Пореден избор в съдебния съвет доказа, че не трябва да има отсъстващи

Мария Кузманова - по средата, при избиране на членовете на ВСС от парламента. В ляво е Незабравка Стоева, която бе избрана от прокурорската колегия в Управителния съвет на НИП.

© Юлия Лазарова

Мария Кузманова - по средата, при избиране на членовете на ВСС от парламента. В ляво е Незабравка Стоева, която бе избрана от прокурорската колегия в Управителния съвет на НИП.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Мария Кузманова за свой представител в Управителния съвет на Националния институт по правосъдие. Тя бе подкрепена от 7 души, а другият кандидат - Камен Иванов получи четири гласа. Предстои одобрението на Кузманова от пленума на съвета, съобщи "Правен свят". От заседанието днес отсъстваха Калин Калпакчиев и Юлия Ковачева, които са част от т.нар. опозиция в съвета.


Промяна в Управителния съвет на института, който се грижи за обучението на кадрите в съдебната система, се наложи след последните промени в Закона за съдебната власт, според които всяка колегия на ВСС трябва да има свой представител.


Миналата седмица съдийската колегия не успя да избере кой да я представлява в НИП. Имаше три неуспешни опита за избор, тъй като при всяко гласуване имаше равенство на гласовете в подкрепа на кандидатите - 6 на 6. Тогава се гласува между Светла Петкова, Камен Иванов, Галина Карагьозова и Каролина Неделчева. Поради отсъствието на двама членове, които обикновено гласуват с мнозинството - Милка Итова и Мария Кузманова, колегията не стигна до избор.
Заради разногласията в съдийската колегия между представителите на т.нар. мнозинство и опозиция и липсата на избор на представител се обърка и извънредното заседание на пленума на ВСС в последния работен ден миналата седмица, сряда. То бе насрочено, защото учебната година на магистратите трябва да започне.


На предишното си заседание прокурорската колегия за минути и без дебати избра Незабравка Стоева за свой представител в института.


В края на юни бившият министър на правосъдието Миглена Тачева беше избрана за шеф на НИП в състезание с досегашния директор Драгомир Йорданов. Мандатът е за срок от 5 години. Избраните представители на двете колегии на ВСС в 7-членния Управителен съвет обаче ще останат само до 2017 г., когато ще се избира нов ВСС.


В Управителния съвет на НИП участват главният прокурор, председателите на Върховния касационен и административен съд, министърът на правосъдието, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет и двамата представители на ВСС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK