Според Лозан Панов две военни съдилища са достатъчни

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Юлия Лазарова, Днвеник

Председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановОпределено смятам, че един военноокръжен и един военно-апелативен съд са достатъчни за една България, която не е голяма като територия и брой население. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в коментар за критичния анализ за дейността на военното правосъдие, изготвен от ВКС, преди заседанието на съдийската колегия днес, съобщи "Правен свят".


Докладът на върховните съдии констатира липса на капацитет за решаване на дела, които не са от фактическа и правна сложност. Многократно връщане на делата на прокуратурата без основания, което води до драстични забавяния на съдебните производства. Освен това ВКС е установил обезпокоително голям процент на отменени и изменени актове, което води до "помпане" на статистиката, за да изглеждат делата повече на брой и др. Всички тези проблеми във военното правосъдие се развиват на фона на ниска натовареност на тези съдилища.


След анализа на ВКС последва остра реакция на военните съдии. Софийският военен съд упрекна ВКС в тенденциозност и провокация с цел компрометирането на военните магистрати, в нарушение на Етичния кодекс и създаване на нетърпима обстановка.
От думите на Лозан Панов днес обаче се разбра, че това не е единна позиция на всички военни съдии. "Има достатъчно нюанси в становищата на военните съдилища. Поне в това на Военен съд - Пловдив, виждам идеи за оптимизиране на структурата", отбеляза Панов.


Според него реформата на военното правораздаване, която започна с намаляването от 5 на 3 на съдилищата на окръжно ниво, трябва да продължи. Към момента в страната функционират три първоинстанционни военни съдилища – в София, Пловдив и Сливен, след като ВСС закри преди време тези в Плевен и Варна.


"Едно-две дела на месец за апелативен съд и под 4 на месец във военноокръжен в сравнение с другите апелативни и окръжни съдилища е в пъти по-малко. Освен това армията в България не е тази, която е била преди 25 години, и делата очевидно намаляват. Компетентността на военните съдилища беше променена", обясни председателят на ВКС.


Той отхвърли упреците на столичните военни съдии, че върховните магистрати, анализирали дейността им, са погазили Етичния кодекс.


Лозан Панов съобщи, че утре Наказателната колегия на ВКС ще обсъди становищата на военните съдилища.


От думите му се разбра, че острата реакция на военните съдии след доклада за дейността им се е отразила и на върховните съдии, които в момента изготвят анализа на специализираните съдилища, който трябва да отговори на въпроса за смисъла на съществуването им.


"Анализ на спецсъдилищата се подготвя, това не е лека работа. Но след анализа за военните съдилища и последвалата реакция, че по някакъв начин са били обидени, сами разбирате как се отразява това на колегите, които изготвят този за спецсъдилищата. Тази ранимост на колегите от военните съдилища може би е разбираема, но нека да се съсредоточим около фактите и констатациите и не мисля, че в тях е направено нещо преднамерено, умишлено и тенденциозно", заяви Панов.


По думите му няма причина този ВСС да отлага реформата във военното правораздаване и да изчаква края на мандата си.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Даже за това което имаме като армия са проява на екстравагантност. Може да има някой съдилища, които да имат и военен профил и да поемат такива дела.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5873 Неутрално

  има ли изобщо и 20 случая годишно за цяла България, коит да са подсъдни от тези съдилища, много разхитително...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на hsi
  hsi
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Хватката е, че тук попадат и полиция, жандармерия, пожарна, все "шапкари" и всяко едно ПТП, с автомобил, с такъв участник се разследва от тях.

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  ТУк някой пропуска , май умишлено,че тези съдилища не са само за армията, а и за сектор "Сигурност" като цяло!

 5. 5 Профил на ong34501349
  ong34501349
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSmart":

  Никой нищо не пропуска, тъй като от доста време компетентността им е ограничена само до армията.

 6. 6 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSmart":

  Чл. 396. (1) На военните съдилища са подсъдни делата за престъпления, извършени от:

  1. (изм. – ДВ, бр. 42 от 2015 г.) военнослужещи;

  2. (нова - ДВ, бр. 109 от 2007 г., отм., бр. 109 от 2008 г.);

  3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 109 от 2007 г.) генерали, офицери и лица от сержантския и редовия състав от други министерства и ведомства;

  4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 109 от 2007 г., изм., бр. 20 от 2012 г., в сила от 10.06.2012 г.) резервистите при изпълнение на активна служба в доброволния резерв и лицата на военновременна служба;

  5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 109 от 2007 г., отм., бр. 109 от 2008 г.);

  6. (предишна т. 5, изм. и доп. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., изм., бр. 109 от 2008 г.) гражданските лица на служба в Министерството на отбраната, в Българската армия и в структурите на подчинение на министъра на отбраната, в Националната служба за охрана, в Националната разузнавателна служба, при или по повод изпълнение на службата им.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK