Четирима души се изправят на съд заради взрива край Горни Лом

Четирима души се изправят на съд заради взрива край Горни Лом

© Надежда Чипева, КапиталЧетирима души се изправят на съд заради взрива в завода "Миджур" край село Горни Лом от октомври 2014 г. Прокуратурата е внесла днес обвинителен акт срещу тях за причиняване смъртта на 15 души и телесни повреди на други двама при професионална непредпазливост, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


Заводът е собственост на "Видекс" АД, а при взрива загинаха 15 души и пострадаха двама. Обвиняеми по делото са - Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова.


В края на март главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че има четирима обвиняеми по случая и изрази надежда делото да бъде внесено в съда до 30 дни. По-рано - в края на 2015 г. той обяви, че обвинението ще бъде внесено скоро.
След внасяне на обвинителния акт днес Валери Митков, който е проектант и собственик на завода, ще отговаря пред съда за това, че през май 2011 г. е изготвил част от технологично инвестиционен проект на обекта - завод "Миджур" с подобект "Ремонт и възстановяване на взривилия се цех "С". При изготвянето му, в нарушение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, той не е разработил конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е най - рисковия етап от обезвреждането им. В проекта си той не е посочил важни за безопасността при извършването му параметри, като видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване, разположението на работните места и др.


Според прокуратурата тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив. При него загина и сина на Митков.


При разследването са били събрани доказателства и за извършено от Митков документно престъпление, в качеството му на длъжностно лице. Той ще отговаря пред съда, че на 17 февруари и 23 март 2010 г. е съставил официални документи до Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, че "Видекс" АД има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че производствената авария в завод "Миджур" от 3 февруари 2010 г. не възпрепятства продължаването на процеса по демилитаризация на мините.


В действителност възможност за обезвреждане към 17 февруари и 23 март 2010 г. не е съществувала, тъй като при възникналата в началото на февруари авария на територията на завода е бил напълно разрушен цехът за утилизация на боеприпаси. Според разследващите целта на Митков е била тези документи да бъдат използвани пред министерството и пред Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение.


Към момента той е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 хил. лв.


Другият обвиняем е инженер Палма Иванова, която е била инспектор "Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност" в завода и която е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха, съобщава прокуратурата.


Третият обвиняем е Ивелина Бахчеванова, която е обвинена в две престъпления по служба.


Към 2008 г. Бахчеванова е била директор на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" при Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение. Тя е била длъжна да запознава председателя на комисията и нейните членове с всички заявления за даване на разрешение за сделки с оръжия, както и с приложените към тях документи. От приложените към заявлението документи комисията вземала решение, с което разрешавала или не конкретна сделка с оръжия.


На 10 юли 2008 г. Валери Митков като изпълнителен директор на "Видекс"АД е сключил договор с АКМОН С.А. за безопасна ликвидация и разснарядяване на противопехотни мини на стойност 510 786 евро. За да се реализира изпълнението на този договор е следвало "Видекс"АД да получи надлежно разрешение от междуведомствената комисия, чийто секретар е Бахчеванова, за трансфер на противопехотните мини.


Разследването е установило, че през август 2008 г. Митков е предоставил на Бахчеванова, заявление с искане за трансфер на противопехотни мини, към което е приложил договор с АКМОН С.А. и други документи. В документите липсвали вписани технически параметри на противопехотни мини и не е била включена задължителна клауза за недопускане на реескпорт от купувача без писмено съгласие на междуведомствената комисия. Не били приложени и изискваните от закона копие и заверен превод на български език на документи, които удостоверяват произхода, придобиването и функционалното предназначение на противопехотните мини. Липсвало и изискваното от междуведомствената комисия положително становище от служба Комисия за общоопасни средства на МВР за създадени условия за съхранение и технология на утилизация.


В периода от 11 август до 2 октомври 2008 г. Бахчеванова нарушила и не е изпълнила служебните си задължения като не е уведомила комисията за липсата на изискуемите документи, а вместо това предложила комисията на даде разрешение за трансфер по повод сделката с АКМОН С.А.
Същото престъпление Бахчеванова е извършила и в периода от 3 февруари до 12 април 2010 г., когато отново за изпълнение на договора с АКМОН С.А., Митков е подал до междуведомствената комисия заявление за разрешение за трансфер на гръцки противопехотни мини, а Бахчеванова не е изпълнила и е нарушила служебните си задължения. Въпреки липсата на изискуемите документи комисията е дала разрешение за трансфер на боеприпаси.


Последният обвиняем е Божидар Василев, който ще отговаря пред съда за две престъпления по служба.


Като началник на отдел "Контрол върху общоопасните средства" в дирекция "Охранителна и пътна полиция" при Главна дирекция "Охранителна полиция" той е нарушил служебните си задължения. На 6 юли 2009 г. е дал разрешение за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на завода до 6 юли 2012 г., с което е разрешил на "Видекс"АД непозволени в законовата уредба дейности по разснарядяване и обезвреждане на противопехотни мини, които не са загубили способността си да се детонират и подлежат на унищожаване чрез взривяване. По този начин Василев е дал възможност на "Видекс" АД да произвежда взривни вещества за граждански цели и да извършва дейност по утилизация на оръжия и боеприпаси.


От доказателствата по делото се установява, че в началото на юли 2011 г. "Видекс" АД е подало заявление до МВР за даване на разрешение за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Василев не е изпълнил служебните си задължения и без да е спазена разписаната в закона процедура, и без задължителните становища на експерти, на 23 юли 2012 г. е издал разрешение на "Видекс"АД за утилизиране на противопехотните мини, въпреки че същите са били боеприпаси с експлозивно действие. Тъй като те не са били загубили способността си да се детонират, е следвало да се унищожат чрез взривяване.


Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение "подписка".


Предстои Окръжният съд във Видин да насрочи разглеждане на делото.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Andrety
  Andrety
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Гнусна цаца, отврат...

 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Дано това успокои поне малко душите на загиналите и семействата им !
  Митков не е човек !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ... това дело, май вече загуби „експлозивното си действие“ ... за замазване на очите, медиите сега, ще го въздигат в „ексклузивно“ и толкоз!
  Имайки предвид порочната практика, справедливо наказание за подобна чудовищна безотговорност, надали ще има ...

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Какъв съд, каква прокуратура,ве?! В БГ има имитация на правораздаване в една имитация на държава.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално

  Изглежда за първи път обвинението си е свършило работата и по "веригата" на отговорност. Сега остава и съда да ги осъди, нещо рядко в нашата правораздавателна система.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  бързиии бе, бързи, само две години... да видим кога Митков ще отвори следващия си цех

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#6] от "extraCACA":


  [quote#5:"pet_fire"]зглежда за първи път обвинението си е свършило работата и по "веригата" на отговорност. [/quote]
  Доста на място ми е вижда израза "изглежда".
  Дали си е свършила работата ще разберем, когато се стигне до годността на доказателствата с които прокуратурата си е подкрепила тезата.
  Иначе ще стане както обикновено - внесено обвинеие, звучи страшно и после, ама то нямало доказатеслтва, имало но не били годни и накрая...някой ще отиде да пикае в храстите и папката съвсем ще се затрие.., та да не бързаме да се радваме, докатао процеса не завърши.

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Масон осъден НЯМА! Политик осъден-също! Бизнисмен вкаран в затвора -също няма! Не и в България за последите 27 демократични години!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 519 Любопитно

  Валери Митков, Палма Иванова, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова => 100% няма да има ВИНОВНИ!

  В България е така, НИКОГА НЯМА ВИНОВНИ ЗА НИЩО!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK