Ректорът на Софийския университет: Не е оправдано да преподаваме само за най-добрите

Проф. Анастас Герджиков

© Анелия Николова

Проф. Анастас ГерджиковКогато имаме трайна тенденция за приемането на почти целия випуск, качеството няма как да се поддържа, защото, когато приемаш всички – и тези, които се стараят, и тези, които са по-небрежни, и тези, които имат качества, и тези, които нямат, оттам нататък е трудно. Всички преподаваме за средния студент, не е оправдано да преподаваме само за най-добрите, ако приемаме 80% от випуск." Това коментира ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков в сутрешния блок на БНТ.


Около 10% от местата в Софийския университет тази година остават незаети, каза още той. На въпрос за падащото качество на висшето образование Герджиков заяви, че проблемът е от повече от 20 години, а процесът се корени в приетата преди 15 г. практика университетите да получават субсидии на база броя учещи в тях студенти. "Когато започнем да приемаме не 20% от завършващите, а 80%, очевидно е, че балът ще падне", смята той.


По думите му на фона на раздутите приеми във висшите училища демографската криза и съответно по-малкия брой деца са показали, че начинът на отпускане на субсидиите не е най-правилният.
"Всъщност демографската криза помогна на ректорите да осъзнаят, че има нужда от реформа", смята Анастас Герджиков. "Проблемът е в това, че съчетаваме погрешната преди политика за приемане на всички, независимо от качеството, с това, че не поддържахме други критерии за субсидията освен броя на студентите. Сега това се променя", добави той.


Ректорът каза още, че Софийският университет няма нужда от промяна на начина, по който влизат студентите, и не е склонен на компромис с качеството на приема. "Проблемът е, че сме принудени да правим компромис с броя на студентите", добави той.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Най-добрите са навън - не се притеснявайте!

  [email protected]
 2. 2 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Преподавайте на който искате бе, ама като идат на изпити, не им подарявайте оценки. Аз в СУ на такива абсурди съм се нагледал, че цял живот ще ги помня. Сериозно - нямам против да приемат сульо и пульо, ама след първия семестър, като не знаят нищо, да си ходят.

 3. 3 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Софийски университет трябваше да обучава именно най-добрите. А сега даже и официално потвърждават, че това вече не им е приоритет.

 4. 4 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Еййй, този ректор взе да ми харесва! Да не повярваш направо, че може да каже открито, това което всички знаят.

 5. 5 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#2:"hchinaski"]не им подарявайте оценки[/quote]

  За шест години в университета не съм забелязала подарена оценка, освен на хора много сериозно подплатени с познанства и средства. Напротив, колкото повече време те ползват за ходеща касичка, толкова по-добре за тях.

 6. 6 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#2:"hchinaski"]Сериозно - нямам против да приемат сульо и пульо, ама след първия семестър, като не знаят нищо, да си ходят.[/quote]
  А останалите 3.5 семестъра от къде пари? Нали ако това се прави, всички ще се махнат и отидат в Нов български да речем. Ще си вземат оттам дипломата и какво? Като отидат да търсят работа ще са наравно с 3-та студенти завършили софийския. Пак ще назначат някой връзкар ако е държавна работа и толкова.
  Само един университет не може да ги къса, защото отиват в друг и толкова. трябва промяна в политиката на държавата. ректора е прав, ако приемат 20% от випуска и отвън чакат другите, не ще учат студентите ами няма да спят даже.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  МИ какво да правим??? Бежанци за кандидат студенти за СУ има ли ?
  [quote#2:"hchinaski"] нямам против да приемат сульо и пульо, ама след първия семестър,[/quote]

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  В момента СУ няма НИЩО ОБЩО с това, което беше преди 20-25 години, освен сградата !!!
  В ЮФ е масова практика професори да не ходят на лекциите си, а асистенти - на упражнения ... методиката на обучение е тежък соц ... пълна скръб, а е най-добрия в БГ ... не ми се мисли какви са останалите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Две тенденции действат заедно:
  - расте броят на висшите училища (необосновано и с свалено качество)
  - намалява броят на кандидат студентите по две причини:
  - напускат страната
  - намалява раждаемостта
  Като резултат - снижаване на изискванията за влизане във ВУЗ и падане на качеството на кандидатите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Не че нещо, но къде е СУ в класацията на университетите?
  Беше 651-ви, вече е 701-ви и продължава да потъва...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Много слаба теза! Така са закъсали да вържат бюджета, че са готови да свалят нивото на преподаване до основното училище. С този начин на мислене СУ ще продължи да потъва и ще се превърне трайно в царството на посредствеността!

  Като искате добри студенти, повишете драстично качеството на обучението, вдигнете си позицията в световните класации на университетите и привличайте платежоспособни деца от чужбина.

 12. 12 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 502 Весело

  Народонаселението да е спокойно - няма опасност някой да поумнее в туземните печатници на тапии. Ще има място за всички, вкл. и за неродените, докато и последният метач на потрошените тротоари не проима виШо.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 13. 13 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#2] от "hchinaski":

  Това е френската система - всеки, който е изкарал съответната матура, има право да се запише в университета по специалност, която е съвместима с въпросната матура. Така в първи курса са се записали практически всички мераклии. В края на първи курс, ако не си изкараш изпитите, няма продължаване. И това неизкарване на изпити може да се повтори само веднъж. След което нямаш право да се записваш в тази специалност в никой друг университет на държавна издръжка. А практиката за пресяване е обикновено такава, че във втори курс продължават не повече от 10% от записалите се.

  Жизнь или Life - избор има.
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2015 Весело

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  Спокойно.Като падне до дъното, ще обърнат класацията и ето го на първо място...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 15. 15 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Колкото и да не им харесва на мнозина/вкл. и на мен, който съм завършил много отдавна/ това е правилният подход.
  Университетите са място единствено за обучение, а не и за селекция, както беше "едно време".
  През соца ВУЗ-овете се явяваха като разделителна линия между интелектуалния елит и "бачкаторите".
  Веднъж влезеш ли вътре - край, попаднал си вече сред "избраното общество". Затова и кандидатстудентските изпити през соца бяха съдбоносни за индивида.
  А дипломата/а не знанията/ беше ключа към успеха и кариерата.
  Сега това вече не е така. Университетите преподават на всеки.
  Селекцията не е вече там, а после - в живота.

 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  А не е ли именно това идеята на висшето образование? Такова да получат най-добрите, най-интелигентните, най-старателните?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Kои са най-добрите!?
  Тези 90% от младите хора,които като се дипломират напускат територия България,или тези 10 % които остават!?
  Питам риторично,не иронично!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Разбирам проблема на ректора като ръководител на СУ : държавната субсидия не стига, малко кандидати, екстензивна система на преподаване и раздут щат. Въпросът е, какъв бранд ще защищава, този на един от над 50-те университета в страната или този на водещ елитен университет?
  Ако е първото, позицията му е правилна, да преживяваме някак си в очакване да банкрутират някои от регионалните, та да остане малко и за нас. Ако е второто, то примери също има, но не са леки за изпълнение и изискват смелост. Ще посоча два примера на елитни американски университети преодоляли подобни кризи: Чикагския Университет и Университета Вандербилд. Чикагския университет в миналото елиминира своя педагогически колеж, макар че беше един от водещите в страната, но не издържаше финансово предвид на конкуренцията на подобни по-евтини програми и големите разходи с училището -лаборатория (сега елитно частно училище за което хората записват децата си на ред при раждане). Вандербилд преди 20-Тина години съкрати и окрупни маса звена и катедри и реши да съсредоточи финансите си в няколко направления, включително компютри и софтуер. Гласуваха специални заплати, създаване на материална база и наеха няколко от най-добрите в света. Това помогна впоследствие да възстановят позиции и в някои от закритите направления с вътрешни грантове. Не давам примери с Харвард или Йейл, защото те са световни елитни университети с други финансови възможности и селективност ( не че Чикаго и Вандербилд не са).

 19. 19 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Бонус: СУ запълва свободните си места с майките на тези, които не могат да се запишат сами

 20. 20 Профил на vesela.jasna
  vesela.jasna
  Рейтинг: 221 Весело

  Компромисите-майка на посредствеността.И като се почне по веригата:прием,следване,конкурси за работа,работа,заплата,пенсия...и място за вечен покой...
  По това нанадолнище спирачки няма.

 21. 21 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "hchinaski":

  Абсолютно правилно, не е проблема кой как влиза.. а с какво излиза в главата...

 22. 22 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дразнител":

  И в други държави са намерили цаката... има университети в топ 10 глобално (частни), които те оставят да повтаряш колкото си искаш... но си плащаш солидната такса за това.. и няма никакъв компромис за качеството

 23. 23 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Любопитно

  [quote#3:"newgenerations"]Софийски университет трябваше да обучава именно най-добрите.[/quote]
  И къде пише, че точно "Софийски университет" трябва да обучава най добрите? Или ти си караш ей така, по инерция?

 24. 24 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "hchinaski":

  По скоро, трябва да може да влиза всеки в университет, а да завършват само тези, които наистина заслужават. Ситото трябва да бъде не на входа на университета, а на изхода. В много западни страни е така. Завършват едва около 20% от приетите, в България е обратното, завършват около 80% от приетите.

 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Любопитно

  [quote#15:"Явор Рг"]Селекцията не е вече там, а после - в живота. [/quote]
  мда, точно затова навсякъде пъплят калинчоци

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#2:"hchinaski"]Преподавайте на който искате бе, ама като идат на изпити, не им подарявайте оценки.[/quote]
  Няма начин, след като финансирането е според броят студенти ако ги скъсат ще останат без студенти съответно без заплати.

  По-лошо, ще възникне и въпросът защо е необходим този преподавател след като няма студенти, т.е. ще има съкращения и закриване на специалности. Затова всички въртят сучат но гледат да го изтикат някак си до последният курс. Отпадат само най-трагичните случаи но те обикновено те сами се отказват след няколко презаписвания.

  Не са виновни преподавателите а абсурдната система в която са поставени. Има и боклуци естествено както навсякъде. но основното е системата.

  Иначе нивото действително е спрямо средният студент. И масовото приемане на слаби студенти съответно води и до снижаване на средното ниво. При което всички грижи са насочени към изоставащите да не отпаднат а за тези с добри качества не остава време.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Весело

  "Не е оправдано да преподаваме само за най-добрите"

  Ами то дори не е възможно. Най-добрите учат в чужбина.

  подпис
 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#2:"hchinaski"]Преподавайте на който искате бе, ама като идат на изпити, не им подарявайте оценки.[/quote]
  Няма начин, след като финансирането е според броят студенти ако ги скъсат ще останат без студенти съответно без заплати.

  По-лошо, ще възникне и въпросът защо е необходим този преподавател след като няма студенти, т.е. ще има съкращения и закриване на специалности. Затова всички въртят сучат но гледат да го изтикат някак си до последният курс. Отпадат само най-трагичните случаи но обикновено те сами се отказват след няколко презаписвания.

  Не са виновни преподавателите а абсурдната система в която са поставени. Има и при тях боклуци естествено както навсякъде, но основното е системата.

  Иначе нивото на преподаване действително е спрямо средният студент. И масовото приемане на слаби студенти съответно води и до снижаване на средното ниво на преподаване и изискванията.

  При което всички грижи са насочени към изоставащите да не отпаднат а за тези с добри качества не остава време да им се помогне да развият потенциала си. Получава се автоматично, трябва да му даваш консултации, да го връщаш... така няколко пъти докато направи каквото трябва.

  А добрият си го взема от първият път, значи всичко е наред, да върви нагоре. А да развие напълно потенциала просто не остава време, нито такъв труд се оценява и признава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 29. 29 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Е, няма високо качество, защото всеки знае, че у нас магаре влиза, вишист излиза. И това, ако господинът го приема за даденост, жалко за университета, жалко за него, жалко за станата. Затова най- добрите бягат в чужбина. Гърбом да тръгнат, пак не можем да ги догоним!
  Но за негово успокоение, за да не се коси толкова, всички останали висши учебни заведения у нас са така. Успехите се дължат, на личните качества на някои от завършващите.

 30. 30 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#19] от "hahohehi": " Не могат да се запишат" или не могат да пишат?

 31. 31 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Мен пък, като бях в детската градина, мама ме научи на следната народна мъдрост: "Човек, като иска да направи нещо - намира начини, като не иска - намира причини". И така и до ден днешен се съобразявам с нея и досега не съм открила нито едно опровержение на тази семпла теорийка. Не знам шефа на СУ дали е запознат с нея ...

 32. 32 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 434 Весело

  О, така ли? - Заповядайте да отворите едно филиалче в Столипиново. Анадънмо?

 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Трудно решение трябва да вземат, но всеки знае кое е правилното. Ако вдигнат нивото до десет години техните кадри ще станат ценни и високо платени и за две места няма да кандидатства един човек, а ще са 5-6 за място и полека ще си вдигнат нивото. Ако продължават да се борят за бройки ще се борят с Пернишкия/ако има такъв/ и сами ще потъват в блатото. Друг е въпросът имат ли ресурс да вдигнат нивото. Всеки се оправдава с бройката, но СМГ /нарочно не давам пример от моя град/ оправдава ли се с делегирани бюджети /за средното принципът на парите е същия/ или намалена раждаемост. СУ са най-малко за жалене, градът в който са расте, подмладява се, има финансов ресурс, имат история и вместо да мрънкат да се стягат и да работят, ако не стават следващите.

 34. 34 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Университетите не могат сами да се реформират. Държавата трябва да ги принуди да се реформират като смени формулата за финансиране. При сегашната формула се приемат всички желаещи и късането на изпитите отдавна е забравено. Броят на студентите трябва да определя някакъв процент от финансирането, примерно 10% или 20%, но не 100%, както е в момента.

 35. 35 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#28:"Fred"]А добрият си го взема от първият път, значи всичко е наред, да върви нагоре. А да развие напълно потенциала просто не остава време, нито такъв труд се оценява и признава.

  [/quote]

  Точно така е. Дори излизаш някакъв глупак, че се стараеш за неща, които никой не се сеща да ти поиска. Съответно се забавяш с някои неща, защото системата очаква от теб да отчиташ дейност и сроковете са направени с тази презумпция. Оставаш сам, ставаш за смях, за теб остава единствено личното удовлетворение и придобитите знания и опит. От последните две се интересуват наистина много малко хора и то само от време на време. Добре, че ги има, все пак, тези малко на брой хора, които ти дават усещане за Университет.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Когато от 50 университета останат 5 и студентите ще станат по-качествени.

 37. 37 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#22] от "stttt":

  Честно казано не знам за университет в топ 10 (то там всички са американски, с изключение на Кембридж), който да търпи повтарящо студенти. Тези университети имат една единствена цел, свързана с обучението на студентите им - максимално количество от техните студенти да се реализират максимално добре в живота след това. Най-добре да станат нобелови лауреати или световно известни учени. Това е единственото, което им вдига рейтинга. И никога не биха жертвали доброто си име, за да получат такси от някой некадърник. Аз лично досега не съм видял справка на който и да е български университет за професионалната реализация на възпитаниците си - какви постове са заели, какви награди са получили, какъв доход имат и т.н. Хората отиват да учат в такъв университет с ясното съзнание, че ще си дадат парите, за да получат знания на високо ниво, които ще им позволят да са по-конкурентни в живота. Университетите пък търсят най-обещаващите студенти, които постигайки повече в професионален план, да издигнат рейтинга им над този на останалите университети.
  Според мен България е твърде малка страна за броя университети, които има. Утопия е да се мисли, че всеки трябва да има висше образование. Според мен, не повече от 2-3% трябва да завършат университет, но и да имат наистина качествата на хора с висше образование. Всичко друго води до масова девалвация на понятието "висше образование" във всяка една област.

  Жизнь или Life - избор има.
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#24] от "a4kataaa":

  Така процедират френските държавни университети: отворен достъп, но поне 50% се отсяват първата година и т.н. Отличната оценка там е рядкост.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дразнител":

  Прав сте. Моят опит от работа в подобни университети (един държавен, един частен) свидетелства, че качеството на преподавателската работа се определя от студентите. Когато работиш с умни и любознателни деца ако не можеш понякога да отговориш на въпрос, казваш ще потърся отговор, но наистина трябва да го направиш и то на ниво, с варианти за решения а не сдъвкан. Тези университети готвят националния елит, лидерите във всички области и това е мотивацията на студенти и преподаватели, плюс изследователската работа и договорите които носиш за да си осигуриш докторантите.
  Качеството не може да пада, това е марката ти. И друг интересен момент, елитните частни университети търсят таланта сред кандидатите и го стимулират. Често у нас се прави грешката като се счита че парите там са най-важното. Не са. Повечето от тези университети базират заплащането на студента на доходите на родителите за последните три години (по данъчни декларации), главното е студентът да има таланта и дисциплината да се доказва всеки семестър.
  Масовите държавни университети също си имат нива и те подготвят средния ръководен кадър, с изключения, разбира се. В повечето случаи те са финансирани за учебната си дейност по формула 1:3 (такса плащана от студента:държавна субсидия за същия) - съотношенията варират по отделни щати.
  Оценката е стандартизирана по тестови резултати, обработката на които не е от преподавателя при големи класове (потоци). Задължиително има средно-семестриален изпит и финален такъв, с поне 4-5 контролни теста между тях.

 40. 40 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  [quote#2:"hchinaski"]ма след първия семестър, като не знаят нищо, да си ходят.[/quote]
  Ами нали така пак ще загубят бройката и оттам и субсидията. А оттам и преподавателите заминват.
  По-скоро да се намери начин за закриване на псевдоуниверситетите. Което естествено няма да стане, защото и там са се окопали маса наши момчета и момичета.

 41. 41 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#5:"newgenerations"]За шест години в университета не съм забелязала подарена оценка, освен на хора много сериозно подплатени с познанства и средства. [/quote]

  Живеете в паралелен свят. Аз пък за 15 години почти не съм видял реална оценка в СУ. В повечето специалности се започва от слаб 4. Това без никакви подкупи-модкупи. Вече няма нужда от такива.

 42. 42 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#37:"Дразнител"]Аз лично досега не съм видял справка на който и да е български университет за професионалната реализация на възпитаниците си - какви постове са заели, какви награди са получили, какъв доход имат и т.н.[/quote]

  Ако се направи такава "справка" ще се окаже, че библиотекарският е на първо място.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK