Информация от МВР довела до разбиване на международна група за контрабандни цигари

Информация от МВР довела до разбиване на международна група за контрабандни цигари

© МВРМВР се похвали с успешна международна акция срещу контрабанда на цигари, в реализацията на която не е участвало. Но е подало информацията до партньорските служби срещу престъпна група, довела до разкритията. В операцията са арестувани 16 души, сред които има трима българи. По думите на главния секретар на МВР Георги Костов е "неутрализирана конспиративна и високоорганизирана престъпна група". Тя се е занимавала с нелегално производство и разпространение на тютюневи изделия на територията на различни европейски държави.


Акцията е проведена миналата седмица от полицията на четири държави - членки на Европейския съюз - Австрия, Унгария, Словакия и Белгия. Разбити са били две фабрики в Будапеща и Виена, откъдето са иззети общо 17 тона нарязан тютюн, повече от 500 милиона къса цигари, машини и множество материали, използвани за престъпната дейност.


Информацията, която ГДБОП получава, е от май 2016 година. Тя е свързана с австрийски гражданин, който е имал намерение да закупи машина и консумативи за производство на цигари в България. "В хода на оперативните действия е установена както самоличността на мъжа, австриец от грузински произход, така и движението на камиона с машините и мястото, където са преместени", обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.
Акцията е осъществена едновременно във фабрики в Будапеща и Виена. На място са били задържани част от участниците в производството, а след издирване е открит и ръководителят на групата и трима негови приближени.


Същия ден в Австрия при проверки в предградия на Виена е установена още една фабрика в работещ режим. Там са задържани белгиец, трима българи, двама сърби и двама черногорци. На следващ етап е проверен и склад в Словакия. В момента австрийските и унгарските власти извършват оценка на нанесените щети, прави се експертиза и на откритите веществени доказателства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK