Журналистът Иван Бакалов спечели тежък съдебен спор с банкерката Петя Славова

Иван Бакалов, главен редактор на e-vestnik.bg

© Георги Кожухаров

Иван Бакалов, главен редактор на e-vestnik.bgСофийският градски съд отхвърли огромния иск от 100 хил. лв., заведен от банкерката Петя Славова срещу журналиста и главен редактор на "е-vestnik.bg" Иван Бакалов, съобщи "е-vestnik".


Шефката на "Инвестбанк" Петя Славова бе завела срещу Бакалов гражданско дело с иск за обезщетение от 100 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди в поредица от 8 публикации от 2011 до 2014 г. под рубрика "Клептокрация".


Решението на съдията Александър Желязков проследява и цитира всички публикации, в които се описва как Петя Славова и Митко Събев са придобили първоначално банката, и как решенията на акционерните събрания са били отменени от всички съдебни инстанции. Описани са и случаи, при които от депозити на фирми в "Инвест банк", без знанието на титулярите са изтеглени над 5 млн. долара и не са възстановени на фирмите.
Съдът отхвърля претенциите на Славова към описаното в публикациите, включително отхвърля и искането й да бъдат изтрити материалите от сайта. Съдът й присъжда единствено 1000 лева за употребена от автора обидна квалификация в третата част от поредицата, а именно изразът "Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка "Св. Никола".


Авторът на публикациите Иван Бакалов заяви, че уважава решението на съда като справедливо, вярвал е, че има правосъдие. Но също така той и адвокатът му смятат да обжалват решението в частта за обидния израз към Славова. Бакалов коментира, че не е употребил квалификация, а сравнение, подобно на онова, което често се употребява в публицистиката, например - "като слон в стъкларски магазин".


Преди този мегаиск срещу Бакалов той спечели наказателно дело, заведено от Славова.


Предстоят още 4 дела срещу редактора на e-vestnik, заведени от Славова - все за материали, в които се описват още няколко случая, свързани с "Инвестбанк". На две от делата вече е даден ход.


Единият случай е, когато по време на съдебно заседание в Апелативния съд адвокатът на една от фирмитe, от чиито сметки са изтеглени 2.5 млн. долара, беше отстранен от съдебната зала. Фирмата беше спечелила дело на първа инстанция в СГС, който ѝ присъди близо 9 млн. лв. за възстановяване на източената сума заедно с лихвите. Банката обжалва в Апелативния съд и там казусът получи обрат, като се разигра странна смяна на адвоката: на съдебното заседание се яви адвокат, който представи пълномощно и заяви пред съдията, че вече той представлява фирмата, а нейният адвокат е освободен. Адвокатът на фирмата протестира и помоли съдията да отложи делото, защото неговата клиентка не го е освобождавала - свързал се с нея светкавично по телефона и тя му казала че няма такова нещо. Но съдията игнорира това, отстранява го от залата и дава ход на делото. А новият адвокат веднага внася документи, че фирмата се отказва от спечелените в СГС 9 млн. лева, тоест подарява на "Инвест банк" спечелената по съдебен път сума.


"У нас много малко се пише какво става в банките и какво се върши там, една от причините медиите да заобикалят тези проблеми е и законът, който предвижда тежки глоби за изнесена невярна информация за банки – 150 хил. лева за издател и до 20 хил. лева за журналист. Е, аз се осмелих през 2011 г. да напиша цяла поредица, с пълно съзнание какво може да ме очаква, но знаех, че изнасям само вярна и проверена информация след задълбочево разследване, на черното не може да кажеш бяло и обратното, всичко е проверимо и доказуемо", каза пред "Дневник" Иван Бакалов.


Журналистът обаче задава риторичния въпрос ще се заинтересува ли прокуратурата от онова, което става известно в съдебната зала от свидетели и потърпевши и в което според него има достатъчно данни за престъпления.


В една от публикациите Бакалов описва случай, при който ром се регистрира в Агенцията по вписванията с фалшиви документи като съуправител на еднолична фирма, отива като неин представител да получи в "Инвестбанк" дълга на банката към фирмата и му изплащат на каса в брой 1 млн. лева. Той казва по-късно при разпит, че пари не е виждал, а са му обещали 1 000 лева, ако се подпише там.


"Ако това се случеше в Америка, да е арестуван и той, а служители на банката щяха да излязат оттам с белезници, а тука никой не е закачан. На съд съм даден аз, понеже съм изнесъл информацията", коментира още Иван Бакалов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK