Според Татяна Дончева кандидатурата на Орешарски е на "кръга зад Пеевски"

Татяна Дончева

© Анелия Николова

Татяна ДончеваСпоред лидера на "Движение 21" и кандидат за президент Татяна Дончева кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски е на "кръга зад Пеевски".


"Пламен Орешарски не е кандидат на Бойко Борисов. Щабът на ГЕРБ има много кандидати, които ще удължат листата, за да ронят протестен вот, който ГЕРБ не може да получи. Пламен Орешарски обаче не е сред тях. Той очевидно е кандидат на "кой", но не само. Защото не смятам, че "кой" е сам по себе си. Той е само лице на един голям кръг играчи, които имат много сериозни възможности за влияние върху българския политически и икономически живот", заяви Дончева в сутрешния блок на "Нова телевизия".


Според нея важен въпрос е защо "кръгът зад Пеевски" излъчва Орешарски за кандидат и защо ДПС не изважда "нормален кандидат с тяхната си регистрация". Дончева нарече "провокация" тази номинация, но "за кръга "кой" това не е провокация, а естествена номинация и за самият Орешарски това не е провокация, а естествена номинация". Според лидера на "Движение 21" причините за кандидатурата могат да са две: Орешарски или иска да се реабилитира, или не може да откаже на "тези, които го тикат".
Колкото до собствената си кандидатура и тази на кандидатът й за вицепремиер Минчо Спасов, Дончева заяви, че имат известни възгледи и общо минало. "За мен Минчо Спасов е съмишленик. Той е проверен човек, в реални действия, затова го поканих за вице. Нашата двойка не прилича на другите - ние сме съмишленици, бойни другари, проверени в тежки моменти", подчерта Дончева.


Тя е доволна от проучването на социологическа агенция "Алфа Рисърч" от миналата седмица, която й дава най-голямо доверие сред избирателите в ляво. "Този рейтинг е така от години. Такъв беше рейтингът и когато не бях в активната политика", заяви Дончева. Тя изчислява, че може да стигне до 400 хил. гласа и съответно да се яви на балотаж.


"Радев е зайче от ръкава, на който е внушено, че може да бъде спасител. Той е парашутист, може да парашутира навсякъде. Както беше парашутист за кандидат на БСП, така ще бъде и с другото", коментира Дончева. Тя изключва ген. Румен Радев да получи вот извън БСП. "Смятам, че за него ще бъде проблем да получи вота на БСП", коментира Дончева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK