Последните 63 места за учители в целодневно обучение се запълват след началото на годината

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

© Анелия Николова

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и наукатаЗапълнени са почти всички позиции за учители в училищата. Към 15 септември има 63 незаети места за учители за целодневно обучение, за които продължават да се сключват трудови договори.


Това обяви министърът на образованието Меглена Кунева по радио "Дарик". Тя поясни, че информацията, обявена от синдикати, че липсват 1000 учители в началото на учебната година не е вярна. Става въпрос за логопеди, училищни психолози и други специалисти в образователната система, но не за учители, уточни министърът. В началото на август липсващите учители бяха 1400, но междувременно бройките са запълнени.


Кунева припомни и че въпреки мярката на Министерството на образованието и науката да пенсионира активно голяма част от учителите в пенсионна възраст, на места те продължават да работят - там където все още не се е намерил заместник.
"Ние имаме отчетлив недостиг на учители, за което тази година направих две неща - да дадем ясен сигнал, че при пенсиониране те ще получат това, което законът им дава възможност, т.е. определен брой заплати, което е стимул и спокойствие за тях. И през програми като "Твоят час" те ще могат да се върнат в класната стая или с граждански договори, където има нужда", коментира образователният министър.


"Но когато се пенсионират ние виждаме, че имаме огромен недостиг на учители, затова направих педагогиката приоритетна специалност - на бъдещите студенти може да се каже, че ще имат гарантирани стипендии. И ние трябва да дадем сигнал към тази професия, че обществото в следващите поне 20 години ще я слага на едно от първите места", добави тя.


Липсват много учители по английски. От завършващите математика само двама от миналия випуск са станали учители, каза още Кунева и го определи като тревожно. "Ясно е, че един учител няма да получава толкова, колкото в някоя високоплатена професия, но гарантираме други важни неща като ваканциите и програмите, които дават възможност за допълнителна работа на учителите", допълни тя и обясни че министерството е концентрирано върху условията в училищата и възможностите за учителите да се квалифицират и развиват.


Като радостна тенденция Кунева посочи, че тази година има повече първокласници - "не много, но повече". Те са 66 611. "Започваме обаче и с 27 закрити училища. Има демографски проблем", призна тя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK