Заради международните си задължения България е на път да разреши чужд университет у нас в разрез със закона

Шефът на образователната комисия Милена Дамянова е поискала становища от просветното ведомство и от Националната агенция за оценяване и акредитация.

© Анелия Николова

Шефът на образователната комисия Милена Дамянова е поискала становища от просветното ведомство и от Националната агенция за оценяване и акредитация.Ден след като на първо четене парламентът разреши Франкофонският институт по администрация и управление да бъде преструктуриран във Висше училище на франкофонията за администрация и управление (ВУФАУ) без оценка на Националната агенция за оценяване и акредитация, ръководството на образователната комисия обяви, че ратификацията на спогодбата, с която се прави това, няма да бъде гледана на второ четене без становища на просветното ведомство и на ресорната агенция. Поводът - критики от страна на опозицията, че се взема решение, което заобикаля закона за висшето образование и дори противоречи на Конституцията.


Според спогодбата, която е подписана между правителството на България и Международната организация на франкофонията и Университетската агенция на франкофонията на 25 май т.г., съществуващият от 2002 г. у нас институт трябва да бъде преструктуриран във висше училище, което да получи правото да обучава не само магистри, но и бакалаври и дори докторанти. Той ще ползва два етажа в сграда на ъгъла на ул. "Народно хоро" и ул. "Леополд Седар Сенгор" в столичния квартал "Овча купел", за които ще заплаща такса смет. Досега институтът е обучил 1600 магистри.


Според закона за висшето образование европейски университети могат да откриват филиали у нас, но по реда, по който се открива български университет. В спогодбата не е упоменто, че ВАФАУ е длъжно да се подчинява на правилата за качество на обучението и да гарантира правата на студентите, които са разписани в закона. В същото време обаче и студентите, и преподавателите ще бъдат освободени от такси за визи и такси за постоянно пребиваване. Очакванията са във висшето училище да се обучават висши кадри от държавната администрация, от бизнеса и от неправителствените организации.
"Парламентът не може да променя подписаните спогодби, а само ги ратифицира. Обикновено ратификациите се гласуват на първо и на второ четене в един и същи ден, но в случая това не стана и няма да стане, докато в комисията не получим становища от Министерството на образованието и науката (МОН) и от Националната агенция за оценяване и акредитация", обясни пред "Дневник" шефът на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова (ГЕРБ). От думите й се разбра, че водещо е Министерството на външните работи, според чието становище спогодбата е трябвало да бъде ратифицирана. Дамянова не пожела да коментира дали има вариант ратификацията да не бъде приета на второ четене, тъй като такива спогодби били "договорки на друго ниво".


Вносител на законопроекта за ратификация е Министерският съвет, а в мотивите, които са подписани от премиера Бойко Борисов, пише, че разпоредбите на спогодбата са "в съответствие с Конституцията, българското законодателство, международните задължения на Република България и правото на Европейския съюз и не изискват мерки от законодателен характер с оглед на тяхното прилагане".


Според бившия лидер на БСП Михаил Миков с ратифицирането на спогодбата се създава "опасен прецедент на заобикаляне на закона за висшето образование, който ще отвори вратата за създаване на чужди университети на база двустранни спогодби, без никакви гаранции за качеството".


От доклада на правната комисия в парламента, която приема ратификацията на 2 септември т.г., става ясно, че шефът й Данаил Кирилов (ГЕРБ) също изразява опасение дали в закона за висшето образование има изключващата разпоредба, която касае прилагане на реда на правилата на международните договори. Според Четин Казак (ДПС) спогодбата е международен договор, на база на който sui generis (от правото - уникално, единствено) е създадено училището, като договорът се ратифицира от Народното събрание.


Според депутати висшето училище може да мине акредитация и след ратификацията на спогодбата. От просветното министерство пък обясниха, че за ВАФАУ не е нужна акредитация от българска страна, тъй като няма да издава български дипломи.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Всяка паланка с университет!
  Дипломите да се издават заедно с поименната карта за градски транспорт!

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално
 3. 3 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 442 Весело

  Висше училище на франкофонията, мани мани.

 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Весело

  Днес франкофонско, а утре и Саудитска Арабия ще поиска такова, с обучение по ислям и работа с взривни вещества! Нали сме разградено-демократичен двор, не бива да отказваме на никого!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами да не се ратифицира, ако е в противоречие на закона за висшето образование и Конституцията.
  Но ако е така, защо Бойко го е подписал с обратно становище?
  ...та с е стеих за "Параграф 22".

 6. 6 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Българските закони не дават гаранции за качеството на образованието на българските университети. Доказателство за това е, че в тях не се провежда научна дейност ( с няколко изключение). На този фон тревогата за качеството на образованието мирише МНОГО силно на поръчкова: монополиста се грижи да запази монопола си, в свой интерес (не в интерес на качеството на образованието).

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  А догодина по руски и арабски

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Днес на франкофонията, утре на русофилията.
  Лош прецедент, не трябва да се позволява.

  Every cradle is a grave.
 9. 9 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ред е сега всички мюсюлмански училища да станат ислямски университети, което май е идеята тук. Това е стратегията за унищожаването на българската държава.

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Чак пък университет...
  Имам диплома оттам, по мениджмънт, ама беше повече за престиж и за да я имам в CV-то.
  Интересно с какво ще развият програмата си, та да станат истински университет.
  Честно казано, смятам, че е хубаво да се разгледа добре проблема, хубаво е да има западни лектори, които да обогатяват мирогледа на българите (а там лекторите са изключително от Франция - университета на гр. Нант издава дипломите на курсистите).

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 509 Неутрално

  по същата логика, студент завършил в най-елитен западен университет, няма да има призната диплома в Бълкгария, защото въпросният университет няма национална акредитация. Идиотско, нали?

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Къде е сега френският посланик да ни обясни как законите в България трябва да се спазват от всички?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  А Защо Миков не протестираше, когато се откриваха разни филиали на руски и украински университети.

 14. 14 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":
  ''....А Защо Миков не протестираше, когато се откриваха разни филиали на руски и украински университети....'' ++++++
  Добър въпрос !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  как ли е пропуснато това
  " В спогодбата се споменава и обучение на докторанти. Те ще получават обучение в осигурени безвъзмездно два етажа в сграда на ъгъла на ул. "Народно хоро" и ул. "Леополд Седар Сенгор" в столичния кв. "Овча купел".

  И студентите, и преподавателите ще бъдат освободени от такси за визи и такси за постоянно пребиваване. Правата на студентите по българското законодателство ще бъдат гарантирани, но не от университета, а от държавата, която трябва да им осигури и достъп до общежитие. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на theophilos
  theophilos
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Конституция на РБ: Чл. 5 (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

 17. 17 Профил на adasha
  adasha
  Рейтинг: 225 Весело

  Завършилите ВУФАУ сигурно ще бъдат разпределяни на работа в КНИПИТУГА

  (Комплексен научно-изследователски и проектански институт по териториално устройство, градоустройство и архитектура)

 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  След като има библиотекарски ВУЗ, защо да няма франкофонски?

 19. 19 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нищо не разбрах. Значи Френски унивеситет иска да отвори врати в България, но не спазвали някакви регулации и правила, така ли? Контролирана икономика.

 20. 20 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "adasha":

  Може и в ГДКБУМКП ( Главна дирекция за комунално-битови услуги,местна и кооперативна промишленост). Имаше в народната република и такова чудо.
  А по-сериозно - след като има ратифицирана международна спогодба, може да се открие френски университет, сигурно ще дава по-добри знания от някои измислени български килийни училища, уредили се с връзки да се именуват университети.

 21. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#4:"Крадолюб ДемоКРАДов"]Днес франкофонско, а утре и Саудитска Арабия ще поиска такова, с обучение по ислям и работа с взривни вещества! [/quote]

  Саудитска Арабия не е само уахабизъм и център на мюсулманството. Имат няколко технологични университети, обучаващи кадри в областите на търсене, проучване и добив на петрол, обработката на петролни продукти и др. технологични дисциплини, които са на ниво доста над съответните български ВУЗ. А и със саудитите нямаме ратифицирана спогодба за обучение на кадри, така че не би трябвало да откриват висши училища в България.

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  [quote#3:"марулко"]Висше училище на франкофонията, мани мани.
  [/quote]
  ФРАНКОФОНИЯТА

  Това да не е онуй френско изкуство

  дето радва непретенциозните шофьори

  по магистралите ?

  Сега и университет са му отворили

  Бравос !

 23. 23 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1022 Весело

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Ха ха ха .... Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 24. 24 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Докато си лалате, 23 години Франция дава пари от собствените си данъкоплатци за студенти в ТУ, ХТУ и въпросния ИФАГ, които си функционира вече 2 десетилетия и обучава и българи, и студенти от още 25 държави. Очевидно и авторът на статията има проблем с разбирането на касуза, защото до момента учебното заведение функционира легално като "Институт" според текущото законодателство. Правителството поема ангажимент да съдейства за трансформацията в университет (защото Господ знае защо французите искат да дават пари и за бакалаври тук) през май т.г., която очевидно не знае как да спази, затова влиза в някакви еквилибристики, не съвсем законни, за което учебното заведение няма никаква вина.
  Но очевидно имаме сериозен проблем с разбирането и контекста.

 25. 25 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Имаме си американски университет,защо да нямаме и руски,Само че акредитацията им трябва да съответства на закона на висшето образование.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Любопитно

  [quote#25:"voyko"]Имаме си американски университет,защо да нямаме и руски[/quote]
  Нека бъдат поне ТРИ руските университети.
  Само дето ще ми е прелюбопитно
  щастливо дипломираните абсолвенти
  от руските университети,в РУСИЙКАТА
  ли ще си дирят работа ?
  Щото с такива дипломи на Запад
  ще им е невъзможно да намерят работа.

 27. 27 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Оф, то пък другите университети са с едно гарантирано качествооо

 28. 28 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#12] от "grajdanin1":

  Те се спазват. Виж коментара, който цитира конститъцията. Трябвало е да се мисли като се сключва спогодбата.

 29. 29 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#28] от "lechevalier":

  Законите в България се приемат от Народното събрание, който е висш законодателен орган. Спогодбите се сключват между правителства и след това се ратифицират. Това показва и логиката, защото иначе министрите могат да заобикалят законите като колци.
  Въпросът ми е: ратифицирана ли е тази спогодба? Ако е ратифицирана къде са гледали депутатите (включително Миков и компания) или по-точно коя е причината, поради която са си затворили очите. Ако не е ратифицирана спогодбата това си е чисто нарушение на закона.
  Как може висше учебно заведние в България да не подлежи на контрол от български органи? Оттук нататък имате ли представа какво може да се случи?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK