Становище: На пешеходна пътека предимство има само пешеходец, съобразил скоростта на идваща кола

Становище: На пешеходна пътека предимство има само пешеходец, съобразил скоростта на идваща кола

© Цветелина Белутова, КапиталПравото на пресичане на пешеходна пътека или на което и да е място не е абсолютно. Пешеходецът би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно - да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача на МПС с ръка за намерението си да пресича.


Това становище застъпва Висшият адвокатски съвет (ВАдС) по тълкувателното дело на Върховния касационен съд (ВКС), което бе образувано след въпроси от главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и председателя на ВКС Лозан Панов, съобщи "Правен свят". През август стана известно становището на Инспектората към ВСС, според което правото за пресичане на пешеходна пътека е относително.


Заседание по тълкувателното дело е насрочено за 6 октомври.
Повод за искането за уеднаквяване на съдебната практика по някои въпроси за престъпленията на пътя стана делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на Диян Станчев на 2 години затвор, но това, което предизвика остри реакции на близките на загиналото момиче, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Казанлиева е съпричинила инцидента.


Така един от централните въпроси по тълкувателното дело стана характерът на правото на пешеходеца и дали той е съпричинител при катастрофа, ако тя е на пътека, на светофар или на място, което е продължение на тротоара или бордюра.


Становището си Висшият адвокатски съвет започва със забележка, че абсолютността като правна категория се отнася само и единствено до правото на предимство и не е свързана нито с пешеходеца, нито с мястото на пресичане на платното. "Абсолютното право не е законов термин, а правна категория", отбелязват адвокатите.


Те допълват, че след като предимството е "правото на един участник в движението да премине преди друг през дадено място на пътното платно", неговото съдържание винаги предполага правомерно поведение на всички участници в движението. Изключения от това правило са разпоредбите в Закона за движение по пътищата, които задължават водачите за съобразяване с евентуално възможно неправомерно поведение на други участници в движението, отбелязва се още в становището. Адвокатите допълват, че предимството не може да бъде отнето, което се отнася за целия пътен участък и за всички участници в движението.


Според адвокатския съвет тези характеристики определят абсолютния характер на правото на предимство. Адвокатите отбелязват, че по правило пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки. Законодателят обаче не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако пресичат на пешеходна пътека.


Така стигат до извода, че


пешеходецът би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно.


Това според Висшия адвокатски съвет означава, че пешеходецът трябва:
- да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите към нея моторни превозни средства;
- да сигнализира водача с ръка за намерението си да пресича, т.е. да е изпълнил задълженията си по Закона за движение по пътищата.


В случая са без значение възрастовите особености, житейската зрялост, умствената недоразвитост, болестното състояние, умората и разсеяността на пешеходците. Законодателят е категоричен и вменява задължение на всеки пешеходец да спазва тези правила, отбелязва адвокатският съвет. Само при изпълнението на всички тях пешеходецът има право да пресече с предимство пред другите участници в движението. Така и за водача възниква реципрочното задължение да даде предимство на правомерно заелия пешеходната пътека пешеходец, като по своя преценка намали скоростта или спре.


В становището е записано още, че е недопустимо пешеходците да предприемат внезапно и необмислено пресичане по пешеходна пътека без да сигнализират за намерението си, без да се съобразяват с отстоянието на приближаващите МПС, тяхната скорост на движение или в непосредствена близост пред МПС, без да вземат мерки за собствената си безопасност.Затова пешеходецът, предприел пресичане по пешеходна пътека в нарушение на тези законови изисквания, не може да се позовава на предимство. Негово поведение ще се преценява като възникнала опасност за водача и казусът следва да бъде решаван според задължението на водачите да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението, а не според задължението на водача при приближаване към пешеходна пътека да пропусне стъпилите или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.


Адвокатурата подчертава, че законодателят не е въвел изискване към шофьорите при приближаване към пътека да намалят скоростта си, да се движат бавно или да пропуснат винаги и във всеки момент или случай, независимо от скоростта си на движение, пешеходец, който пресича по нея.


И подчертава, че подходът на законодателя е различен за случаите, в които на пътя или до него има деца. От тях може да се очаква неправомерно поведение и затова шофьорът е длъжен да намали, а при необходимост да спре.


В становището се застъпва тезата, че, ако при инцидент на пътя, който е завършил с телесна повреда или смърт, и


пострадалият пешеходец също е нарушил правилата, това трябва да се отчита при определянето на наказанието на шофьора.


"Противното разбиране означава поведението на определени участници в движението да се поставят извън приложното поле на закона, което е немислим правен резултат", пише в него.


По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че правилата на пътя не са като в джунглата по-силният да оцелее. Повече за коментара му четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (340)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 727 Гневно

  Идиотас! Навсякъде в ЦИВИЛИЗОВАНИЯ свят пешеходец на пешеходна пътека е неприкосновен.

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Идиоти?
  Не, обикновени мерзавци.
  Кой от тях ходи още пеш?

  властта ражда паразити
 3. 3 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Тези от ВАдС оспорват само заради спорта, нали? Иначе нямам обяснение за тази абсолютна глупост..

 4. 4 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Пешеходецът би имал предимство само ако е заел пътеката правомерно - да се е съобразил със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващите коли и да е сигнализирал водача на МПС с ръка за намерението си да пресича.
  ==========
  Браво, най после нещо смислено...

 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  аха ...а ако е сляп как ще разбере кой и с каква скорост идва?или да кажем с не дотам добро зрение??? тия само гледат да си направят живота по лесен..за друго едва ли им дреме

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Освен това, ако автомобил удари пешеходец на пешеходна пътека, пешеходецът (или роднините ако е убит) трябва да плати щетите на МПС-то. Нали така, цаца?

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Идиотизмът гледам става все по-заразен.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  От утре милиционерите да глобяват пешеходците, че нямат радари да определят скоростта на приближаващите автомобили към пешеходната пътека.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Е то тази логика всеки сгазен не е съобразил с каква скорост идва кола ! Децата нали не съобразяват .... под 18 им трябва ще придружител за да за сгазени по закон или как />

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Значи сега вече всеки селски олигофр@н, който премаже някое дете или баба на пешеходна пътека, може да заяви, че не му е помахала преди това и ще е ОК

 11. 11 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Скапани боклуци.
  Сега всеки малоумен джигит блъснал човек на зебра ще пледира,че пешеходеца не се е съобразил.
  И после младите няма да се махат. Кой иска детето му да е изложено на постоянен риск.
  Продажници лакоми

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 12. 12 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Тия изтрепаха бабичките в държавата.

  Попътен вятър в главите!
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  В Закона за движението по пътищата не е включено задължение да махаме с ръце на шофьорите. Пише "Чл. 32. (1) Преди да навлязат на платното за движение, пешеходците МОГАТ да сигнализират за намерението си чрез подаване на сигнал с ръка -лява или дясна ръка, изпъната нагоре или напречно на пътя." и това дори не се учи при курсовете за шофьорска книжка.
  Какви глупости са това, нищо не разбирам? Загиналото момиче във Варна, заради който случай стана цялото това тълкувание, е убито от движещ се с 90 км/ч моторист! Как да му измери скоростта, за да знае, че е безопасно?
  П.П. Шофьор съм и знам, че пешеходците понякога ни изкарват акъла, особено когато някой УМНИК е паркирал на пешеходна пътека и нищо не виждаш до последната секунда.
  Как е уредено в другите държави? Със скоростомери?

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  [quote#1:"Moonshine"]Идиотас![/quote]
  Идиоти са ония пешеходци които си мислят, че пешеходната пътека е продължение на тротоара и преминават без да се огледат и без да се съобразяват, че идва превозно средство мислиейки си, че щом са на пешеходна пътека са абонирани за безсмъртие...

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#6] от "EU defender":

  Никаква цаца няма в случая. Дайте да не се увличаме, проблемът е съвсем истински и всички ни касае.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "...и да е сигнализирал водача на МПС с ръка за намерението си да пресича.""

  Също така в ръката си да държи вкл. фенерче с жълта светлина или запалена факла.

 17. 17 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 497 Гневно

  "Адвокатурата подчертава, че законодателят не е въвел изискване към шофьорите при приближаване към пътека да намалят скоростта си, да се движат бавно или да пропуснат винаги и във всеки момент или случай, независимо от скоростта си на движение, пешеходец, който пресича по нея."

  ????

 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 862 Гневно

  Тия са олигофрени!
  Как да реагира пешеходецът, когато задкормилния идиот, натиска газ точно пред пешеходната пътека! Особено на пътека на светофар! Как да реагира на джигит, пресичащ на червено? Не на жълто! На практика, където има пътека, скоростта е ограничена на 50 км/час! Спазва ли се?
  На месец навъртам средно около три хиляди километра, без да използвам колата си да разкарвам банички или да е такси! Просто използвам колата си за лични нужди, и се нагледвам на олигофрени! Винаги спирам на пътека, за да пропусна пешеходец!

  Да разлая троловете!!
 19. 18 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Тези са МАЛОУМНИ.
  Значи ако карам със 200 и на пътеката стъпи пешеходец, той няма предимство

 20. 20 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И сега ще тичаме по пешеходната пътека с вдигната ръка.... тури му пепел

 21. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#14:"BGman1"] които си мислят, че пешеходната пътека е продължение на тротоара[/quote]

  Точно това е. По белите страни си е продължение на тротоара. И аз съм водач на МПС и пешеходец.

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#16] от "gmbh":

  Аз предлагам светлоотразителна палка. Тъкмо може да помогне и при последваща размяна на реплики?

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Е ВСС направо ликвидираха идеята за пешеходната зебра. Сега автоталибаните ще могат да си газят електората необезпокоявано. Таман някои водачи на МПС-та се научиха че трабва да внимават на зебрите, сега пак ще се изтърве положението.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#16] от "gmbh":

  По добре да носи Колт или Макаров, ако няма достатъчно пари. Пълна идиотия.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Така има повече работа за адвокати! И тези, които пишат законите са автомобилисти, а не пешеходци!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#17] от "Преспанец":

  значи не познават материята ! или са корумпирани( доста вероятно) !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално


  До коментар [#17] от "Преспанец":

  Па гледай в закона какво пише: "Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
  (2) При заобикаляне на спряло пред пешеходна пътека пътно превозно средство водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която да му позволи да спре, за да пропусне преминаващите по пешеходната пътека пешеходци.
  (3) (Отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
  (4) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците."

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  [quote#1:"Moonshine"]Идиотас! [/quote]
  Но никъде в цивилизования свят пешеходеца не се хвърля на пътеката на 1 м от преминаваща кола!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#22] от "dogwoman":

  аз се оправям с благ поглед и голи ръце !!! Навик от спорта !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Не е само този казус. Става ясно, че в бг имаш условно право на живот. За всички неразбрали.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  До коментар [#21] от "gmbh":

  Точно така, в нормалните държави пешеходната пътека е продължение на тротоара.
  Още съм на тротоара но съм се обърнал към пешеходната пътека и автомобила е спрял

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Весело

  Преди години около Южния Парк се навъртаха бездомни кучета! Заради тях пресичах пешеходната пътека пред Южния Парк с камък в ръка! С учудване забелязах, че няма кола, която да не ми направи път на пешеходната пътека, стига да държа камък в ръката си, макар и по друга причина!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  ти виждал ли си дете, което гони топка ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#24] от "Molossian":

  Върши чудеса! От личен опит ти казвам!
  Увиснала джуна и замръзнала физиономия!

  Да разлая троловете!!
 35. 35 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 529 Неутрално

  И жертвата е виновна. Винаги.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 36. 36 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Това на дете, как да го обясниш, че и да го изискваш!?!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#14] от "BGman1":

  С тез мисли гледай да не караш на запад от Сърбия.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 39. 39 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  По този въпрос е добре да се напомни, че в Германия и скандинавските страни пешеходците имат предимство дори и ако са все още на тротоара в близост до пешеходната пътека:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Zebra_crossing#Regional_variations

  Честно казано, лично аз съм изпадал по този начин няколко пъти в неловко положение. Защото по "нашите" навици се спирам на тротоара да изчакам да премине идваща кола, а шофьорът също спира и може би се чуди защо се бавя и не тръгвам да пресичам веднага.

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  [quote#14:"BGman1"] преминават без да се огледат и без да се съобразяват, че идва превозно средство мислиейки си, че щом са на пешеходна пътека са абонирани за безсмъртие...[/quote]
  Преди години в Германия мой познат кара камион в населено място. Преминавайки бавно през пешеходна пътека....заблеяно бабе се джаска в каросерията, на земята с изкълчен глезен. На минутата полиция-тахошайбата-снимки на ситуацията-протокол на водача за пред застраховател ако му е изкривено нещо. След 10 минути камиона си продължава по пътя, а бабето в линейката и акт от полицията за опасно пресичане на пътека!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на cyril_collard
  cyril_collard
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В България ще се експлоатира всяка възможна вратичка в закона, само и само да се оневини престъпника. Най-кофтито е, че винаги ще се намерят пишман прависти, които да ни убеждават как това е напълно в реда на нещата, как ние не разбираме от закона, и т.н. и т.н.

  В конкретния случай, всеки знае, че ако приближи пешеходна пътека с 40 км в час, вероятността от фатален инцидент е много малка. Но ... вместо примерно да вървим към принуждаване на шофьорите да правят това, ние решаваме да отворим вратата за още повече възможности за инциденти, поделяйки отговорността по равно между пешеходците и шофьорите, при положение, че първите са в пъти по-уязвими.

 42. 42 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 862 Любопитно

  До коментар [#28] от "chichka":

  На село ли караш, чичка?
  Защото всеки ден карам през шпалир от коли, в очакване дете (или вдетинен) да изскочи между тях за да пресече! Трябва да караш така, че да реагираш адекватно даже на описана от вас ситуация!

  Да разлая троловете!!
 43. 43 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Адвокатурата подчертава, че законодателят не е въвел изискване към шофьорите при приближаване към пътека да намалят скоростта си, да се движат бавно или да пропуснат винаги и във всеки момент или случай, независимо от скоростта си на движение, пешеходец, който пресича по нея."

  Я чакай, я чакай! А няма ли по дифолт преди всяка пешеходна пътека знак СТОП?

 44. 44 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  В цивилизования свят, в т.ч. и Хърватска, самото приближаване на пешеходеца до края на тротоара е повод ако не за спиране то поне за намаляване на скоростта така, че да може да се спре.
  Ама като по-далеч от село не ходите отде да знаете?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 45. 45 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#18:"lone_wolf"]Винаги спирам на пътека, за да пропусна пешеходец![/quote]

  Всичко това се прави в полза на крете*оидите, те са платежоспособни и ги смятат за дойни крави.

 46. 46 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#36] от "traveler1":


  [quote#36:"traveler1"]Това на дете, как да го обясниш, че и да го изискваш!?! [/quote]
  С личен пример...вървиш ли като кон с капаци, така ще върви и то...

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#37] от "BGman1":

  Добре, че идиотите поне в тази тема сте малцинство.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Абсолютно правилно становище. Предимството за пресичане на зебрите не е прерогатив, а условно право в случай, че пешеходците са спазили своите задължения съгласно ЗДП и ППЗДП. Не знам, че защо всички си мислят, че имат само права, но не и задължения. Вие не пресичате ли бе хора? Нали преди да стъпим на зебрата, всички се оглеждаме в двете посоки, съобразяваме разстояние, скорост и чак тогава пресичаме. Как би могло това право да е абсолютно? Просто виждате зебра и се мятате, така ли?

  Ето извадка от нормативните разпоредби на „белите“ страни, където уж пешеходците на зебра били неприкосновени. Обърнете колко задължения имат пешеходците, когато пресичат:

  https://www.nidirect.gov.uk/articles/rules-pedestrians-1-35

 49. 49 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  По-абсурдно тълкувание не съм виждала!
  Излиза,че пешеходците ще бягаме за здраве по пешеходните пътеки пред ръмжащите несъобразяващи се шофьори!

 50. 50 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "законодателят не е въвел изискване към шофьорите при приближаване към пътека да намалят скоростта си, да се движат бавно или да пропуснат винаги и във всеки момент или случай, независимо от скоростта си на движение, пешеходец, който пресича по нея."
  Досега си го знаехме, сега вече ни го каза и Висшият адвокатски съвет: "Пешеходци, пресичането е на ваш риск!"

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 51. 51 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Гневно

  Пожелавам на авторите на становището, следното:
  Майката или детето им да пресича на пешеходна пътека, да не "съобрази" движението, посоката, скоростта на някой автомобил, а после в съда шофьорът преминал през хора на пешеходна пътека да бъде осъден "относително"!!!

 52. 52 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Забавна теза на адвокатурата. Разкриваща отлично мутренския и морал. Ба си и четенето на закона. Хем половината от тях са захлебвали от жертвите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#48] от "dc_ken":

  Прекрасна логика. Щом си джиткам с максимално разрешената скорост няма повод да пропускам пешеходците. Дори на пешеходна пътека. Що ли ги има тогава?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  До коментар [#42] от "lone_wolf":
  Цъ, в голем град. Внимавам и се опитвам да карам бавно в квартала. Въпреки това два пъти дете ми се блъска отстрани на колата! Виждам го да бяга между колите, кова и то се блъска засилено в мен! Като пешеходец се оглеждам приближавайки пътека и ако мога изчаквам на 2 м от пътеката да минат колите и тогава пресичам. Случвало се е да махна с ръка на водач да премине /ако съм сам пред пътеката/ и тогава пресичам.
  Като остарее човек вече не бърза, става по-толерантен.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#6:"EU defender"] пешеходецът (или роднините ако е убит) трябва да плати щетите на МПС-то. Нали така, цаца? [/quote]
  Що се напъваш да си елементарен и неграмотен ?
  А и тълкувателното решение е на ВКС, ако забелязваш ... аре няма нужда всичко да се политизира !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 56. 56 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#48] от "dc_ken":

  Та мунчо. В белите страни в час пик цялата колона спира щом пешеходец минава. Не на зебра. Предимството на зебра е абсолютно. Най-малкото защото наличието на зебра изисква да се кара със скорост позволяваща спиране.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 57. 57 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#6] от "EU defender":
  А Захариева, ВАдС и най-паче Панов защо не ги питатЕ?
  Не е политкоректно ли?

 58. 58 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Типично за комунягите от ВАС - гледат да се подмажат на ВКС за пореден път. В това тълкувание нито право има, нито логика. Пресичащите може да са деца или възрастни с психически проблеми. Друг е въпросът, че и здрав човек може да бъде разсеян или замаян и временно да е загубил възможността да преценява.
  "Законът на джунглата" - прав е този път Панов. Срам ме е за тъпанарите-чиновници, които си мислят, че са юристи. Всички знаем колко струва др. Ралица Н. и подобните й. Пфу!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 59. 59 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#48] от "dc_ken":

  И как, и по каква методика определяме скороста?
  Със скоростомер в ръка?

 60. 60 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Гневно

  Че за какво са ни пешеходните пътеки тогава?!

  А мога ли аз така леко и тактично да запитам-
  1. Как да съобразя дали шофьорът няма да натисне газта, като ме види, че се готвя да пресека на зебра? Трябва да притежавам ясновидски способности, та да знам какво ще направи стоящият зад волана?! И ако такъв нервак ме прегази, как от отвъдното ще докажа, че той умишлено е ускорил скоростта, виждайки ме насред шосето?
  2. Ако съобразя скоростта на идващата кола, трябва ли да съобразя скоростта и на колата след първата, та да не ме блъсне вторият шофьор, ако реши да изпревари първия? Защото съм изпадал в такава ситуация и то на зебра.
  3. Какви са тия съобразявания с коли, когато пешеходец се движи по продължението на тротоара или бордюра?

  Да не пропусна- В белите страни колите спират в момента, в който пешеходецът стъпи с единия си крак на пътното платно(при зебра). Нашият законодател не е доуточнил тези неща, защото е разчитал на "професионалната" етика при шофьорите. Уви, къде ти етика при шофьорите... и уви, сега други се възползват от недалновидността на законодателя.

 61. 61 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  До коментар [#18] от "lone_wolf":


  [quote#18:"lone_wolf"]Как да реагира пешеходецът, когато задкормилния идиот, натиска газ точно пред пешеходната пътека![/quote]
  А как да реагира шофьор който си стои чинно пред пешеходната пътека и изчаква да се изтътрят пешеходците и тъкмо са свършили и тръгваш, мерваш с периферното си зрение някой идиот който се засилил с наведена глава без да поглежда настрани скача пред теб почва да ти се звери, че бил на пешеходна пътека и имал предимство?

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  В становището се застъпва тезата, че, ако при инцидент на пътя, който е завършил с телесна повреда или смърт, и

  пострадалият пешеходец също е нарушил правилата, това трябва да се отчита при определянето на наказанието на шофьора."
  пътник в обществен транспорт пострадал при птп е нарушил правилата понеже е без каска ? това ли е следващото тълкуване

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#37] от "BGman1":

  ти от колко време шофираш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 489 Гневно

  Идиотизъм с несъобразена скорост...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 65. 65 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Може и да се разминем с модерните самоубийства на пешеходна пътека. А дано.

 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#61] от "BGman1":

  изчакваш го отворко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  "Адвокатите отбелязват, че по правило пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки. Законодателят обаче не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако пресичат на пешеходна пътека.”

  Инересно - хем са длъжни да пресичат само на пътеки, хем това не им гарантира винаги предимство?!
  Колко му е да екстраполират това и по отношение на пресичането на светофар?!

  I Want To Believe
 68. 68 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#60:"el__paco"]Че за какво са ни пешеходните пътеки тогава?! [/quote]
  Затова си има два вида пешеходни пътеки - тип "зебра", на която стъпилият пешеходец винаги има предимство и ограничени с две бели пресечени линии, на които се преценява според обстоятелствата кой да премине пръв. Правилото е, че шофьорът винаги трябва да се съобразява с пътната обстановка. Повече, отколкото пешеходецът.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#60] от "el__paco":

  наистина има такива говеда, които засилват нарочно като видят пресичащ пешеходец и се веселят

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Становището на адвокатурата е правилно. То не ни казва нищо повече от това, което пише в Правилника за прилагането на Закона за движението по пътищата:

  Чл. 165. Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:
  1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;
  2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
  3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.


  Чл. 166. На пешеходците е забранено:
  1. да навлизат внезапно на платното за движение;
  2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
  3. да се движат в тунели и по мостове, когато няма изградени тротоари;
  4. да извършват търговия и услуги на платното за движение.

  Това въобще не отменя задълженията на водачите спрямо пешеходците по същия този Правилник. За какво е този вой?

 71. 71 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1229 Разстроено

  "По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че правилата на пътя не са като в джунглата по-силният да оцелее."

  колко греши Панов!!!

 72. 72 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Основно правило - Никога не настоявай за предимството си.
  Това важи за всички на пътя. Това, че пешеходец пресича на непозволено място не е повод да натиснеш газта.
  Необходима е толерантност от всички участници в движението.
  Нормално ли е да изкочиш на пешеходна пътека пред автобус. Сещатате се какво се случва в автобуса при тази ситуация.
  За малоумниците пресичащи пред трамвай не ми се говори.
  За превишена скорост милост нетрябва да има.

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Вместо водачът да намали , когато види знака, пешеходецът щял да се съобразява със скоростта. И понеже всеки кара , с каквато скорост си иска, като на магистрала, какво му остава на пешеходеца. Да чака, докато свършат колите, ако свършат.

 74. 74 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Ако пешеходецът не е преценил правилно скоростта на колата , може да бъде блъснат! В такъв случай шофьорите са заинтересовани да карат по-бързо , за да принудят пешеходците да се съобразят със скоростта им и да се въздържат от преминаване на пешеходната пътека ! Този абсурд унищожава логиката на пешеходна пътека , която осигурява правото на пешеходеца да пресече улицата жив ! Ние и сега пресичаме улиците на нерегламентирани места , но го правим на своя отговорност и съобразяваме наличието на превозни средства и скоростта им! По-добре изтрийите пешеходните пътеки и оставете пешеходците на рефлексите и пъргавината им !Нещо повече - когато пресичам без пешеходна пътека , съм нащрек , защото не разчитам на внимание от страна на шофьорите !

 75. 75 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#56] от "Цецо":

  За разлика от вас, аз не твърдя, че нещата са бели или черни. Нормално е и водачите и пешеходците да се съобразяват с правилата, пътната обстановка и участниците в движението. Но да се твърди, че правото е абсолютно е абсурд. Абсолютни са ви правата по конвенцията на ООН.

 76. 76 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#56] от "Цецо":

  За разлика от вас, аз не твърдя, че нещата са бели или черни. Нормално е и водачите и пешеходците да се съобразяват с правилата, пътната обстановка и участниците в движението. Но да се твърди, че правото е абсолютно е абсурд. Абсолютни са ви правата по конвенцията на ООН.

 77. 77 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#70] от "Един препатил":


  [quote#70:"Един препатил"]За какво е този вой? [/quote]
  А, де?...шофьорите ги глобяват при недаване предимство на пешеходна пътека...но не съм чул още за глобен пешеходец за неправилно пресичане...докато няма възпитание и толерантност от двете страни и закона е едностранчив ще важат законите на джунглата...

 78. 78 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 310 Неутрално

  По същата методика, която ползвате да определите дали навън е студено или не без термометър.

 79. 79 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ами много ясно. Не може да се очаква кола движеща се с 40км в час да спре на пешеходна пътека намираща се на 10 метра.. Така че препоръчвам на всички пешеходци да се оглеждат преди да започнат пресичане. А за всички водачи на Мпс спирайте когато има възможност да пропуснете пешеходец, а не се правете на тарикати..щом онзи преди мен мина що пък да чакам и аз..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 80. 80 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Всеки блъснат пешеходец ще бъде такъв , който не е съобразил скоростта на блъсналата го кола! Ако хипотетично той оцелее , адвокатите на шофьора ще могат да му зададат въпроса : "С колко км/ч се движеше колата ?"

 81. 81 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1141 Весело

  Според мен пешеходната пътека трябва да започва с лента още от тротоара. Пешеходеца трябва да стъпи на нея с което реално заявява намерението си да пресича. Оглеждането е задължително и се спазва принципа да се търси погледа на водача на превозното средство, което наближава пътеката. Пресичането не трябва да става тичешком ... нито пъплейки с телефон на ухото Истината у нас обаче е, че е пълно както с шофьори идиоти, така и с пешеходци такива ... а да видиш профучаващ колоездач по пешеходната пътека си е направо "класика" на идиотията

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 82. 82 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 765 Любопитно

  До коментар [#66] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Я ми коментирай ако стоиш в колата пред зебрата и пешеходецът не тръгва да пресича ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 83. 83 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#58] от "Непукистка":
  [quote#58:"Непукистка"]Типично за комунягите от ВАС - гледат да се подмажат на ВКС за пореден път. [/quote]
  Това становище е на адвокатския съвет (ВАдС) , а не на ВАС и не поражда правни последици

 84. 84 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#81] от "ь":


  [quote#81:"ь"]Пешеходеца трябва да стъпи на нея [/quote]

  Аз ще довърша цитата : С единия крак.Поне аз когато вземах книжка беше така.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 85. 85 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Без да съм правист ми се струва, че ако следваме тези "условно - безусловно" права и съпричастност (в което има някакъв смисъл според мен) подобно трябва да се приложи и към задълженията - примерно това, че някой не е махнал с ръка няма как да е от значение, но примерно това че водача управлява в нетрезво състояние или превишена скорост е от ключово значение. Иначе казано когато блъскат някой на пешеходна пътека с 90км/ч няма как да се говори за съпричастност тъй като пешеходеца няма как да знае, че шофьора е дебил.
  Аз имам доста километри в градски условия и макар да нямам инциденти доста пъти съм се озовавал в ситуация на пешеходните пътеки. Случвало ми се е човек с колело да профучи пред мен и просто нямаше как да го видя, тъй като той е бил извън зрението в момента когато съм решил да пресека пътеката с колата. Друг случай - жена говореща по телефона пресича на място без пътека като дори не погледна просто вървеше в посока към платното и не погледна дори за момент - камикадзе. Така на нея и се размина, но не и на мен понеже спрях по средата на платното със свирене на гуми и без ясна причина за тези зад мен, та задната броня пое удара вместо предната... Друг случай - преминавам по улица между две училища - 20 км/ч повишено леко казано внимание, улицата е доста тясна и по двата тротоара има доста пешеходци, стигам до пътеката и тийнейджър се хвърля непосредствено пред колата отново без да погледне като преди това беше с гръб към движението. Човека тръгва да пресича след като автомобила е на 1м от него без дори да погледне... Специално този казус съм го обмислял милион пъти и няма как да спасиш някой, който буквално се хвърля пред колата. Там има постоянно хора по тротоара, което прави смешно предложението да изчакаш хората тъй като хора има цял ден...
  Когато пресичаш дори и на пешеходна пътека трябва да си сигурен, че водачите те виждат и са наясно с намеренията ти да пресичаш. Ако се хвърлиш пред автомобила дори и да се движи с 20км/ч пак ще има сериозни последици. Не всички шофьори имат добри реакции, а каквото и да говорим за права и наказания няма как да съпоставим 1,5 тона с няколко десетки килограма...

 86. 86 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#70:"Един препатил"]За какво е този вой? [/quote]

  Защото тълкуването става разтегливо като ластик. И зависи кой от участниците в ПТП е с дебела банкова сметка.

 87. 87 Профил на reduta
  reduta
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#37] от "BGman1":

  Смени си ника на БГИдиот. По ти отива!

 88. 88 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#61] от "BGman1":

  Изчакваш всички!

  Да разлая троловете!!
 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#82] от "kasko":

  много е просто. минаваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  До коментар [#86] от "gmbh":

  или дебели магистратски връзки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1141 Весело

  [quote#82:"kasko"]Я ми коментирай ако стоиш в колата пред зебрата и пешеходецът не тръгва да пресича ?[/quote]
  Това са обикновено в случаи на преминаващи по- възрастни хора, които по времето на соца пресичаха на прибежки с препълзяване по пешеходните пътеки а и не само там Аз лично чакам ... и ги калесвам понякога, ако са хептен възрастни. Когато съм пешеходец се оглеждам и задължително поздравявам махайки с ръка на спрелия шофьор Има обаче и някои пешеходци, които умишлено забавят ход когато преминават ... е те много ме товарят

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 92. 92 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#90] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нещата са съвсем прости, вдигане на хонорарите в съдебната система, вкл. и тези над масата.

 93. 93 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 905 Неутрално

  В Западна Европа водачът е длъжен да осигури предимство на пешеходната пътека, дори само ако пешеходеца е показал намерение да пресече.

 94. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#75] от "dc_ken":

  Аз пък твърдя, че на пешеходна пътека пешеходеца има предимство. И че водачите на ППС са длъжни да карат с такава скорост, че ако излезне пешеходец да спрат.
  Да това не означава, че пешеходец има място да пресича на цариградското. Ма там и зебрите са кът.
  А аз лично съм изпадал в изключително неудобната ситуация цяла колона автомобили да спре защото съм се доближил до края на тротоара. При това без изобщо да съм искал да пресичам. Ма туй в бананова Германия. Тъпи нрави. Нецивилизовани.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 95. 95 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#83] от "kumcho___valcho":
  Знам. Никога не пиша, ако не съм прочела статията.
  Такава е абревиатурата и в сайта им - http://www.vas.bg/bg/

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 96. 96 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  [quote#84:"kasko"]Аз ще довърша цитата : С единия крак.Поне аз когато вземах книжка беше така.
  [/quote]
  Предполагам, че още е така. Моята идея е пешеходната пътека да започва с лента още от тротоара, защото ако стъпиш на платното може някой да те отнесе и да го разтълкува като съпричастна вина ... което явно е идиотия някаква

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 97. 97 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Становището има резон, правото не е абсолютно, така е, но такова становище само нагнетява страстите, защо малко се навлиза в чисто теоретичните дебри на правото. Само това, че пешеходецът трябва да сигнализира, че ще пресича пешеходната пътека откъде го измислиха колегите адвокати не знам, някакво дописване на закона ли е това, що ли, в 113 много ясно е казано какво трябва да направи пешеходецът, ако нямам ръце как ще сигнализирам, пълна глуспот са сътворили адвокатите

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 98. 98 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#89] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дали....В който момент потеглиш и той слезе на зебрата ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 99. 99 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  [quote#81:"ь"]а да видиш профучаващ колоездач по пешеходната пътека си е направо "класика" на идиотията[/quote]

  Туй си е вярно. Ама по ми харесват колоездачите каращи в насрещното. Еле като се засилят по нанадолнището на Вапцаров.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 100. 100 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#93:"gianni"]дори само ако пешеходеца е показал намерение да пресече. [/quote]

  Това е от изключителна важност! Когато не дава индикации, че ще го прави и внезапно скочи на пътя няма кого да вини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK