Лозан Панов: Правилата на пътя не са като в джунглата по-силният да оцелее

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Анелия Николова, Днвеник

Председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановПреди заседанието на съдийската колегия днес председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че вече са изискани от съдилищата в страната противоречивите решения по дела за катастрофи на пешеходна пътека и основния спорен въпрос - за пешеходеца като съпричинител.


"Естествено, че ще дискутираме заедно тази тема. По-важното е не да надделява безправието, т.е. по-силният, било то на пешеходна пътека или другаде. Важното е да има правила, които да бъдат спазвани - еднакво и от пешеходци, и от водачи на МПС. Очевидно е, че в една колизия между тялото на човека и автомобила по-силният е автомобилът, затова трябва да има правила и те трябва да бъдат еднакви. Не правилата на джунглата - по-силният да оцелее, а правилата да надделеят. Това е всъщност правовата държава", коментира Панов.


Той не е оптимист след скорошните законодателни промени, след които се правят нови. "Това би трябвало да е следващ етап. В момента имаме действаща нормативна уредба, ние сме юристи, които прилагат закона", каза Панов, цитиран от Clubz.bg
На 6 октомври е насрочено заседание на общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, което ще разисква 5-те въпроса, с които бе сезиран съдът за тълкуване заради противоречивата съдебна практика при катастрофи на пешеходна пътека.


Тълкувателното дело беше образувано по въпроси на председателя на ВКС Лозан Панов, главния прокурор Сотир Цацаров и на министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Повод тримата да поискат уеднаквяване на практиката по някои въпроси за престъпленията на пътя стана делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека.


В края на март ВКС намали наказанието на Диян Станчев на 2 г. затвор, но това, което предизвика остри реакции на близките на момичето, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Лора Казанлиева е съпричинител на инцидента.

Затова един от въпросите, които Лозан Панов зададе на съдиите от Наказателната колегия, бе именно дали правото на пешеходеца да пресича е абсолютно, ако е на пътека, на светофар или на място, което е продължение на тротоара или банкета. Той поиска върховните съдии да кажат - ако това право не е абсолютно, какви фактори трябва да съобразява пешеходецът, когато пресича платното.


До момента стана известно становището на Инспектората към ВСС, според което правото на пресичане на пешеходна пътека не е абсолютно. "Абсолютно е това право, което дава възможност на своя титуляр да иска определено поведение на въздържание от всички останали субекти", бе мнението на инспекторите. Според тях Законът за движение по пътищата (ЗДвП) и правилникът за прилагането му възлагат в отговорност на пешеходците да спазват определени правила.


"Постъпили са няколко становища, все още се очаква това на главна прокуратура да постъпи", каза още Лозан Панов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Пешеходеца е уязвимия на пътното платно и трябва да се пази. Той трябва да се убеди по безспорен начин че с преминаването си през пътното платно няма да се постави в застрашена ситуация.
  ПАЗИ СЕ САМ ЗА ДА ТЕ ПАЗИ И ГОСПОД.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8816 Неутрално

  В България това не са само правила на пътя, а правила навсякъде.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8147 Неутрално

  ''по-силният е автомобилът, затова трябва да има правила и те трябва да бъдат еднакви.''
  Ми според мен законът за ДП е един - какви още правила?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Само, че нашите пътища са по-зле и от джунгла!

 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ... не е на по-силния, на най-простия е!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 5 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Подкрепям.Дай на българина да пресича не на , а до пешеходната пътека или по парабола , или по възможно най-дългата траектория.Относно шофьора - като в Румъния , неспиране на зебра директно 1 месец без книжка и 200 лв.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1093 Весело

  на сека пешеходна пътека треба да турат съдия и милицюйнер... и поп за секи случай...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 8. 8 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 521 Гневно

  Само в България, пардон Абсурдистан може човек сгазен на пешеходна пътека да е "съпричинител" на убийството си! Колкото и да си тълкуват е ясно че знайни и незнайни съдии/прокурори ще продължават да продават човешки животи за жълти стотинки. Дано си съпричинят нелечим рак тези "хора".

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2231 Любопитно

  [quote#1:"442"]ПАЗИ СЕ САМ ЗА ДА ТЕ ПАЗИ И ГОСПОД. [/quote]
  ъхъ... на тва да му добавим и едно "ПИЯНИЯ ГОСПОД ГО ПАЗИ" и да гасим лампите предлагам

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2231 Весело

  [quote#8:"vadrigar"]Само в България, пардон Абсурдистан може човек сгазен на пешеходна пътека да е "съпричинител" на убийството си![/quote]
  не ги разбирате вие дълбините на богатата славянска... хм, душевност

 11. 11 Профил на sluchaynia
  sluchaynia
  Рейтинг: 283 Неутрално

  [quote#8:"vadrigar"]Само в България, пардон Абсурдистан може човек сгазен на пешеходна пътека да е "съпричинител" на убийството си! [/quote]

  Не е точно така, без да имам предвид конкретен случай.
  Да кажем имате знак за пешеходна пътека и ограничение 40. Спазвате всичко това, карате внимателно, но в последният момент, когато сте на 7-8 м. от пътеката в спринт пешеходеца се хвърля на пътеката (не се смейте, случвало ми се е с тинейджъри, пък веднъж още по-страшно - изскочи юнака от тротоара с велосипеда направо на пътеката). Спирането в този случай не е сигурно и въпреки, че сте спазили изискванията на закона и сте се отнесли достатъчно отговорно към ситуацията, нещата могат да придобият лош обрат.
  Пак казвам, не коментирам някакви конкретни случаи, които са по медиите, само хипотетична, но напълно възможна ситуация.

  Гниеща бензиностанция: https://www.entrepreneur.com/article/290503
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5411 Неутрално

  Становището на Инспектората е обидно за интелекта на гражданите. Дано ВКС бъде по-фокусиран върху въпроса и по-малко върху конкретния причинител.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  И какво ако има абсолютно право? На некролога му ще пише "Умрял с предимство".

 14. 14 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 577 Разстроено

  До коментар [#8] от "vadrigar":

  Не е нужно да се гневите, а просто да се запознаете с Правилника и закона. Там е посочено, че искащият да пресече пешеходец трябва да сигнализира на водачите като вдигне дясната си ръка. Питам - колко пешеходци го правят? Законът не е само за шофьорите , а и за пешеходци, и велосипедисти. Последните изобщо не са наясно със задълженията си.

  Sic transit..
 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Един призив към юристите в България: спрете да умувате и да измисляте некадърни закони, тълкувани както е угодно на съответния съдия! Преведете германския закон за движение по пътищата и започнете да го прилагате!

 16. 16 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#14] от "antropos":

  Не знам кога е приет този закон, ама аз като учих за шофьорския изпит беше, че и продължението на тротоарите са пешеходна пътека, а на пешеходна пътека предимството е на пешеходеца винаги. Дори и така да пише в закона, това е просто поредния абсурд. Ако искаш пешеходеца и звуков и светлинен сигнал да подава преди да пресича, а?

  Навсякъде на запад от България шофьорите спират преди още да си стъпил на пешшходната пътека и чакат докато не минеш.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6079 Неутрално

  До коментар [#11] от "sluchaynia":

  като нямаш видимост ще караш и с 20 ако е необходимо. дано не се случи на твое дете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Искам да попитам четящите, ако тичащ пешеходец "нахлуе" на пешеходната пътека и го прегазят, кой е виновен? Бях свидетел на такъв случай. Кола правеща бавно ляв завой се удари в жена, която тичаше от единия на другия тротоар. Аз не знам, дали той я удари или тя него. В резултат шофьорът спря с предната гума върху нея и върна назад за да я освободи. Или с други думи - спирачен път не повече от метър.
  Кой е виновен?

 19. 19 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Всъщност правото се е зародило от закона на джунглата, който е първия закон в природата. Цивилизацията и хората са преценили, че е по-добре да има еднакви правила за всички, доколкото е възможно, за да не се избиваме непрекъснато. За съжаление успехът е частичен и на относително малко места по света. Вероятността да се завърнем отново към закона на джунглата е доста голяма.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6079 Любопитно

  До коментар [#14] от "antropos":

  а ти като го сгазиш как ще докажеш вдигнал ли е ръка или не ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6079 Неутрално

  До коментар [#18] от "evtimvz":


  Чл. 102. При приближаване към кръстовище водачът на пътното превозно средство е длъжен да проявява необходимата предпазливост, за да може да намали скоростта или да спре, за да пропусне пътните превозни средства и пешеходците, които имат предимство за преминаване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6079 Неутрално

  До коментар [#18] от "evtimvz":

  Чл. 123. В жилищната зона действат следните специални правила:
  1. пешеходците могат да използват за движение, а децата за игра пътя по цялата му широчина, без ненужно да пречат на движението на превозните средства;
  2. водачите на пътни превозни средства са длъжни да се движат със скорост, не по-голяма от 20 км/ч, като не поставят в опасност пешеходците и не създават препятствия за тяхното движение;
  3. паркирането в жилищната зона е разрешено само на специално обозначените места.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 302 Весело

  важно е ;правилата; да са правилни , а не да се съчиняват за методологията на пътния грабеж

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6079 Неутрално

  [quote#14:"antropos"]Не е нужно да се гневите, а просто да се запознаете с Правилника и закона. Там е посочено, че искащият да пресече пешеходец трябва да сигнализира на водачите като вдигне дясната си ръка.[/quote]

  ТОВА НЕ Е ВЯРНО !!!


  Чл. 165. Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:
  1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;
  2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
  3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.


  Чл. 166. На пешеходците е забранено:
  1. да навлизат внезапно на платното за движение;
  2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
  3. да се движат в тунели и по мостове, когато няма изградени тротоари;
  4. да извършват търговия и услуги на платното за движение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "Той поиска върховните съдии да кажат - ако това право не е абсолютно, какви фактори трябва да съобразява пешеходецът, когато пресича платното."
  ------
  Срам! Зорлем ще ни направите виновни затова, че пресичаме на пешеходна пътека. Навсякъде се обсъжда дали пешеходците имали право да пресичат така или онака а дума не се обелва за задължението на водачите да намалят скоростта при приближаване на пешеходна пътека.
  Сега четох и становището на адвокатския съвет - там вече са се хванали за това:
  "Адвокатурата подчертава, че законодателят не е предвидил изискване към шофьорите при приближаване към пътека да намалят скоростта си, да се движат бавно или да пропуснат винаги и във всеки момент или случай, независимо от скоростта си на движение, пешеходец, който предприема пресичане по нея."
  http://legalworld.bg/55839.peshehodecyt-ima-predimstvo-na-pyteka-samo-ako-ia-e-zael-pravomerno.html

 26. 26 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, пиша за принципни положения, не съм следовател. Не един път ми се е случвало да спирам, а пешеходецът в близост до пътеката и хабер да си няма да пресича. Не ме дразни това, че спирам. Повече ме дразнят произволните пресичания и онези на "верев".
  ПП Искам да уточня, че не съм автолибан. За 35 години шофьорлък имам два фиша за забравени светлини.

  Sic transit..
 27. 27 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 585 Весело

  Брех, в тоя форум, както под всяка подобна тема все светци се събрали да четат и пишат...
  Като всичките сте толкова спазващи откъде идват всичките хулигани и нарушители по улици и пътища? Някои други да са, може би?
  Аре малко по-честни бъдете и по-смирено го раздавайте, че все трябва да сте чували за който е безгрешен нека пръв хвърли камък....

  Умен и красив жълтопаветник.
 28. 28 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 321 Неутрално
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6079 Неутрално

  До коментар [#27] от "WALL-E":

  каква ти е "мисълта" ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6079 Неутрално

  До коментар [#26] от "antropos":

  ОК. но тук се четат доста абсурдни неща. и аз шофирам от повече от 40 години и винаги пазя пешеходците . мисля, че това е нормалното. и днес сутринта един джигит щеше за малко да ме прегази на зебра та после се извинява доста усърдно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  [quote#10:"extraCACA"]славянска... хм, душевност [/quote]


  Къде видя СЛАВЯНИ???? Та зачекна и душевността им?

 32. 32 Профил на Trifon
  Trifon
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#26] от "antropos":

  Не е длъжен! Това си имал предвид, но то не задължава пешеходеца с нищо, а само шофьора:
  "120. (2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца."

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

 33. 33 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Предлагам Л.Панов да не намесва съдебната реформа,а да отговори по същество относно тези случаи.Сега няма промяна нито в ЗДП,нито в закона по който са отсъдили тези съдии.
  Май си прави повече ПР,отколкото да даде отговор по зададените въпроси.

  sdg
 34. 34 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Абсурд. В целия нормален свят пешеходната пътека пази пешеходеца. При наличие на пешеходец близо до пътеката шофьорите трябва да карат със съобразена скорост - такава, че да могат да спрат (без да блъснат човека), дори той или тя да тръгне да пресича внезапно. Ако блъснат човек на пътека, който пресичал "внезапно" - вината е на шофьора, карал или карала е с несъобразена скорост.

  Гадното, пренебрежително отношение към пешеходците е безпогрешен признак за третия свят. Лозан Панов е напълно прав. За съжаление.

 35. 35 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 591 Неутрално

  "Лозан Панов: Правилата на пътя не са като в джунглата по-силният да оцелее"

  Ама чакайте малко, черен джиБ не е ли с предимство?!

 36. 36 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 581 Разстроено

  До коментар [#14] от "antropos":

  А писмено уведомление до шофьорите 24 часа преди пресичането налага ли се?

 37. 37 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#14] от "antropos":
  [quote#14:"antropos"] а просто да се запознаете с Правилника и закона. Там е посочено, че искащият да пресече пешеходец трябва да сигнализира на водачите като вдигне дясната си ръка. [/quote]
  Явно ти не си запознат със закона - може да сигнализира, а не е длъжен. А щом стъпи на пешеходната пътека или на продълженията на тротоарите и банкетите (което много шофьори май не го знаят), водачите на МПС трябва да спрат

 38. 38 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Любопитно

  [quote#8:"vadrigar"]Само в България, пардон Абсурдистан може човек сгазен на пешеходна пътека да е "съпричинител" на убийството си![/quote]

  СПоред мен ще бъде интересно тълкуването, защото освен че има правила за движение има и задължение за предвиждане на евентуални препятствия, проблеми и изненади. Демек ти не се движиш по платното, защото имаш абсолютно право да го правиш (с МПС или пеша), а си участник в движението.

  Често си мисля, че трябва да се забрани говоренето по телефона не само както сега на шофьорите, но и на всеки, който се намира на пътното платно. Колко пешеходци гледам хукват да пресичат говорейки по телефона или нахлупили качулка и слушалки и нито се оглеждат, нито чуват, нито нищо.

  За да илюстрирам, че пешеходците трябва да подхождат с внимание ще илюстрирам с пример на пешеходец на зебра при идваща линейка. Или пък ако видиш, че ППС, което се задава няма да може да спре или ако спре рязко има опасност да предизвика ПТП, то можеш смело да излезеш на зебрата въпреки предимството ти за преминаване?

  На всички шофьори ни се е случвало да се откажем от предимството си на пътя, за да избегнем ПТП. Да не говорим и колко сме глобявани за „несъобразена с пътните условия скорост“ въпреки, че не е нарушен нито един член на ЗДП и ППЗДП (освен абсурдния за „съобразяване". Например попадаш в дупка, пукаш гума и се забиваш в мантинелата/ограда/автобусна спирка – отнасяш си глоба и наказание, защото е „трябвало да предвидиш, че може да попаднеш в дупка и да спукаш гума“ и така да съобразиш скоростта си с евентуалните дупки по пътя.

  @)----,--'--
 39. 39 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#37:"kumcho___valcho"] на продълженията на тротоарите и банкетите (което много шофьори май не го знаят), водачите на МПС трябва да спрат [/quote]

  Продължението на тротоарите и банкетите е място за пресичане на пътното платно от пешеходци, но не им дава абсолютно предимство на пътя като зебрата, а само преди завиващите ППС.

  @)----,--'--
 40. 40 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#34:"the_sceptic"]шофьорите трябва да карат със съобразена скорост - такава, че да могат да спрат (без да блъснат човека), дори той или тя да тръгне да пресича внезапно.[/quote]

  Пешеходците са участници в пътното движение. Да, трябва да имат специална защита, но това не ги прави господари на пътя.

  Аз лично съм спирал на пешеходни пътеки с пешеходец на тротоара, след което оня ме изглежда искрено учуден и се оказва, че чака маршрутка или нещо друго и няма никакво намерение да пресича. Това нормално ли е? Защото има си писани правила, но има и етика и нормални взаимоотношения на пътя.

  А сега си представи, че въпросният шофьор, за който говориш е шофьор на пожарна или линейка. Така че да не абсолютизираме кой какво право има и кой с кого и какво трябва да се съобразява.

  @)----,--'--
 41. 41 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Любопитно

  [quote#37:"kumcho___valcho"]А щом стъпи на пешеходната пътека... водачите на МПС трябва да спрат [/quote]

  А ето и какво казва ППЗДП за внезапното пресичане и по-специално чл.165 т.2 и чл. 166 т.1 все едно има или няма зебра:
  „Чл. 165. Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:
  1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;
  2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
  3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.


  Чл. 166. На пешеходците е забранено:
  1. да навлизат внезапно на платното за движение;
  2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
  3. да се движат в тунели и по мостове, когато няма изградени тротоари;
  4. да извършват търговия и услуги на платното за движение."

  Честно казано разумни разпоредби, които целят избягване на инциденти, а не определяне на кой крив и кой прав.

  @)----,--'--
 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#34] от "the_sceptic":


  [quote#34:"the_sceptic"]При наличие на пешеходец близо до пътеката шофьорите трябва да карат със съобразена скорост - такава, че да могат да спрат [/quote]

  Колко близо? И колко бавно трябва да карат?
  Това безумие "съобразена скорост" го има само у нас!
  Иначе правилникът е доста изчерпателен в описанието как трябва да се пресича пътното платно...

 43. 43 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#39] от "MyTwoCents":
  54. (нова – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) “Пешеходна пътека” е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.

 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  [quote#14:"antropos"]Там е посочено, че искащият да пресече пешеходец трябва да сигнализира на водачите като вдигне дясната си ръка. Питам - колко пешеходци го правят? [/quote]

  "Чл. 113
  Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:
  1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;
  2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
  3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.
  Чл. 114
  На пешеходците е забранено:
  1. да навлизат внезапно на платното за движение;
  2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
  3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.”

  Не виждам такова нещо.

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#44] от "2.50":

  чл.120 Да, не е длъжен, но това не променя факта за безотговорното понякога пресичане.
  ПП Не визирам по никакъв начин конкретната ситуация от статията. Не съм запознат.

  Sic transit..
 46. 46 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2135 Любопитно

  Я, четейки, виждам, че почти всички знаят Закона и Правилника! Ми що така, поне 40-50 % не го спазват?!
  Вече дори не се ядосвам, само гледам да опазя, мен и другите в автомобила, споменавайки наум, "мотокантропски" проклятия!
  И не са само мотокантропите с джиБ-ове, автоталибани! Не съм правил статистика, но ми се струва, че голф-аджиите са най-многобройни, особено с 2-ки и 3-ки! Явно се себедоказват, колко са "велики и безсмъртни".

 47. 47 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Но иситната е, че неспазващи правилата и безотговорни са и пешеходци и шофьори, да не говорим за колоездачите...те какави ка пешеходци или водачи на мпста, щото си карат където си искат и си правят какото си искат...

 48. 48 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пешеходецът трябва да има задължително радар с компютър за измерване на скоростта на приближаващият автомобил и преценяване на възможността да пресече безопасно (според т.н. Адвокатски съвет и т.н. ВСС) !!!!!!!!!!!!!!!!! ?????????????????

 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#16:"vadrigar"]ама аз като учих за шофьорския изпит беше,[/quote]

  При мен на първия ми изпит за шофьор преди 30-на години ме скъсаха точно заради НЕспиране на пешеходна пътека. Карам бавно (под 30 км/ч) и съм на 3-4 метра от пътеката. ( Това е на място, което всеки ден пресичам неколкократно, има спирка и ми е до болка познато - както поведението на пресичащите, така и на на блеещите близо до спирката.) Та, на изпит съм и от дясно седи "шапка" - униформеният изпитващ. Един дядка, както си блееше на тротоара, когато фокусира фуражката (на около 3-4 метра съм), просто стъпи на пешеходната пътека и зачака какво ще стане. Не пресичаше, просто стъпи. Катаджията наби спирачките и ме скъса на изпита. Абсолютно честно ми каза, че и той е видял и схванал "номера" на дядката, но трябвало да спра, дори с риск да ми се набие някой отзад и всички вкупом да сме в меле.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Предлагам да ги строят (членовете на адв. съвет и на всс) до една пешеходна пътека и да определят на око скоростта на автомобилите.......................

 51. 51 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#45] от "antropos":

  Тъкмо го погледнах.(Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.)
  Поне аз не го разбирам като задължение на пешеходеца.
  По-скоро като възможност да изясни намеренията си...

  I Want To Believe
 52. 52 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#51] от "2.50":

  Па и тоя сигнал с ръка как се дава? Изправена нагора, напред, настрани? Пръстите могат ли да оформят комбинация или да са неутрално разположени? Размахвали се ръката или се прави международно разпознаваемия знак „спри“?

  Така или иначе изводът е, че всички сме участници в движението и трябва да поемаме своя дял за осигуряване на безопасността и безаварийността. Както по правилата и така и със здрав разум.

  @)----,--'--
 53. 53 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4256 Весело

  [quote#52:"MyTwoCents"]Па и тоя сигнал с ръка как се дава? [/quote]

  Наистина ако задълбаем в тази посока, водачът може направо да пледира самоотбрана!

  I Want To Believe
 54. 54 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Любопитно

  До коментар [#53] от "2.50":
  Казус:
  Днес си карам към офиса по една еднопосочна (според знаците) улица и насреща ми една количка с размерите на каруца (най-малко 2х1,5х1,5) бутана от събирач на вторични суровини. Та това ППС ли е или пешеходец? На кои правила за движение трябва да се подчинява? А ако не я буташе, а беше теглена от колело? Или пък магаренце? Може ли да се сложи глоба за навлизане в забранена улица?

  И накрая се сещам дето бяха глобили един инвалид с електрическа количка за навлизане в пешеходна зона. Не помня вече къде, но беше пълен абсурд и горкият човек беше завел дело по този повод.

  @)----,--'--
 55. 55 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  [quote#54:"MyTwoCents"]Та това ППС ли е или пешеходец?[/quote]

  Ако ти дава сигнал с ръка е пешеходец!
  Иначе нищо чудно за куките и да е ППС!

  I Want To Believe
 56. 56 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Любопитно

  [quote#55:"2.50"]Иначе нищо чудно за куките и да е ППС! [/quote]
  Всъщност решението е дадено в ППЗДП - ако е под един метър ширина и не се движи със скорост по-висока от тази на пешеходец, то се счита за пешеходец.

  @)----,--'--
 57. 57 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Продължението на тротоарите представлява ли пешеходна пътека по смисъла на закона?

  Всичко коментирано и написано по повод пътеките важи само за тип "зебра" или за продълженията на тротоара?

 58. 58 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#57:"mitko558"]Продължението на тротоарите представлява ли пешеходна пътека по смисъла на закона?[/quote]

  Да. Пешеходна пътека са, но не зебра. Демек място, на което пешеходците имат право да пресичат, но нямат предимство.

  Тук се коментират зебрите, защото при тях възникват проблемите с предимството и начинът му на употреба.

  @)----,--'--
 59. 59 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#58] от "MyTwoCents":

  При положение, че продължението на тротоара е пешеходна пътека, то защо пешеходците нямат предимство и там?

 60. 60 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 747 Неутрално

  [quote#59:"mitko558"]защо пешеходците нямат предимство и там? [/quote]
  Имат пред завиващите нерелсови ППС.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK