Сотир Цацаров разпореди проверка на държавното "Слънчев бряг АД"

Сотир Цацаров разпореди проверка на държавното "Слънчев бряг АД"

© Георги КожухаровГлавният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за законност на дейностите, извършвани на територията на курортен комплекс Слънчев бряг. Проверката включва събираните такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др. от страна на "Слънчев бряг" АД и на Община Несебър, за времето на активния летен сезон през 2016 г, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


Окръжната прокуратура в Бургас е установила, че дружеството - "Слънчев бряг" АД, 75 % от капитала на което е държавна собственост, не е административен орган, т.е. не е част от изпълнителната власт. Въпреки това Съветът на директорите на това дружество, чрез свои актове, е въвел редица изисквания за извършване на стопанска дейност, с които "се въздейства едностранно в правната сфера на неограничен кръг лица".


Съветът на директорите обаче не е оправомощен от законодателя да упражнява държавна власт. Следователно актовете му са нищожни, пише в съобщението. След извършената проверка са установени основания за намесата на прокуратурата по отношение на четири решения на Съвета на директорите на "Слънчев бряг"АД.
Решенията са издадени от некомпетентен орган – Съвета на директорите на курортния комплекс, а не от община Несебър, поради което окръжната прокуратура в Бургас ги е протестирала пред Административния съд с искане за обявяването им за нищожни. А атакуваните решения засягат промяна на статута на пътищата, собственост на "Слънчев бряг" АД, общите условия за ползването на инфраструктурата на комплекса и правилата за движение по неотворените за обществено ползване пътища, както и две решения за определяне на цените на предоставяне на права и услуги в комплекса.


Търговско дружество не може да променя обществени пътища в частни, посочва държавното обвинение


На 1 март 2011 г., Съветът на директорите на дружеството е приел решение за промяна на статута на пътищата на "Слънчев бряг" АД като от отворени за обществено ползване, ги е променил в частни пътища, неотворени за обществен достъп. Със същото решение е одобрен и проект за "Организация на движение и обособяване на паркоместа за "Синя зона" в курортен комплекс "Слънчев бряг – изток", като са въведени правила за движение по нея. По силата на това решение дружеството изисква заплащането на такси за ползването на транспортните и пешеходните алеи в комплекса.


Проверката на прокуратурата е установила, че тези пътища нямат статут на "частни пътища, неотворени за обществено ползване", а представляват публична общинска собственост. Поради което те се управляват от кмета на съответната община, който има материалната компетентност от закона да постановява заповеди с оглед правилното ползване и управление на тези пътища.
Според държавното обвинение, Съветът на Директорите няма компетенции за промяна на статута на частните пътища на "Слънчев бряг" АД.


"Дружеството "Слънчев бряг" АД, чрез протестираното решение на Съвета на директорите, превишава правата си, като осъществява привидна, идентична с административната дейност, изразяваща се във властническо волеизявление, с което се създават задължения, респективно права за големи групи от хора. Като стопанска организация, регистрирана по Търговския закон, "Слънчев бряг" АД е субект на правото, равнопоставен на всеки друг- юридическо или физическо лице, поради което е некомпетентно да се произнася с волеизявления, припокриващи се с административни актове. Единствена административно-териториална единица според Конституцията, компетентна да прави това, е община Несебър", е посочено в протеста на прокуратурата.


Освен това прокуратурата е отправила предложение до кмета на община Несебър да извърши незабавна проверка на ползването и управлението на всички пътища, които са отворени за обществено ползване в комплекса, както и да издаде необходимите административни актове за правилното ползване и управление на тези пътища. Срокът, който държавното обвинение е определило на кмета, е 30 септември 2016 г.


С решение от 7 април 2014 г. Съветът на директорите на "Слънчев бряг" АД е приел общи условия за ползването на инфраструктурата на курортен комплекс "Слънчев бряг – изток", които съдържат правила за движение по неотворените за обществено ползване пътища. Те са приети под формулировката "за сключването на сделки с трети лица за ползване на собствената на "Слънчев бряг" АД инфраструктура, срещу заплащане на дължимата цена на услугата на предоставянето".


В тях са предвидени контролни режими, правила, права и услуги, които не представляват търговски сделки по смисъла на търговския закон.


Не курортният комплекс, а общината може да приема наредби за цени на услуги, смята прокуратурата


Търговското дружество не е административен орган, а актовете му имат вътрешноведомствен характер. Тъй като дружеството е гражданскоправен субект, а не орган с властнически правомощия, актовете им не представляват административен акт, поради което са нищожни, се отбелязва в съобщението на прокуратурата.


С решения от 5 април 2016 г. и 15 юни 2016 г на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД са актуализирани цените на предоставяните права и услуги за ползване на инфраструктура и цените за тях.


Единственият оправомощен обаче орган на територията на курортния комплекс "Слънчев бряг" да приема такива е община Несебър, отбелязват от прокуратурата. Общината е регламентирала плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др., чрез -наредби, приети с решения на Общинския съвет.


С атакуваните от прокуратурата решения на Съвета на директорите на дружеството се дублират регламентираните от общината дължими такси, което е незаконно и недопустимо, затова прокуратурата е поискала тези решения да бъдат обявени за нищожни, като издадени от некомпетентен орган.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Весело
 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1860 Любопитно

  Е ,хубаво,проверка
  Но защо след сезона,а не по време на сезона.
  Таксите за влизане,паркиране и т.н. вече са събрани неправомерно.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Отдавна беше време да се разрови това гнездо от скорпиони, които се обогаяват неоснователно чрез нарушаване на българските закони! Чакаме предявени обвинителни актове срещу конкретни органи на управлението на Слънчев бряг АД , цялостна икономическа и финансова проверка на дейността на дружеството от Икономическа полиция и КФН и реални наложени наказания на виновните физически и юридически лица.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Любопитно

  "Слънчев бряг АД" е държава в държавата!!!
  А ето и какво ''чудо'' се е случило на един от тамошните''държавници'':
  ''Безценен дар получи Митьо Очите за рождения си ден на 19 септември. Ден преди да навърши 44 години, той проходи. Босът приемал прохождането навръх рождения си ден като знак свише и дар от съдбата, разказаха близките му.''!!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2067 Весело

  А проверка на Лукойл кога?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 6. 6 Профил на en44ev
  en44ev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Шиши и ДПС харесали АД-то за приватизиране? Техният слуга мачка дъртите ку.ви, настанили се да лапат в дружеството, за да разчисти терена: ето то е държавно, не се управлява ефективно, а има #КОЙ да го стегне... Както каза СерГей: "Извънредните обстоятелства изискват извънредни решения."

 7. 7 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1426 Любопитно

  А с грабежа на века - КТБ 1 (4 млрд.) и 2 (доразграбването на активите на банката) какво правим, а?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 8. 8 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 972 Неутрално

  прокуратурата добре е направила,но това трябва да се мине през съда-да видим съдът какво ще каже.Това което са направили е похвално и отдавна трябваше да се направи,само че е едно мнение ,а се чака решение.Иначе и аз имам мнения-много.

 9. 9 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Да проверят и простотията с пръстовите отпечатъци на тандема Москов Шарков,

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Както винаги - след дъжд - качулка!А за годините преди 2016?

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Търговско дружество не може да променя обществени пътища в частни, посочва държавното обвинение
  ____________
  Явно далаверата е много голяма щом местната олигархия дава почти колкото се дават за избори за Столична Община!
  Общинските дружества били много доходни за корупционни практики а и бюджета за разпределение е огромен като за мегаполис!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 442 Неутрално

  димки за да симулират дейност при липса на такава по казуса КТБ
  чакат да мине 10тина години и ще викат свидетели

 13. 13 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 455 Неутрално

  А кога ще проверим КТБ? Квесторите? БНБ? Синдиците? Адвокатите им? Преправените договори?Счетоводните хватки? Цесиите?Прехващанията?Одиторите?

 14. 14 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  ... нека стрелбата започне сега!
  Сезона свърши, парите са разхвърляни по каналите, мъглата е спусната ... та тази година нещо се е изплъзнало от контрола на „висшите“ мутри и .... „тропат по масата“, пък ... какви реки от престъпления са текли през годините назад - не е проблем

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  [quote#5:"mitko11"]А проверка на Лукойл кога?[/quote]
  Как си позволявате да проверявате руска територия?
  Това е анклав като Кьонинксберг, пардон - Калининград.
  А в анклава има и друг анклав - имение, дворец на този, който раздава "порциите". Строго охраняван!!! Него кога? М?
  Ами като гледам май цялата държава е за проверка!
  Да дойдат прокурорите, но от ЕС!

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  [quote#9:"shileto"]Да проверят и простотията с пръстовите отпечатъци на тандема Москов Шарков,[/quote]
  Харесва ти да има фиктивни прегледи на фиктивни пациенти, а?

 17. 17 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 511 Любопитно

  След глупостите по случая с ЦКБ аз мислех, че оставка ще подаде, той още глупости прави?

 18. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 992 Весело

  Пай се! Цацата пак ще имитира дейност

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Срещу Клана Борисов - ЙОК

 20. 20 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Цацката да слага каските и на главата и дупето да му е яко ! Мазолите, които настъпва, мноооого болят !

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Това е известно като aberratio ictus
  А Цацаров си е престъпник отвсякъде

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Дружеството държи правата над повечето сергии, които продават гащи Армани, анцузи Адидас, и други подобни стоки. Отдават ги на блокове на някакви местни вратове по 1000 лева на сезон - ама не може да си кой да е, за да участваш в процедурата. След това онези ги преотдават на желаещите да продават гащи по 10,000 лева. Разликата къде отива - то се вижда по колите и жилищата в района, като се разходите.
  А от колко много други дейности се печели там... например по Какао Бийч като има парти, полицията не припарва на 100м от комплекса. Цялата организация и охрана се държи от някакви момчета с черни фланелки - на Митю Очите ли са, на Златко Баретата ли са, аз не знам, но полицейският началник вероятно знае. Той обаче държи неговите си момчета настрана (не че те не приличат на същите мутри, само че са облечени в униформи).

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  А посочените в интервюто на Цветан Василев, кога?

 24. 24 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 606 Весело

  До коментар [#17] от "afanko":

  Глупостите по случая с КТБ*

  Прави разлика между банките, а тогава мисли кой трябва да подава оставка.

 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 444 Неутрално

  На мен ли така ми се струва, или цели абзаци от статията се повтарят?

  Останалото е, уви, ясно...

 26. 26 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 511 Весело

  До коментар [#24] от "zztop11":

  Извинявай, бъркам ги тези 3 буквени съкращения КДС, ДПС, СДС, БСП, БНД и все едни такива

  ако някой съм го пропуснал да не се сърди?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK