Поправителните домове може да останат в историята

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева и заместникът й - Вергиния Мичева- Русева представиха промените.

© Юлия Лазарова

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева и заместникът й - Вергиния Мичева- Русева представиха промените.Малолетните вече няма да бъдат наказвани, към тях ще бъдат прилагани възпитателни мерки, интернатите за деца ще бъдат закрити, а поправителните домове за непълнолетни ще бъдат заменени от центрове.
Най-леката мярка ще бъде предупреждение, а най-тежката - настаняване в специално приемно семейство или във възпитателен център.


Това са част от промените, изготвени от екипа на Министерството на правосъдието, за изменения в Наказателния кодекс, Наказателнопроцесуалния кодекс и проект за нов закон, който да замени Закона за борба с противообществените прояви. Идеите бяха представени от министъра на правосъдието Екатерина Захариева, нейния заместник Вергиния Мичева, омбудсмана на Република България Мая Манолова, представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде."Отпадат изцяло санкционните мерки срещу малолетните – от 8 до 13 години. Новата уредба предвижда изцяло превъзпитателни мерки спрямо тях. При непълнолетните от 14 до 17 години, които са наказателно отговорни, идеята е да се отклоняват от наказателното производство с налагане на възпитателни мерки за леките престъпления", заяви правосъдният министър.
Целта на възпитателните мерки и наказанието, когато има престъпление, е да интегрира и ресоциализира децата.


Основната цел на възпитателните мерки и наказателните мерки срещу непълнолетни, трябва да бъде превъзпитание, а не наказание", каза още министър Екатерина Захариева, цитирана от агенция "Фокус".


По новия закон възпитателните мерки ще бъдат - "предупреждение", което може да се наложи от полицейския служител или прокурора; "възстановяващи мерки", предвиждащи възстановяване не нанесените щети с личен труд, когато има пострадало лице; "задължения", изразяващи се в налагане на социално-отговорно поведение.


Като най-важно Захариева изтъкна закриването на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати и реорганизацията


им в нови центрове с възпитателен надзор. "В тях ще бъдат настанени максимум до 10 деца в среда, близка до семейната. Изрично е предвидено в едно помещение да не могат да живеят повече от три деца, като за всяко е необходимо да се осигури минимум 6 кв.м пространство и възможност за самостоятелна учебна подготовка.


Уредбата, която сега се прилага към деца, извършили престъпление или някакво нарушение на закона, е крайно остаряла.


Има много институции, между които са разпределени отговорности за това как и къде децата прекарват времето си, ако са нарушители.


Много от децата се настаняват в институции, където са изолирани от семействата си безсрочно, въпреки че има посочен максимален срок в закона. Повечето много скоро след като излязат, извършват нови престъпления.


В институции, които са или към Министерството на правосъдието, или на образованието, има над 200 деца. Близо една трета от тях са под 14 години. Най-често децата попадат там заради кражби и грабежи. Основната цел на възпитателните мерки и наказателните мерки срещу непълнолетни трябва да бъде превъзпитание, а не наказание, заяви още Захариева.


С промените се предвижда децата да попадат в институции за максимален период от една година, като това ще бъде крайна мярка


Ако все пак се стигне дотам, на всеки три месеца ще се прави преценка от педагозите и социалните работници за индивидуалното развитие на всяко дете.


Целта на възпитателните мерки и наказанието, когато има престъпление, е да интегрира и ресоциализира децата. България е една от държавите, в която законодателството изостава, смята Захариева.


Измененията предвиждат създаването и на специализирани съдебни състави. "Наше задължение по международните конвенции е наказателното производство срещу непълнолетни да се гледат от специализирани съдебни състави, специално обучени прокурори и полицейски служители", обяви Захариева.


В проекта се предвижда и закриването на Централната комисия за противообществени прояви, която към момента е на подчинение на Министерския съвет


На нейно място ще бъде създадена Национална служба за възпитателна подкрепа, която ще бъде към министъра на правосъдието. Идеята е да се осъществява методическата дейност – ще приема стандартите за създаването на службите за възпитателна подкрепа към общините, които ще са основните служби, осъществяващи новите мерки.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Гневно

  И колко народ ще пати от това насърчаване на престъпността в България...???!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Захариева оправи съдебната реформа и се зае с малолетните престъпници да оправи и тях.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Урааа... Кунева "оправи" образованието, Захариева правната система.. Спете спокойно..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Това е едно малко орязване на наказания, внесени от руския наказателен кодекс, нормализация...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 979 Весело

  а под сия статия уважаемата публика бая свирепост ше излее...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Още преди 2500 години Сократ задава въпросът:
  С осъдителната присъда за перстъпление ще превъзпитаваме ли или ще отмъщаваме ?
  Сократ накрая е принуден да изпие чаша с отрова.
  Едва след толкова години започваме да съзнаваме, че с отмъщение не се постига хуманно общество.
  Но за да имаме хуманно общество, трябва да имаме на 100 % образовани и социализирани членове на това общество.
  Трябва да се спрат милиардите давани за социални помощи на търтеи и да се изсипят за тотално образоване на децата до навършването им на 18 години.
  Каква файда от дадени пари за родител за социални помощи, на който и през ум не му минава да започне работа или да започне обучение и преквалификация ?

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Възпитанието се прави морков и тояга.
  Само с морков не става.

 8. 8 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Отново няма да се справят с престъпността при децата.

  marinov1018
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1439 Весело

  До коментар [#6] от "ironhorse":

  ти нещо пропусна да споменеш за всеобщо щастие и за това , как като се образоват и вълкът и агнето, заедно ще заработят в зеленчуковата градина ,а лъвът ще стане агроном

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK