До 2 години затвор за превъртане на километража предлага Съюзът на автомобилистите

До 2 години затвор за превъртане на километража предлага Съюзът на автомобилистите

© Цветелина Николаева, КапиталПродажбата на автомобили втора употреба да става със задължително предаване на сервизна книжка, а т.нар. превъртане на километража или поправка на данните в сервизната книжка на автомобил да се наказват с "лишаване от свобода" до 2 години и глоба до 6 хил. лв. Това са част от предложенията за законодателни промени, които Съюзът на българските автомобилисти (СБА) внесе в парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.


В средата на август от СБА се обявиха за криминализиране на манипулирането на показанията за реалния пробег на автомобилите "втора ръка". Сега от съюза внасят предложения за поправки в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс, както и в поднормативни актове. Започнала е и подписка в подкрепа на текстовете, съобщиха от организацията.


Предложението е за добавяне на нов текст в Наказателния кодекс, гласящ: "Който с цел да набави за себе си или за другиго облага възбуди или поддържа заблуждение у някого, като внесе, измени, изтрие или заличи данни от километража на брояча на моторно превозно средство и с това причини на него или на другиго вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до две години и глоба до шест хиляди лева. Същото наказание се налага и на този, който, без да има право, внесе, измени, изтрие или заличи данни от километража на брояча на моторно превозно средство, за да получи нещо, което не му се следва." Също в Наказателния кодекс се предлага манипулирането на данните от сервизната книжка на МПС да се наказва за измама с лишаване от свобода от 1 до 2 г. и глоба до 6 хил. лева.
Предлага се и нов текст в Закона за движение по пътищата, който да задължи при прехвърляне на собствеността на МПС продавачът да предостави на купувача сервизната книжка. От СБА настояват данните от километража на автомобилите, които се внасят в България, да се вписват в информационната система на сайта на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", а електронната система да е със свободен достъп за всички граждани. Отделно - да бъде публично достъпна и историята за показанията на километража на търсеното МПС от първоначалната му регистрация и всеки периодичен технически преглед.


СБА предлага и промяна в Наредбата за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни, така че показанията на километража да бъдат вписвани в свидетелството за регистрация на МПС. Друго предложение е застрахователите да бъдат задължени да вписват показанията на километража при всеки оглед за сключване на застраховка "Каско".

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Чудесно, дано се прилага. Сега в мобиле-то половината коли са точно на 200 хил. км.

  Може и задължително да се иска сверяване с регистрите на официалните дилъри - там понякога изскачат реалните километри.

 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Както и при всичко останало, единствеиня резултат от всичкия тоя прях в очите, ще е вдигането на цените на въпросната услуга.
  След като дори и в Германия не могат да се справят с това мошеничество, едва ли точно тези мерки ще спрат желанието да се МИНЕ купувача на таралясника. Дори знам как ще се видоизмени, защото хората дето го правят са вече подготвени със следващия трик в тая схема!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Още един закон който се знае ,че няма никой да го спазва!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Това със сервизната книжка малко като "мисия невъзможна" ми звучи. На моята вече няма свободно място за попълване на километрите. А между другото, веднъж оглеждах една кола, чийто километраж показваше 117 хил., обаче тарикатите не се бяха усетили да свалят една лепенка, за смяна на маслото и на лепенката пишеше 369 хил.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1992 Любопитно

  Само 2 години? Направо доживот без право на помилване. Даже може и смъртното наказание да се върне. Тия отпадъци на кой свят живеят?!? Защо всеки дебил в България си мисли, че да го излъжат е углавно престъпление и тоя дето го е минал трябва да бъде наказан до девето коляно?!? Затвор за превъртян километраж... Затвор за олигофрени трябва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това е недоказуемо за повечето коли. Още повече, че обикновенно се прави още в Италия, Германия или от където идва колата, джамбазина ще каже - "ами така ми я продадоха, не съм я пренавил аз".

  В Германия също е наказуемо, но се прави вече масово. Не случайно автокъщите там се държат от хора със странни немски имена

 7. 7 Профил на честита промяна
  честита промяна
  Рейтинг: 1061 Весело

  То тогава всички коли в автосалоните ще станат по на 500 000 км. Кой ще ги купи

 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#2] от "traveler1":

  без да съм голям спец, мисля, че в германия е законно да превъртиш километража, ако си отразил това в сервизната книжка.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  Глобата да е дифенирана точно 6 000лв. Сега както е записана до 6000 лв може и да е 50 лв, а може и 20 лв. Всичко е субективно и който взема решение "взема" и подкупа.

 10. 10 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За сметка на това ако шофьор блъсне и убие някого на пешеходна пътека, получава орден "Стара планина" първа степен и пенсия в размер на една средна работна заплата.

  Нямат край олигофрениите в тая "държава". >.<

 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Защо до 2 години?... за да пълните гушите на съдиите? 2 години си е добра цифра.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  да бъде публично достъпна и историята за показанията на километража на търсеното МПС от първоначалната му регистрация и всеки периодичен технически преглед.
  -------------------------------------------
  Това е единственото долу-горе смислено нещо в целия буламач, всичко останало е глупости на търкалета.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1428 Весело

  Така или иначе ,ако колата е нов внос,това се прави още в Германия,от автокъщата.
  Подменят се не само цифрите от километража
  За съжаление автокъщите се държат от хора със странни имена.
  Повечето

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Любопитно

  Поредната скъпа глупост, защото минатите километри нищо не показват (така де, нито ръждата нито ударено и усукано купе се открива по цифрите, а и консумативите се сменят задължително). Хайде умниците първо да се справят с "минаването на преглед", а след това няма да има нужда да се гледат цифрите — ако колата е наистина наред, то хич не ми пука какво показват цифрите, а и се знае че е втора употреба та няма изненадани...
  Затвори, глоби, задължително сверяване... Тъпо, та чак вдлъбнато. Поредното схема с плащане на обикновен лист с някакъв печат (дето и ученик може да го фалшифицира), дето удостоверява истинността на документ със сериозна защита от фалшификатори... Ма то, като е сбъркан чипа на едно общество, какво да му роди акъла?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 233 Весело

  ...типично по нашенски - коментарите, не предложението: "Защо да го правим/правят като с това нищо няма да се промени?" Ами да де... все ние сме хитри, все ние знаем какво и как - няма да стане - и накрая сме от прецаканите... А примерите с Германия - са малко неудачни - там който иска кола с "оригинални" км. си я купува от официален дилър/представител, който носи отговорност и има история зад гърба си...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Една държава я пиши бегала, ако измамата с пробег е по-опасна от убийство на пътя.
  Така е в страни с управляващо лоби. Добър пример за позициите на колегата "Н. Теллалов"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1040 Весело

  това в "държавата", дето син на прокурор убива човек и му се разминава ли?

  кой ли ви чете вече изплисканите закони.

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "....като внесе, измени, изтрие или заличи данни от километража на брояча на моторно превозно средство и с това причини на него или на другиго вреда, се наказва за измама с лишаване ..."

  Ще бъде наказан, но не само за промяната, а само ако докажеш, че с промяната на показанието ти е причинил вреда. Върви доказвай, ако нямаш какво да правиш! Това го обезсмисля напълно!
  Поредната димка.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 525 Любопитно

  А не може ли вместо да си играем на нормотворчество - специално за нов текст от НК да използваме, съществуващия състав за измама? С останалите предложения съм съгласен ...

 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":


  [quote#1:"12345"]Може и задължително да се иска сверяване с регистрите на официалните дилъри - там понякога изскачат реалните километри. [/quote]
  Там ще намериш информация на колко километра е бил последния път,когато е влизал в официален сервиз.Ама това било докато е бил на 5 години максимум.После вече няма как да се установят реалните по този начин.

 21. 21 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Купуването на коли с манипулиран километраж също ли ще се инкриминира?
  Шофиране след употреба на алкохол също ли ще се забрани?

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#8] от "彼得。斯托亚诺夫":


  [quote#8:"彼得。斯托亚诺夫"]без да съм голям спец, мисля, че в германия е законно да превъртиш километража, ако си отразил това в сервизната книжка. [/quote]
  Това е много глупаво изказване.И защо ще превърташ километража,ако ще го отбелязваш!?

 23. 23 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Принципно добре, но отдавна никой не обръща внимание на тези километри. Всички знаем, че там пише просто нещо, което няма нищо общо с реалността.

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":


  [quote#16:"penetrating"]Една държава я пиши бегала, ако измамата с пробег е по-опасна от убийство на пътя.[/quote]
  То често нещата са свързани.Май към 30% от катастрофите се дължат на неизправност в автомобилите.

 25. 25 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Сега остава да измислят и как ще се доказва "причинената вреда" в резултат на превъртян килиометраж, но не забравяйте , че тя трябва да се установи в точен размер, а не просто - вреда там някаква.

 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  И как точно ще се прилага, гледал съм как всичките коли в автокъща са на 156 000, плюс минус няколко стотин километра, като че ли карани вързани една за друга

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Това си е злоупотреба, както и да се погледне. Получаваш повече пари, за по-ниско качество.

 28. 28 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 525 Весело

  До коментар [#26] от "shileto":

  [quote#26:"shileto"]И как точно ще се прилага, гледал съм как всичките коли в автокъща са на 156 000, плюс минус няколко стотин километра, като че ли карани вързани една за друга[/quote]

  ...включително от една и съща баба от гаража и само до супермаркета...

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#28] от "ХЪ ХЪ ХЪ":
  И случайно си е забравила бастуна в багажника

 30. 30 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  “Продажбата на автомобили втора употреба да става със задължително предаване на сервизна книжка...”

  ‘Начи, нямаш сервизна книжка, старата баракуда си остава вечно твоя?!
  Веднага малки рекламни агенции ще надушат нишата в пазара и таралясници на трупчета ще получат сервизни книжки като слънце!

  I Want To Believe
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  [quote#1:"12345"]Може и задължително да се иска сверяване с регистрите на официалните дилъри - там понякога изскачат реалните километри.[/quote]

  Това е смисленият път.
  Приятел работи в TM Ауто на Цариградско. Разказваше ми, че масово продавачите на Тойоти в Горубляне се мръщят ако им поискат тест-драйв, защото карат автомобилите директно при тях и питат: кажете ми какво се се случвало с тази каляска?

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Те не могат крадците на коли да вкарат в затвора, от години си вилнеят едни и същи банди, добре познати на ченгетата, и редовно във вестниците излиза репортаж за еди-кой си цветист прякор, с 20-30 "регистрации" в полицията за кражби на коли - каквото и да значат тези "регистрации".
  Та ще ми вкарват в затвора тези, дето превъртат километражи... това като го видя, тогава ще го повярвам.
  Между другото, една от идеите има смисъл, и това е на всяко ГТП да вкарват показанията на километража в база данни, достъпна онлайн за всички. Така поне за колите откакто са в БГ ще има някаква история. За новия внос - ясно, че е безнадежно. Те си пристигат превъртяни.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Не споря, може да е така. За целта обаче очаквам да се привлече под отговорност тогава заедно със собственика и контролния орган, пуснал колата. Едва ли колата ще се развали от това, че километража е променен, а не са ремонтирани както трябва спирачките например

  До коментар [#24] от "yanne":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#33] от "penetrating":


  [quote#33:"penetrating"]Едва ли колата ще се развали от това, че километража е променен, а не са ремонтирани както трябва спирачките например [/quote]
  Да,но когато някой наивен собственик си кара автомобил ,който си мисли,че е на 160 000 км, е по-склонен да кара по-рисково,отколкото ако знаеше,че е на 400 000 км.То това е и проблемът с пренавиването,а и за това и го правят-за да си мислят клиентите,че автомобилът е по-запазен,по-здрав,от колкото е.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#34] от "yanne":

  Не знам, вероятно сте прав, не съм специалист, но моята представа на проверка е колата да издържи без проблеми през следващите 30000 км, Независимо от това колко е пробегът и.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2257 Весело

  [quote#15:"al_dumm"]"Защо да го правим/правят като с това нищо няма да се промени?"[/quote]
  И какво ще се промени? Промяната ще дойде, ако секне схемата с "прекарването през преглед", а не нагласянето на цифрата. То не срок на годност на хранителен продукт, че да е важно да е точен. Че то, два автомобила произведени в една партида и купени по едно и също време, след пет години могат да са в коренно различно състояние в зависимост от начина и околната среда на използването им. Ми върти им цифрите както искаш, ама изгнилото, усуканото и прецаканото не се скриват. Това с превъртането е търговски трик, дето на него се хващат предимно балъци със самочувствие на майстори.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на funordie
  funordie
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Да затворят и проститутките които мамят с годините

  А иначе по темата, ще е интересно КАТ да обясни кола може ли да мине преглед със по-малко километри от предишната година.
  Ако може, да каже за къв Х** събират данните за километрите при преглед.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK