Прокурорите по делото срещу Пенгезов са сменени

Бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е подсъдим за злоупотреби по Оперативна програма "Административен капацитет" от април 2015 г.

© Надежда Чипева

Бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е подсъдим за злоупотреби по Оперативна програма "Административен капацитет" от април 2015 г.Представителите на Софийската военно-окръжна прокуратура предадоха делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов на свои колеги от Софийска градска прокуратура. Това се разбра днес по време на заседанието по процеса. Делото е за злоупотреби с европейски средства по оперативна програма "Административен капацитет" и се води срещу Пенгезов и още седем души.


До смяна на обвинителите се стигна заради последните изменения в Закона за съдебната власт, според които командировани прокурори, каквито бяха военните по това дело, нямат право да участват като обвинители в Софийския градски съд.


Делото продължава с разпити на свидетели и няма да започва отначало.
От думите на единия свидетел днес - ИТ-специалист, който е участвал в подготовката на проекта се разбра, че по време на разпита му в досъдебното производство е имало явни заплахи от разследващите. Той ги онагледи с няколко фрази, които си спомня: "внимавайте какво говорите", "внимавайте за кариерата си" или реторични въпроси от рода - дали знае другите компютърни специалисти какви пари са взели по проекта. Свидетелят заяви, че е подписал протокола от разпита му, без да го чете, а само след като разследващите му го прочели.


В съдебната зала обаче бяха прочетени част от показанията му в досъдебното производство, от които стана известно, че по проекта се е работело по Наредба, по която не е трябвало и е следвало екипът да разбие средствата на по-малки договори.


Делото срещу Веселин Пенгезов започна след като той се кандидатира отово за председател ноа Софийсикя апелативен съд и след разследване от 2010 г., което в продължение на четири години се водеше срещу неизвестен извършител. Освен бившия председател на САС подсъдими са и бившият председател на Военноапелативния съд Петко Петков, тогавашният му заместник - полк. Владимир Димитров и още и още петима обвиняеми.


Обвиненията са, че през 2008 г. Военноапелативният съд, който тогава е председателстван от Веселин Пенгезов, печели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), по който са усвоени около 500 хил. лв. Основна част от парите (402 хил. лв.) отива за изготвянето на "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Заплащането на средствата обаче е отказано от експертите по оперативната програма, тъй като изразходването им не е станало с възлагане на обществена поръчка. Тогава според прокуратурата Пенгезов се е обърнал към Мария Дивизиева, която към този момент е ръководител на ОПАК, за съвет как да бъде спасено финансирането.


В крайна сметка е взето решение изразходваните средства да бъдат разбити на по-малки договори от по 50 хил. лв., за да се избегне откриването на процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП). В допълнение Петко Петков и Веселин Пенгезов са обвинени и в длъжностно присвояване на сумата от 42 217 лв. по същия проект.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK