Процесът за атентата на летище "Бургас" не тръгна заради нередовно призовани свидетели

Взривът на летището в Бургас

© Дневник

Взривът на летището в БургасСпециализираният наказателен съд не даде ход на делото за атентата на летище "Бургас", предаде БНТ. Съдия Аделина Иванова отложи първото заседание от процеса за тероризъм поради нередовно призоваване на голяма част от хората, които пострадаха при бомбеното нападение от 18 юли 2012 г.


Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото съдебно заседание на 10 ноември. Обсъжда се и възможността някои от пострадалите свидетели – израелски граждани, да бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка, за да се съкрати времето на процеса. Все обаче не е известно дали изобщо има такава възможност, коментира пред журналисти прокурорът по делото Калина Чапкънова. Тя обясни, че следващото заседание е насочено след повече от месец, защото през октомври в Израел предстоят празници и има само пет работни дни. По думите сред свидетелите има и редовно призовани.


"Някои (от свидетелите от Израел - бел.ред.) са с променени телефони, видяхте, че бяха изпратили техен процесуален представител - адвокат от Израел, но той не представляваше всички пострадали от една страна. От друга страна, за да бъде включен той в процеса има съответна процедура, по която трябва да се мине, така че нямаше изобщо възможност днес да се даде ход на делото", коментира вторият прокурор Красимир Тренчев.
При атентата на бургаското летище преди четири години загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор Мустафа Кьосов, както и самият атентатор, идентифициран като Мохамад Хасан ел Хюсеини. Други 35 души бяха ранени.


Процесът се води задочно срещу сочените за съучастници на Хюсеини Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт, и Хасан Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Двамата са обявени за международно издирване с червен бюлетин чрез Интерпол.


Материалите по делото са събрани в 80 тома. В хода на разследването са извършени около 100 експертизи, разпитани са 170 свидетели, а България е изпратила молби за правна помощ до 13 държави - Австрия, Румъния, Чехия, Полша, Италия, Холандия, по два броя молби са изпратени до Израел, САЩ, Мароко, Ливан, Австралия и по три до Канада и Турция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK