Държавата сама е заплела казуса с опожарените степи край Калиакра

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.Дружеството "Милениум енд Ко" не възнамерява да строи курорт, фотоволтаичен парк или голф игрище върху терена си от 1456 дка, който се намира над плажа "Болата" край Калиакра. Това се казва в писмо по повод информацията на "Дневник", че РИОСВ-Варна е спряла принудително разораването и създаването на лозов масив в имота. В края на август т.г., а след това и в началото на септември, той най-напред беше опожарен, а след това и разоран. Това стана повод за протести от страна на природозащитни организации.


Според тях инвестиционният интерес към територията на защитените зони край резервата "Калиакра" съществува от 2007 г., като през цялото време оттогава досега различни търговски дружества са полагали


целенасочени усилия за унищожаване на степното местообитание.
«След като то бъде напълно унищожено, няма да има никаква пречка предназначението на терените да бъде променено и те да бъдат застроени», каза Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.


В сигналите, които то подаде заедно с Коалицията "За да остане природа в България" се твърдеше, че разораните площи са последните, оцелели в Европа, понто-сърматски степи и по тази причина се ползват със специална защита. Протестните писма бяха изпартени до Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните и Европейската комисия. Според тях в случая става дума за


грубо нарушение на Закона за биологичното разнообразие


и две директиви на Европейската комисия.


Терените с обща площ 1456 дка край местността "Болата" са продадени от община Каварна на компанията "Интерсел България" след публичен конкурс на 13 април 2007г. Сумата, платена за земята, е близо 5.3 млн. лв. или по 3.3 хил. лв. за декар. През 2015г. "Интерсел България" препродава имотите на "Милениум енд Ко".


Справка в Търговския регистър показва, че собственик и на двете дружества - "Милениум Енд Ко" и "Интерсел България" е люксембургската "Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей". Според проучване на сайта «Биволъ» нейната собственост е поделена между няколко офшорни компани. "Интерсел" притежава няколко дружества, в чиито имена издават предмет на дейност, свързан с лозарство, овощарство, голф туризъм, хотелиерство и др. Всички те са били или продължават да бъдат управлявани от Александър Драмалийски, бивш управител на комплекса "Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт" край Каварна. До април 2008 съуправител на дружеството заедно с Драмалийски е и Красимир Гергов.


Според управителя на "Милениум Енд Ко" Стефка Василева терените, купени от община Каварна през 2007г. са


земеделска земя, а не на пасища и мери


както твърдят от Българското дружество за защита на птиците и Коалицията "За да остане природа в България".


Документи на компанията действително сочат, че на 31 януари 2008г. Областната дирекция "Земеделие и Гори" в Добрич и Общинската служба по земеделие и гори в Каварна, са издали протокол, с който са констатирали, че терените, собственост днес вече на "Милениум енд Ко", са обработваеми към датата на съставяне на протокола.


"Освен това процедурата за промяна на начина на трайно ползване на терените от "пасище" на "нива" е станало преди издаването на двете заповеди на МОСВ от ноември 2008г. и ноември 2009г. за защитените зони за птиците и местообитанията, казва Стефка Василева. По тази причина подпалените и разорани терени няма как да са част от тях".


Василева настоява също, че имотите на фирмата, която управлява, не попадат в обхвата на защитената зона "Калиакра" за опазване на дивите птици. Тя е обявена със заповед на МОСВ през август 2009г.


"Дали терените са били някога обработвани или не може лесно да бъде установено през архивните сателитни снимки на местността в Google, каза Тома Белев от Коалиция "За да остане природа в България". На тях ясно личи, че


въпросните площи никога не са обработвани


преди есента на тази година".


Според Белев промяната в начина на трайно ползване на терените, собственост на «Милениум енд Ко» е станало в нарушение на тогава действащите разпоредби. «От общинската служба «Земеделие и гори» в Каварна просто са «пропуснали» да изискат задължителната при подобна процедура екологична оценка», твърди той.


За "Милениум енд Ко" нещата изглеждат иначе. Според управителят на компанията още през 2011г. РИОСВ – Варна е съгласувала за поземлените й имоти инвестиционно предложение за "Създаване и отглеждане на овощни насаждения". От компанията разпространиха и копие на решението, с което тогавашния директор на РИОСВ – Варна Румяна Радилова е разрешила създаването на градина от праскови и череши. (Виж прикачения файл) В него изрично е записано, че това "няма вероятност да окаже


значително отрицателно въздействие


върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони" около н. Калиакра (виж прикачения файл).През 2012г. Министерството на околната среда и водите прави опит да отмени това решение, но след обжалване пред Върховния административен съд от страна на "Милениум енд Ко" то остава в сила.


В началото на тази седмица


казусът стана трагикомичен


след като РИОСВ – Варна все пак издаде заповед за принудително спиране на земеделските дейности в терените на "Милениум енд Ко". Мотивът за това беше "липса на подадени и съгласувани инвестиционни предложения за споменатия поземлен имот, свързани със създаване на трайни насаждения – лозя".


"Никога не сме имали намерение да създаваме лозе, отговори задочно Стефка Василева. Нямам представа защо решението на РИОСВ – Варна е мотивирано по този начин. На практика се спира изпълнението на нещо, което ние никога не сме имали намерение да правим", каза тя.


До приключването на работата върху този текст от РИОСВ — Варна не отговориха, как са избрали мотива за заповедта от началото на седмицата.


От "Милениум енд Ко" обаче смятат да обжалват решението на инспекцията и да продължат с


разораването и разчистването


на камъни от терена си.


"Земята се оказа бедна и неподходяща за засаждане на овошки, обясни Василева. За това в момента подготвяме терена за засаждане с жито и ръж, които са характерни за региона. Всички евентуални бъдещи искания за забрани на земеделски дейности във връзка отредения начин на трайно ползване на нивите, ще са незаконосъобразни", твърди тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 986 Любопитно

  Последно, тези степи ливади ли са, ниви ли да или лозе с овошни градини?

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Сереч, както казва Бойко, ще праим - ШАТО.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#1:"Грантов Демократ"]Последно, тези степи ливади ли са, ниви ли да или лозе с овошни градини?[/quote]
  Това са курорт,вятърни перки, фотоволтаичен парк ,голф игрище и т.н. ама изведнъж се сетиха ,че имало и степи ама то някак за да е съвеЦко (проамериканско)степта трябва да се изоре като целина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Абе на тези хора защо не им се кажр, че ще се сложат фотоволтаици и да спрат да протестират за глупости? Какво искат сега? Да вдигнем БеляНЕ ли?

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 583 Неутрално

  След комунетата и трева не никне...

 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Никога тези земи не са били обработвани. Най-нагло крадат от всички ни последното място в България където ние и децата ни
  можем да видим степ.

  В България върви смазваща русификация! Чайка - вожд и учител на Цацаров.
 7. 7 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 276 Неутрално
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 937 Весело

  Чиновниците явно нямат работа и си "създават" зорлем дела и документи....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2655 Весело

  Баси! Вече жито и ръж не може да си посади човек.

  Дали е случайност или не, социалните активисти имат много общо помежду си.

  Ирина Матеева, орнитолог =>
  http://bspb.org/media/cache/e4/3f/thumb6_irina-mateeva.JPG

  Тома Белев, еколог =>
  http://www.razkritia.com/wp-content/uploads/2016/04/maxresdefault-1.jpg

  Любомир Костадинов, WWF =>
  http://darikradio.bg/media/173/p1130747.s.jpg

  Данита Зарчинова, турист-еколог =>
  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_2830452.jpg

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Уф добре, че в България има хора като Тома Белев и Коалиция "За да остане природа в България" (каквото и означава в случая "Коалиция", защото се нароиха българи, които не само живеят в къщи и апартаменти, построени на земи, където някога не е имало нищо, ами едва ли не искат да ОБРАБОТВАТ земята си и да садят лозя!?

 11. 11 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 462 Разстроено

  Емблематичен пример за мисмениджмънт!

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  На мен не ми става ясно, защо в заглавието е намесена държавата, след като в текста, доста ясно се разбира и даже поименно, кой е "пропуснал' да поиска съгласуване с МОСВ и след като въпросния казус е стигнал до съд и съда е отсъдил ( кой знае защо) в полза на дружеството, където пак съвсем случайно изплува името на Гергов.
  Иначе по действията на въпросните еколози, поне за мен има доста странни неща - силна активност в някои направления и пълно късогледство в други.
  Например да сте чули каквато и да е забележка за Пампарово, за Боровец - не оказва се че това са места където свято пазят природата, въпреки мащабните строежи, а когато стане дума за Банско, там и един пирон да се забие, все е в неправилното място.

 13. 13 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#1:"Грантов Демократ"]Последно, тези степи ливади ли са, ниви ли да или лозе с овошни градини?[/quote]
  Квото кашеш това са (стига да имаш достатъчно кеш). Такъв е казуса май.

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Държавата сама е заплела казуса с опожарените степи край Калиакра

  Това заглавие не отговаря на фактите.
  Държавата със всички сили разрешава отнемането от природата степно кътче /последно в Европа/, за да го натъпче в нечие ненаситно гърло!
  Срещу съответните суми, без съмнение!!!

 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 290 Неутрално

  и отново комунистическа корупция, доносници на ДС и всякакви герговци... които ако правосъдието не беше отвлечено от комунетата, сега герговците щяха да излизат от затвора след излежаване на 20-годишните си присъди...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Тази земя никога не е ставала за каквито и да е било насаждения. Дори за пасище е слаба. Ясно е, че пак ще строят нещо. Още повече щом е замесен Гергов.

  chavo64
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  До коментар [#6] от "пустиняк":

  Хората са си платили 5.3 милиона лева за нещо, което Тома Белев е решил, че не трябва да ползват щото не са платили и на него!
  Върни им парите с лихвите и си гледай степите барабар с пъстрогъзите късошийки!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1123 Гневно

  #Кой ще даде по 3000 лв. за декар и после да "разбере" ,че земята не става за нищо.И "дърцавата " не е забъркала нищо има лица с ИМЕНА и длъжности които са дали подипса си в знак на съгласие.Тези лица може би живеят малко по-нашироко от заплатите им,или...? А да пак до държавното обвинение стигнахме,да държавата пак е...

 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  До коментар [#16] от "chavo64":

  Тази земя беше в рамките на военен полигон и заради това там никога нищо не се е сяло! И самата Бола попадаше в тази зона. Стига сте писали тъпотии!

  Я Томата Белев да се заинтересува как се разраства непрекъснато кръчмата срещу мидената ферма, дето бетонира вече половин километър от брега. Ама не! Там няма как да изкара повече от милион два!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 295 Неутрално

  А за опожаряването наказание има ли наложено? Откога е законно пасища, ниви или овощни градини да се подготвят за обработка чрез опожаряване? Иначе г-жа управител на фирмата иска (прочетх и тръвденията във ФБ) да се реши казуса като земите бъдат заменени ?!? Демек купили са пасища, камъняк и треволяк, земя плуг не виждала и сега искат да им ги заменят щото те не искали да ползват пасище и желаели да орат ... Е, не е ли нахално?
  На господа плюващите по пъстрогъзите късошийки мога само да кажа, че явно много обичат чистата и прекрасна българска природа само на шарена картинка и през прозореца на колата. С таквизи като вас, господа, природата скоро само през крив макарон ще да я виждаме.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  До коментар [#18] от "!D !":

  Няма земя в този регион, която да не става за нищо! Това са наноси докарани от вятъра от украинските степи. Там където се е сяло и изтощавало с десетилетия пак е останал около 30 сантиметра от този почвен слой. А в населените места и около Болата където беше затворен район слоят е около метър и половина. Строежът на къщи там е кошмар, но всичко което падне на земята пониква.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Е, аз не съм се и съмнявал, че Държавата сама си е виновна.
  Но...тази т.н. държава...не е нещо имагинерно. Зад решенията на държавата стоят хора, които са взели тези решения.
  И при малко по-работещи институции..на тези хора би следвало да им се търси отговорност.
  Те пък ще излязат и обявят...че това е било най-правилното решение за Държавата...и съответно за тях самите

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12223 Неутрално

  Ярък пример как държавата чрез свои институции играе в полза на "инвеститори". Вярва ли някой, че инвеститор купува котка в чувал? Дава 5 милиона чукари и "научава" след 9 години, че не стават за овощна градина? Затова ще хвърли още 5 милиона за да разчисти скалата? След което ще "разбере", че и за жито не става. Накрая понеже вече всичко е унищожено ще построи едно вилно селище
  Блажени са вярващите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#21:"tribiri"]Това са наноси докарани от вятъра от украинските степи[/quote]
  Значи все пак са степи, а може би и защитени...
  Държиш се като трол, пишеш моного глупости, които си противоречат.

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#4:"Грантов Демократ"] Какво искат сега? Да вдигнем БеляНЕ ли?[/quote]
  Който иска да си пази природата трябва да строи АЕЦ- степите са си степи а и не ги орат барабар с каменитье!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  [quote#10:"svoboden"]ОБРАБОТВАТ земята си и да садят лозя[/quote]

  Открадната земя преди 7-8 години чрез престъпна сделка с корумпирана община. Не само не трябва да обработват последните такива степи в Европа, но трябва и да влязат в затвора.

 27. 27 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Докато държавните служители не започнат лично да отговарят /финансово/ за действията си, безобразията и бъркотиите ще продължават да се случват до безкрай. Пълно безхаберие и безнаказаност.

 28. 28 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  [quote#17:"tribiri"]Хората са си платили 5.3 милиона лева за нещо[/quote]

  ХОРАТА СА ОТКРАДНАЛИ НЕЩО, което струва много повече от 5.3 милиона лева. Това са 1600 декара безценна защитена природа.

 29. 29 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Всички тези хора, включително и половината от форумците тук, не намират никаква ценност в биологичното разнообразие и запазването на последните уникални местообитания.

  За тях засяването на хиляда и петсотин декара с ечемик, култура която може да се засади навасякъде из запустелите старопланински землища, е много по-важно от оцеляването на няколко биологични видове.

  Човешката алчност е безкрайна, но затова имаме закони, за да може тези хора да бъдат възпряни. Систематичното изкривяване и неспазване на законите ще ни докара само до едно - пълно УНИЩОЖЕНИЕ и ПУСТИНЯ.

 30. 30 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 223 Неутрално

  [quote#1:"Грантов Демократ"]Последно, тези степи ливади ли са, ниви ли да или лозе с овошни градини?[/quote]

  Пише се овоЩни,троле неграмотен! Гаспадарите ти свършиха рублите ли,че не могат да те пратят на един курс по правопис хехе

 31. 31 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 223 Неутрално

  [quote#17:"tribiri"]Хората са си платили 5.3 милиона лева за нещо, което Тома Белев е решил, че не трябва да ползват щото не са платили и на него![/quote]

  Доста жалък опит за манипулация,характерен за безмозъчен трол Интересно колко ли плащат на подобни да осмърдявате виртуалното пространство с простотията си.....

 32. 32 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 478 Любопитно

  3300 лв за декар! И то на Калиакра?
  Бягам веднага да подавам молба за поне един декар! И гарантирано няма нито да строя, нито да садя лозя и череши!
  И не ща повече, един ми стига да има къде да си спра кемпера като си дойда у нас.
  Къде да подам документи, моля?

  шуменско пиво
 33. 33 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 478 Весело

  [quote#25:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Който иска да си пази природата трябва да строи АЕЦ[/quote]
  Въх, такъв метод за природоопазване не бях чувал! Ти си направо за Нобелова награда бе, пич!

  шуменско пиво
 34. 34 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#19] от "tribiri":

  Бе ти си ми ясен, ма в интерес на истината! Тая земя НИКОГА не се е обработвала и преди 1945 година, и преди това. Това са солени степи. Не ми подхвърляй фандъци, око и тролски!

  chavo64
 35. 35 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#32] от "шуменско пиво":

  А 4 лв на квадратен метър от Морската градина на Варна..? Твърде късно, едни момчета вече ги купиха, продадоха и застроиха. Сигурно са им излезли малко повече от 4лв / кв ама Община Варна е взела точно толкова.

 36. 36 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#32] от "шуменско пиво": Веднага давам, ако сте сериозен.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9009 Неутрално

  "Държавата сама е заплела казуса "
  Държава, какво е това?

 38. 38 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Ако почвата е бедна и не става за овошки, как ще стане за жито?
  Не всички селяни в София ядат доматите с колците.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 39 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gopeто":

  Абе ще я набухат с торове и ще става.... за няколко години. През това време сигурно ще вземат и субсидии от нашия бюджет, така че дори и да е напълно глупаво и неизгодно да се гледа ечемик там, те ще намерят начин...

 40. 40 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Баси,добре че времето не отговаря на управленията на Борисов.Вече щяха да са го изкарали че лично той е заграбил земята.
  Ама не виждам много,много тука да обвиняват БСП-ДПС че са крадци и прости мутри?Сещате ли се КОЙ е Гергов и на коя телевизия е съсобственик?

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2

  sdg
 41. 41 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Еми няма как да стане ясно какво се случва при положение, че са намесени представители на коалиция, за да не остане нищо в България. Само вижте простия пример в текста „«След като то бъде напълно унищожено, няма да има никаква пречка предназначението на терените да бъде променено и те да бъдат застроени», каза Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.”. А началото пише „Дружеството "Милениум енд Ко" не възнамерява да строи курорт, фотоволтаичен парк или голф игрище …” С други думи без да има огън еколозите вдигат пушилка. Май пак някой се опитва да изнудва бизнеса, че нещо пречи на гнезденето на чучулигата. Я да им дадат едни 200 бона като на Дончо и хоп, ще спрат изказванията.

 42. 42 Профил на i_hristov
  i_hristov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Да, поредната димка на пишман еколозите. Някой си оре нивата, а те излизат и казват, че бил съсипвал умишлено природата. Ку-ку, ку-ку, ку-ку

 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#39] от "vari":Много си точен. За съжаление.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Държавата сама се е заплела с казуса - опожарените степи край Калиакра?!

  [quote#1:"Comrade Clinton"]Последно, тези степи ливади ли са, ниви ли са или лозе с овошни градини?[/quote]
  Требе да питаме батюшката ТОЙ е спец по тез' работи?!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK