Съдът отказа да прекрати и даде ход на първото дело за тероризъм

Адвокат Володя Йотов - един от защитниците на тримата подсъдими по делото

© Георги Кожухаров, Днвеник

Адвокат Володя Йотов - един от защитниците на тримата подсъдими по делотоСпециализираният наказателен съд днес даде ход на процеса срещу тримата сирийски граждани - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Джасим, станал известен като първото дело за тероризъм в България. Съдебният състав отхвърли искането на защитата за прекратяване на съдебното следствие и връщане на делото на прокуратурата. Въпреки това отложи фактическото започване на съдебния процес за следващото заседание, за да изтече срокът, в който подсъдимите и адвокатите им могат да обжалват съдебното определение, с което се отказва връщане на делото на държавното обвинение.


Адвокатите поискаха връщане на делото заради - по думите им - непълноти и противоречия в обвинителния акт. Според защитата в обстоятелствената част е записано, че тримата мъже, на години между 20 и 25, са искали да преминат в Сирия, в опит да се присъединят към терористични организации - ИДИЛ и "Мюсюлмански братя", а в диспозитива пишело, че те са членове на тези организации. Освен това подсъдимите не знаели в какво точно са обвинени и не можели да изградят защитата си. Защитата поиска прокуратурата да посочи точно кое деяние от всички над 20, описани в закона, подсъдимите са имали намерение да извършат.


Обвинението срещу тримата подсъдими е по ал. 7 на чл. 108а от Наказателния кодекс. Според разпоредбата на 108а - който с цел да създаде смут и страх в населението или да заплаши, или да принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или пропусне нещо в кръга на неговите функции, извърши престъпление по чл. 115, чл. 128, чл. 142, чл. 143, чл. 143а, чл. 216, ал. 1 и 5, чл. 319б - 319г, чл. 326, чл. 330, чл. 333, чл. 334, чл. 337, чл. 339, чл. 340, чл. 341а, чл. 341б, чл. 344, чл. 347, ал. 1, чл. 348, чл. 349, чл. 350, чл. 352, ал. 1, 2 и 3, чл. 354, чл. 356е, чл. 356з, се наказва за тероризъм с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а когато е причинена смърт - с лишаване от свобода от петнадесет до тридесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


Алинея 7 пък гласи - Наказанието по ал. 6 се налага и на чужденец, който с цел да участва в престъпление по ал. 1 - 4, включително против друга държава, влезе през границата на страната или незаконно пребивава в нея.

Прокурорът пък изтъкна от своя страна, че обвинителният акт има всички необходими реквизити, че има своето законово основание и че за обвинението е достатъчно подсъдимите да са имали само за цел някои от тези над 20 деяния. По думите му не може да се очаква от държавното обвинение да посочи, че те са извършили някое деяние, нито кое конкретно са имали намерение да извършат. "Прокуратурата няма машина на времето", каза обвинителят.

В крайна сметка съдът реши, че няма основания за връщане на делото на прокуратурата. Според председателя на съдебния състав Елена Попова няма противоречие в различните части на обвинителния акт. По думите на съдията има логическа връзка и последователност между двете части, те могат да се тълкуват - че тримата са били членове на терористичните организации, както се казва в едната част, но са пътували за Сирия, за да се присъединят фактически към тях, както е записано в другата.


Според съда връщането на делото ще доведе до излишното забавяне на процеса. Освен това характерът на обвинението - тероризъм - е такъв, че не може да се предвиди колко деяния и кои точно могат да се осъществят.


Делото ще се разглежда по общия ред, а не по съкратеното съдебно следствие, се разбра още в съдебната зала.


След съгласие на подсъдимите съдът даде ход на делото без прочитане на обвинителния акт, което е процесуално изискване - да се изчете целият обвинителен акт в първото съдебно заседание по същество. Аргументът за това бе, че ще се загуби много време в неговото изчитане и превод, при положение, че и тримата подсъдими са се запознали с превода на арабски и заявиха, че разбират в какво са обвинени. И тримата обаче заявиха, че в обвинението има фактически грешки. Това ще се изяснява в хода на делото, обърна се съдията към тях.


След заседанието пред журналисти адвокатът на единия подсъдим Людмил Рангелов заяви, че делото е уникално и няма съдебна практика по него. По думите му съдът правилно е решил, че всички възражения на защитата ще се изясняват в хода на делото. След като в залата се разбра, че по делото има четирима свидетели, Рангелов уточни, че те имат информация за престоя в България и пътуването през страната на тримата подсъдими.


Той заяви още, че ще е много трудно доказването на едно намерение, каквото е обвинението на прокуратурата, което дори не е опит за извършване на престъпление.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Джасим"

  На мен това ми стига

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  За терористите трябват много строги наказания!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  айде, у панделата... нема какво да ги жалите такива...
  Заразиха цял сват с отровата си.

 4. 4 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1803 Весело

  БХК няма ли да им наеме най-добрите адвокати! Все пак мисията им е да бъдат на слобода и да достигнат целите си!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Нормални е защитата на подсъдим да опровергава обвинението. Важното е какво ще реши съда.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2784 Любопитно

  А какво са направили?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7909 Неутрално

  Абе, какво значение има дали са членове или отиват да се бият на страната на ИД. Дано поне това дело го доведат докрай.

 8. 8 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Поне делата от такъв характер трябва да се гледат стегнато и в рамките на минимални срокове, като полиция и прокуратура заработят с нормални темпове.
  Иначе докато се произнесе съдът, на тези брадите им ще пораснат до земята.

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Да ги вкарат в Централния при бай Ставри

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Поне делата от такъв характер трябва да се гледат стегнато и в рамките на минимални срокове, като полиция и прокуратура заработят с нормални темпове.
  Иначе докато се произнесе съдът, на тези брадите им ще пораснат до земята.

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  "Освен това подсъдимите не знаели в какво точно са обвинени и не можели да изградят защитата си."

  Как в какво - в желание да се включат в терористична организация. Ако се бяха добрали до Сирия вече щяха да са терористи. Мястото им е в затвора, стига прокуратурата пак да не оплеска нещата

 12. 12 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 2286 Весело

  [quote#6:"hodounski"]А какво са направили? [/quote]

  Съдът трябва да действа превантивно. Те като направят нещо, тогава и да ги наказваш, файда няма.

  Три пъти го режа и все е късо.
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2784 Весело

  До коментар [#12] от "Тони Шнайдера":

  Аз имам идея едни нашенци да вкараме превантивно, /макар че вече бая се накрадоха/ да не крадат повече.

 14. 14 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 396 Весело

  [quote#13:"hodounski"]Аз имам идея едни нашенци да вкараме превантивно[/quote]

  От пл. Народно събрание ли са

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах