам, това не е вярно! Аз имам добро/ много добро материално положение и не мисля като ник "Веселин Дечев", Този е някакъв злобен и самотен човек, който никога не е имал семейство, никога не се е грижил за родител и не е изпитвал човешките неща в живота. Мога само да го съжалявам - този човек е наказан с липса на възможността да изпита любов към друго човешко същество..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#61:"Веселин Дечев"]Смешник ще викате на баща си, госпожо! [/quote] Напротив, г-не- смешник сте точно Вие. Що се отнася до мен, винаги наричам нещата с истинските им имена- това го знаят всички в този форум. Не се страхувам от бан, триене на коментар или бан за 1.,2,3 месеца и пиша онова, което е идентично с обективната действителност.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#19:"Веселин Дечев"]А КОЙ допусна да се родят деца с увреждания, знаещи, че плода е увреден?[/quote]

  Пълен идиот!

 68. 68 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#65] от "Логика":

  Щом сте толкова ларж работете безплатно като личен асистент. Или поемете издръжката на някое дете с увреждания.
  Дразнеща е цялата тази манипулация: щом е с увреждание и още повече детенце и трябва да припадбем от умиление и да се съгласим на всичко!
  Как ли пък не!
  Има милиони пенсионери в тежко положение, цял живот работили за тази държава, ама за тях не ревете нали?

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 69 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#22:"emilm13"]Роси, всеки сам е "заработил" съдбата си! [/quote]

  Дори и когато допотопен кувьоз, възможен, щот сме мафиотска държава, ослепи детето ти?

 70. 70 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#25:"Веселин Дечев"]А пенсионерите?
  Или тях кучета ги яли?[/quote]

  Пенсионерите са 2,5 !!! МИЛИОНА, децата са 26 000. Пенсионерите са имали цял живот да се подсигурят и 80% от пенсионерите в България са предсрочно пенсионирани чрез различни вратички. Средната възраст за пенсиониране в България е 57 години. Не виждаш ли разлика?

 71. 71 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#26:"Веселин Дечев"]Е кво, да спрем да строим заради болните и старите ли?? [/quote]

  Ко строите бе? Еднодневен асфалт-бутафория, които го измива дъжда.

 72. 72 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#49:"izbiram"]Какво е това държавата абдикира?Какво е държава?Държавата сме аз и ти и тя и то и те[/quote]
  Ами не, държавата не съм аз. Аз съм електорална единица, която е интересна само покрай избори, но напоследък я задължиха да гласува. Но като наближа пенсионна възраст ще е по- добре да се гътна, защото няма да има пари да ми плащат пенсия. Сега плащам за да поддържам и държавен апарат, който решава кои пари къде да отидат. Разпределението на парите не го решаваме ние с вас и в този смисъл не сме държавата.

 73. 73 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#70:"Дундурук"]Пенсионерите са 2,5 !!! МИЛИОНА, децата са 26 000. Пенсионерите са имали цял живот да се подсигурят [/quote]
  И имат принос към държавата и съответно са заслужили!
  Въобще не ме интересува колко милиона са! - не стоят по-долу от другите искащи!

  В Русия съм! В Русия съм!
 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#68:"Веселин Дечев"]Щом сте толкова ларж работете безплатно като личен асистент. И[/quote] Смешник, много неща съм правила като благотворителност, но не виждам защо трябва да тръбя наляво и надясно за това! Не съм певачка, че да се хваля с такива неща! Много си сбъркал човека...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#56] от "Логика":

  Според мен, вие питате защо няма достатъчно пари за децата с увреждания.Ако държавата разпределя 0 лева за мигрантите, ще има ли достатъчно пари?Тези деца имат пожизнена пенсия.Тя е твърде малка за достоен живот.Както е малка за пенсионерите,за майките,за инвалидите, за всички.Бюджета е обща каса.Тя се пълни с данъци.Ако увеличим данъците на всички, ще има повече пари да децата.Тогава у работещите ще останат по-малко пари за собствените ни деца.Тогава кой ще протестира??Когато спора стане гражданите срещу държавата, тогава излиза,че селяните са държавата.Никой по тези форуми не е балък да е селянин.Всички искат да са граждани.Е докато гражданите искат а селяните бачкат - решение няма да има.
  ПС.Вашата лепта в бюджета сигурно е твърде малка за да настоявате..

 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  До коментар [#59] от "Веселин Дечев":

  Аз по религия съм католик. Знам, че има спор за момента, от който един зардил се живот се смята за човешко същество, но католицизма засега е категоричен. В рамките на рова, което предлагате решението се нарича евтаназия. Вие го наричате аборт. Няма да споря. Какво правим с тези, които се оказват с недъзи, които не могат да бъдат диагностицирани преди раждането, дори според Вас преди 3 или 5 месец от бременността?
  1 Оставяме ги да живеят, но не с Ваши пари
  2 Евтаназираме ги/ хвърляме ги в пропастта катов Спарта
  3 Оставяме нашите съграждани, които също пълнят бюджета да се оправят, както могат и да затъват в ямата
  4 Плащаме достоен по българските стандарти живот с с публични/и Ваши средства

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#50:"Веселин Дечев"]Ние нормалните непривилегировани само за вашата издръжка ли ще работим? [/quote]
  Аз нямам нищо против да взимат от моите платени пари за здравеопазване (за сега, слава Богу, не го ползвам активно) за нуждаещите се. Но това трябва да е система без "оттечки" в др. посоки, така че някой ден когато на мен ми се наложи да ползвам същото.

 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#73] от "Веселин Дечев": ЗМен пък какво ме засягат ЧЕРВЕНИТЕ пенсии? Моите родители са пенсионери, семейството ми ги издържа, никому не се оплаквам, но пък- какво ме интересуват ДРУГИТЕ пенсии? Който има родители пенсионери- да си ги издържа! Е- как е ? На чужд гръб и 100 тояги са малко, нали? Хайде сега, като твърдиш, че плащаш данъци, напиши- ти издържаш ли родителите си пенсионери така, че нищо да не им липсва и в никакъв случай да не разчитат на мизерните 143 € пенсия?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#75:"izbiram"]Тези деца имат пожизнена пенсия.Тя е твърде малка за достоен живот.[/quote]
  Да но е пожизнена. И е толкова, колкото 7 пенсионера вземат за своя живот. Никак не е малък приноса на държавата. За таква държава-толкова пари!

  В Русия съм! В Русия съм!
 80. 80 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#76:"penetrating"]Аз по религия съм католик. Знам, че има спор за момента, от който един зардил се живот се смята за човешко същество, но католицизма засега е категоричен. [/quote]
  Вие сте католик, но държавата ни е светска.
  Когато католицизма не разрешава абортите-да поема издръжката на увредените новородени! Не е ли така справедливо? Вземаш решение- плащаш последствията?

  В Русия съм! В Русия съм!
 81. 81 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  За жалост тези деца са неприятната част от обществото, от която всички ние отвръщаме глава. Няма човек, който да не види красиво малко здраво дете и да не се обърне да му се порадва. Но малцина са тези, които обръщат лице, за да видят дете с увреждания на улицата. Повечето, когато забележат подобен индивид, отвръщат глава на другата посока, за да не го гледат. Обществото е отхвърлило тези хора, хвърлило ги е в забрава. Също както средновековното обществено мнение, че щом се родиш с увреждане, умствено или физическо, значи изкупуваш грехове на родителите ти. Все едно си болен от проказа. За съжаление и днес мисленето не се е променило. Дори за нормалните хора, които по една или друга причина са станали инвалиди, градът е непроходим, няма условия за инвалидни колички, няма рампи, подкосени тротоари, нищо.
  Децата с увреждания са онзи товар, от който обществото иска да се отърве, за да продължи да живее щастливо. В природата също се раждат животни с увреждания, но тяхната съдба е ясна - слабите умират или биват изяждани. Ние не сме животни, но се държим като животните, от които сме произлезли.
  И тук идва другият проблем - как може за здрави и читави представители на ромския етнос да има инвалидни пенсии, а за тези деца и техните майки да се дават нищожни пари? А тези деца какво ще правят, когато станат на 50 и родителите им починат? Един възрастен човек с умствено увреждане има съзнанието на 12-годишен. Москов трябваше да слезе и да изслуша тези родители, защото и той не е застрахован, да чукнем на дърво, че някой ден няма да му роди дете или внуче с подобна аномалия.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#75:"izbiram"]Ако държавата разпределя 0 лева за мигрантите, ще има ли достатъчно пари?[/quote] ДА- след като месечната издръжка на ЕДИН брой мигрант/ кандидат за статут е ...1200 лева.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#76:"penetrating"]Какво правим с тези, които се оказват с недъзи, които не могат да бъдат диагностицирани преди раждането, дори според Вас преди 3 или 5 месец от бременността? [/quote]
  Грижим се за тях в специализирани учреждения/санаториуми с 24 часова медицинска грижа от специалисти със съответната рехабилитация и храна според диагнозите им.
  Арогантно е да се иска от бедната ни държава да осигурява на всеки по домовете индивидуален асистент.

  В Русия съм! В Русия съм!
 84. 84 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#78:"Логика"]Мен пък какво ме засягат ЧЕРВЕНИТЕ пенсии? Моите родители са пенсионери, семейството ми ги издържа, никому не се оплаквам, но пък- какво ме интересуват ДРУГИТЕ пенсии?[/quote]
  А защо ви интересуват другите деца/хора с увреждания?

  И аз се грижа за родителите си и им плащам голяма част от разходите. Но те имат принос към държавата и тя им е задължена.

  В Русия съм! В Русия съм!
 85. 85 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#81] от "Lou":

  ++++++++++++++

 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#78:"Логика"]Който има родители пенсионери- да си ги издържа! Е- как е ?[/quote]
  Ами в момента е точно така!
  И преди 50-60 години пак е било така!
  Или искате да кажете, че от хан Аспарух насам все пенсиите са били достойни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#82:"Логика"]ДА- след като месечната издръжка на ЕДИН брой мигрант/ кандидат за статут е ...1200 лева. [/quote]
  Абсолютно съгласен!
  Това са хора без абсолютно никакъв принос към държавата ни и трябва да са на опашката!

  В Русия съм! В Русия съм!
 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#81:"Lou"]Обществото е отхвърлило тези хора, хвърлило ги е в забрава.[/quote] Именно за това не можем да пренебрегваме факта, че те са част от нашето общество и заслужават достоен живот точно толкова, колко и ние- сравнително здравите/ по-здравите хора, които не страдаме от техните заболявания. Човечността на едно общество се определя именно по отношението му към тези негови граждани.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#81:"Lou"] А тези деца какво ще правят, когато станат на 50 и родителите им починат? [/quote]
  Е това е въпросът!

  В Русия съм! В Русия съм!
 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#84:"Веселин Дечев"]А защо ви интересуват другите деца/хора с увреждания? [/quote] Защото, колкото и цинично да звучи, децата са БЪДЕЩЕТО на един народ, а пенсионерите са неговото минало! Без бъдеще няма народ! Без минало- също! Но е обичайно да се защитават в по-голяма степен интересите на Бъдещето...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#36] от "Веселин Дечев":
  а за децата с рак имаш ли решение

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 92. 92 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#88:"Логика"]Именно за това не можем да пренебрегваме факта, че те са част от нашето общество и заслужават достоен живот точно толкова, колко и ние- сравнително здравите/ по-здравите хора, които не страдаме от техните заболявания. [/quote]
  Което, не значи, че трябва да се удовлетворява мигновено всяко тяхно искане!

  В Русия съм! В Русия съм!
 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Също така- възможно е доста от децата с увреждания, един ден да станат работещи български граждани- не всички увреждания водят до трайно необратимо състояние и до трайна загуба на пълната работоспособност!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#91:"дерибеев"]До коментар [#36] от "Веселин Дечев":
  а за децата с рак имаш ли решение [/quote]
  Лекуват се като всеки друг гражданин, колкото може!
  Какво друго решение искаш?
  Но съм против раздаването на стотици хиляди левове само защото родителите били чули, че някъде някой лекувал такъв рак в чужбина. А оня просто си прави експерименти и си пише дисертацията.

  В Русия съм! В Русия съм!
 95. 95 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#92] от "Веселин Дечев": Тук не става въпрос за изпълняване на поредният финансов каприз например на г-ца Х , чиято основна “професия“ е 1вото място в “конкурса“ “Мис плеймейт“, а за много деликатни неща....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 96. 96 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#93:"Логика"]

  Също така- възможно е доста от децата с увреждания, един ден да станат работещи български граждани[/quote]
  Дай боже!
  То това е идеята- да могат да станат пълноценни граждани. Тогава тяхното лечение си е инвестиция. Но когато по-рождение има жив труп...това трябва да се избягва и държавата трябда да организира навременен скрининг.

  В Русия съм! В Русия съм!
 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  [quote#90:"Логика"]ащото, колкото и цинично да звучи, децата са БЪДЕЩЕТО на един народ, а пенсионерите са неговото минало! Без бъдеще няма народ! [/quote]
  Точно децата с тежки нелечими увреждания не са.Колкото и цинично да ви звучи.
  Значи който работил-работил, после-да се оправят, кучета ги яли?
  Аз мисля, че соц системата беше много по-ефективна в такива случаи.

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Гледайки мненията на определени примати в коментарите под тази статия, се чудя как може да си такъв боклук, че да се правиш на всезнаещ и много прагматичен на фона на драмата на хиляди хора. В първия случай на неприятно житейско развитие обаче бързо ще забравят за рационалното препоръчване да изоставяш или евтаназираш болните си близки, били те деца, съпрузи или родители...

 99. 99 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#38] от "Веселин Дечев":

  Кретен, детето на сестра ми е 100% инвалид, болно е от ДЦП. През цялата и бременност, че дори и в първите няколко дни след раждането всичко беше наред. После дойде шока. Какво, според човекоподобно като теб трябва да направи тя сега? Имаш ли идея в какъв ад се превръща живота на една жена взела достойното решение да се грижи за детето си? Имаш ли идея какви са разходите за осигуряване на що годе нормален живот на подобно дете? Нямаш нали. Защо тогава гад мръсна си позволяваш да коментираш, че и да даваш идеи? Аман вече от недорсли лайньовци с жълто, около устите, които коментират тежки житейски проблеми, които ни най- малко не разбират.

 100. 100 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#96:"Веселин Дечев"]То това е идеята- да могат да станат пълноценни граждани. [/quote] И без осигурено адекватно лечение и грижи как точно да стане това? Защо е нужно например унижаването на един родител- асистент от държавните органи? Това как точно спомага за адекватното лечение на едно дете с увреждания? От кога подлагането на едно зависимо лице на психически тормоз и принуда не е престъпление в Р. България? НК Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK