Журналистът от "Дневник" Спас Спасов получи наградата за достъп до информация

Спас Спасов е отличен за поредица от статии, свързани с финансирането на частни медии

© Красимир Юскеселиев

Спас Спасов е отличен за поредица от статии, свързани с финансирането на частни медииЖурналистът от "Дневник" и "Капитал" Спас Спасов получи голямата награда на Програма "Достъп до информация" за последователно и резултатно използване на закона в разследването си за финансирането на частни медии в десет български общини през местните им бюджети, в рамките на което подготвя серия от аналитични статии.


Наградата е ежегодна и се връчва в Международния ден на правото да знам - 28 септември. Преди две години Спасов получи почетна грамота за разследванията си: "Проект за прахосване на 1 милион" и "Колко струва загубата на Варна в конкурса за Столица на културата 2019".Анализът на "Дневник", основан на данни, събрани чрез закона за обществена информация, показа, че в периода 2013 - 2015 г. десет от големите общини в България са похарчили за т.нар. "медийни услуги" близо 2.6 млн. лв. Обобщение на данните може да прочетете тук.
Отличените текстове бяха:


Регионални медии: Бургас - шампион по разходи за популярност
Регионални медии: Варна - традициите на платеното "медийно присъствие"

Шумен - пари за медии по ред на номерата
Плевен - традициите на една комуна от 1920 г.
Казанлък - трудният разговор с местната власт
Враца - скъпият имидж на бедната община
Останалите журналисти, отличени в тази категория, които получават почетни грамоти, са:


Цветелина Йорданова, "Медиапул" - за използването на ЗДОИ за повишаване обществената чувствителност по въпроса за достъп до декласифицирани документи.


Генка Шикерова, Нова тв - за дългогодишно, последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за целите на нейните разследвания по различни теми от обществен интерес през 2016.
Таня Петрова, в. "Сега" - за използването на ЗДОИ, воденето на съдебно дело и публикациите й, свързани с липсата на прозрачност за финансовата обосновка на проектозаконите.

    В категорията "гражданин" призът получава


    Мариета Сивкова от Ямбол - за последователно и упорито упражняване на правото на достъп до информация за преодоляване на негативни тенденции, свързани с прозрачността на местно ниво, използвайки всички механизми на Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото си в съда.


    Почетна грамота получава Емилия Герганова от Ловеч - за постигане на по-голяма прозрачност в политиките и ефективно гражданско участие в процесите на взимане на решения на местно ниво.


    Отличената неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация, е
    сдружение "Фенове ЗА българския волейбол" - за активно използване на ЗДОИ за постигане на по-голяма прозрачност в процеса на управление и администриране на волейболния спорт. В тази категория почетни грамоти получават Дружество за защита на животните - Варна - за последователните и упорити усилия към създаване на прозрачна и работеща система на територията на община Варна във връзка с грижата за безстопанствените животни, включително чрез завеждане на съдебни дела.


    Неформална гражданска група "Силистра диша" - за кампанията за спиране на общински проект, предвиждащ изсичането на 87 здрави чинара в центъра на Силистра.


    Община Сливен е институцията, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани, а Държавната агенция за бежанци получава антинаградата - за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция "Достъп до информация" на интернет страницата, за неотговарянето на заявления за достъп до информация, подадени по електронен път, за липсата на бюджети и финансови отчети на страницата на институцията.


    В другата антикатегория - "Златен катинар", в която се отличава най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация, призът получава Комисия за енергийно и водно регулиране за искането за присъждане на съдебни разноски по дело, с което се отменя мълчалив отказ на агенцията и след фактическо произнасяне по заявление за предоставяне на търсената информация на заявителя.

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK