Радан Кънев: Москва разглежда заселването на крайбрежието ни като колониално оръдие

РАДАН КЪНЕВ

© Надежда Чипева, Капитал

РАДАН КЪНЕВИзбори 2022

"Дневник" публикува статуса на лидера на ДСБ Радан Кънев в профила му в социалната мрежа "Фейсбук". Заглавието е на редакцията.


Не е страшно, че един руски депутат е казал, че Русия "ще изкупи" България. Подобно политическо поведение има навсякъде (но в диктатурите то управлява...).


Не е страшно само по себе си дори и това, че няколкостотин хиляди имота в България са собственост на руски граждани и фирми. Така е и в Лондон, и в Ница, и къде ли не. Правовата държава има ресурс да разграничи собствеността от суверенитета. И да защити и двете.
По-страшно е, че Толстой - медийно острие на режима в Москва - изразява отношението на този режим и към България, и към процеса на заселване по крайбрежието ни, и към собствените си граждани. Тях разглежда не като собственици на имот, а като колониално оръдие.


Но наистина страшно е само едно. Че - за разлика от Обединеното кралство, Франция или Испания - България не е правова държава. Не защитава безусловно нито собствеността, нито суверенитета. Правната несигурност създава ежедневни поводи на руснаците-собственици да се оплакват на държавата си. Пробитите служби не правят разлика между мнозинството обикновени инвеститори и агентите на влияние. "Руското направление" в ДАНС е обезкръвено, непопълнено, пасивно и некомпетентно (както впрочем и "турското"). Прокуратурата, местната власт и медиите по "крайбрежието" са отдавна поставени в зависимост. Парламентът гласува на първо четене право на пребиваване за всеки собственик на боксониера в Слънчев бряг или Златни пясъци.


Опасността не е Толстой. Опасността е собствената ни разградена и превзета държава.


Затова от ДСБ предложихме промени в закона за връщане на прага за инвестиции, осигуряващи право на пребиваване, до 600 хиляди лв.


Ще продължим и да изискваме реформиране и осигуряване на капацитет на службите, за охрана на националната сигурност.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK