За три месеца България трябва да изпълни 14 условия, за да избегне спиране на европари

За три месеца България трябва да изпълни 14 условия, за да избегне спиране на европари

© ReutersЗа три месеца страната ни трябва да завърши изпълнението на 14 от 45 предварителни условия по европейските програми, за да избегне спиране на средства в отделни сектори през 2017 г. В същото време договорените към момента пари са в размер на над 5 млрд. лева, което е 26 % от целия бюджет, но разплатените средства са едва 800 млн. лева. Това се разбира от справка, предоставена на "Дневник" от екипа на ресорния вицепремиер Томислав Дончев.


Става въпрос за финализиране на мерки по предварителни условия, които касаят обществените поръчки, науката и иновациите, предотвратяването на риска от бедствия, водите, транспорта, интеграцията на ромите, статистическите системи, морското дело и др. Те са част от план за действие на правителството, чието изпълнение стартира през 2014 г. и трябва да завърши в края на т.г. Според разпоредбите на общия за Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) Регламент 1303/2013 г. неизпълнението на предварителните условия означава спиране на средствата за съответния сектор през 2017 г. Проверка от страна на Европейската комисия (ЕК) за цялостното изпълнение се очаква да стартира от януари, преди което обаче България трябва да отчете своята официална самооценка за него.


Забавяне нямало да има дори и при водната реформа
"Към момента в Брюксел са докладвани за изпълнени 31 от 45 условия. Създадена е организация и се проследява напредъка по останалите условия, които подлежат на изпълнение до края на годината, за да бъдат финализирани в срок. На този етап не се отчита забавяне в изпълнението. В този смисъл спиране на финансирането от ЕС не се очаква", обясниха от екипа на Дончев.


Преди няколко месеца имаше притеснения дали водната реформа, която касае окрупняване на операторите и създаване на водни асоциации, ще завърши в срок. От екипа на Дончев обясниха, че към настоящия момент е направено всичко на територията на 20 от 28 области у нас да има по един ВиК оператор и 250 от 265 общини да бъдат обхванати с договорни взаимоотношения. "Сключени са договори между асоциациите по ВиК и операторите на обособените територии в 27 от 28 области, в т. ч. за всички обособени територии с консолидирани ВиК оператори. Предстои сключването на последния такъв договор", обясниха от екипа по еврофондовете. Напредъкът в сектора се оценява като видим.


В друга проблемна област - обществените поръчки, вече са осъществени не само необходимите нормативни уредби (приет бе изцяло нов закон - б.а.), но и работи нова система за предварителен контрол на случаен и систематичен принцип, която е в сила от септември. Към момента са разработени и правила за работа на Методическия съвет, който ще осъществява и последващ контрол. В него трябва да участват Сметната палата, Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция. Финализира се и програмата за обучение по обществени поръчки.


Сред областите, в които условията са докладвани за изпълнени, са здравеопазване, образование, енергетика, малки и средни предприятия, интелигентна енергия, отпадъци, заетост и административна ефективност.


Разплатени са едва 4% от парите


Към настоящия момент договорените средства по всички програми възлизат на 26,06% (над 5 млрд. лева) от предвидения бюджет. Но общият размер на реално изплатените средства е 4,12% (близо 800 млн. лева) от бюджета на програмите, сочи справка, изготвена за "Дневник" от екипа на Дончев.


Най-висок е процентът на договорени средства по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) - 47,10%, следвани от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) - 41,05% и оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) - 38,68%. Най-висок е процентът на реално разплатените средства по ОПРЧР - 9,47%.


По-сериозно първоначално забавяне има по Програма за морско дело и рибарство (ПМДР), но то се дължи на най-късното й приемане, обясниха от екипа на Дончев. От там обаче обясниха, че изпълнението на програмите от настоящия програмен период 2014-2020 г. превъзхожда значително по всички показатели програмен период 2007-2013 г.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Засега сме изпълнили, само едно от условията!Това да бъдем, умни и красиви!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  Преди няколко месеца имаше притеснения дали водната реформа, която касае окрупняване на операторите и създаване на водни асоциации, ще завърши в срок."
  ТКЗС кога ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 233 Неутрално
 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Костов е виновен.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "През 2004 г. една сръбска министърка на образованието се опита да върне страната си в Средновековието, като нареди в училищата да не се преподава еволюцията. Сръбската академия на науките, с помощта на още 40 организации, направи такава антикреационистка кампания, че министърката бе принудена да си подаде оставката."

  Когато се отстрянят креационистите от властта, тогава ще настъпят реформи и истинска демокрация.

  http://www.ploshtadslaveikov.com/kogato-faktite-govoryat-nikoj-ne-gi-slusha/

 6. 6 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Едно от условията да не е ''Безусловно приемане на орди азиатци и африканци '' ?

 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Любопитно

  Ами сега?
  Тиквата ще изтегли ли ушите на Дончев или ще ни го прасне за президент?

 8. 8 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Правителството трябва да се размърда,а не само да се хвали,за да изпълни условията в срок.Иначе това ще бъдат загубени пари за България.Не трябва да се забравя,че държавата внася не малко пари в европейския бюджет и да се окаже така,че всъщност ние го финансираме и не получаваме нищо.

 9. 9 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "stenlyaka":

  Позна!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#9] от "Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо":

  Абе , тва е в ''И други'' , демек минава между по дифолт

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#1:"Господин Дьорд и неговият слуга Ганьо"]Засега сме изпълнили, само едно от условията!Това да бъдем, умни и красиви! [/quote]
  И да крепим властта на сикаджията от ЕНП.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 13. 13 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 893 Весело

  Спрат ли парите по програмите ще има предсрочни парламентарни избори.

 14. 14 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Глупости на търкълета.
  Дневник измисля едни такива заглавия, само и само да разпалва тролски войни.
  Имам чувството, че на писачите (пардон - журналистите) в Дневник им раздават бонуси на база броя на коментарите под заглавията.

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2113 Весело

  Дай ни на нас да изпълняваме задачи в съкратени срокове.

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#11:"oporna_to4ka"]Де се внушава:" ЕС ще ни спре парите щото кабината (най вече Премиера - Борисов да се обработва тролчета!!!) са мноо прости !! [/quote]Я опитай пак да се изкажеш, ама по-бавно и по-разбираемо.

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  ПОЧТИ всичко сме изпълнили:
  "За три месеца България трябва да изпълни 14 условия, за да избегне спиране на европари"
  И какво правихте до сега, та трябват стахановски действия за ТРИ МЕСЕЦА?

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  160 000 000 евро, как се вадят през нос?
  Не само Методиев ще научи!

 19. 19 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 458 Весело

  Е, какво са за нас 5 млрд. ще фалираме още една банка и сме ги избили.

 20. 20 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не сфащам нещо, начи за 3 месяца България требва да изпълни 14 ултиматома... опа, не бе, условия отвънка, вав смисал да скача сас все си суверенитет според чуждата тояга, и посли ша и са плати?? Начи наща музика е поръчана от който плаща, ния само требва суверенно да танцувами на нея???

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 21. 21 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 674 Любопитно

  Сега с кого ще се оправдава Бейко. Сигурно е, че виновни са някои от предишните, но не се сещам кой е чак такъв зъл гений та лошото му наследство да е причина за тези нещастия, след като герб управляват от 2009 (с едногодишно прекъсване)

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 22. 22 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#4] от "Свинчуга":

  Мръсни колонизатори!
  Посягат на "стабилността" и на ГЕРБавото "развитие".
  "Охранителят" от СИК сега може и кръвно да вдигне.
  И няма да може да "рита" мачлета!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 674 Весело

  [quote#17:"Alexander97"]И какво правихте до сега, та трябват стахановски действия за ТРИ МЕСЕЦА? [/quote]
  Бараха се по макарите, оправяха международното положение, занимаваха се с кандидатурата на Бокова, гласиха плана за изплащането на парите за БелЯ-не, громиха лошите от опозиционната част на РБ, ритаха топка...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":

  Каза му се да не прави огради и затвори, а да създаде условия за интегриране, ама тиквата му разбира ли?

  Затова вън от НАТО и Афганистан, както от ЕС и няма нужда от Шенген, а от Евразия съюз с Путин и дружба с Ердоган.

  Затова Цачовата Цецка за Президент и Цецо Цветаров за вице!

 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#8] от "voyko":

  Вие къде се слагате да не сте ПСТ или Агромах че да искате да получавате нещо?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#22] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Това би било трагично наистина, всички знаем че най-важните проблеми на държавата се решават на мачлета и ако не е той дето бие дузпи докато вкара, тогава КОЙ? Кой е алтернативата питам аз? Камуняките им спират европарите, а реформаторите са трагични на футбол. Така както държавата почва с ГЕРБ, така и свършва с тях...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#21] от "Индивидуален паметник на културата":

  Виновна е ЕК, че завижда на "европейското" ни "развитие" по ГЕРБавски и затова пречи на "охранителя" от СИК и неговата "стабилност".
  Виж, Русия ни помага. Готови са да ни изкупят изцяло.
  Може и с парите от самоварите за Белене, дето никой не ги е виждал.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 28. 28 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#25] от "Свинчуга":

  Бюджета на държавата има полза от тези субсидии.

 29. 29 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не съм песимист,но едва ли България ще успее да изпълни тези условия за толкова кратък срок.

  marinov1018
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Бързата работа
  Качествената работа
  Сянката на ДП (според прокуратурата, известен като 10) върху фондовете
  Порциите са разпределени

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#28] от "voyko":

  Така е, ПСТ и прочее не могат да строят само по европейски проекти, трябва и по такива с национално финансиране.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 32. 32 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":

  Ми прости са, факт. тройната бяха още по-прости, но това не доказва, че тия не са.

 33. 33 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Но общият размер на реално изплатените средства е 4,12%.." - сигурно пак Станишев и Орешарски са виновни...

 34. 34 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 693 Неутрално
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8459 Неутрално

  Все в последния момент.

 36. 36 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 272 Неутрално

  А дано, ама надали- всеки около европроектите така е крал, че не може не можеш да му хванеш края..

  danitoledov
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Герберите пак се окъкаха пред Брюксел!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK