Маргарита Попова: Трябват ни стабилни лидери, не баланс между свобода и сигурност

Председателят на Конституционния съд Борис Велчев, вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Венецианската комисия Джани Букикио

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Конституционния съд Борис Велчев, вицепрезидентът Маргарита Попова и председателят на Венецианската комисия Джани БукикиоПо случай 25-годишнината от създаването на Конституционния съд (КС) в България днес и утре се провежда международна конференция. При нейното откриване протоколът бе нарушен, след като председателят на КС Борис Велчев даде думата на вицепрезидента Маргарита Попова, въпреки че президентът Росен Плевнелиев поздрави гостите чрез реч на видео-запис, тъй като в момента е в САЩ за участие в сесията на ООН.


Велчев заяви, че няма по-хубав повод от честването на четвърт век на пазителя на основния закон, за нарушаване на протокола, според който на едно събитие не се изказват едновременно президент и вицепрезидент.


Откриването премина без участието и на други високопоставени държавници. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отсъстваше по здравословни причини, но изпрати поздравителна реч, а премиерът Бойко Борисов предаде своите поздравления чрез министъра на правосъдието Екатерина Захариева.
В речта си вицепрезидентът Маргарита Попова заяви, че в днешния ден въпросът съвсем не е за баланс между сигурност и свобода,а за необходимостта от "здраво стъпили на земята политически лидери" (въпреки че темата на тържествената конференция е "Защитата на основните права на гражданите и националната сигурност в съвременния свят. Ролята на конституционните съдилища" - бел.ред.). "Въпросът е, че с множеството огнища на напрежение днес, които станаха съпътстващи живота, трябва да стъпим здраво на земята и да потърсим причините за това - как стигнахме дотук и кой е в състояние да ги отстрани", каза Попова.


По думите на вицепрезидента


"политическата система се нуждае от стабилност, за да има и свобода, и сигурност".


"Но една държава сама не може да се справи с предизвикателствата и с ужасите, които всеки ден изпитваме и чуваме по новините - непрекъснати радикализации и екстремизми, които стоят на периферията на тероризма", допълни Попова. Тя попита реторично


"в толкова тежък живот можем ли да сме спокойни да говорим за баланс на свободата и сигурността",


това би било хубав въпрос, но за един по-друг живот. "Имаме нужда от политически лидери и система, които да са в състояние, когато се наложи да кажат, че имаме нужда да засилим мерките за сигурността, за да гарантираме свободата на гражданите", коментира Попова.


Според нея има много неправителствени организации, харчели се планини от финансови средства за конференции за права и свободи, а "плахо и със страх се говори, че днешният напрегнат свят изисква повече професионализъм за защита на правата и свободите", чрез укрепване на националната сигурност, на върха на която да застанат просветени лидери - можещи и знаещи, допълни вицепрезидентът. По думите й са необходими хора, които да гледат във всички посоки на света и на които да е ясно, че никоя държава сама не може да се справи с предизвикателствата и трудностите на днешния ден - лидери - които гледат напред, образовани, с висока култура и "без капаци".


"Трябват политически лидери, здраво стъпили на земята, които да могат да се изправят с чест пред народа си, когато се наложи, да заявят, че са готови да поемат на плещите си повече отговорност, отколкото в свободни времена. Днес живеем в много заплахи и свободата е под опасност", подчерта още Попова.


Иначе поздравления за празника на Конституционния съд отправиха главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и националният омбудсман Мая Манолова.


След откриването на конференцията


главният прокурор за пореден път избегна журналистите, като дори не се включи в общата снимка на гостите на събитието


След тържественото откриване Маргарита Попова коментира пред журналисти нарушаването на протокола с това, че хората са мобилни и подреждат програмата по най-добрия начин. При честване на четвърт век на КС, институцията която е най-голяма гаранция за защита правата на гражданите, е много хубаво, когато и президентът, и вицепрезидентът могат да говорят, отбеляза Попова.


Тя заяви, че нейните речи никога не ѝ ги пишат и тя не си ги пишела предварително. Днешната била импровизация, след като председателят на КС Борис Велчев й казал, че има идея тя да каже няколко думи. Според Попова той е усетил, "че ще му липсва по-раздвижено и емоционално изказване по правата на гражданите".Тя бе попитана за слуховете, че може да бъде издигната на предстоящите президентски избори от Движението за права и свободи (ДПС). Попова отговори, че не знае слуховете, но във въпроса усещала недобро отношение към ДПС - не искала така да звучи, за нея всички български граждани били еднакви - с равни права и свободи.


За евентуалното си участие в президентските избори, тя заяви, че към днешна дата няма такива планове. Но нямала и да се откаже "за разлика от хора, които обичали да играят театър пред медиите, от нито един глас на български гражданин в защита на президентската институция".


"В една президентска кампания не трябва да се влиза с думите - този не искам, с този не трябва. Заедно с всички български граждани, иначе няма да я има държавата, нито Конституционния съд и правосъдие", коментира още вицепрезидентът.


Тя отказа да коментира изказването, че сегашният президент е бил разединител на нацията. Като допълни, че никой от президентската институция не е искал и не е правил умишлени и неумишлени опити да разединява нацията.


Плановете й занапред били "никому нищо лошо, семейството и обществена работа в познатата посока".


Председателят на КС Борис Вечлев: "Трябва промяна на Конституцията - да се въведе пряка конституционна жалба"


Конституцията се нуждае от промяна - за въвеждане на пряката конституционна жалба, това ще направи съда по-близък до хората, коментира председателят на КС Борис Велчев. Той каза това с духовитата уговорка, че "не е удачно конституционни съдии да говорят за нужда от промяна в основния закон, но той вече е направил този неприличен жест". За това призова и председателят на Венецианската комисия Джани Букикио, който заяви при откриване на конференцията, че комисията ще настоява за тази промяна. За нея се обяви и министърът на правосъдието Екатерина Захариева.


Пред журналисти Борис Велчев заяви също, че се надява правителството скоро да намери подходяща сграда, където да бъде преместен съдът. "Не е съвсем обичайно КС да се намира в една сграда, където заседава правителството", коментира Велчев. Министърът на правосъдието Екатерина Захариева пое ангажимент по време на откриване на конференцията да припомни на премиера Борисов, че е дал уверение на Велчев ще съдът ще получи своя сграда. От своя страна Захариева заяви, че има идея за сграда, тъй като и по нейните думи мястото на КС не е в една сграда с Министерския съвет.


Той обясни и защо КС не е обсъдил казуса с Георги Първанов - дали може да се кандидатира отново да президент, след като е бил такъв два мандата. Според някои конституционалисти не може да са три последователни мандата, а според други изобщо не могат да бъдат три. Наред с това Велчев припомни, че КС не може да се самосезира по въпроси за тълкуване на Конституцията, а някой трябва да го сезира.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1280 Весело

  Леля Марга си е повярвала, че Баце ще я прави прИзидент

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Леля ви Марга е отдавна на служба при #Кой

 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#1] от "BG Stability":

  нидей, тьи съ бъзикаш... той каза - магаре да е !

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  ""политическата система се нуждае от стабилност, за да има и свобода, и сигурност".
  Това след 1991 г никога не е било. Има щанс да се случи, ако се "прегърнат" ГЕРБ/без Борисов/ и БСП/нямат изявен лидер/

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Моуя? Чи ний си имаме стабиуен лидер... От 2009 стабилно сме намалели с почти 400 хил.
  ОСТАВКА

 6. 6 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Конституцията се нуждае от промяна - за въвеждане на пряката конституционна жалба, това ще направи съда по-близък до хората, коментира председателят на КС Борис Велчев. Той каза това с духовитата уговорка, че "не е удачно конституционни съдии да говорят за нужда от промяна в основния закон, но той вече е направил този неприличен жест". За това призова и председателят на Венецианската комисия Джани Букикио, който заяви при откриване на конференцията, че комисията ще настоява за тази промяна. За нея се обяви и министърът на правосъдието Екатерина Захариева."
  --------------------------------------------------------
  Най-важният пасаж от , горната помпозност, граничеща със ПР акция на Попова и недомлъвките и за кандидат за Президент..

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 7. 7 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Най отвратителния от отъркалите се в политиката до сега ми беше (с извинение) Георги Близнашки, дори и Гоце не го конкурираше, но тая го отвя като бързия влак. Лелееее.....

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Весело

  че има ли такова животно "нестабилен лидер"

 9. 9 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 440 Любопитно

  ЦЦ май се кани да издигне Маргарита Попова за президент

  krastitel
 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Весело

  “въпреки че президентът Росен Плевнелиев поздрави гостите чрез реч на видео-запис, тъй като в момента той е в САЩ, заради сесия на ООН.”

  Сигурно не е ползвал skype заради часовата разлика!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1280 Весело

  До коментар [#3] от "zidane":

  В името на стабилността и приемствеността - мож' и магарица!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 213 Неутрално

  фейспалм, как е възможно това?!

 13. 13 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Трябват ни, ама ги няма! Само п.....ци ни се предлагат на политическият щанд.

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  само да кажа на автора , че Б. Велчев е професор . все пак едно уважение е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на BürgerBürokrat
  BürgerBürokrat
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Точно от такива „стабилни лидери“, които не са прекалено разтревожени за свободата и правата на гражданите си, светът е на това дередже. Виждаме ги и на югоизток, и на североизток от нас. А че Попова не обича свободата, е повече от ясно. Никой путинист не я обича.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Какъв отбор юнаци! Само гимнастичките на И. Раева са липсвали

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  На мен маргаритопоповщини не ми трябват! А на вас?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK