Парламентът прие "много хубав закон" и забрани забулването (допълнена)

Първата забрана за носене на облекло, покриващо лицето, беше въведена в Пазарджик

© Анелия Николова

Първата забрана за носене на облекло, покриващо лицето, беше въведена в ПазарджикПарламентът прие закон, който ограничава носенето на публично място на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето. По проекта, съдържащ по-малко от десет параграфа, внесени през пролетта от Патриотичния фронт, нямаше дебат. В началото от ДПС предложиха точката да отпадне от дневния ред на парламента, а единствено реплики между народните представители предизвика точката с наименованието на закона. ДОСТ и ДПС се обвиняваха кой при предишното гласуване е излязъл от залата. Преди началото на гласуването по отделните текстове, ДПС напусна залата. Така разпроредбите бяха приети почти единодушно от присъстващите депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БСП и Реформаторския блок.След вота Красимир Велчев от ГЕРБ, който представяше доклада на комисията по вероизповеданията закри точката с репликата:


"Направихме много хубав закон за сигурността на децата ни".
Според приетите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1500 лв. за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.


Основната теза на депутатите от ДПС беше, че този закон не цели защита на националната сигурност, а засяга религиозна тематика. "Абсолютното съм убеден и споделям това, че в определени периоди и на определени места лицето трябва да бъде открито, но това не бива да се прави със закон", заяви Йордан Цонев. По думите му текстовете са в много пряк досег до религиозната тематика. "Като християнски теолог (бел. ред. през 2013 година Цонев стана доктор по богословие) искам да ви кажа, че определени части на облеклото са атрибут на определена религиозна доктрина, в това число и на християнската. Те изразяват определени религиозни норми, а в християнството носенето на забрадка също е една от тези норми", заяви Цонев.


Снимката е от месджид в Пловдив и е от обиколка на "Дневник" през пролетта, когато забраната за забулване плъзна първоначално на местно ниво.

© Анелия Николова

Снимката е от месджид в Пловдив и е от обиколка на "Дневник" през пролетта, когато забраната за забулване плъзна първоначално на местно ниво.


"Този закон, колеги, уязвява сигурността.


Дава повод на реваншистки, радикални и нездрави сили да търсят назидание и мъст. Всички сме запознати със закона от физиката, че всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Това е поредното решение и закон, под ултимативния натиск на ултранационалисти и в този смисъл, може би своеобразен предизборен пазарлък", заяви Джейхан Ибрямов.


Според Красимир Велчев пък не може във времето, в което в 80 % от случаите разкриваемостта на престъпленията се случва чрез видеонаблюдение, "на центъра" да ходят хора, чийто лица не се виждат.


Депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов призова


ДПС да постъпи европейски и да приеме загона, а "не да се гърчи като настъпана усойница".


Тук водещият заседанието Димитър Главчев му направи забележка. По думите на Веселинов в текстовете е изрично уредено, че забраната няма да важи за храмовете. "Целта не е да се ограничават религиозните права. Вие искате да позволим това унижение за жената, което се случва в някои тълкувания на закона?", заяви Веселинов и призова ДПС да бъдат европейци.


След него се включи и депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих.


"Разбирам изцяло вашия ход, масово вашият избирател гледа към облеклото като нещо характерно. Но като светска партия трябва да кажете и истината на вашия избирател. Изобщо не е религиозно облекло. Бурката не е религиозно, забрадката и тя е спорна.


Бурката е резултат от икономическия бум на ислямската империя,


когато се явяват много робини, които се връщат в полуарабския остров. Тогава не е можело да разграничат робините от чорбаджийките. Тогава постаноявяват чорбаджийките да са закрити, а робините - да са открити, и то от пъпа на горе. Това в момента е част от тактиката на ИДИЛ. Това е униформа, защото се ползва от ИДИЛ за изнасяне от градовете. Мога да ви клипове с бойци, облечени с такива униформи", заяви Мелих.


Хюсейн Хафъзов от ДОСТ заяви, че с този закон се отваря пропаст в обществото, в което има нужда от "опознаване,разбиране и взаимно уважение". "Всеки има право на щастие, на религиозно изповедание. Дали ако една субкултурна група е нещастна, вие ще се чувствате по-щастливи. При положение, че живеем в отворено общество, кои сме ние, да ги ограничаваме", попита от трибуната Хафъзов. Той направи исторически преглед, че опити за премахване на религиозно облекло - през 1912 година, през 40-те и 50-те години. Вие обиждате не само мюсюлманите, които живеят в тази страна, а и в световен аспект. Признайте си, че това е ограничаване носенето на мюсюлманско облекло", призова Хафъзов.


Според един от вносителите на проекта Красимир Каракачанов "законът е направен да ограничи опитите на определени среди да използват религия за противопоставяне. Насочен е да предпази българските мюсюлмани, това, което външни фактори се опитват да правят с тях и да ги настройват".


Как сте стигна до закона
Темата за забулването влезе в употреба след изказване на главния прокурор Сотир Цацаров, който в отговор на журналистически въпрос, заяви, че е "за" забрана за носене на облекло, скриващо лицето на публични места. Последва подобна позиция и от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева.


През пролетта, когато темата започна да набира сила, екип на "Дневник" обиколи няколко града, в които или се обсъждаше, или забрана за забулването вече беше въведена. Повече, вижте във видеото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (112)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ами хубав закон е !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Не се забулвам.Само си слагам забрадка на главата, понякога.
  Незнам защо, майка ми и бабите ми правеха така

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Любопитно

  ДОСТ и ДПС се обвиняваха кой при предишното гласуване е излязъл от залата.???
  А при сегашното и двете ''общобългарски партии'' ли са напуснали ?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Весело

  Закъсаха го мотористите и велосипедистите при по-студено време ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Весело

  До коментар [#2] от "xali":

  За да не падат косми в манджата, ако готвиш и за да не те пере слънцето, ако си на нивата - се прави така!

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И защо е в кавички"много хубав закон"?Смятате,че трябва да се насърчава носенето на религиозни символи на крайният ислямизъм ли?

 7. 7 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  що пък не? всеки има право на собствен избор... или искаш да връщаме член 1-ви а ?

  Pure Chewing Satisfaction
 8. 8 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Пицаджиите на Волен, агиткаджиите и тем подобните патреоти как ще изреват на умряло като разберат че това се отнася и за малоумните им нинджа-качулки не е истина...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Вместо закон срещу 300 000 зелени човечета - закон срещу 30 жени, носещи бурки.

 10. 10 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#6:"mushashi"]Смятате,че трябва да се насърчава носенето на религиозни символи на крайният ислямизъм ли?[/quote]

  Така смята, КОЙто им плаща сметката, не те

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 11. 11 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Крачка в правилната посока на отстояване на ценности, светският характер на държавата и разбира се , равенствоот между половете.
  И както се пее в песента на Добри Чинтулов :
  "Докле е мъничка змията....
  с крака да и строшим главата ..."

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 12. 12 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  А футболните хулигани кво мислят по въпроса?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 13. 13 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#2] от "xali":

  Аз вярвам,че бабите ти и никаб са носили,както лъжеше оня новоизлюпен ром-кадия от Пазарджик.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9862 Неутрално

  Предизборна дъвка за отклоняване на важните проблеми и за демонстриране, че се работи. Днес забраниха на 10 жени в Пазарджик да се забулват (вместо да търсят принуждаваните ги) , а в същото време не се вълнуват, че дневно нелегално влизат по 50 души, за които не се знае нищо (някои от тях може да са джихадисти).

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Зимата иде! Внимавайте как си слагате шала, ръкавиците и всички подобни атрибути, че ще ви излезе скъпо. А с този закон жените (радикални ислемистки) до гробищата не могат да идат!

 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3477 Весело

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Щото Дневник е грантова медия и взимаот същото място,от което и НЕБХК.

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#7:"serpico"]що пък не? всеки има право на собствен избор... или искаш да връщаме член 1-ви а ?[/quote]
  Моето семейство е пострадало от член първи и водещата роля на партията,за разлика от такива "антикомунисти" като теб.Дядо ми е лежал в лагер,а чичо в затвор.Мен ме пратиха да служа в жл.п войски,които си бяха като трудов лагер.Така че по-леко го давай комуне-не си познал човека,който да обвиняваш в комунизъм.
  Относно правото на собствен избор-когато се пропагандира краен ислямизъм,който проповядва налагането на шериата вместо българските закони,преследване на всеки,който не е мюсюлманин и дори мюсюлманин, но изповядващ различно течение на религията,то тогава правото на избор влиза в противоречие със законите.То и кражбата е собствен избор,но се преследва от закона.

 18. 18 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Само ще се глобява ли? А затвор или екстрадация след поредно нарушение? Ще се намери някое НПО (кога ще почне да им се проверява финансирането и да се закриват?!), което щедро ще възстановява парите на правоверните, и има опасност забраната да не доведе до желания ефект.

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 369 Неутрално

  И аз понякога слагам шал=забрадка във вятър и пек,в студ....
  Това не е бурка.
  Аз мисля,че бурката не пречи на никой,защо да не я носят.???
  Аз искам забрана на силиконените ""красоти"",например!Справка - доктор Енччев.

 20. 20 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Можеха да включат към забраната и носенето на тоталитарни символи на публично място. За мен не по-малко опасни са онези с тениски, на които са изобразени разни че-та, джугашвилита, петолъчки, наредени напреки земеделски сечива и инструменти, с неподходящи и провокативни политически надписи.

  No Pain No Gain
 21. 21 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 724 Неутрално

  [quote#2:"xali"]майка ми и бабите ми правеха така[/quote]

  Защото баба Ви не е имала топла вода да си мие косата често, а при майка Ви не е било сигурно дали няма да я спрат.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Чудесна новина. Нека който иска да ходи със забрадка или шал на главата. Пингвини - не.
  Сега чакаме пе***** от БХК да излязат със становище...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#2:"xali"]Не се забулвам.[/quote]

  Как'Ксали,

  пусни някой път едно селфи в Дъ .... забулена или не - няма значение ! Такива хубави фото-матряли праи'ш .....


  добронамерено

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 25. 25 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 687 Весело

  полуарабския остров
  Дневник пренаписа географията

 26. 26 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#21] от "dasho":


  До коментар [#22] от "loremipsum":

  Лелки да ви обесянвам няма да проумеете, вие които не сте копали седем декара царевица

 27. 27 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1291 Неутрално


  А докога > Носенето на:

  Съветски униформи
  тениски със Сърп и Чук
  шапки с Червени Петолъчки
  паметници на Съветски Поробители ??!

  въпросително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#19:"Cara Mia"]Аз мисля,че бурката не пречи на никой,защо да не я носят.??? [/quote]
  Бурката не е просто облекло.Тя е религиозен символ,който третира жената като нисше същество,което няма право да показва на други мъже,освен съпруга си,лицето си ,както и останалите части от тялото.Публичното носене на такива символи е пропаганда на крайният ислямизъм.Това е проблема.

 29. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":
  И защо е в кавички"много хубав закон"?Смятате,че трябва да се насърчава носенето на религиозни символи на крайният ислямизъм ли?
  ...................
  Питаш, но сам со отговаряш.
  Не бе..., чети статията.
  "Много хубав закон" е в кавички, защото е цитат от изказване на Красимир Велчев от ГЕРБ. Дори ти е написано с удебелени букви, а то ...
  "Направихме много хубав закон за сигурността на децата ни".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Е направиха нещо полезно днес в Парламента!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 710 Весело

  Нека страстите либерални в защита на бурките се разгорят сега!

 32. 32 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#4:"Колаборационист"]Закъсаха го мотористите и велосипедистите при по-студено време ... [/quote]
  И скиорите/сноубордисти, лекарите и всички онези, които йосят предпазни маски срещу зарази. А за водолазите да не говорим...

  @)----,--'--
 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1317 Весело

  [quote#17:"mushashi"]Мен ме пратиха да служа в жл.п войски,[/quote]

  Ха, колега!
  И мен така, от езиковата гимназия - в ЖП войски, "за да ми дойдел акъла"!
  Е, поне илюзиите ми относно "най-справедливия и хуманен строй" окончателно отлетяха още тогава.
  Кои години си служил? Аз през 1982 - 84 та, основно в рудниците на "Марица изток".

  Наистина е забавно как сега някакви новоизлюпени аФтентично десни копеленца се мъчат да се правят на дисиденти докато славословят плешивия си "лидер" - десарски зет, номенклатурен службаш и никога не помирисвал казарма, макар че беше задължителзадължителна (за повечето де.....).
  За доцента по политикономия, който чукал жена си, партийната секретарка, само от класова омраза към комунистите, въобще да не говорим......

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  [quote#32:"MyTwoCents"]А за водолазите да не говорим...[/quote]

  Мда, водолазите в пълно снаряжение много обичат да се разхождат на публични места.......
  Смешни ставате в желанието си да мултикултурничите.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 35. 35 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Весело

  Днес е един хубав ден за българската демокрация

 36. 36 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Брей, една ДОБРА НОВИНА!!!
  Дано само мекотелото да не наложи вето, и да не се замете работата.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Да се определя облеклото със закон е малоумие. По-страшното малоумие обаче е пълната подкрепа, която среща това сред матряла.
  И при комунизма беше така...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#28:"mushashi"]Публичното носене на такива символи е пропаганда на крайният ислямизъм.Това е проблема. [/quote]

  Т.е. ти смяташ, че ако жена ти види някой с бурка, то и тя ще се забули?
  Футболните фенове, с закрити лица, те не са ли крайни екстремисти?

 39. 39 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#17:"mushashi"]проповядва налагането на шериата[/quote]

  Можеш ли да ми обясниш, кое е лошото на шериата?

 40. 40 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Разстроено

  [quote#33:"pag"]Кои години си служил? Аз през 1982 - 84 та[/quote]
  Ти си пак добре, само след 5 години си изпитал удовлетворение от разпадането на строя/системата, която те е смачкала. Някои по-стари така и не са доживели до промените. Да не говорим за руснаците колко мъка са преживели от стотина гидини насам.
  Настроение: Съчувствено

 41. 41 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#34:"pag"]Мда, водолазите в пълно снаряжение много обичат да се разхождат на публични места....... [/quote]

  Е, не е рядкост да видиш някой на плажа / кея в такъв костюм.
  Все пак нека да решим, следваме закона, или избирателно, както в случая с Бююк?

 42. 42 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Весело

  [quote#37:"Darth Plagueis"]Да се определя облеклото със закон е малоумие. [/quote]
  Как малоумие? Бившият партиен и държавен лидер дисертация е писал за облеклото в армията!
  А по-сериозно: ако си готов да си свалиш гащите и да се надупиш на южната граница, си е твое решение и никой няма да те спре

 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#42] от "vankata1":

  Каква точно е връзката?


  ПП Дядо Коледите кво ще ги правим?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#39] от "destino":

  [quote#39:"destino"]Можеш ли да ми обясниш, кое е лошото на шериата? [/quote]

  Я да видим - рязане на крайници, пребиване с камъни, насилсвено помахамеданчване или смърт на неверници, с изключение на християни и евреи, които стават втора категория хора и нямат същите права като мюсюлманите, жените също стават втора категория и не могат да излизат без придружител, не могат да учат или да се женят без разрешение, показанията им пред съда на шериата са наполовина на думата на мъж, а неверниците даже нямат право и на половин глас. Робството е част от шериата също. Ти или не знаеш какво е шериата или си психично болен щом не виждаш проблем.

 45. 45 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#41:"destino"]Е, не е рядкост да видиш някой на плажа / кея в такъв костюм. [/quote]
  Нали си чувал за десанта на подводничарите? И за зелените вежливи човечета. Който излиза от морето, да си сваля скафандъра да се види какъв е!

 46. 46 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#4] от "Колаборационист":

  И скиорите.Скоро ще забранят и тъмните очила.

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#44] от "nemeria":

  Доста прилича на Инквизицията при Хрисриянството, само че в умален вариант. Да забраняваме християнските символи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  До коментар [#43] от "Darth Plagueis":

  В Европа ли живееш в момента или в северна Америка?

 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#46] от "hodounski":

  Само кво прайм, ако решат, че трябва да се вижда дали си се опасал с бомби или не. Тогава ще е задължително да сме голи до кръста.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "mushashi":

  Бурката е точно вид облекло. Да не влизаш в джамия (и в църквата) по цици е религия. Това, че бурката е превърната в момента в символ на тероризъм е друг въпрос.

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#48] от "vankata1":

  Тук форум или лексикон е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 372 Неутрално

  И кво излезе сега - въпреки всичките пенявения по форумите, че ДПС била руска партия, от реакциите става кристално ясно, че ДПС си е ислямо-турска етническа партия, не по-различна от шайката на Местан. Доганци и Местанци могат да се плюят и скубят едни други, но стане ли дума за ислям, ислямизъм и пантюркизъм, скачат като един заедно в боя.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 53. 53 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#19:"Cara Mia"]Аз мисля,че бурката не пречи на никой,защо да не я носят.??? [/quote]

  В целия цивилизован свят така наречената бурка е символ на подтисничеството над жената в ислямистките общества. Носенето на бурка не е избор защото никой не пита жените,които я носят,искат ли да ходят като нинджи или не. Така че да,на мен ми пречи както и би трябвало да пречи на всеки нормален човек....

 54. 54 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#51] от "Darth Plagueis":

  Ако искаш не отговаряй, но според мен е свързано с темата. Европа е пламнала, в това е огромната разлика. В Северна Америка е много по-различно и за тези, които живеят там проблемът е само морален и теоретичен.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Новия завет не пропагандира подобно насилие и суспендира Стария. Апропо, тези моменти от християнстовото са отдавна отминали, докато мюсюлманите не са си реформирали религията и ревностно се опитват да налагат където могат шериата, който е несъвместим със секуларната западна демокрация.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  До коментар [#16] от "yanne":

  Виж какъв парадокс се получава, колега...
  Сложих ти един плюс, ама костомолците ти цъкат минуси... Масово!
  Извод?
  Да ги пратим в село Расово..

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 59. 59 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#32] от "MyTwoCents":

  Чети, чети, чети, чети....

  ...Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго....

  Копирано от https://www.24chasa.bg/novini/article/5787267
  © www.24chasa.bg

  Едва ли е случайно, че дневникарите не публикуват такива детайли...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 60. 60 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 372 Неутрално

  [quote#9:"spiegel"]Вместо закон срещу 300 000 зелени човечета - закон срещу 30 жени, носещи бурки. [/quote]

  Любезний, извън групичките по интереси (финансови), формирани около ДСБ и няколко грантови организации и групи за натиск, нормалните хора в България виждат истинската заплаха за съществуването на Родината и българския народ не в Иванушка с имота по Черноморието, а в пълзящата ислямизация на страната и във вълните от варвари, всекидневно прекосяващи нелегално границата ни с Турция.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 61. 61 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#33:"pag"]И мен така, от езиковата гимназия - в ЖП войски, "за да ми дойдел акъла"! [/quote]
  И при мен беше същото.Бях единственият със средно образование във взвода, и то завършил езикова гимназия.Аз служих малко след падането на комунизма,но съм си бил предназначен за там и въпреки,че комунизма си отиде/уж/ме пратиха да служа там.И тук постоянно някакви "антикомунисти" с бащи партийни секретари ме обвиняват мен в комунизъм.Смешници.

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#54] от "vankata1":

  Това, че е пламнала не виждам каква връзка има със забраната на бурките. Ти можеш ли да я дадеш?


  До коментар [#57] от "Tzun Kai Hui":

  Ще ни светнеш ли за какво друго става въпрос? Щото баш по комундерните времена ни определяха как да ходим и твоите колеги ни забраняваха да носим дънки например. Щото били символ.


  До коментар [#56] от "nemeria":

  Верно ли? Тогава светата Инквизиция ще да е била по времето на стария завет? Кажи верно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#38:"destino"]Т.е. ти смяташ, че ако жена ти види някой с бурка, то и тя ще се забули? [/quote]
  Егати и тъпият въпрос.Малоумен ли си,или на такъв се правиш?Носенето на бурка е пропаганда на краен ислямизъм.И неговите последователи искат да ограничат човешките права/няма да изброявам кои-прочети си сам какво правеха талибаните и какво правят ислямистите от ИД/.Носенето на нацистки символи е забранено от закона-крайният ислямизъм е много по-тоталитарна идеология от нацизма.

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  До коментар [#58] от "The Core":

  Ами разликата е,че винаги пиша каквото мисля.Ате пишат,каквото им спуснат.Казали са им от Дневник и БХК-ЛОШ ЗАКОН и те сегаповтарят като папагали.

 65. 65 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#11:"нуцо"]Крачка в правилната посока на отстояване на ценности, светският характер на държавата и разбира се [/quote]
  Светският характер на държавата формално не е прогласен в нито един нормативен акт.За съжеление.Прогласеното в Конституцията отделяне на религията от държавата не е еквивалентно на това и не е достатъчно.Отвсякъде се чуват гласове,че и крясъци за религиозно образование в училище,за съобразяване на този или онзи закон с религиозни норми и т.н

 66. 66 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#62:"Darth Plagueis"]Това, че е пламнала не виждам каква връзка има със забраната на бурките. Ти можеш ли да я дадеш? [/quote]
  Ето затова заподозрях, че не живееш в Европа. Щом можеш да зададеш подобен въпрос, значи не схващаш какво вълнува пишещите тук и звучиш като аутсайдер и си смешен. В смисъл, че си външен, чужденец и не разбираш за какво иде реч.

 67. 67 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Хелуин чука на вратата, дали ще напълнят арестите с маскирани тийнеджъри?

  "We're not gonna take it! Anymore."
 68. 68 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Добър закон и за него са гласували всички партии без дпс и дост, що тъй? Някой от буркаджиите да има отговор, м?

  П.п. Дневник, може ли да отразявате новините по-безпристрастно и не толкова иронично? За един преател питам...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 69. 69 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#66] от "vankata1":

  Ало, вътрешния, вместо да изпишеш един тон глупости, дай конкретика. Как забраната помага на борбата с тероризма?

  И понеже си експерт, коя точно заплаха те притеснява най-много? Да напомням ли, че най-много жертви на тероризъм в Европа са нанесли християнски организации? Едни уж ирландци и едни уж испанци. Сещаш ли се? Кръстовете и попското расо ще ги забраняваме ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 70. 70 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  "Направихме много хубав закон за сигурността на децата ни"

  Аха, забранихте им да носят шапки и шалове през зимата

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#70] от "Симо":

  Ми на практика - да. Ако зимата ти духа вятър, ти си вдигнеш шала към носа и си с шапка или качулка, директно си в нарушение на закона. Носенето на чадър също е лоша работа - като го смъкнеш на ниско и лице няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#20] от "tokkay":

  Комунистическият режим е обявен със закон за престъпен,но от това не следват реално никакви права и задължения.Наистина е уместно да се приеме аналогичен на дейсващия в Германия закон,забраняващ демонстрацията на нацистка символика,в който изчерпателно са изброени забранените символи,като към националсоциалистическите,фашистките,комунистическите и маоистките символи се добавят и тези на съвремении терористични групировки

 73. 73 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 465 Неутрално

  без да съм фоб/фил и т.н. за какво "опознаване,разбиране и взаимно уважение" става дума след като пред мен застане мумия: Аз съм от Хеопсовата пирамида? Или?

  www.soundcloud.com/x2805
 74. 74 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2928 Весело

  До коментар [#49] от "Darth Plagueis":

  Силиконките печелят!Ще си избият инвестицията.

 75. 75 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#69:"Darth Plagueis"]Ало, вътрешния, вместо да изпишеш един тон глупости, дай конкретика. Как забраната помага на борбата с тероризма? [/quote]
  Не исках да те обидя и няма да ти дам никаква конкретика. Щом си толкова ужасен от престъпленията на християнството в средните векове, инквизицията и т.н., предполагам че знаеш английски, пиши във форумите на ИДИЛ.

 76. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#75] от "vankata1":

  Ясна е картинката - конкретика - никаква. А въпросът е елементарен - как с тази забрана ще попречиш на ИДИЛ? КАК?

  Нямаш отговор, да.

  Колкото до ужасяването, като цяло съм ужасен от дебилщините на религиите. Да идва Хрисляма и после да ги закриват.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2287 Весело

  До коментар [#74] от "hodounski":

  Хехехех, факт. Зимата обаче не знам....

  Ми ако някой каже, че покрай силикона може да се имплантира и С4? Забраняваме и силикона и тогава вече ше стане страшно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#69:"Darth Plagueis"]И понеже си експерт, коя точно заплаха те притеснява най-много? Да напомням ли, че най-много жертви на тероризъм в Европа са нанесли християнски организации?[/quote]
  Да кажем,че не са точно християнски,а ляворадикални и забравяш Червените бригади ,РАФ и подобна измет,но след краха на СССР те не са проблем.Имало е и неофашистки тероризъм,като атентата в Болоня през 1980 г,но и тези вече не са проблем.През този век тероризма е 1оо % ислямистки

 79. 79 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#78] от "slonsco":

  Недей да се обясняваш на човек, който не е потърпевш от случващото се в Европа. Остави го да си теоретизира, той гледа отдалече.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8150 Неутрално

  Никой не е забранил забрадките. Просто се забранява закриването на лицето, иначе за какво са ни документите за самоличност.

 82. 82 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#81:"Роси"]иначе за какво са ни документите за самоличност. [/quote]

  За да се легитимираме, но при поискване, а не да ги веем насам-натам.

 83. 83 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#44:"nemeria"]Я да видим - рязане на крайници, пребиване с камъни[/quote]

  Ако това се въведе в България, за кражба на народни пари, за посегателство върху частната и общественна собственност, за ДТП с по вина на пиян водач, и т.н. с двете ръце съм за.

  Може ли, поне с това да почнем?

 84. 84 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#52:"Репей"]И кво излезе сега - въпреки всичките пенявения по форумите, че ДПС била руска партия, от реакциите става кристално ясно, че ДПС си е ислямо-турска етническа партия[/quote]

  Не вярвам, да си толкова глупав, и да не разбираш театъра.

 85. 85 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#55:"Tzun Kai Hui"]Не е истина каква малоумна измет вирее в този форум...[/quote]

  Данке шон, бай Ганьо.
  Бива ли толкова културно да отговориш, само на поставен въпрос!?

 86. 86 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#63:"mushashi"]Малоумен ли си,или на такъв се правиш?[/quote]

  Малоумният е някой друг. Как пък, сред моето общество, в което преобладават турци и мюслюмани, няма никой, ама никой с поне малко екстремална религиозна наклонност.
  Това явление се среща сред друг слой от населението, наречени цигани. И малко сред помаците.
  Много се съмнявам, този закон да спре тази тенденция у них.

  Държавата, вместо популизъм, трябва да се заеме с тези хора, и да ги изкара от това състояние, в което са. Те сами няма да си помогнат, но трябва едно да разберете, помагайки на тях, и качвайки ги на едно-стъпало по-високо в развитието им, то държавата, т.е. ние, сами си помагаме.
  Проблемът ще става все по-остър, и закони ковани от Каракачанов, патриоти и сие малко помагат.
  Но, вие си знаете, да се пише във форума е лесно, но да се мисли и прави нещо е трудно.

 87. 87 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1324 Любопитно

  А булото за булките разрешено ли е?

 88. 88 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  " Така разпроредбите бяха приети почти единодушно от присъстващите депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БСП и Реформаторския блок."
  Радвам се, че поне по един параграф нашите политици стигнаха ди консеснсус. Това означава, че все пак държат на националната сигурност и на суверенитета на България. А такива подлоги като Цонев нямат място в българския парламент и не знам какво търси там тази турска марионетка.

 89. 89 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Аз имам по добро решение. Според трябва да се забрани със закон всякакъв вид или форма на публична демонстрация на религия, и от там следователно, забулване и тем подобни дрехи са форма на публична демонстрация на религия, следователно е забранено, и това важи за всички религии, не само ислям, вярваи и изповядваи каквото си искаш, но не го показваи публично пред другите, според мен от това се дразнят хората, публичното демонстриране на религия се приема от хората като натрапване на рерлигията, и хората се дразнят като някои иска да си наложи религията или вижданията в/у него, ако просто не го показват публично, никои няма да му пука в какво вярват, ако ще и в дявола да вярвате, правете го насаме в къщи или в специални места, но не публично.

 90. 90 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#37:"Darth Plagueis"]Да се определя облеклото със закон е малоумие[/quote]
  В случая изобщо не става дума просто за облекло, а за МАРКИРАНЕ НА ТЕРИТОРИЯ. Само малоумниците още не са го разбрали.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 91. 91 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Начинът на забраждане не е религиозна, а културна особеност. Понеже в корана не е оказано изрично как точно да се забраждат мюсюлманките, мюсюлманките от различни култури се забраждат различно. Напълно съм съгласна, че популяризирането на бурката е подръжание на ИД.

 92. 92 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  не, не прилича. шариатът е правната система, без която ислямът не може да съществува интегрално, доколкото е залегнал в основите му. докато инквизицията не е същностно обусловена от християнското. с думи прости, ако махнем шариата, откъсваме част от ислямската същност. за разлика от махането на инквизицията от християнството.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 93. 93 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#89] от "happystory":

  ок де, ако нося еврейската звезда на ревера си, това като бурката ли.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 94. 94 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#86:"destino"]Как пък, сред моето общество, в което преобладават турци и мюслюмани, няма никой, ама никой с поне малко екстремална религиозна наклонност. [/quote]

  с моето пък, българското, не е на почит да се ходи на православна черква неделя, хората да се причастяват и кръщават, както и да четат светите отци на православието. и какво казва това за православието? дупката на геврека.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 95. 95 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#69:"Darth Plagueis"]Как забраната помага на борбата с тероризма? [/quote]

  скриването на лицето е съображение от гледна точка на сигурността при идентификация на лицето, независимо дали е мотористка каска или бурка. добре че законът поне не използва мослемска терминология.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 96. 96 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#39] от "destino":

  всичко. паралелна правна структура на светското право в нашата уж демократична държавица.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#86] от "destino":

  Кой е казал, че тази забрана е насочена против всички мюсюлмани?Насочена е именно към циганите, които в последните години се радикализираха и приеха тази форма на изповядване на ислям.И как точно ще "помогнеш"на такива хора като те съзнателно желаят да изповядват тази форма на ислям? Циганите разбират само от строги забрани и нищо друго.Аз съм юрист и често работя с цигани.И като ги питам дали са осъждани много ми казват, че не са.И като проверя се оказва, че имат няколко присъди.Питам ги защо ме лъжат и те ми отговарят, че не ме лъжат и не са осъждани, защото не са лежали в затвора. За тях наказания като пробация и условна присъда не означават нищо, ти ми говориш да им се помогнело.Имаш ли си понятие от циганският бит, манталитет и култура?

 98. 98 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Много ми хареса "полуарабския остров". А в кое се намира и каква е другата му половина? :)

 99. 99 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "nemeria":

  Екстрадиция?! Къде? В нечия празна чутура?

 100. 100 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  В кавички е, защото е цитат. Умнико.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK