Какво предстои за Фонда за лечение на деца

Какво предстои за Фонда за лечение на деца

© Георги КожухаровНационалният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, Десислава Хурмузова от "Спаси, дари на...", Красимира Величкова от Български дарителски форум и радио водещата Милена Златкова напуснаха последователно Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в рамките на пет дни. Така в 17-членният съвет остават 13 души, от които ще зависи осигуряването на кворум и взимането на решения кои деца да се лекуват и кои не.


Всички напуснали, а и голяма част от останалите членове на съвета, са разочаровани от начина, по който работи в момента институцията и завръщането на стари нейни проблеми като свръхбюрокрацията и липсата на комуникация. Освен това са категорични, че новият директор Владимир Пилософ пренебрегва и подменя решенията на съвета по собствено усмотрение. "Участието в Обществения съвет в настоящата ситуация е без смисъл, още повече – нашето присъствие очевидно легитимира промени, с които не сме съгласни и които не са в интерес на децата", обясни Красимира Величкова след напускането си.


До хаоса във фонда се стигна след показен арест на цялата му администрация, включително на бившия директор Павел Александров и светкавичното назначаване на Владимир Пилософ на поста два часа по-късно. Той и здравното министерство решиха да пренапишат правилника за работа на институцията, за да гарантират по-бърза и прозрачна работа, но ефектът беше обратен - новият правилник подмина някои от най-спорните въпроси, които бяха използвани в обвиненията към бившата администрация, и въведе нови уязвими места за корупция и бавене според представители на обществения съвет.
Проблемите се потвърждават от многобройните сигнали на притеснени родители и представители на граждански и пациентски организации в последните месеци. Те разказват за необясними забавяния на документи, липса на какъвто и да е отговор от администрацията на запитвания и телефонни позвънявания, неразбория с документи и медицински становища и в общия случай - за деца, чакащи финансова подкрепа с месеци, докато болестта им прогресира. Според разказите на членове на Обществения съвет решенията, които съветът взима, в последствие се подменят дори в протоколите от заседанията, заедно с различни официални експертизи и документи.


В този период показателен стана случаят на четиригодишно момче, което получава две последователни положителни решения на Обществения съвет на фонда за лечение в чужбина, но е върнат за трето разглеждане от директора и в крайна сметка му е отказано да замине с аргумента, че може да се лекува и в България. Не се отчита обаче какви шансове дават на детето съответно чуждите специалисти и българските, а разликата според запознати е значителна.


Разочарованите представители на гражданския сектор тълкуват случващото се във фонда като завръщане на практики, битували там от началото на дейността му и преодолояни с много усилия през годините. "Малко по малко фондът се превръща в бюрократизираната машина, която беше преди 2010 г. и в която документите са по-важни от животите на децата. Ако не защитим това, което извоювахме като граждани и родители в тези години, няма надежда за фонда", коментира Красимира Величкова пред "Дневник". По думите й Българският дарителски форум и ангажираните организации ще продължат да следят от близо какво се случва с институцията, макар че формално излизат от съвета.


Нов правилник и смени в Обществения съвет


Здравното министерство и проф. Пилософ успокояват, че новият правилник на институцията ще е решението на проблемите и ще доведе подобрение в цялостната му работа. Той вече е готов и преди по-малко от месец беше одобрен от Министерския съвет, макар и без да бъде съгласуван с представителите на Обществения съвет. Предстои да се приложи и на практика. Още не е ясно какъв ще е ефектът от новия административен документ, но прогнозата на гражданските организации не е оптимистична.


Предстои и Общественият съвет на институцията да бъде частично преизбран през октомври, когато изтича мандатът на някои от членовете включително на двете напуснали от гражданския сектор. Правилото за избора на общественици е да има ротация на неправителствените организации и всяка да остава за не повече от два мандата, затова инициативата "Спаси, дари на..." и Българският дарителски форум няма да се включват повече в организацията, но също така и няма да правят свои предложения за отворените позиции. Според Величкова така може да се освободи място за други по-подходящи граждански обединения, например родителски или пациентски.


В момента се приемат кандидатури, а около 18 октомври с предложение на здравния министър и решение на Министерския съвет трябва да станат ясни новите имена в съвета. До тогава намаленият състав от 13 души трябва да осигурява кворума си от деветима, за да може да продължава дейността си. По думите на Величкова и досега на тези заседания са присъствали по не повече от 10-11 души.


Междувременно във "Фейсбук" се подготвя нов протест на родители и пациентски организации срещу проблемите във фонда и неефективната му работа. Такъв се състоя на 1 юни, когато отговорът на здравното министерство беше да обещае нов правилник и бързи процедури в институцията. Четири месеца по-късно обаче недоволството продължава да се трупа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  за фонда нищо . предстоят всекидневни кампании за лечение на деца .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  И до днес не стана ясно под чие давление Москов смени ръководството и назначи това ченге - Пилософ !
  Нека някой да обясни !А най-добре самият министър Москов!

 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С този прост трик ГЕРБ вече държи Москов в ръцете си и може да му дава наклон ако и като се наложи.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Протест преди изборите с искане за оставки, доказано е, че има по-добра чуваемост.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Децата болни а парите откраднати !!! това е бъдещето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 772 Гневно

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Москов сам по себе си е некомпетентен кретен, взел насериозно себе си и внедряващ човеконенавестнически менаджеризъм там, където правилата не могат да не бъдат гъвкави. Нафукан тъпанар, чието симпатично лице може и да заблуди относно същността му, но само за кратко.

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Предстои гигантски скандал, защото геноцидът заради кинти вече не може се скрие.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Дреме им на тия от протести.
  Ще вкарат малко агиткаджии - и дотук.

  За такива неща не се протестира, а ДЕЙСТВА.
  Ама още няма кураж.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Революция ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  [quote#9:"penetrating"]Революция ?[/quote]
  не . просто еволюция трябва .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Фондът е мъртъв. Москов победи - парите вместо за лечение на деца, отидоха в сметките на вносителите на медицински изделия и на десетина хирургически екипа.


 12. 12 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Че във фонда корупцията е пълна, е повече от сигурно. Най-малко знаем каква ни е съдебната система и как ''нашите'' хора по различните държавни институции най-малко се притесняват от нея.
  С този фонд обаче има и още нещо. Всеки иска да се лекува в чужбина (Германия, Франция...), а когато става въпрос за деца, стремежа разбираемо е още по-силен. Никой не иска да попада в ръцете на наши лекари (може да имаме добри специалисти, но като цяло това си е факт!) и иска чужбина.
  Проблема е, че сме много бедни и няма как всички болни деца да пратим да се лекуват в Германия например. От там няма как и някой оглавил фонда да не бъде оплют, колкото и да е почтен и честен.
  Проблема си остава слабата ни икономика, ниските ни доходи и абсурдното ни здравеопазване, ставащо още по-абсурдно с пръстовите отпечатъци на Москов с които не се решава нищо.

 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  В крайна сметка ще се направи отново един частен фонд с хора, на които дарителите имат доверие и децата пак ще се лекуват бързо, ефективно и на време, както се случваше преди да се създаде този фонд. А имаше начин да работи добре. Просто Москов и кликата на герб каквото пипнат, след няколко месеца трябва основно да се ремонтира.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Всичко, до което се доберат крадливите ръчички на ГЕРБери и Ко, отива по дяволите.

  "Да, България"
 15. 15 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Москов и Фонда за лечение на деца,нямат отговори или вие не ги търсите да ги питате дали е така?
  Все пак чета само едната гледна точка,и това е поредната такава статия?
  Хайде малко покажете че сте журналисти и направете един отговор на тези обвинения,за да си изградим ние мнение,а не да ни го налагате с едностранно писане!

  sdg
 16. 16 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Москов да назначи още няколко доносника и агента на ДС да се ликвидира фонда и да са доболни чиновниците, че всички болни деца са отново в мръните им лапи! Правилно направи Костов, че не допусна Москов да ръководи ДСБ, продажна душичка излезе Пепи.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  До коментар [#15] от "Svetlio":

  Съгласен съм, че чуваме едната страна и не може да си изградим що годе обективно мнение, но ми е непонятно мълчанието на Москов.
  Още нещо, всички сме свидетели, на до скоро вихрещата се мощна кампания срещу Москов, което няма как да не е защото има настъпени хора в бизнеса около здравето, а знаем, че там ресурсите са почти безкрайни.
  А каквото и да си говорим, не бих казал че системата е станала по-лоша, по-бедна и по-недотъпна, при това, поне както се отчита, не се трупат многомилионни дългове.
  А щом ги няма дълговетет, значи някой се чувства ощетен, някой дето преди ги е прибирал.
  Но идва есента и зимата и аз очаквам да се завихрят обичайните ала-бала спорове, че има/няма не знам какви ваксини и че разбира те са турски/китайски и т.н. и ние (пак) ще мрем като мухи.

 18. 18 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 770 Гневно

  Какво да предстои - нелепа смърт на деца, които биха могли да бъдат спасени, ако не беше пословичните българска завист, глупост и алчност. И поредното разбиване на смислено нещо, създадено с труд и грижа.

 19. 19 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Аз да попитам г- н Москов, понеже когато дам гласа и доверието си на някого, очаквам нещо насреща:
  Какво стана с реформата, в която "най-важен е пациента"? До къде стигна реформата в Спешна Помощ? До къде стигна разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен? До къде се стигна с проблема за прескъпите лекарства? До къде се стигна с проблема на свръхзадлъжняването на болници и източването на касата през фиктивни лечения? Кога ще имаме в Булгаристан частни здравни фондове?
  Благодаря Ви предварително за отговора, г-н Москов.

  С уважение

 20. 20 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#14:"errata"]Всичко, до което се доберат крадливите ръчички на ГЕРБери и Ко, отива по дяволите.[/quote]

  С неоценимата подкрепа на коалиционните партньори.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK