Културното наследство: Във Франция се пази от държавата, България разчита на собствениците

Снимката е архивна - ремонт на покрива на къща паметник на културата

© Николай Дойчинов

Снимката е архивна - ремонт на покрива на къща паметник на културатаВъв Франция има фонд за събиране на средства за запазване на културното наследство, отпуска се държавна помощ на собствениците му и за тях има данъчни облекчения, когато го поддържат и ремонтират.


От друга страна в България липсва цялостна концепция на държавата в защита на паметниците на културата, липсва единен и централизиран регистър, а много от паметниците са само декларирани, без да бъдат надлежно описани.


Това са само част от изводите от дискусията на тема "Културното наследство: достъпно, поддържано и защитено", която се проведе в Червената къща.
Участие в нея взеха професор Дени Гранжан от Висшето училище по архитектура в Нанси, Франция; Тодор Кръстев от ИКОМОС; архитект Константина Пехливанова; зам.министърът на културата Бони Петрунова и главният архитект на София Здравко Здравков.


Първият закон за културното наследство във Франция - от 1543 г.


Гранжан разказа за френския опит за опазване на културното наследство, където първата законова уредба датира от 1543 г. при управлението на крал Франсоа Първи. В момента тези отношения се уреждат със закон от 1913 г. Мерките по неговото опазване и към днешна дата са изцяло държавни, те обаче са децентрализирани и реално се осъществяват от общините, но винаги последната дума по казуси с културно наследство е на държавата, обясни професорът.


Той се позова и на статистика, според която 75% от французите се вълнуват от тази тема, като 40% са доволни от опазването на културното наследство.


Високият процент на обществената заитересованост от паметниците на културата е принудил политическите партии да се съобразяват


с него и в момента във Франция има консенсус за защита на паметниците на културата. Въпреки, че и там понякога ценни архитектурни сгради изгарят, а други не се поддържат и падат, в страната има единна концепция за тяхното опазване, тъй като е туристическа дестинация, а парите от туризма представляват 8% от брутния вътрешен продукт.


"Лицето на паметника не е на собственика, а на обществото".


Това са думи на Виктор Юго произнесени преди закона от 1913 г., който е поставил началото на солидна по думите на Гранжан правна уредба, която отива отвъд правото на частна собственост и според която културното наследство се опазва и независимо от мнението на притежателя му. Гранжан отбеляза още, че държавата винаги трябва да поема своята отговорност по опазване на културното наследство, дори и при децентрализирана система за работа с него.


Един от изводите след експозето на френския професор бе, че сред проблемите в България може би е, че няма 100-годишен закон. Извод, на който веднага реагира зам.-министърът на културата Бони Петрунова, като заяви, че има такъв, без обаче да стане ясно за кой точно нормативен акт говори. И въпреки интересните презентации, както на Гранжан, така и на Тодор Кръстев от ИКОМОС и архитект Пехливанова, основните въпроси, реакции и реплики бяха към Петрунова.


Зам-министърът още с първата си дума премина в отбранителна позиция от типа атака - към изпълнителите на договори по реставрация, към собствениците на културно наследство, към археолозите и дори към гражданите, които не се обаждали във времето преди да се отпускат евросредства за защита на културното наследство. По думите й никой не бил невинен в такива ситуации.


Макар и да заяви, че няма да защитава Министерството на културата и да призна редица неуредици по темата, тя изрази съжаление, че и на тази дискусия се показвали само лошите примери, без споменаване на добрите. Странен пример даде и за добра практика от страна на министерството за опазване на паметниците на културата - отстраняването на главния архитект на Пловдив, след скандала с тютюневите складове в града. Примерът й доведе до незабавна реакция от страна на гостите - че е смешно и несериозно отстраняване на главен архитект да е добър пример за работата на ведомството.


В същия дух продължи цялото изказване на зам.-министъра, която бе многократно прекъсвана и репликирана. Самата тя на няколко пъти реторично попита дали да си ходи, ако така "ще си говорим". Друг въпрос от публиката доведе до също толкова интересна реплика: "Ако искате навън да излезем да направим Скендербег". Зам.-министър Петрунова дори бе обвинена, че не познава закона.


Иначе тя започна с думите: "Ако очаквате да кажа, че Министерството на културата е запалило тютюневия склад (в Пловдив - бел.ред.) - няма да стане". Повод за думите й бе, че в описанието на дискусията проблемът с разрушаването, а по-късно и с опожаряването на тютюневите складове в Пловдив бяха ключов момент.


"С уважение към бунтарския дух, преди и аз бях критикар",


обърна се тя към гостите на дискусията, но по думите й нямало критика към изпълнителите на договорите, нито към кметовете. Тя отбеляза, че хора преди сегашното управление не са си свършили работата, защото имало огромно количество паметници на културата, които били само декларирани, без да имат определен статут, граници, характеристика.


Набелязването на проблемите не води до тяхното решение, отбеляза Петрунова, намеквайки за презентациите на тримата говорещи преди нея. Била напълно съгласна с тях, че трябва да се увеличи експертното участие при запазване на културното наследство. След като заяви, че преди време е била археолог, Петрунова използва случая да подчертае, че археолозите в България били на много добро ниво и изложбата в Лувъра го доказала.


Тя каза, че винаги е лобирала за създаване на фонд за културното наследство, защото често собствениците на паметници на културата нямат достатъчно средства за реставрацията.


Попитан какво се случва във Франция, когато собствениците на културни паметници са бедни или злонамерени, Гранжан първо поиска да изрази възхищението си от присъствието на действащи представители на правителството, който се включили в това тежко упражнение - демократичен дебат. Той обясни, че между 10 и 40 % от реставрацията на паметниците се поемат от държавата, без значение дали са публична или частна собственост. Тези държавни средства не са намалели и след финансовата криза, като Министерството на културата е запазило стойността им.


Освен това


във Франция има фонд, който се събира от част от данъците.Държавата отпуска и данъчни облекчения на собственици на паметници, които полагат усилия за поддържането им.


От своя страна главният архитект на София Здравко Здравков попита дали сред гостите има собственици на паметници, защото те обикновено не участвали в този обществен дебат. По думите му също е необходим фонд, за да им се помага. В момента имало две страни - на администрацията като репресивен апарат и собствениците, с които си играели на надхитряване. Отскоро гражданите станали третата страна.


Той определи като


прибързано прехвърлянето на грижата за паметниците към общините поправките в Закона за културното наследство от началото на годината - бел. ред.)


за което е даден срок от 1 година, без да има ясна законова регламентация за механизма, по който ще се случва това.


Що се отнася до субсидирането на културното наследство във Франция, Дени Гранжан отбеляза, че 600 млн. евро на година от държавния бюджет се разпределя по региони в страната. А 40 млн. евро идват от фонда. Но винаги последната дума е на държавата. Той отбеляза още, че мнението на държавата се взема от експерти с абсолютно установени компетенции и заключенията им не се оспорват.


"Не мога да обобщя всичко казано и неказано по време на дискусията", започна финалните си думи Тодор Кръстев от ИКОМОС. Той все пак отбеляза, че трябва да се вземе пример от Франция, за която експертността за опазване на културното наследство е сред най-важните условия. При неговото опазване водещ е общественият интерес и няма значение кой е собственик. Предложи и решение, ако той е беден и не може да поддържа собствеността си - да я продаде.


Кръстев призова към размисъл дали Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не е толкова компроментиран, че да е необходима нова експертна и независима институция.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Културното наследство във Франция се пази от :
  1 държавата
  2 общините
  3 гражданите
  ...та за да сме и ние като Франция и тука трябва да е така.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ""Самата тя на няколко пъти реторично попита дали да си ходи, ако така "ще си говорим". Друг въпрос от публиката доведе до също толкова интересна реплика: "Ако искате навън да излезем да направим Скендербег". ""

  Това за ходенето е ясно, трябва да си ходи. Само, че не е ясно какво общо с културата има въпросната Бони.

 3. 3 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  В България най-често собствениците на частно културно наследство са първенюта, ганьовци, върли селяци и други лумпени. Просто тук тези хора са на мода и заграбват всякакви видове собственост. Но при този бантустански народ с робска и скотска душа - нормално е.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Във Франция хората си имат държава, а у назе мафията си има такава и съответно на последната никак не й дреме за културното наследство. Важен е келепирът по други пера (вкл. в тайни договорки с иманяри, които масово изнасят археологически ценности по пазарите по света) и ритмичното източване на държавни средства от "наши хора". Културата, паметта и въобще плебсът - кучета ги яли.

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  [quote#3:"Дундурук"]Но при този бантустански народ с робска и скотска душа - нормално е.[/quote] - какво по-точно очакваш от народа? Експроприация на имотите на описаните от теб типажи?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  В резултат на усилията на високо ерудираните администратори и министри в България паметниците се рушат и изчезват, или се строят бутафории в замяна.
  Сравнението с Франция звучи като виц...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Първият закон за културното наследство във Франция - от 1543 г.
  __________
  Прекрасна идея!
  Ми да почваме да събираме паре и да плащаме данък коя мутра каквото е придобил за жълти стинки сега държавата да плаща за реставратори и да го освободи от данък сгради.
  Разликата е ,че у нас няма френски благородници а реститутковци,комуняги и мутри и либертоносители !
  За туй за България ако липсва цялостна концепция по добре да прриемем модела на комшулука където на който му се руши покрива държавата му конфискува имота и започва да се грижи за него .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  [quote#4:"Читател - подкрепям budd.bg"]Във Франция хората си имат държава[/quote]

  Гражданите на Франция имат държава, защото са си я създали. И то не само с кандърма. А и с това, което все избягваме да споменем - кръв.

 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 457 Неутрално

  За да разбере човек, на какво ниво е държавата ни, напълно достатъчно е просто да отиде на Централни софийски гробища в Орлдандовци и да види, в какво състояния са гробовете на Елин Пелин, Йордан Йовков, Стефан Стамболов, майката на Ботев, Гешов, Списаревски, Константин Величков и тн и тн.

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#5:"Читател - подкрепям budd.bg"]- какво по-точно очакваш от народа? Експроприация на имотите на описаните от теб типажи? [/quote]

  Да не оставя родината си в ръцете на Пеев, Боко, Цв.Цв, Гоце, Цаца и други ганьовци по села и паланки.

 11. 11 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Сбъркали сте заглавието.

  "...в България то трябва да се пази от държавата".

 12. 12 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 542 Неутрално

  ако не бяха изгорели, тези складове, нито веждичкта, нито други пригласящи му ........... нямаше и дума да продумат, ама сега голям го извадиха, ами има много порутени наследени къщи, които са паметници, хем не могат да строят собствениците, хем да ги поддържат в идеален вид, има нещо сбъркано....

 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Колко пари дава нашата държава за поддръжка и реставрация на културни ценности-частна собственост и колко за издръжка на администрация,обгрижваща ценностите.Залагам на 90:10 в полза на чиновниците.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#10:"Дундурук"]Да не оставя родината си в ръцете на Пеев, Боко, Цв.Цв, Гоце, Цаца и други ганьовци по села и паланки. [/quote]
  Що - френците които си оставиха държавата на Оланд, мюслита и тарабуки - те ли да са ни за пример ???
  Във Франция радан ли е на власт ?????

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 572 Неутрално

  е то самото заглавие звучи като виц

 16. 16 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Еми да де! Едното е държава, а другото е заселена територия.

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Странно, "експертите" във форума твърдяха че във Франция държавата е лош стопанин и само за частните замъци и дворци се полагат грижи.

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Трудно да се грижиш за нещо което не чувстваш свое !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Любопитно

  [quote#17:"Virgin"]Странно, "експертите" във форума твърдяха че във Франция държавата е лош стопанин и само за частните замъци и дворци се полагат грижи.[/quote]
  Ти прочете ли поне статията? Или според теб всичкото културно наследство във Франция е държавно?
  Няма абсолютно нищо лошо в частните замъци и дворци, ако държавата се грижи да се стопанисват според закона.
  Имам чувството че в България сред много хора има някаква доста перверзна предства, че частната собственост е над закона и за нея правила не важат освен произвола на собственика. Това свсем не е така и никъде го няма освен в някои африкански страни.

 20. 20 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 684 Любопитно

  [quote#18:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Трудно да се грижиш за нещо което не чувстваш свое![/quote]
  Ъхъм? Можеш ли да говориш по конкретно? Например собствениците на къщите в Несебър или Търново, които живеят там, не ги ли чувстват като свои, та ги престрояват и надстрояват? И то без да се замислят, че така не само нарушават закона, но и разрушават облика на паметника в който живеят и това съвсем случайно намалява и стойността и цената на имота. Но имам чувството че такива хора въобще не милят...

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ами правилно. Културното наследство на една държава е на всички нейни граждани.

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 403 Неутрално

  "При неговото опазване водещ е общественият интерес и няма значение кой е собственик. Предложи и решение, ако той е беден и не може да поддържа собствеността си - да я продаде"

  Мисля, че това е разумно и напълно приемливо. А грижата на държавата за опазване на културното наследство трябва да е водеща. Да не се дава възможност на някакви си парвенюта с пари да решават съдбата на паметниците на културата. Още повече, че повечето от тях са ги купили с мръсни пари, чийто произход не могат да докажат. И най-важното, да има ясно дефинирана концепция за опазване на културното наследтство, а не да се работи на парче, А за репликите на зам.министърката, нямам думи. Случайни хора се докопаха до министерски кресла и се закичиха с титли, които не са заслужили.

 23. 23 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#14:"роджър"]Що - френците които си оставиха държавата на Оланд, мюслита и тарабуки - те ли да са ни за пример ???[/quote]

  То бива да си залюхан гербер, ама дори да загатваш сравнение между Франция и България - не е нормално на психично ниво.

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дундурук":

  малоумник ,как определи ,че собствениците са парвенюта и тем подобни ,аз пък мога да ти кажа ,че проблемите на културната наследственост в България произлизат изцяло от социалистическата държава ,навремето родната къща на моите деди ,в която е роден и баща ми ,все още жив и здрав ,е конфискувана и те изхвърлени цели семейства за 2 часа от там ,за да живеят на другия край на България в обори десетки години ,защото комунистите са поискали така.След началото на демокрацията започнахме процес на реституция ,защото имота е огромен ,паметник на културата ,някога преди 30 години реставриран отчасти от държавата ,след това изоставен ,като друга къща е изоставена и още преди началото на демокрацията изцяло се е съборила и унищожила .Вече 24 години водим нескончаеми дела с държавата и между собствениците ,за да си определим и възстановим правата на собственост ,време през което държавата само пречи ,разграби наша лична собствена експозиция в къщата ,която е била на нашите деди и я остави абсолютно празна и на природата , това е отношението на държавата , а иначе ни гонят да правим всякакви ремонти и да не пипаме нищо от фасади и покриви ,всички са крайно недоволни ,че имота станал частен ,а никой от тях не ще да даде собствената си къща безвъзмездно на държавата ,всички правят сметка на нашата , че била паметник на културата ,а на нас ни се налага като дойдем в родното населено место на родителите ни ,да спим на хотел и да си плащаме несимволично ,въпреки огромните имоти ,които имаме там,оказва се ,че пречим на държавата и на обществото ,защото сме собственици и не им даваме да ни откраднат ценния имот .

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#22] от "proza":

  няма кой да я купи

 26. 26 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело

  Франсетата отделят бюджет от общо €640 млн., което екстраполирано върху броя на населението означава, че България трябва да има бюджет зз паметници на културата от 135 млн. лв. годишно. Проблемът е, че на андрешковците са им по-важни санираните панелки, асфалта и бежанските хъбове, нежели някакви си паметници. За еднозначен отговор кое е по-важно, моля журналяците да се обръщат към гойното Лиле и тъпкача от Банки.

 27. 27 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Той обясни, че между 10 и 40 % от реставрацията на паметниците се поемат от държавата, без значение дали са публична или частна собственост."

  Въпреки това и във Франция някои собственици на паметници на културата (например замъци) не успяват да осигурят всички необходими средства за реставрация и поддръжка. Затова са измислили и специален тип договор, при който собственикът получава заем от държавата и ако не го върне неговите наследници губят права върху паметника на културата.

  Иначе обичайната стопанска дейност във връзка с тези частни паметници на културата е организирането на туристически посещения и конгресен туризъм.

 28. 28 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Културното наследство: Във Франция се пази от държавата, България разчита на собствениците"поради което: Франция с 65млнаселение, се посещава от 93мл туристи на година, а Бг културнота наследство е съвеско-болшевишките паметници - кай да посещава тея тъпотии!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK