Държавата сама е заплела казуса с опожарените степи край Калиакра

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.Дружеството "Милениум енд Ко" не възнамерява да строи курорт, фотоволтаичен парк или голф игрище върху терена си от 1456 дка, който се намира над плажа "Болата" край Калиакра. Това се казва в писмо по повод информацията на "Дневник", че РИОСВ-Варна е спряла принудително разораването и създаването на лозов масив в имота. В края на август т.г., а след това и в началото на септември, той най-напред беше опожарен, а след това и разоран. Това стана повод за протести от страна на природозащитни организации.


Според тях инвестиционният интерес към територията на защитените зони край резервата "Калиакра" съществува от 2007 г., като през цялото време оттогава досега различни търговски дружества са полагали


целенасочени усилия за унищожаване на степното местообитание.
«След като то бъде напълно унищожено, няма да има никаква пречка предназначението на терените да бъде променено и те да бъдат застроени», каза Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.


В сигналите, които то подаде заедно с Коалицията "За да остане природа в България" се твърдеше, че разораните площи са последните, оцелели в Европа, понто-сърматски степи и по тази причина се ползват със специална защита. Протестните писма бяха изпартени до Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните и Европейската комисия. Според тях в случая става дума за


грубо нарушение на Закона за биологичното разнообразие


и две директиви на Европейската комисия.


Терените с обща площ 1456 дка край местността "Болата" са продадени от община Каварна на компанията "Интерсел България" след публичен конкурс на 13 април 2007г. Сумата, платена за земята, е близо 5.3 млн. лв. или по 3.3 хил. лв. за декар. През 2015г. "Интерсел България" препродава имотите на "Милениум енд Ко".


Справка в Търговския регистър показва, че собственик и на двете дружества - "Милениум Енд Ко" и "Интерсел България" е люксембургската "Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей". Според проучване на сайта «Биволъ» нейната собственост е поделена между няколко офшорни компани. "Интерсел" притежава няколко дружества, в чиито имена издават предмет на дейност, свързан с лозарство, овощарство, голф туризъм, хотелиерство и др. Всички те са били или продължават да бъдат управлявани от Александър Драмалийски, бивш управител на комплекса "Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт" край Каварна. До април 2008 съуправител на дружеството заедно с Драмалийски е и Красимир Гергов.


Според управителя на "Милениум Енд Ко" Стефка Василева терените, купени от община Каварна през 2007г. са


земеделска земя, а не на пасища и мери


както твърдят от Българското дружество за защита на птиците и Коалицията "За да остане природа в България".


Документи на компанията действително сочат, че на 31 януари 2008г. Областната дирекция "Земеделие и Гори" в Добрич и Общинската служба по земеделие и гори в Каварна, са издали протокол, с който са констатирали, че терените, собственост днес вече на "Милениум енд Ко", са обработваеми към датата на съставяне на протокола.


"Освен това процедурата за промяна на начина на трайно ползване на терените от "пасище" на "нива" е станало преди издаването на двете заповеди на МОСВ от ноември 2008г. и ноември 2009г. за защитените зони за птиците и местообитанията, казва Стефка Василева. По тази причина подпалените и разорани терени няма как да са част от тях".


Василева настоява също, че имотите на фирмата, която управлява, не попадат в обхвата на защитената зона "Калиакра" за опазване на дивите птици. Тя е обявена със заповед на МОСВ през август 2009г.


"Дали терените са били някога обработвани или не може лесно да бъде установено през архивните сателитни снимки на местността в Google, каза Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България". На тях ясно личи, че


въпросните площи никога не са обработвани


преди есента на тази година".


Според Белев промяната в начина на трайно ползване на терените, собственост на «Милениум енд Ко» е станало в нарушение на тогава действащите разпоредби. «От общинската служба «Земеделие и гори» в Каварна просто са «пропуснали» да изискат задължителната при подобна процедура екологична оценка», твърди той.


За "Милениум енд Ко" нещата изглеждат иначе. Според управителят на компанията още през 2011г. РИОСВ – Варна е съгласувала за поземлените й имоти инвестиционно предложение за "Създаване и отглеждане на овощни насаждения". От компанията разпространиха и копие на решението, с което тогавашния директор на РИОСВ – Варна Румяна Радилова е разрешила създаването на градина от праскови и череши. (Виж прикачения файл) В него изрично е записано, че това "няма вероятност да окаже


значително отрицателно въздействие


върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони" около н. Калиакра (виж прикачения файл).През 2012г. Министерството на околната среда и водите прави опит да отмени това решение, но след обжалване пред Върховния административен съд от страна на "Милениум енд Ко" то остава в сила.


В началото на тази седмица


казусът стана трагикомичен


след като РИОСВ – Варна все пак издаде заповед за принудително спиране на земеделските дейности в терените на "Милениум енд Ко". Мотивът за това беше "липса на подадени и съгласувани инвестиционни предложения за споменатия поземлен имот, свързани със създаване на трайни насаждения – лозя".


"Никога не сме имали намерение да създаваме лозе, отговори задочно Стефка Василева. Нямам представа защо решението на РИОСВ – Варна е мотивирано по този начин. На практика се спира изпълнението на нещо, което ние никога не сме имали намерение да правим", каза тя.


До приключването на работата върху този текст от РИОСВ — Варна не отговориха, как са избрали мотива за заповедта от началото на седмицата.


От "Милениум енд Ко" обаче смятат да обжалват решението на инспекцията и да продължат с


разораването и разчистването


на камъни от терена си.


"Земята се оказа бедна и неподходяща за засаждане на овошки, обясни Василева. За това в момента подготвяме терена за засаждане с жито и ръж, които са характерни за региона. Всички евентуални бъдещи искания за забрани на земеделски дейности във връзка отредения начин на трайно ползване на нивите, ще са незаконосъобразни", твърди тя.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK