Разораването на степи край Калиакра е спряно принудително (видео)

Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.

© Фейсбук

Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.Регионалната инспекция за околна среда и води (РИОСВ) във Варна е издала заповед за принудително спиране на разораването и създаването на лозов масив в защитена зона край Калиакра, част от екологичната мрежа "Натура 2000". Това съобщиха от инспекцията за "Дневник" в отговор на въпроси, изпратени до пресцентъра й.


Терените, класифицирани според начина на постоянното им ползване като "ниви", са собственост на едноличното дружество "Милениум енд ко". Те попадат в две защитени зони – за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и за закрила на дивите птици, уточняват от РИОСВ - Варна.


По информация на инспекцията
принудителното спиране на разораването


е предприето, тъй като до настоящия момент няма подадени и одобрени инвестиционни предложения за създаване на лозя във въпросния имот, каквото е изискването на Закона за опазване на околната среда.


До предприемането на мерки за спиране на разораването на терените се стигна, след като преди седмица от коалицията "За да остане природа в България" отправиха писмено запитване до Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните за мерките, които ще бъдат предприети след опожаряването и разораването на степите. В края на август и началото на септември т.г. около 1456 дка терени, които на практика представляват последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа, бяха


най-напред запалени, а след това и разорани


с тежка земеделска техника. Извършителят на запалването не е установен и до този момент.


Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.


Веднага след пожара и последвалото разораване от Българското дружество за защита на птиците подадоха сигнал до министерството на околната среда и водите. Копия от него бяха изпратени до Министерството на земеделието и храните и Европейската комисия.


В текста на сигнала е записано, че извършеното разораване е


грубо нарушение на Закона за биологичното разнообразие


и поне две европейски директиви, като е довело до унищожаването защитени растителни и животински видове.


От Българското дружество за защита на птиците твърдят, че това е пореден акт на умишлено унищожаване на защитени терени, след като с две разрешения, издадени от РИОСВ – Варна, най-напред през 2014 г., а след това и през февруари т.г., други части от въпросната степ са били превърната в овощни и зеленчукови насаждения.


Куриозен факт


посочен в сигналите на природозащитниците е, че за създаването на овощните градини в защитените територии е било използвано и европейско финансиране.


Според Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците казусът със степите на Калиакра води началото си още от края на 2006 г., когато общинският съвет на Каварна взема решение да продаде на дружеството "Интерсел" собствен имот за изграждане на


хотелски комплекс и голф игрище


"На практика по този начин е подписана "смъртната присъда" на тази територия, казва Матеева. Това е начин на действие на общината за много нейни имоти по това време."


Първата стъпка, предприета от "Интерсел" след закупуването на земята, е да промени начина на трайното й ползване от "пасище" в "нива".


По данни на Българското дружество за защита на птиците през 2008 г. в Каварна се е състоял експертен съвет, който е трябвало да вземе решение относно бъдещето на проекта за


строителство на голф комплекс в защитената територия


По време на това заседание става ясно, че начинът на трайно ползване на територията е бил неправомерно променен от "пасище", в "нива". По тази причина процедурата е била прекратена, а проектът спрян. Въпреки това обаче не са били предприети никакви мерки за връщането на фактическия начин на трайно ползване на територията като пасище.


"Днес статутът на терена като "нива" е формално основание местообитанието "Понто-сарматски степи" да бъде разоравано и променяно без наказателни последствия", пише в сигнал на Българското дружество за защита на птиците до РИОСВ – Варна, от началото на февруари т.г.


"Това, че теренът все още не е застроен, се дължи на наши усилия и на усилията на националната служба за защита на природата към МОСВ през годините, казва Ирина Матеева. РИОСВ - Варна, обаче има свои виждания за това какъв е имотът и какво става с него и на практика позволява чрез свои решения да се стигне до резултата, който виждаме днес."


Според Матеева


"с действие или бездействие"


за това имат вина и общинската служба "Земеделие и гори" в Каварна, Агенцията по кадастъра и дори Министерство на земеделието и храните.


Справка в Търговския регистър показва, че дружеството "Милениум енд Ко", посочено от РИОСВ – Варна, като собственик на разораните и на практика унищожени степи, е еднолично притежание на регистрираното в Люксембург "Голф енд лейжър ентерпрайсиз интернешънъл Ес Ей".
За петте години след основаването й през 2011 г.


"Милениум енд Ко" е сменила четирима собственици


"Дневник" направи опит да се свърже с управителят на компанията Стефка Василева, но се оказа, че в регистрацията на дружеството за контакт е посочен несъществуващ мобилен номер. Адрес за електронна поща няма.


Според природозащитниците инвестиционният интерес към територията на защитените зони край резервата "Калиакра" съществува от 2007 г., като през цялото време оттогава досега различни търговски дружества полагат целенасочени усилия за унищожаване на степното местообитание.
След като то бъде напълно унищожено, няма да има никаква пречка предназначението на терените да бъде променено и те да бъдат застроени.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2651 Гневно

  Диваци !
  Сърбят ме пръстите да напиша призиви, които ще бъдат изтрити!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Безмерна алчност!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Това е рискът от местно самоуправление. Кметовете ще продадат и майка си за пари. Майната му на бъдещето или миналото.
  За справка: Каварна, Царево, Банско...

 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2725 Весело

  Под снимката:
  Разораната защитена спет край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.

  Другарю Спасов, празниците не ви се отразяват добре...

 5. 5 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да вземе Тома Белев да отиде в Каварна в бюрото по труда и да наеме 50 човека на 8 часов работен ден и тогава да се пъне кое какво било. А автора знае ли изобщо какво число са 115 хил. хектара. Това за което пише е МАКСИМУМ 500 хектара. За справка цялото землище Българево (където за тези земи) е 2,000 хектара, а степите са не повече от 30%.

 6. 6 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Ама що така? Какво лошо има в изливането на по пет тона отрови на декар за земеделските масиви? ЕС го подкрепя със субсидии даже..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 541 Гневно

  Абсолютно безобразие!
  Да си толкова алчен и циничен, че да палиш и тровиш за пари?
  Само дето отново прокуратурата я няма? Всъщност какво ли беше това прокуратура?

 9. 9 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Още едно доказателство,че мафията си има държава!

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  "В края на август и началото на септември т.г. около 1456 дка терени, които на практика представляват последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа, бяха най-напред запалени, а след това и разорани с тежка земеделска техника. Извършителят на запалването не е установен и до този момент."

  а, не е... кмета на Перущица бе

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Лозя, перки, голф комплекси, мутренски джипки на плажа - е**** му маата и на това място.

 12. 12 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ааааааа, спокойно,спокойно другаре прЕродУСащитници,скоро цялата държава ще стане степ . Така да се каже един голяяяям хабитат

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "1456 дка терени, които на практика представляват последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа"

  Бахмааму и бруталната бантустанска алчност на "собственици" и корумпирана държава.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#5] от "paco112":

  Цонко, ти ли си бе?


  Яко, как герберастията наскача да си пази мафията. Предлагам да арестувате нЕкой кмет. Бързо вадете списъците!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Опожарено по границите на имота от "неизвестен" собственик - има ли някой, който да вярва в дядо Коледа, носещ подаръци?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Безброй престъпления остават ненаказани. Това не е държава, а някакъв бардак. Абе, къде е Цацаров.

 17. 17 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 298 Неутрално

  В България степи няма. Има чернозем и дюни.

 18. 18 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 272 Весело

  [quote#13:"Дундурук"]Бахмааму и бруталната бантустанска алчност на "собственици" и корумпирана държава.[/quote]
  Представа нямате каква потресаваща простащина, неграмотност, арогантност и наглост излъчват новите добруджански фермери. Чувал съм за едни братя, които се сбили, защото по-малкият не можел да има същия номер на колата като големия и подозирал, че май са го прекарали. Искал същия номер, ама съвсем същия, със същите букви накрая...

 19. 19 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Накрая ще построят "хотели" за бедняшки европейски туристи. Пък лозята...

 20. 20 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  ОБЕЩАВАМ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!Скоро!

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 694 Разстроено

  В района на Калиакра са най-южните степи в Европа! Това е с нищо несравнимо съобщество от тревни и животински видове в много фино равновесие по между си. Румъния полага неверояттни усилия за да съхрани тяхната част от степта, а при тях е още по-малка като площ. Ние обаче сме алчна пасмина, готова да затрие всичко по пътя си за да усвои някой Евро цент.... Тъжно ми е за нас си. Честно!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#5] от "paco112":

  1456 дка = 145,6 хектара, а не 115 хил. хектара акто си ги написал.

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  [quote#1:"karabastun"]Диваци !
  Сърбят ме пръстите да напиша призиви, които ще бъдат изтрити! [/quote]

  Българин, който иска да засади лозе на собствената си земя е дивак? Апропо, кои са цивилизованите!?

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#23:"svoboden"]Апропо, кои са цивилизованите!? [/quote]
  може би педерунгелите дето строят блокове насред равнината

 25. 25 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  бе то няма кьорав полицай по улиците от 2 години ,ти приказваш ,че не били ги хванали ,че кой да ги хване ,като полицаите от 2 години бойкотират цялата престъпност , всеки си прави каквото си искат ,я хванат един двама мангала ,дето откраднали нещо дребно я не , останалите цял ден пият кафе

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 842 Гневно

  Боклуци долни!
  Гледам , че Цонко циганина добре си е уплътнявал кметуването, така де, само с рокфестове пари не се вадят...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 28. 28 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":
  Не съм Цонко, слава Богу. Даже ми е неприятен. Но Тома Белев като си стои удобно в софийския офис под климатика му е много лесно да вдига аларма кое как било. Ми земята си е земя - за обработка, ако не беше лозе пак щеше да се изоре но тогава никой нищо нямаше да каже.

 29. 29 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  мутрите в България съвсем изнагляха...

  няма ли закони в тази държава? Ако няма, дайте да хващаме вилите, факлите и тоягите (и автоматите) и да почваме да регулираме "биоразнообразието"...

  Евроатлантида
 30. 30 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 915 Гневно

  Пак се размечтах за, обща Евро-прокуратура ,която да погне и тези които взимат,не само тези които им дават.
  Много малко им трябва на нашите освен ,че са еФтини са и страхливи да не им запали някой опелите.

 31. 31 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 574 Любопитно

  До коментар [#17] от "gazolinerabp":

  Сериозно ли го твърдиш или иронизираш?

 32. 32 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Във връзка проверка на РИОСВ – Варна и издаден Протокол № 003193, от дата 14 септември 2016г. и с подадените до РИОСВ сигнали от Природозащитни организации и с оглед избягването на умишленото и погрешно тълкуване на фактите по случая, предоставяме на Вашето внимание следната информация и документация:

  1. На 13.04.2007г, след проведен Публичен конкурс, фирма “Интерсел България”ЕООД купува от община Каварна малко над 1593 декара за сумата от 5 051 359лв, 2% такса в размер на 101027,18лв. и 2% местен данък в размер на 101027,18лв. – изцяло платени на Община Каварна. Общо: 5 253 413,36 лв. или по 3 298 лева на декар земеделска земя.

  2. Със Заповед № РД – 10 – 31/ 29.01.2008 и Протокол от 31.01.2008г., Областна Дирекция “Земеделие и Гори” – Добрич, Общинска служба по Земеделие и Гори – Каварна, констатират, че ЗЕМЯТА Е ОБРАБОТВАЕМА към датата на издаване на протокола. Процедурата по смяната на Начинът на трайно ползване (НТП) от “Пасище, Мера” на “Нива” е извършена по действащия към 2008г. чл. 78а от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗППЗЗ), във връзка с чл.3, ал. 1 от същия правилник. Смяната на НТП е ПРЕДИ издаването на Заповед №РД-855/21.11.2008г., Заповед №РД-559/21.08.2009, Заповед №РД-791/25.11.2009г. на МОСВ за защитените зони за птиците и местообитанията.

  3. Имотите са извън обхвата на ЗАПОВЕД No РД-559 от 21 август 2009 г. (обн. ДВ №69 от 28 август 2009г.) на Министъра на околната среда и водите за обявяване на Защитените зона за опазване на дивите птици “Калиакра”, код BG 0002051. С нея се забранява само залесяването на ливади, пасища и мери, както и превръщането им в обработваеми земи и трайни насаждения. С нея не се забранява извършването на земеделски дейности в земеделски имоти с НТП “Трайни насаждения” или “Нива”.

  6. С Решение № ВН – 18 ОС от 2011г., РИОСВ – Варна СЪГЛАСУВА Инвестиционно предложение за “Създаване и отглеждане на овощни насаждения” представляващи трайни насъждения за поземлени имот с НТП “Нива”, с № 07257.241.242 (496.417 декара) и поземлен имот с НТП “Нива”, 07257.46.599 (960.260 декара). Решението е взето след изтичането на действието на Заповед №РД-855/21.11.2008г и Заповед №РД-791/25.11.2009г. на МОСВ и е ВЛЯЗЛО В СИЛА без да е обжалвано от никого (нито от НПО) в законоустановения 14 дневен срок от издаването му. Въпреки това, през 2012г., МОСВ се опитва да го отмени с друго свое решение, което след обжалване е отменено от Петчленен състав на ВАС.

  4. Потвърдено и неотменяемо Решение № 6268 от 05.09.2013г. на Петчленен състав на Върховния Административен Съд (ВАС) по адм.д.№ 3231/2013г., с което се ОСТАВЯ В СИЛА решението на РИОСВ – Варна за Съгласуване на инвестиционното предложение.

  В двата имота с НТП “Нива” се осъществяват земеделски дейности в ПЪЛНО СЪОТВЕТСТВИЕ с действащата нормативна уредба и издадените административни и съдебни актове и решения на ВАС и РИОСВ - Варна.
  А) Собственикът може да осъществява земеделски дейности във връзка с обработването на нивите и засяването им с едногодишни зърнени култури (пшеница, ръж, царевица и др.), което представлява законно отреденият начин на трайно ползване на имотите с НТП “НИВА” в Република България.
  Б) Собственикът може да обработва нивите и според издаденото през 2011г. Решение за съгласуване на Инвестиционното предложение за трайни насаждения, което не е променяно. Фирма “Милениум енд Ко”ЕООД е приемник на Решението, защото през 2015г. купува нивите от фирма “Интерсел България”ЕООД.

  Всички евентуални бъдещи и постъпили искания за забрани за извършване на земеделски дейности във връзка отредения начин на трайно ползване на нивите, а именно оран и засаждане с едногодишни зърнени култури (пшеница, ръж, царевица и др.) биха били незаконосъобразни и общовалидни за всички земеделски стопани, собственици или арендатори на ниви в района.

  Евентуалните бъдещи и постъпили искания за забрани за извършване на земеделски дейности, свързани с одобреното от РИОСВ-Варна Инвестиционно намерение ще възпрепиятстват изпълнението на потвърденото и неотменяемо Решение № 6268 от 05.09.2013г. на Петчленен състав на Върховния Административен Съд (ВАС).

 33. 33 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2209 Любопитно

  Крайно време е, при опожаряване на ниви, гори и подобни места като това от статията, да се налага автоматично пълна забрана за използване на изгорялата площ и никаква продажба на изгорели дървета и подобни продукти. Хванат вътре стадо да пасе, конфискация на животните, хванат някой да оре — конфискация на трактора докато не си внесе глобата... Тъпо на пръв поглед, обаче гаранция, че никой няма да пали ниви или да пали гори за паша... нито тези ще смеят да палят участъци за смяна на статута и предназначението.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 34. 34 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Имотът на господата представлява приоритетно природно местообитания от НАТУРА 2000, което се среща само в България и Румъния, независимо какво е записано в документите - можеше и вулканичен кратер или пустиня да се води по начин на трайно ползване. Заради неопазването на това местообитание и масираното му унищожения чрез разораване, построяване на сгради и голф-комплекси, промяна на начина на трайно ползване и предназначението на земята, България е "осъдена" от съда на Европейската общност в Люксембург. МОСВ и МЗГ имат достатъчно информация какво има в този имот (програма Корине), за да не осъществят промяна на НТП и от още от 1996 г., когато е осъществена предприсъединителната програма ЕМЕРАЛД и са определни КОРИНЕ места в България. Смяната на НТП според Изискванията на чл. 2 на Директивата за хабитатите е извършена без да се извърши Екологична оценка, при условие, че защитената зона още от 01.01.2007 г. вече е одобрена от ЕК и става част от Европейската мрежа НАТУРА 2000. Госпожата може да претендира че може да си сее ръж и ечемик, но те са унищожили огромни популации на поне 4 защитени видове растения, което ЗБР има забранява да правят, дори и при оране на имот по НТП. Следвало е да съгласуват процедура по преместване на тези видове. Същото важи и за защитените видове животни, където е забранено "унищожаване на местообитанията им", каквато дейност представлява разораването. Биологичното разнообразие е национално богатство според конституцията и никакви дейности от частен интерес не оправдават неговото унищожаване. И неразбирането на ценността на една територия не е основание да твърдиш че си прав да я унищожиш. Камо ли да палиш преди да я изореш. За целта има научни институции, които се занимават с биоразнообразие и те са си казали думата за това място вкл. и със съответните карти. МОСВ може да направи нещо за опазването на това място и никакви заплахи със съд вкл. и хиперактивността на госпожата, която желае точно на това място да сади ръжи и пшеница, не може да оправдае това. Има начини да се предотврати и получаването и на един лев субсидии за това място. Добре би било да се заинтересуват не само от НТП, когато са купували този имот.Щяха да спестят проблеми за тях самите, за природозащитниците и за цялото общество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK