С процедурни хватки ВАС отказа да се занимава с агитацията за референдума

Екипът на "Шоуто на Слави" внесе подписите в подкрепа на провеждането на референдум през февруари, Конституционният съд спря три от шестте въпроса, предложени от екипа на шоуто.

© Анелия Николова

Екипът на "Шоуто на Слави" внесе подписите в подкрепа на провеждането на референдум през февруари, Конституционният съд спря три от шестте въпроса, предложени от екипа на шоуто.Върховният административен съд (ВАС) отказа да образува дело и да разгледа жалбата на двама български граждани, които живеят в Канада и Франция, срещу изискването на Централната избирателна комисия (ЦИК) вминимум 21 души да могат да регистрират инициативни комитети за агитиране "за" и "против" въпросите на референдума. Изискването на ЦИК означава, че всички 21 души от инициативния комитет, които ще агитират "за" или "против", трябва да са на едно и също мнение. Според ВАС обаче правото да пита съда има само организаторът на националното допитване - "Шоуто на Слави", съобщи "Сега".


На 20 септември Красимир Гаджоков от Торонто и Стефан Манов от Тулуза са оспорили правилата на комисията за регистрация и участие на инициативни комитети в информационна кампания преди допитването. Според ЦИК регистрираните сдружения трябва да имат мнение и да агитират с "да" или "не" по всичките три въпроса в референдума, а не само по част от тях. Въпросите, предложени от екипа на шоуто бяха шест, но в края на юли Конституционният съд спря три от тях.


Така на 6 ноември българите ще бъдат питани дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура; да се въведе ли задължително гласуване на изборите и референдумите; подкрепят ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.
Изискването на ЦИК обаче сериозно затруднява работата на гражданите, които желаят да регистрират инициативен комитет за агитация, тъй като е трудно да се намерят поне 21 души, колкото е минимумът за регистрация на подобен комитет, с едно и също мнение по всичките въпроси.


ВАС е отказал да се произнесе дали правилно ЦИК не позволява на гражданите да се сдружават за агитация само по един от зададените въпроси, като е използвал процедурни хватки, за да не разгледа жалбата.


Според върховните съдии двамата български граждани нямат право да обжалват методологията на комисията. Магистратите се позовават на изискване в Закона за референдумите, че право да гласуват на национално допитване имат гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес у нас към деня на насрочването на референдума. Единият от двамата жалбоподатели е представил фотокопие на личната си карта, но само от лицевата страна, където е снимката, въпреки че без да се посочи адрес, няма как да се издаде лична карта. Другият пък изпратил жалбата по електронен път, без да представи копие от документа си за самоличност.


"Настоящият съдебен състав счита, че и двамата жалбоподатели не са активно легитимирани да обжалват процесното решение и приетата с него методика", пише в определението на съда. Жалбоподателите не били представили нито едно доказателство, от което да може да се направи извода, че те имат изискуемия постоянен адрес в България към деня на насрочване на референдума. Другият аргумент на ВАС е, че "не всяко лице, което има пасивно избирателно право, има право да подаде жалба, а само това, което притежава личен, пряк и непосредствен интерес от оспорването". И се уточнява, че се имат предвид "лицата, които са направили предложението до Народното събрание за провеждането на референдума, съответно от инициативен комитет, представил изискуемата от закона подписка". Т.е. това може да направи само "Шоуто на Слави" или негов инициативен комитет.


ВАС приема, че жалбата е процесуално недопустима, поради което прекратява производството по нея и отменя разглеждането й по същество. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK