Акушерката Емилия Ковачева получи още едно обвинение по друг случай на побой (допълнена)

Акушерката Емилия Ковачева получи още едно обвинение по друг случай на побой (допълнена)

© Велко АнгеловНа акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена за опит за убийство на бебето Никол, е повдигнато ново обвинение за побой над друго дете. Това се разбра по време на заседанието в Софийския градски съд, който разглежда делото по първия казус.


Обвинението за побой на друго дете е повдигнато от Софийската районна прокуратурата, която е наблюдаваща за случаите на малтретиране и над други деца в болница "Софиямед", за които се разбра в хода на разследването по казуса с бебето Никол.


Разследването за нанесен побой от страна на Ковачева над други бебета в болницата продължава като не е изключено да й бъде повдигнато обвинение и за малтретирането на още новородени.
По делото за казуса с Никол днес съдът разпита шефа на акушеро-гинекологичното отделение Валери Нецов, който изрази категоричност, че на записите се вижда тъкмо Емилия Ковачева. В залата се разбра, че той е гледал и други записи извън това по този случай, на които също е сигурен, че разпознава нея.


Защитата на Ковачева адвокат Владислав Янев за пореден път поиска отвод на съда и прокуратурата, който остана без уважение, но забави разпита на призованите свидетели с повече от час. Янев отново обвини прокурора по делото Николай Христов в необективност и предубеденост, като се позовава на негови медийни изявления, които прави около делото. Обвинява го и във формиране на негативно обществено отношение към Ковачева. Защитната теза е, че акушерката е невинна, а малката Никол не била бита, а изпусната - при това от колежки на Ковачева.


Адвокатът на подсъдимата обвини и председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов, когото сезирал за поведението на съдебния състав, чийто отвод на всяко заседание до момента иска, че вместо да вземе мерки срещу съдия Владимир Астарджиев, Топалов е сeзирал адвокатската колегия за поведението на защитника, който бави делото. В това Янев видя опит да бъде отстранен от процеса, а Емилия Ковачева - да бъде лишена от защита.


След разпита на Валери Нецов, свидетелски показания даде и ИТ-специалистът от болницата Симеон Карамитев. Той е извършил копие на записите от камерите в акушеро-гинекологичното отделение, което е предадено на полицията. Той е сред първите гледали записа и заяви пред съда, че въпреки че не познава Ковачева лично, тя се вижда на записите. Карамитев ги е гледал веднъж и свидетелства за удари над бебето с ръка, на пръв поглед изглеждало като с юмрук.


Повече от час защитата на Ковачева разпитва компютърния специалист за производителя на софтуера, използван от камерите в лечебното заведение, за неговото качество и законността на договора на болницата за поставяне на видеонаблюдение и писменото съгласие затова на медицинските екипи.


Заседанието продължава с разпит на други свидетели.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK