Център за парламентарни изследвания ще оценява законите

Център за парламентарни изследвания ще оценява законите

© Георги Кожухаров, ДнвеникОт 4 ноември всички законопроекти на Министерския съвет и Народното събрание трябва да бъдат придружени с анализ на въздействието им. Затова депутатите забързаха pd създаването на център за парламентарни изследвания, който ще извършва последваща оценка на въздействието на изработените нормативни актове, информира "Сега".


Така ще се установи тяхната ефективност и дали постигат заложените им цели. Предложението е на администрацията на парламента, която е изготвила собствен проект за промени в парламентарния правилник. Той бе представен в сряда пред правната комисия.

Сходна идея за подобен център бе издигната още през 2013 г. Тогавашният председател на Народното събрание Михаил Миков обяви края на Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) като социологическо звено към парламента и намерението си да го превърне в агенция за оценка на законите.
През април тази година депутатите гласуваха поправки в Закона за нормативните актове, с които правителството и парламентът се задължиха да изготвят оценки за въздействието на законодателството чрез изготвени от тях методологии. Оценките са два вида - предварителни и последващи, като прилагането на тези текстове трябва да започне от 4 ноември. След тази дата нито един законопроект не би трябвало да се внася без оценка на въздействието.


В момента в парламентарния правилник пише единствено, че постоянните комисии на Народното събрание "правят оценка на прилагането и ефективността на законите". Без да се дават обаче каквито и да било детайли кой и как го прави. Сега експертна група към парламента предлага остатъците от НЦИОМ да се трансформират в институт, който да се заеме с тази дейност. Така щяло да се избегне и възлагането й на външни изпълнители. Идеята не се прие еднозначно от депутатите, според които не ставало ясно дали негативна оценка по даден закон би ги задължила да го изменят.


Свързано с това е предложението депутатите да прилагат към законопроектите си предварителна оценка на въздействието им, изработена отново според специална методология. Оценката трябва да отговаря на многобройни въпроси: проблемна ситуация, цел и очаквани резултати, заинтересувани групи, анализ на разходи и ползи, административна тежест и структурни промени, мониторинг и последваща оценка и въздействие върху нормативната база.


Според депутатите обаче така на практика се обезсмисля писането на мотиви към законопроектите. Предвижда се същата методология да се ползва и за предложения между първо и второ четене, дори за такива, които се правят, докато комисията е в работен режим.


"Ще разнасяме тук листчета по време на заседание", недоволно коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  По-добре късно, отколкото още по-късно ... това отдавна трябваше да е факт !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  “...Според депутатите обаче така на практика се обезсмисля писането на мотиви към законопроектите...“ Ще си пишете мотивите към законопроектите, че иначе- дяволите ще ви вземат! Закон за нормативните актове Чл. 28.(Отм., нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 04.11.2016 г.) Проектът на нормативен акт заедно с мотивите, съответно доклада към него и предварителната оценка на въздействието по чл. 20, се внася за обсъждане и приемане от компетентния орган.
  (2) Мотивите, съответно докладът, съдържат:
  1. причините, които налагат приемането;
  2. целите, които се поставят;
  3. финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба;
  4. очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива;
  5. анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е пътвото добро нещо, което чувам от този парламент. Да видим дали ще влезе в действие или ще се случи както винаги с всички добри идеи.

 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Който не иска да изпълнява чл.28 от ЗНА, няма място като депутат в НС! Хайде- метла от НС и освободете място поне за ЕДИН нормален депутат!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  " според които не ставало ясно дали негативна оценка по даден закон би ги задължила да го изменят."

  Дали ще се отмени е едно, а съвсем друго оценката на закона.

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 436 Неутрално

  "" Сега експертна група към парламента предлага остатъците от НЦИОМ да се трансформират в институт, който да се заеме с тази дейност.""

  Само така, от пусто в празно. Нови бюра, щат, заплати, бюджет и наши хора. Хранилката трябва да се разраства. Пък хората бягат ли бягат от тази страна.

 7. 7 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ех, ще ги домързи да пишат мотиви за предложенията си...
  А иначе отдавна е ясно, че никой не си прави труда да предвиди даден закон, поправка или друго какви ефекти ще предизвика!

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още една копанка за бонуси към заплатите.
  Очакван ефект по декларираните задачи: нулев.

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  Това го въведе с много усилия Мартин Димитров и все още се заобикаля. Лобистите не могат да приложат мотивите си официално, а други приети закони няма

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2238 Любопитно

  бла-бла-бла... кръгла маса, квадратна маса, Борчвор, нАучен институт, междугалактически космодрум... а всъщност, колко преточиха досега гербавите калинчоци покрай прословутата "Оценка на въздействието на законодателството"?

  "(14)
  Нестабилните политики и липсата на доверие в основни обществени институции като съдебната власт представляват значителни фактори, възпиращи инвестициите в българската икономика. Бавното осъществяване на реформите на публичната администрация и реформите в специфични сектори, като научните изследвания, иновациите и енергетиката затрудняват подобряването на инвестиционния климат. Макар че България прие стратегическа рамка за реформиране и модернизиране на публичната си администрация, напредъкът е бавен и изпълнението често се отлага. Новото законодателство не е предмет на систематична оценка на въздействието, при все че бяха положени известни усилия това да бъде променено. Честите промени в правната уредба създават несигурност и засягат бизнес средата. Корупцията продължава да бъде съществен проблем и отговорът на националните органи продължава да бъде възпрепятстван от слабите и фрагментирани институции. В рамките на Механизма за сътрудничество и проверка България получава препоръки относно съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Това е причината посочените области да не са обхванати в специфичните препоръки за България, въпреки че са от съществено значение за цялостната бизнес среда..."
  http://borkor.government.bg/bg/page/484

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2238 Весело

  [quote#6:"gmbh"]Само така, от пусто в празно. Нови бюра, щат, заплати, бюджет и наши хора. Хранилката трябва да се разраства. Пък хората бягат ли бягат от тази страна. [/quote]
  това е административна реформа бе, какво ви разбират главите

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Току преди електрическите протести имах кратък разговор с този човек.
  Политик.

  властта ражда паразити
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николай Теллалов":

  сещам се за Чърчил и демокрацията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  За това как Чърчил нагло излъга за демокрацията ли? Е, Димитров и той го направи, без да му мигне окото, нали му наблюдавах мимиката.

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK