Първата дама на Азербайджан ще открие новоизградената крепост "Трапезица" в Търново

Първата дама на Азербайджан ще открие новоизградената крепост "Трапезица" в Търново

© Здравка АндоноваПървата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева ще присъства на откриването на новореставрираната крепост "Трапезица" във Велико Търново днес. Събитието ще се състои от 15 ч. на едноименния хълм, а от 16 ч. в музея "Възраждане и учредително събрание" Алиева ще приеме званията доктор Хонорис Кауза на Великотърновския университет и "Почетен гражданин на Велико Търново". Очаква се тя да присъства и на проявите, посветени на 108-та годишнина от обявяването на Независимостта. Център на тържествата ще бъде във Велико Търново.


Първата дама на Азербайджан е председател на фондацията, която дари 1,2 милиона евро за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват, съобщава общината, цитирана от БТА. Средствата, предоставени от фондацията на Алиева, са вложени в реставрацията на част от северната крепостна стена, три средновековни църкви и централната туристическа алея.


Мехрибан Алиева

© Associated Press

Мехрибан Алиева

По проектите на Министерството на културата още е създаден експозиционен, център в който ще бъдат представени археологическите находки на близо два века, както и панорамен асансьор - фуникуляр. Общата инвестиция възлиза на 7 млн. лв. Както с повечето намеси в културно-историческото наследство и "туристически атракции" обаче, критики и към реставрацията не липсват, а обществото е разделено в своето мнение, показа репортаж на "Дневник".
6 лева е билетът за крепостта, комбинираният билет с фуникуляра - 26 лв.


Срещу 6 лева жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да разгледат крепостта, ако използват пешеходния подход, който се намира до разклона на пътя Велико Търново - Арбанаси към кв. "Асенов". Този тип билети за учащи ще са по 2 лева, а за български граждани на възраст над 60 години - по 3 лева. Вход за деца до 7 години и хора с увреждания няма.


Ако посетителите използват изградения по проект панорамен асансьор, тогава таксата ще бъде 16 лева. Деца до 7-годишна възраст ще се допускат безплатно. За учащи комбинираният билет е на стойност 12 лева. Хората с увреждания ще заплащат само 50 процента от стойността.


Общо 26 лева ще струва ползването на релсовото транспортно средство и входът за крепостта на семейства с до три деца на възраст между 7 и 18 години.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK