Съдът за Владимира Янева: Добрата й репутация смекчава вината

Владимира Янева

© Анелия Николова

Владимира ЯневаНяколко реда се открояват ярко сред хилядите други в обемните мотиви към условната присъда на бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева по делото "Червеи".


Мотивите на Софийския градски съд бяха обявени днес от съдията по делото "Червеи" Иван Коев.


"Репутацията й не подлежи на съмнение"
"С цялостната си професионална дейност (Владимира Янева) последователно е показвала стремеж към спазване на законите и санкциониране на техните нарушители. Репутацията й в професионалните среди не подлежи на съмнение. Съдът приема, че извършеното престъпление, освен това, най-вероятно се дължи на предоверяване на специалните служби, с които съдия Янева ежедневно е работила и комуникирала", пише в мотивите.


Именно "професионалните среди", и то съдии от Софийския градски съд, подкрепени и от колеги от други софийски съдилища, през декември 2014 и януари 2015 поискаха с отворено писмо до Висшия съдебен съвет оставката на ръководството, а съветът разпореди проверка, която излезе с разгромявящ доклад за нередности и нарушения в администрирането на СГС, ръководен от Янева.


А Владимира Янева и досега не е опровергала, че тя е събеседникът на Румяна Ченалова в записаните разговори за взаимоотношенията на членове на ВСС с изпълнителната власт, придобили скандална популярност като "Яневагейт".


Съдията Иван Коев изтъква обстоятелствата за репутацията и предоверяването като смекчаващи вината, които са довели до най-леката присъда - 1 година условно с 3 години изпитателен срок за Янева за това, че е дала разрешения за използване на СРС в продължение на 300 дни вместо допустимите от закона 180 дни.


Другият подсъдим - бившия началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който е изготвил исканията за разрешения и справките, бе наказан с глоба от 3 хил. лв. за комютърно престъпление /влизане в атоматизираната система чрез незнайно как придобита парола/, и оправдан за документно престъпление /изготвяне на справките към исканията за СРС/.


За леката присъда има принос и прокуратурата


Янева бе оневинена по другото обвинение - за даване на самите разрешения, както и за това, че е разрешила прилагане на СРС за Автоматизираната информационна система на МВР, и по-конкретно - за влизане в полицейския регистър, който е част от системата, а според прокуратурата тази система не може да бъде обект на специални разузнавателни средства.


Някои от деянията, които прокуратурата е посочила в съдебните заседания, не са посочени в обвинителния акт. Например пред съда прокурорът е отбелязал, че Янева е нямала право да разрешава СРС на територията на цялата страна, но такова обвинение липсва. Пак само в пледоарията си прокурорът изтъква, че обект на СРС не може да бъде полицейският регистър на автоматизираната система, но това не е посочено в обвинителния акт. Към разрешенията за СРС, дадени от Янева, липсват мотиви, но и това не е посочено в обвинителния акт, видно от мотивите към присъдата.


Съдът е приел, че части от Автоматизираната система на МВР и оттам цялата система могат да обект на СРС - и съответно могат да получат разрешение като обект на СРС, въпреки че не са представени доказателства към исканията, че се е налагало да се установява в полицейския регистър на системата самоличност на извършители или заподозрени в престъпления.


Иван Коев, съдия докладчик по делото "Червеи"

© Надежда Чипева

Иван Коев, съдия докладчик по делото "Червеи"


Според съда прокуратурата е стигнала до извод, че системата на МВР не може да бъде обект за прилагане на СРС въз основа на заключение на експерти. Но когато Янева е давала разрешенията, тя е нямала на разположение експертно становище, казва съдът.


Според мотивите на съдия Коев


съдията не носи отговорност за даване на разрешения за СРС, ако е нямал умисъл за престъпление и е нямало влияние над него


Според съда не може да се очаква, че Янева е трябвало да предполага, че с исканото от нея разрешение за СРС се цели нарушение на закона.


"При това положение и при неизпълнена от държавното обвинение тежест на доказване, съдът приема, че не е несъмнено доказано че подсъдимата Янева е действала със съзнанието, че въпросната система не съставлява "обект" по смисъла на Закона за СРС, спрямо който СРС не са допустими, каквато е тезата на прокуратурата", пише още в мотивите на съда.


Съдът приема че Янева не е действала с умисъл.


1000 души са били подслушвани в рамките на разработката "Червеи"


1000 души са били подслушвани в рамките на разработката "Червеи", е казал пред съда бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, който е свидетел по делото срещу Владимира Янева, като се позовава на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, видно от мотивите. Това е така, защото всеки подслушван обичайно провежда неограничен брой срещи и разговори с други хора, които също биват проследявани в рамките оперативната разработка.


Всички тези хора, огромната част от които и не знаят за това, са подслушвани със санкцията на бившата шефка на Софийския градски съд.


Според мотивите по делото "Червеи" излиза, че това е било законно в разрешения срок, а незаконно само в продълженията. Въпреки че в хода на този съдебен процес не се изясни каква е била целта на прилагането на тези СРС.


Според мотивите на съда по делото "Червеи" излиза, че няма значение дали съдията, който дава разрешенията за СРС, се е запознал и оценил основанията за исканията и няма значение дали е мотивирал дадените разрешения. Достатъчно за да бъде невинен е да не е имал престъпен умисъл. Какъвто впрочем е задължителен за всяко деяние, за да бъде то престъпление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK