ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

За три месеца България трябва да изпълни 14 условия, за да избегне спиране на европари

За три месеца България трябва да изпълни 14 условия, за да избегне спиране на европари

© ReutersЗа три месеца страната ни трябва да завърши изпълнението на 14 от 45 предварителни условия по европейските програми, за да избегне спиране на средства в отделни сектори през 2017 г. В същото време договорените към момента пари са в размер на над 5 млрд. лева, което е 26 % от целия бюджет, но разплатените средства са едва 800 млн. лева. Това се разбира от справка, предоставена на "Дневник" от екипа на ресорния вицепремиер Томислав Дончев.


Става въпрос за финализиране на мерки по предварителни условия, които касаят обществените поръчки, науката и иновациите, предотвратяването на риска от бедствия, водите, транспорта, интеграцията на ромите, статистическите системи, морското дело и др. Те са част от план за действие на правителството, чието изпълнение стартира през 2014 г. и трябва да завърши в края на т.г. Според разпоредбите на общия за Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) Регламент 1303/2013 г. неизпълнението на предварителните условия означава спиране на средствата за съответния сектор през 2017 г. Проверка от страна на Европейската комисия (ЕК) за цялостното изпълнение се очаква да стартира от януари, преди което обаче България трябва да отчете своята официална самооценка за него.


Забавяне нямало да има дори и при водната реформа
"Към момента в Брюксел са докладвани за изпълнени 31 от 45 условия. Създадена е организация и се проследява напредъка по останалите условия, които подлежат на изпълнение до края на годината, за да бъдат финализирани в срок. На този етап не се отчита забавяне в изпълнението. В този смисъл спиране на финансирането от ЕС не се очаква", обясниха от екипа на Дончев.


Преди няколко месеца имаше притеснения дали водната реформа, която касае окрупняване на операторите и създаване на водни асоциации, ще завърши в срок. От екипа на Дончев обясниха, че към настоящия момент е направено всичко на територията на 20 от 28 области у нас да има по един ВиК оператор и 250 от 265 общини да бъдат обхванати с договорни взаимоотношения. "Сключени са договори между асоциациите по ВиК и операторите на обособените територии в 27 от 28 области, в т. ч. за всички обособени територии с консолидирани ВиК оператори. Предстои сключването на последния такъв договор", обясниха от екипа по еврофондовете. Напредъкът в сектора се оценява като видим.


В друга проблемна област - обществените поръчки, вече са осъществени не само необходимите нормативни уредби (приет бе изцяло нов закон - б.а.), но и работи нова система за предварителен контрол на случаен и систематичен принцип, която е в сила от септември. Към момента са разработени и правила за работа на Методическия съвет, който ще осъществява и последващ контрол. В него трябва да участват Сметната палата, Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция. Финализира се и програмата за обучение по обществени поръчки.


Сред областите, в които условията са докладвани за изпълнени, са здравеопазване, образование, енергетика, малки и средни предприятия, интелигентна енергия, отпадъци, заетост и административна ефективност.


Разплатени са едва 4% от парите


Към настоящия момент договорените средства по всички програми възлизат на 26,06% (над 5 млрд. лева) от предвидения бюджет. Но общият размер на реално изплатените средства е 4,12% (близо 800 млн. лева) от бюджета на програмите, сочи справка, изготвена за "Дневник" от екипа на Дончев.


Най-висок е процентът на договорени средства по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) - 47,10%, следвани от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) - 41,05% и оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) - 38,68%. Най-висок е процентът на реално разплатените средства по ОПРЧР - 9,47%.


По-сериозно първоначално забавяне има по Програма за морско дело и рибарство (ПМДР), но то се дължи на най-късното й приемане, обясниха от екипа на Дончев. От там обаче обясниха, че изпълнението на програмите от настоящия програмен период 2014-2020 г. превъзхожда значително по всички показатели програмен период 2007-2013 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK