Разораването на степи край Калиакра е спряно принудително (видео)

Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.

© Фейсбук

Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.Регионалната инспекция за околна среда и води (РИОСВ) във Варна е издала заповед за принудително спиране на разораването и създаването на лозов масив в защитена зона край Калиакра, част от екологичната мрежа "Натура 2000". Това съобщиха от инспекцията за "Дневник" в отговор на въпроси, изпратени до пресцентъра й.


Терените, класифицирани според начина на постоянното им ползване като "ниви", са собственост на едноличното дружество "Милениум енд ко". Те попадат в две защитени зони – за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и за закрила на дивите птици, уточняват от РИОСВ - Варна.


По информация на инспекцията
принудителното спиране на разораването


е предприето, тъй като до настоящия момент няма подадени и одобрени инвестиционни предложения за създаване на лозя във въпросния имот, каквото е изискването на Закона за опазване на околната среда.


До предприемането на мерки за спиране на разораването на терените се стигна, след като преди седмица от коалицията "За да остане природа в България" отправиха писмено запитване до Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните за мерките, които ще бъдат предприети след опожаряването и разораването на степите. В края на август и началото на септември т.г. около 1456 дка терени, които на практика представляват последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа, бяха


най-напред запалени, а след това и разорани


с тежка земеделска техника. Извършителят на запалването не е установен и до този момент.


Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.


Веднага след пожара и последвалото разораване от Българското дружество за защита на птиците подадоха сигнал до министерството на околната среда и водите. Копия от него бяха изпратени до Министерството на земеделието и храните и Европейската комисия.


В текста на сигнала е записано, че извършеното разораване е


грубо нарушение на Закона за биологичното разнообразие


и поне две европейски директиви, като е довело до унищожаването защитени растителни и животински видове.


От Българското дружество за защита на птиците твърдят, че това е пореден акт на умишлено унищожаване на защитени терени, след като с две разрешения, издадени от РИОСВ – Варна, най-напред през 2014 г., а след това и през февруари т.г., други части от въпросната степ са били превърната в овощни и зеленчукови насаждения.


Куриозен факт


посочен в сигналите на природозащитниците е, че за създаването на овощните градини в защитените територии е било използвано и европейско финансиране.


Според Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците казусът със степите на Калиакра води началото си още от края на 2006 г., когато общинският съвет на Каварна взема решение да продаде на дружеството "Интерсел" собствен имот за изграждане на


хотелски комплекс и голф игрище


"На практика по този начин е подписана "смъртната присъда" на тази територия, казва Матеева. Това е начин на действие на общината за много нейни имоти по това време."


Първата стъпка, предприета от "Интерсел" след закупуването на земята, е да промени начина на трайното й ползване от "пасище" в "нива".


По данни на Българското дружество за защита на птиците през 2008 г. в Каварна се е състоял експертен съвет, който е трябвало да вземе решение относно бъдещето на проекта за


строителство на голф комплекс в защитената територия


По време на това заседание става ясно, че начинът на трайно ползване на територията е бил неправомерно променен от "пасище", в "нива". По тази причина процедурата е била прекратена, а проектът спрян. Въпреки това обаче не са били предприети никакви мерки за връщането на фактическия начин на трайно ползване на територията като пасище.


"Днес статутът на терена като "нива" е формално основание местообитанието "Понто-сарматски степи" да бъде разоравано и променяно без наказателни последствия", пише в сигнал на Българското дружество за защита на птиците до РИОСВ – Варна, от началото на февруари т.г.


"Това, че теренът все още не е застроен, се дължи на наши усилия и на усилията на националната служба за защита на природата към МОСВ през годините, казва Ирина Матеева. РИОСВ - Варна, обаче има свои виждания за това какъв е имотът и какво става с него и на практика позволява чрез свои решения да се стигне до резултата, който виждаме днес."


Според Матеева


"с действие или бездействие"


за това имат вина и общинската служба "Земеделие и гори" в Каварна, Агенцията по кадастъра и дори Министерство на земеделието и храните.


Справка в Търговския регистър показва, че дружеството "Милениум енд Ко", посочено от РИОСВ – Варна, като собственик на разораните и на практика унищожени степи, е еднолично притежание на регистрираното в Люксембург "Голф енд лейжър ентерпрайсиз интернешънъл Ес Ей".
За петте години след основаването й през 2011 г.


"Милениум енд Ко" е сменила четирима собственици


"Дневник" направи опит да се свърже с управителят на компанията Стефка Василева, но се оказа, че в регистрацията на дружеството за контакт е посочен несъществуващ мобилен номер. Адрес за електронна поща няма.


Според природозащитниците инвестиционният интерес към територията на защитените зони край резервата "Калиакра" съществува от 2007 г., като през цялото време оттогава досега различни търговски дружества полагат целенасочени усилия за унищожаване на степното местообитание.
След като то бъде напълно унищожено, няма да има никаква пречка предназначението на терените да бъде променено и те да бъдат застроени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK