По Трапезица: Средновековна крепост подсили дружбата с Азербайджан

По Трапезица: Средновековна крепост подсили дружбата с Азербайджан

© Анелия НиколоваСлужители на Регионалния исторически музей в болярски одежди посрещнаха първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева във Велико Търново вчера, където тя откри реконструираната средновековна крепост на хълма Трапезица. Съпругата на президента Илхам Алиев е основен дарител в обекта чрез фондацията на името на свекъра си, покойният комунистически лидер на страната, вицепремиер на СССР и впоследствие първи президент на независим Азербайджан Гейдар Алиев.


Фотогалерия: Новооткритата крепост Трапезица в Търново >

Премиерът Бойко Борисов, министрите на отбраната Николай Ненчев и на туризма Николина Ангелкова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, президентът Първанов и народни представители от ГЕРБ и АБВ уважиха церемонията на хълма, където в 15 ч. бе открита паметна плоча за дарението. С 2.5 млн. лв от "Гейдар Алиев" са реставрирани част от крепостните зидове, средновековна църква със стенописи, както и алеята, която ги свързва с надстроената по-рано кула.


Да благодарим на президента на Азербайджан, че е пуснал най-скъпите си хора с нас,
заяви министър-председателят по адрес на първата дама и дъщеря й, която гостува като заместник-председател на фондацията. Борисов подчерта, че и преди, и вбъдеще между българи и азери ще има само мир и дружба. Гостенката от своя страна посочи, че културния обмен е в основата на толерантността и разбирателството и фондация "Гейдар Алиев" подпомага много обекти на християнското наследство в Европа. След церемонията Алиева и Борисов валидираха пощенска марка с образа на Трапезица, издадена едновременно в двете държави, а българският премиер я разведе под ръка из комплекса.


По Трапезица: Средновековна крепост подсили дружбата с Азербайджан

© Анелия Николова


"До 14 век Велико Търново е един от водещите културно-исторически градове.Той се отличава не само със своите природни забележителности, но и със своите архитектурни постижения. Поради тази причина Трапезица е културно-историческо наследство за цяла Европа и "фондация "Гейдар Алиев" се гордее с приноса си за неговото възстановяване", каза още първата дама.


Отношенията между България и Азербайджан имат характера на стратегическо партньорство, особено що се отнася до големи енергийни проекти, добави тя в музея "Възраждане и учредително събрание", където получи титлите "Почетен гражданин на Велико Търново" и доктор Хонорис Кауза на Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий".


Дарението


за реставрация, консервация и социализация на крепостта бе уговорено при гостуването на делегация от богатата петролна държава миналия май. Двустранните отношения продължават на срещата на Азербайджанско-българската междуправителствена комисия в Баку в края на септември, където се очаква да се обсъжда интересът на "Сокар", държавната компания на Азербайджан, към българския петролен пазар. Това е заявил през седмицата представителят на компанията за Балканите Мурад Хайдаров, цитиран от частната азерска агенция "Тренд".


По Трапезица: Средновековна крепост подсили дружбата с Азербайджан

© Анелия Николова


А Борисов обясни: "С президента на Азербайджан имаме добра дружба. Между нашите семейства се роди една идея - фондацията "Гейдар Алиев", която [първата дама] оглавява, да направи нещо в България. Седнахме тогава да изберем - нещо в сферата на културата, историята, археологията. Тогава предложих Търново, да е Трапезица, да се съберем на деня на Независимостта заедно да го открием." Премиерът получи подарък от Велико Търново - икона в знак на благодарност.


"Знаете, когато колеги в Европа не оцениха много ситуацията и от европейските лидери мисля, че само аз отидох – това бяха Европейски игри в мюсюлманска държава (Европейските игри в Баку – бел. ред.), много не се оцени. Но после дойде мигрантската криза, дойдоха атентатите... И сега всички разбираме, че има и християни, и мюсюлмани, и други религии - Господ така е наредил. И ние имаме два пътя, войни или мир", обобщи Борисов.


По Трапезица: Средновековна крепост подсили дружбата с Азербайджан

© Дневник


"Център за интерпретация на културното наследство"


- информационно-музеен пункт, в който са изложени артефакти от крепостта, а историята на Второто българско царство е разказана с помощта на нови технологии средства е сред новите придобивки на Трапезица. Според указаното в реконструираното североизточно укрепление се е помещавала елитна военна част, смята се и че в даден момент там се е помещавал дворец – но чий, все още не се знае.


Че в него на Трапезица са живели при Петър, Асен, Калоян и Борил твърди директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Пред "Дневник" ръководителят на разкопките проф. д-р Константин Тотев от Българската академия на науките обаче неотдавна каза, че това е пресилено: единствено можело да се каже, че двете верижни дворцови сгради, останките от които са намерени на Трапезица, датират от 13 век, т.е. от времето на първите Асеневци. Реконструкцията на кулата е проекта на арх. Пламен Цанев, станал повод за емблематичния цитат на Вежди Рашидов "Малко бутафория ще допринесе много за туризма". Оригиналът е отделен от надстройката с по-тъмна линия, която се вижда в подножието.


Реконструираната североизточна кула на Трапезица

© Анелия Николова

Реконструираната североизточна кула на Трапезица


В момента на хълма могат да бъдат видени тя, части от стените, останките от две средновековни църкви и трета, цяла, в която има реставрирани стенописи. Открива се и красива гледка към града и съседната крепост Царевец. На откриването бе пуснат и фуникулярът – въжен панорамен асансьор, който има капацитет от десетина човека и изкачва разстоянието до върха за около три минути. Достъпът до него, поне засега предполага наличието на автомобил или разходка до южната, най-далечна част на хълма. Входът за крепостта струва 6 лв, а заедно с таксата за фуникуляра – 16. Отстъпки има за учащи, хора с увреждания и семейства с до три деца на възраст между 7 и 18 години. Вложените в реставрация и социализация средства засега са общо около 7 млн. лв - 2,5 млн. от Азербайджан и 4.8 млн. от Министерството на културата.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Като видях снимката, си помислих, че е нашенска мутреса.

  Don’t Wanna Read Between The Lines I Know What’s Good, I Know What’s Fine I Know What Makes Me Feel Just Right Don’t Wanna Have An Endless Fight
 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  тези дарения са символ на толерантността между различните религии и показват ,че можем да живеем в един общ свят от различни религии

 3. 3 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чалга до шия! Пък и момата мяза на любимата на премиерО ни Цеца!

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Не разбрах, ние, сиреч, Бойко, с какво сме ги надарили !!! ТрЕбе а е нещо много желано от тях. Едно време БКП-то надаряваше братски КП-та и после бая борчове опрОстихме, щот сме баровци, ларж пичове сме.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Весело

  ...."в открития дворец на Трапезица са живели при Петър, Асен, Калоян и Борил твърди директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров. Пред "Дневник" ръководителят на разкопките проф. д-р Константин Тотев от Българската академия на науките обаче каза, че това е пресилено"...Дядо Божо пак не го сдържало да прави импровизации.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Одеждите на царското или болярско семейство са много красиви, особено на жената.

  В случая интересното е не, че Азербайджан даряват скормна сума за облагородяването на хълма Трапезица, а се пита къде са родните милионери и милиардери в това отношение, а не е като да нямаме стотици такива. По същия начин, на други места в страната чужденци решават да съхранят културното ни наследство, тъй като държава и баровци нехаят. Впрочем, мисля, че липсата на закон за меценатството е една от спънките, но едва ли е само тя.

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1847 Разстроено

  Не знам за дарението, но резултатът е умопомрачителен. Не стига, че е бутафория, ами е и грозно.
  Мутромилиционери правят култура е положението.
  Тъжното е, че завинаги се унищожават безценни културно-исторически артефакти.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  [quote#6:"Читател - подкрепям budd.bg"]а се пита къде са родните милионери и милиардери в това отношение, а не е като да нямаме стотици такива. [/quote]
  ако се позамислиш, можеш да стигнеш и до моето прозрение (може и да бъркам, но не много), че нашите милионери са "фасадни" като демокрацията ни, или "бутафорни" като възстановените твърдини. И тяхното милионерство опира до скъпата кола, жилище в Бояна, часовник "Брайтлинг" или "Ролекс", и миска-любовница. Защото истинските ни милионери не живеят в България, като изключим няколкото "командировани" за да я управляват като Рапона и Доган.

 9. 9 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Весело

  К,ва дружба, к,ви 5 лева с и от една деспотична азиатска държава ? В коя общност на държави и в кой век живеем ? 18 век ли сме в Азия ?
  Време е да си подаде оставката пожарникаря псевдо премиер

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":

  Може би. Всъщност не бих ги нарекъл фасадни, а просто парвенюта. Тези, които са навън, една част също са такива, просто не искат да се набиват на очи на родната общественост - като Гущеров и подобни.

  До окупирането ни от Червената армия и възкачването на комунистите на власт, редица богати сънародници са дарявали за обществени каузи, защото са го считали за морален дълг и лична отговорност към общността.

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  [quote#10:"Читател - подкрепям budd.bg"]фасадни[/quote]
  напр. Пеевски. Дори и Спас Русев

  [quote#10:"Читател - подкрепям budd.bg"]а просто парвенюта[/quote]
  в тази категория бих сложил Кирил Домусчиев, братя Диневи

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1741 Весело

  Ако може да изкрънкаме някоя тръба за газ.

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Яка шпакла към всеки дарител

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  "С президента на Азербайджан имаме добра дружба. Между нашите семейства се роди една идея - фондацията "Гейдар Алиев", която [първата дама] оглавява, да направи нещо в България. Седнахме тогава да изберем - нещо в сферата на културата, историята, археологията. Тогава предложих Търново, да е Трапезица, да се съберем на деня на Независимостта заедно да го открием."
  Кои семейства? Азербайджан се управлява от семейство Алиеви. Но и България ли се управлява от семейство Борисиви? Не трябва ли такива решения да се вземат на ниво институции? Хайде, там институциите са овладени от височайшото семейство, но ние сме европейска държава, а не владение на династия Бойко!

 15. 15 Профил на kenedy
  kenedy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дайте на Боко да разхожда футки и да се пъчи, това го може най-добре.

 16. 16 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Дружбата с Азербайджан е като дружбата с Брежнев.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10478 Неутрално

  Пошъл замисъл, пошло изпълнение, пошли приказки на откриването.
  А държането на всички (без Алиева) заедно с ББ е на панаирни мечки.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  ББ показа за пореден път ,че е безмозъчно ,безгръбначно,безпринципно и срамно за държавата мекотело.За какъв ..й ние българите трябва да създаваме впечатлението,че сме готови да ядем и от ръката на азиатски сатрапи и на техните държанки????

 19. 19 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 794 Весело

  Ами повече от ясно е, защо никой от ЕС не е отишъл на Европейските олимпийски игри в Баку, освен нашия гавазин. Вчера имаше подробна статия именно в "Дневник" за това каква е президентшата и какви са управителите на тая страна-НКВД, после КГБ, после съвременен феодализъм.
  Обаче Бацко нали си пада по едноличните режими, на него не му харесва демокрацията и плурализма.
  Иначе президантшата е като крепоста: бутафория от силикон, защото е къмто 54 лета.

 20. 20 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Ужас.Какво са му "тикнали" на Боца в ръцете.

 21. 21 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Освен снимката със средновековните
  костюми, всичко друго е кич и чалга !!!

 22. 22 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Гледам тия снимки, гледам му селската мутра и си мисля: поредна национална катастрофа е народът да е убеден, че именно костюмиран отангутан е най-доброто, което имаме като управленчески материал.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Като гледам резултатите от тези ''реставрации'' се радвам, че нашите мутро-богаташи са и мега-стиснати и не дават пари за култура. Така има известна надежда, че все нещо автентично от историята и археологията ни ще бъде запазено.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Евтин и кичозен фарс!

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  А, именно. Не съм вярвал, че може да е по-добре нещо да не се реставрира, отколкото да се реставрира.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Азербайджанската царица е доста стилна.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 27. 27 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 836 Неутрално

  След баналните мутра, селска мутра и по-екзотичното мутромилиционер "Стюпид америкън" освежи речника и закова - костюмиран орангутан. Недостижим е. И какъв повод само.

 28. 28 Профил на Варненчик
  Варненчик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":

  Взе ми думите от клавиатурата :)
  ББ е имал предвид някое семейство, но кое...?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK