Румен Русев окончателно е отстранен като главен архитект на Пловдив

Румен Русев

© Лина Кривошиева

Румен РусевПловдивският апелативен съд потвърди определението, с което главният архитект Пловдив Румен Русев бе отстранен от длъжност, съобщиха от съда.


Преди седмица окръжният съд в града постанови отстраняването на Русев, срещу когото е повдигнато обвинение за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8 в началото на март. Главният архитект обжалва определението.


Сега магистратите са преценили, че обжалваното определение на първата инстанция е обосновано и законосъобразно. Съдът отчита, че са налице и двете установени от закона предпоставки за отстраняването на Русев – обвинението срещу него е за умишлено престъпление от общ характер, извършено във връзка с работата му, и съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното му положение ще създаде пречки при събиране на необходимите доказателства.
Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


Тютюневият склад на пловдивската ул. "Одрин" 8 бе почти изцяло съборен на 6 март, като намеренията на фирмата собственик бяха да построи на негово място многофункционална сграда. След като унищожаването на сградата предизвика силен медиен интерес, се разбра, че компанията има разрешение за строителство, издадено от главния архитект Русев, въз основа на представен фалшив документ. Според документа от името на Националния институт за недвижимо културно наследство сградата не е паметник на културата. Оказа се обаче, че складът е деклариран паметник на културата и попада в ансамбъл на групов паметник на културата.


На 22 август прокуратурата повдигна обвинения за събарянето на паметника на културата срещу главния архитект на Пловдив и на представителя на компанията собственик на склада Георги Бранеков. По повдигнатите им обвинения законът предвижда наказание лишаване от свобода до пет години и глоба от 2 до 10 хил. лева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 277 Неутрално

  сетила се мара да се побара

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Е,това е само отзад - напред.Защо не почнаха от главата на гущера?

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  абе тръгва си... ама финансирането му едва ли ще спре...

 4. 4 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Любопитно
 5. 5 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 775 Весело

  Глупости.Сградата бе една руина, неизползувана поне от 20 години.На приземният етаж имаше аптека, но там е район пълен с матови българи от малцинствен произход, и подобни матови реплики на най-древната професия.
  Писането на небивалици, си е доходен бизнес.
  Жалко!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Нещо разследване, съд, това-онова?
  Не?
  Що пък.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 819 Неутрално

  НАТОПЕН ИЗМАМЕН от тея дето са правили пуп-а, и освен това недогледал и не до изпипал неговите задължения. Изпързалян от тогавашния му подчинен, който му е пробутал документите като му е гарантирал, че са одобрени от експертния съвет. Да питат онези фигуранти дето са гледали пуп-а в експертен съвет къде са бляли и какво са яли и защо са там .... и кой е прибрал парите зада го пробута това. Тоя несретник точно тук няма вина ....А и къде е са спали представителите на КАБ дето са обанирани на тези експретни съвети и сега скочиха първи ... за това че бутнаха сградата. Да ги питате тях кой е бил на този експертен съвет и как не се е произнесъл против ПУП-а, и защо е подписал протокола. Чак тогава идва реда на главния архитект. Експертния съвет от Н - човечета гарантира, че документацията е пълна и отговаря на изискванията и правилниците. Но пръвия филтър е тогавашния шеф на отдела. Него да подкарата . Как го е направила това. Виж този тогава не е бил безплатен. Главния архитект е подписал на един обяд .... но оня дето е бил началник на отдела ...ТОЯ е прибрал поне едно 5000 ...може и повече ...

 8. 8 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#7] от "GATSBY":

  Оф, направо ще ме разплачеш.
  Верваме ти.

 9. 9 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#7] от "GATSBY":

  Явно доста ги отбирате тия работи - експертни съвети, главни специалисти и прочие. Само дето, нищо не отменя отговорността на главния архитект.

 10. 10 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Тя не се отменя ....така е, но явно не сте разбрали логиката. Като ще завеждат подсъд един човек ... трябва да се привикат всички тези, които УСЛУЖЛИВО са участвали по редичката. В противен случай пак ще цари КОЛЕКТИВНА БЕЗОТГОВОРНОСТ!!!! Няма как да се работи с хора при положение че всеки по редицата не си носи отговорността!!!

  Сега стана ли ясно .......

 11. 11 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Поне в София е така ..... всеки си защитава подписа . Тези неща са ежедневие за надзорните фирми.... същото трябва и да е в ПЛОВДИВ. Не случайно бившия главен архитект на София няма такива проблеми. Защото когато е подписвал скиците визи и пуп-вете е имал екип, който малко или много е следил за това документите да са изрядни както и експертния съвет. Тук случая е фрапантен с това, че тогавашната администрация на Пловдив в лицето на Славчо Атанасов е позволявала това да се случи и подобни мишки под главния архитект да дават за подпис Заповеди на КМЕТА за НЕЗАКОННИ ПУП-ове. То не е само единия главен архитект. Тогавшния кмет също трябва да дава обяснения защо е подписал заповедта за обявяване на ЯВНО НЕЗАКОНЕН ПУП. Практически некадърно направен ПУП.. ... отговорете си на тези въпроси пък тогава давайте оценки и раздавайте подкупите наляво и надясно.

 12. 12 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Ако направите паралел между Главния архитект на София и случая в Пловдив излиза една интересна връзка. Зада няма подобни съмнения за подобни неправомерни актове значи тези които са работили с тогвашния главен архитект са били достатъчно компетентни зада не се допусне подобно оливане. Та в задачата се пита тогавашната администрация при която е правено цялото това изпълнение как е допуснала подобни мишки да си въртят игричките. Ако не се лъжа тогавашния кмет Славчо Атанасов е бил практически отгоре. Тоя подписва ЗАПОВЕДИТЕ за изготвяне на КЗСП-тата. Та в задачата се пита КАК се е оказало това на масата му при все че тоя е подписал Заповед за изработване на КЗСП което е в пълен разрез с нормативи ОУП и ред други чисто правни правила. Кой е тоя дето му го е пробутал. Едва ли е РУМЕН РУСЕВ ... по скоро да се търси началник отдела. Подобни изпълнеия не трябва да имат давност. Трябва да е ясно че дори и да напусне работа тогавашния начлинк отдел носи същата пълна отговорност за това което се е случило. И не на последно място трябва да се търсят и изпълнителите на КЗСП-то. Бюрото което е произвело този фалшификат. Защото всичко започва с едно ИДВАНЕ НА ЕДИН МОШЕННИК И ГАМЕН който е попаднал на подобен нему БАЛАМУРНИК готов на всичко гладен въшкар архитект. Който го е уверил че всичко ще стане както оня първия иска. Тоя втория драскач си търси изпълнителя и това е оная мишка която е била в администрацията зада подготви почвата и тя да се появи на масата на съответните фактори и те да се изпързалят зада подпишат.... Това в София при предишния Главен архитект нямаше как да стане. Злоупотреби и лобиране има но не и подобна некадърност на цялата администрация....
  Мислете преди да клепате ... и раздавате подкупите под и над масите по милиони. Тея работи ги имате за нищо.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Значи, той е жертвения агнец ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално
 16. 16 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  И сега ще си живее спокойно и щастливо ще си харчи "хонорарите"

 17. 17 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  значи Русев може да бъде отстранен при първия проблем, а Диков го търпяхме години наред и беше недостижим въпреки всичките издевателства и престъпления с градската среда в София.

  последното нагло посегателство са поне 5 или 6 блока, 8-10 етажни, на паркинга зад София Ленд...

  каквото изкара от тях Цеко Минев, дано да го даде за спасяването на банката си

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 18. 18 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#17] от "полувишис":
  Това което пишете за Диков е невярно.... Арх диков е лобирал или лобираше брат му да обира големите поръчки или кръга около брат му. Но да издевателвства .... Това просто Не е верно ...

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  С това с некадърно правосъдие или такова, което се влияе от тълпата до никъде няма да стигнем!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK