Московската патриаршия съчини буря, за да скрие яхта с "чудотворна" икона

Тръбите за несъстоялия се проект "Южен поток" все още са складирани на Пристанище Варна. Утре то очаква ветроходите от регатата "Tall Ships"

© Дневник

Тръбите за несъстоялия се проект "Южен поток" все още са складирани на Пристанище Варна. Утре то очаква ветроходите от регатата "Tall Ships"Мистериозното плаване по море на една икона, чийто оригинал е обявен за "чудотворен" от Московската патриаршия, е на път да въвлече Варна в пореден скандал като домакин на едно от най-престижните ветроходни събития на годината - "СКФ Блек сий Тол шипс регата 2016" (SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016).


Миналия вторник Варненската и Вликопреславска митрополия разпространи съобщение, според което ден по-късно на Морската гара в града с почести трябваше да бъде посрещнато "копие на чудотворната икона на Иверската св. Богородица в реални размери, с частици от мощи на св. апостоли, която ще бъде предоставена за поклонение на вярващия народ".


Според Борислав Стоев, администратор на официалния сайт на Митрополията, съобщението е цитирало точно писмо, изпратено още на 7 септември от митрополит Иларион Алфеев, завеждащ международния отдел на Московската патриаршия.
В него се съобщава, че "в рамките на празненствата посветени на 1000 годишнината от присъствието на руското монашество в Света Гора, в периода 14 септември-10 октомври 2016 г. се провежда


морска експедиция "Атон и Русия в един дух"


с ветрохода "Святая Мария", който пътува от Севастопол до Атон, с връщане през България и Румъния".


Оригиналът на "чудотворната" икона "Св. Мария Иверска", който се съхранява в лаврата "Св. Пантелеймон" Атон.

© Дневник

Оригиналът на "чудотворната" икона "Св. Мария Иверска", който се съхранява в лаврата "Св. Пантелеймон" Атон.


Алфеев съобщава, че на ветрохода плава въпросното копие на чудотворната икона на Св. Богородица Иверска. Във връзка с това, той предлага на Варненската и Великопреславска митрополия програма за посрещането на иконата и дори съпътстващи събития. Те са с точно определени часове като например "акостиране на Морска гара Варна в 12:00 часа на 28 септември, молебен в Катедралния храм "Успение Богородично" в 13ч., панихида пред паметника на руските войни загинали в Руско- турската освободителна война от 1877-1878 г. от 15 ч. и отплаване на ветрохода в 18 ч. същия ден".


Очевидно Врненската митрополия е приела предложението без възражения, тъй като около 11 ч. в сряда на Морска гара във Варна се събират около 60 посрещачи, водени от десетина свещеници в празнични одежди. Половин час по-късно обаче


посрещането се превръща в конфуз


"При посещение на кораб във Варненското пристанище се следва строго определена процедура, каза за "Дневник" пресаташето на порта Александър Тодоров. Агентът на съответния плавателен съд влиза в контакт с нас, съобщава неговите параметри, приблизителния час на пристигане и други подробности, след което ние определяме мястото за приставане. В конкретния случай нищо подобно не се случи".


По тази причина пристанищните власти във Варна са потърсили съдействието на рейдовата кула, която е извършила обстойна проверка за евентуално приближаване на въпросния плавателен съд. След това съобщава, че


от яхтата "Святая Мария" няма и следа


Свещениците и посрещачите се разотиват разочаровани, а няколко часа по-късно на сайта на Варненската и Великопреславска митрополия се появява следното съобщение:


"Поради разразила се буря в Егейско море, ветроходният кораб "Св. Мария", пренасящ копието на чудотворната икона на Иверската Света Богородица се движи със закъснение към пристанище Варна, съобщиха от Външния отдел на Руската Православна църква. Очаквайте допълнителна информация за пристигането на ветрохода в гр. Варна".


Пак според администратор на сайта Борислав Стоев обяснението на причините за несъстоялото се посрещане са дадени по телефона от неизвестен секретар на Иларион Алфеев. От своя страна администрацията на Варненската и Великопреславска митрополия го публикува доверчиво и дословно.


Причините за закъснението на "Святая Мария" обаче се оказват пълна измислица.
Справка в архивите на няколко платформи за метеорологични прогнози, обслужващи плаването на море показва, че в периода 26 - 28 септември


в Егейско море не е имало никакви бури


Така например според архива на сайта Euroweather през всички дни на посочения период в района на Егейско море е имало лека променлива облачност, вятърът не е надвишавал 15-16 възела (13-18 мили в час), а вълнението е било слабо. На жаргона на яхтсмените подобна метеорологична обстановка се нарича "свежо време" и е изключително благоприятна за плаване на платна.


Същата обстановка в района, в чийто център се намира гръцкият остров Лимнос, потвърждават и сателитните снимки по часове, публикувани в сайта Sat24. На тях ясно се вижда, че от 26 до 28 септември небето над Егейско море е било чисто, а морето спокойно.


При това положение съвсем основателно става подозрението, че


международниците на московския патриарх Кирил са измислили бурята


за да скрият истинската причина за отложеното посещение на "чудотворното копие на Св. Мария Иверска".


По информация на "Дневник" късно снощи яхтата, пренасяща иконата, все пак е влязла в Дарданелите и би трябвало да пристигне във Варна утре - 1 октомври. Това обаче е денят, в който се очаква на варненското пристанище да акостират всички кораби, участващи в тазгодишната "СКФ Блек сий Тол шипс регата 2016".


От 2010г. насам пищното събитие, в което участват най-големите ветроходи в света, привлича хиляди посрещачи. А това означава, че ако яхтата - пратеник на Московския патриарх, пристигне в разгара на купона, посрещачите на "чудотворната" Иверска Богородца ще са няколко хиляди, а не шестдесетина, както щеше да се случи миналата сряда. За пропагандното послание, което Русия и лично президентът на федерацията Владимир Путин възлага на регатата, това е къде-къде по-достоен декор.


Защо "пропагандно" ли?


Първите три букви от името на регатата "СКФ Блек сий Тол шипс" са абревиатура на името на главния спонсор на събитието - компанията "Совкомфлот" (Советский комерческий флот). Това е бившият собственик на съветската търговска флотилия, управлявана в момента от блзкият до Кремъл олигарх Сергей Франк.


През 2014г. той лично (но инкогнито) пристигна във Варна на борда на 374 тонната си яхта "Varyety Voyager". От нея той наблюдава пищното рекламно шоу на проекта "Южен пток", в което тогава бе превърнато варненскто домакинство на регатата "Тол шипс".


Яхтата на Сергей Франк "Varyety Voyager" на варненското пристанище през 2014г.

© Спас Спасов

Яхтата на Сергей Франк "Varyety Voyager" на варненското пристанище през 2014г.


Обяснението за гафа с буквалното "потапяне" на празника в реклама, балони, красиви хостеси, игри и подаръци, брандирани със знака на "Южен поток" беше дадено пред "Дневник" от Пол Томсън, търговски директор на неправителствента организация STI, която притежава правата върху бранда "Tall Ships".


През 2014г. церемонията по послещането на регатата "Тол шипс" във Варна беше брандирана като рекламно събитие на несъстоялия се проект "Южен поток".

© Спас Спасов

През 2014г. церемонията по послещането на регатата "Тол шипс" във Варна беше брандирана като рекламно събитие на несъстоялия се проект "Южен поток".


"Имаме един главен спонсор и няколко допълнителни, обясни Томсън. Главният е компанията "Sovkomflot", а второстепенните "Южен поток" и "Транснефт".


Така стана ясно, че през три, на практика контролирани от държавата компании,


Русия буквално е купила регатата


за да я използва за пропагандните си цели в Черно море. По тази причина събитието си спечели и "прякора" - "регатата на Путин". А, за да го защити, преди дни руският президент лично пристигна в Сочи, за да държи реч при награждаването на екипажите, победители в един от етапите на състезанието.


Според източници от Пристанище Варна, пожелали да останат анонимни, вероятна е и още една причина за "бурята", измислена от Московската патриаршия.


Днес около 12 часа от кейовите си места на Морска гара Варна са отплавали два учебни кораби на Военноморския институт към Одеския военноморски университет "Смила" и "Сокал". На същия кей миналата сряда беше подготвено и посрещането на "Святая Мария".


"Изчезвайки" в съчинения от Московската патриаршия щорм из Егейско море, яхтата, пренасяща копие на чудотворната атонска реликва "Св. Мария Иверска", просто е била


спасена от "унижението"


да застане на един кей с украински военни кораби, при това на пристанище в страна, член на НАТО.


"Дневник" поиска от Варненската и Великопреславска митрополия копие от писмото на митрополит Иларион Алфеев от 7 септември. От там отказаха с мотива, че за това най-напред трябва да получим "благословия" от варненския владика Йоан. Днес обаче той бе на съвещание в Светия Синод и не отговаряше на мобилния си телефон.

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Чудотворната буря?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Гневно

  Аман от тия руски "православни" простотии!

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Пак лъжи от сатрапията, но вече даже не са и интересни.

  Още малко на тая тема:

  https://www.youtube.com/watch?v=UidU6yCG214

  Имало едно време ссср...
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Нищо странно няма - "чудотворната" икона е сътворила "чудо"-то:
  Буря в спокойно море.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "От 2010г. насам пищното събитие, в което участват най-големите ветроходи в света, привлича хиляди посрещачи. А това означава, че ако яхтата - пратеник на Московския патриарх, пристигне в разгара на купона, посрещачите на "чудотворната" Иверска Богородца ще са няколко хиляди, а не шестдесетина, както щеше да се случи миналата сряда. "

  После в рушняшката преса ще гръмне "Хиляди българи се стекоха да видят чудодейната икона".

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Ето така ни баламосват от московската "патриаршия" (отдел Идеологическо възпитание към КГБ): ветроходни регати, чудотворна икона, мощи на Свети Йосиф Висарионович, бля-бля-бля, и накрая дайте, братушки, 20 милиарда за Южен поток, дайте още толкоз за Белене...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Весело

  "Изчезвайки" в съчинения от Московската патриаршия щорм из Егейско море, яхтата, пренасяща копие на чудотворната атонска реликва "Св. Мария Иверска", просто е била

  спасена от "унижението"

  да застане на един кей с украински военни кораби, при това на пристанище в страна, член на НАТО."
  това сериозно ли ? и минава

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Дали вярваш в Бог или не, си личен избор.Когато обаче Бог се използва за политически цели си е гавра с вярващите в Бог.

 12. 12 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#7] от "cherezchur":

  Как бихте отговорили на факта, че Московската патриаршия лъже? И какво бихте казали на хората, които са чакали напразно яхтата да дойде в първоначално уречения час, и после получават информация за буря; впоследствие тази информация се оказва лъжлива, и накрая разбират, че ги будалкат като панаирджийски мечки?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  "Ако яхтата - пратеник на Московския патриарх, пристигне в разгара на купона, посрещачите на "чудотворната" Иверска Богородца ще са няколко хиляди, а не шестдесетина, както щеше да се случи миналата сряда."

  Всичко е поза. Почти никой не ги бръсне за слива, с изключение на някой много изпаднали групи туземци. Събират се поповете и техни близки за да направят демонстрация за калабалък и значимост. Добавяме креационистите от властта и бизнеса и това е всичко - шепа хора, заинтересовани от контрол чрез религия.
  Дори на най-големите църковни празиници не се събират повече от няколко десетки хиляди в цялата страна.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 432 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]... компанията "Совкомфлот" (Советский комерческий флот). Това е бившият собственик на съветската търговска флотилия...[/quote]
  Сега името им означава "Современный комерческий флот". Иначе, да - наследник са на стария "Совкомфлот".
  Само че старият никога не е бил собственик на съветската търговска флотилия. Те бяха фрахтовчик - тоест наемаха чужди кораби.

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  То хубаво ама на кой нормален човек му пука за чудотворни руски икони. За по-малко пари и с по-добър ефект да бяха докарали Кашпировски.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#15:"moscowagent"]отивам да пия по ракийка[/quote]

  Вие руснаците това си можете.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#8:"Norman Granz"]Ето така ни баламосват от московската "патриаршия" [/quote]

  КОНСПЕРАЦИЯ!!!!!1

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#17] от "Свинчуга":

  Уфффф, ще се изненадаш колко лумпенпролетариат има, дето се реди на опашка, за да целуне поредния панаирджийски фалшификат...

  Като социален типаж това са изпаднали, отчаяни хора, напълно безпомощни, които се обръщат към мистиката и суеверието, за да "решават" проблеми, които са неспособни да решат с разум и усилие на волята.

  А чевръсти червени търгаши и ченгета използват човешката глупост, за да насаждат "православие", в смисъл на руско духовно робство.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 531 Любопитно

  "В него се съобщава, че "в рамките на празненствата посветени на 1000 годишнината от присъствието на руското монашество в Света Гора"

  Някоя мурзилка може ли да ми обясни кои точно са тия "руснаци" от преди 1000г.?

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#21] от "pavtaf":

  😆😆😆😆👍👍

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 217 Весело

  "От 2010г. насам пищното събитие, в което участват най-големите ветроходи в света, привлича хиляди посрещачи. А това означава, че ако яхтата - пратеник на Московския патриарх, пристигне в разгара на купона, посрещачите на "чудотворната" Иверска Богородца ще са няколко хиляди, а не шестдесетина, както щеше да се случи миналата сряда."

  Ето я болката на автора. Нема да може да спи от притеснение.

 24. 24 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#21] от "pavtaf":

  Днешните украинци предполагам....

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#17] от "Свинчуга":

  И като стана дума за Кашпировски - преди двайсетина години истерията около него беше такава, че в пресата пишеше как разни хорица си сваляли гащите и се гъзурели срещу телевизорите си, за да поемат с болните си бъбреци, или квото там не им било в ред, "целебните" му лъчи...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Абе тези руснаците много започнаха да си развяват коня по българското черноморие..! Мото-събори, регати, чудотворни икони.. Айде бегайте си в Сочи и си стойте там!

 28. 28 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#21:"pavtaf"]Някоя мурзилка може ли да ми обясни кои точно са тия "руснаци" от преди 1000г.? [/quote]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Constantinople_(860)

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1296 Весело

  ""Дневник" поиска от Варненската и Великопреславска митрополия копие от писмото на митрополит Иларион Алфеев от 7 септември. От там отказаха с мотива, че за това най-напред трябва да получим "благословия" от варненския владика Йоан."

  олеле

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Весело

  "Изчезвайки" в съчинения от Московската патриаршия щорм из Егейско море, яхтата, пренасяща копие на чудотворната атонска реликва "Св. Мария Иверска", просто е била

  спасена от "унижението"

  да застане на един кей с украински военни кораби, при това на пристанище в страна, член на НАТО."
  край . Доналд Кук е отмъстен . мощният украински флот отблъсна флагмана на дуджето . дори икона не спаси от унижение руснаците . перото/острието е безсилно да опише подвига на храбрите украинци в Натовско пристанище . орден за матросите . Пулицър за статията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  Спасов, вместо първо да пишеш глупости, да беше поне на живо се разходил до Морска гара - Варна ?!

  [email protected]
 36. 36 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "robotrop":

  "Болката" на "либертоносителя" е, че хората ще си пият с кеф бирата край ветроходите на варненското пристанище, без да им пука за иверскатанамквоси. Но в мурзилската преса ще се появят снимките им с текст, че "хиляди славянско-правословни братя са се стекли, да посрещнат чудотворната..."

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  На кое вдигаш палци? На усилието, което е положил човекът, за да зададе въпрос ли?

  Кои били тия руснаци отпреди 1000 години. Ми хрониките казват кои:

  "The Siege of Constantinople of 860 was the only major military expedition of the Rus' Khaganate recorded in Byzantine and Western European sources. The cause of the siege was the construction of the fortress Sarkel by Byzantine engineers, restricting the Russian trade route along the Don River in favor of the Khazars. Accounts vary regarding the events, with discrepancies between contemporary and later sources. The exact outcome is unknown.

  It is known from Byzantine sources that the Rus' caught Constantinople unprepared, while the empire was preoccupied by the ongoing Byzantine-Arab Wars and unable to deal with the Rus' threat. After pillaging the suburbs of the Byzantine capital, the Rus' retreated, although the nature of this withdrawal, and indeed which side was victorious, is subject to debate. The event gave rise to a later Orthodox Christian tradition, which ascribed the deliverance of Constantinople to a miraculous intervention by the Theotokos."

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Това е образът на чудотворната икона Света Богородица Вратарница от Иверският манастир. В Свети Панталеймон се съхранява копие а не оригинал на иконата.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#38] от "robotrop":

  Тия със сигурност са били християни, че и монаси в Света Гора са имали

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#41:"Свинчуга"]Тия със сигурност са били християни, че и монаси в Света Гора са имали[/quote]

  Точно тия не са били. Но има открит ръкопис от Атон, който е точно на 1000 години, собственоръчно подписан от руски монах. Затова е и честването на 1000 години руско монашество.

  В частност, с 1016 год. се датира светогорският документ, на който за пръв път се е появил подписът на игумена на древноруския атонски манастир.

  „Герасим, монах по милост Божия, презвитер и игумен на манастира Росов. Собственоръчен подис”.

  Линк няма да пускам, понеже Дневник е алергичен.

 43. 43 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  До коментар [#36] от "Спас Спасов":
  [quote#35:"karabastun"]Спасов, вместо първо да пишеш глупости, да беше поне на живо се разходил до Морска гара - Варна ?![/quote]
  Не се заяждам - но кога е писана дописката - ''... и би трябвало да пристигне във Варна утре - 29 септември....''
  ''Днес около 12 часа от кейовите си места на Морска гара Варна са отплавали два учебни кораби на Военноморския...''
  За кога става въпрос - все пак- че ДНЕС Е 30,09 !!??

  [email protected]
 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  [quote#26:"Каишков - Системен нарушител"]Путин(световен злодей номер едно), Русия, руско православие, Съветски съюз, руски олигарси (неправилни), КГБ (кървави злодеи), патриарх Кирил (манипулатор), Варненска митрополия (свързана с Руската патриаршия в таен заговор). [/quote]
  За пръв път да прочета нещо вярно от теб, другарко Петракиева!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#42] от "robotrop":

  Да позная - Путин лично го е открил тоя ръкопис, скрит в древна амфора. Извадил я от морското дъно тържествено с малкия си батискаф, пред екипи на Россия 24 и РТ.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Весело

  До коментар [#35] от "karabastun":

  Професионалният руснак побесня! Кеф!!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#36] от "Спас Спасов":
  Поздравления, г-н Спасов, за прекрасния репортаж и смелата гражданска позиция!! Професионалните руснаци пощуряха! Право в десетката!!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  [quote#37:"678"]Като си толкова ербап по отношение на Русия, я кажи нещо за групировката ТИМ ![/quote]
  Хаха, тавариш, пак не уцели! Спасов непрекъснато пише за безобразията на местните дерибеи от ТИМ!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 50. 50 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#47] от "robotrop":

  Т.е да ми преразказваш това дето си го гледал по Россия 24 и РТ?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 51. 51 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Бог може да забави,но не и да забрави!
  Руската патриаршия е слуга на Путин.

 52. 52 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 583 Любопитно

  ами у нас нали има големи бизнесмени, дето би било редно, така и така перат пари, да вземат да купят регатата, та поне да не ставаме за резил.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#37] от "678":

  Вероятно едно четиво, което сте пропуснал, 678 - https://goo.gl/GEQFVP

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#36] от "Спас Спасов":

  Използването на речник, присъщ за форума, надали повишава авторитета Ви като журналист пред малцината читатели, необсебени от темата "за" и "против" голямата по територия държава на североизток.

  Но всичко е въпрос на личен вкус и избор, разбира се.

 57. 57 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Буря в главата на Гундяев.

 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  До коментар [#46] от "Blood Red Skies":

  Е, чак пък
  [quote#46:"Blood Red Skies"]
  Професионалният руснак побесня! Кеф!! [/quote]
  не го обиждай така - объркал си е календара Спасов - на всеки може да се случи !
  Ти пък к'во се кефиш - нали се плашиш от Варна?

  [email protected]
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#56] от "forza":

  Практиката показва, че необсебените от Росссия всъщност сте най-обсебени.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#43] от "karabastun":

  Благодаря за забележката, karabastun! Статията е писана днес, а грешката с датите е техническа. Вече е коригирана, което би трябвало да промени и оценката Ви, че написаното са "глупости", нали?

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  [quote#36:"Спас Спасов"] Но в мурзилската преса ще се появят снимките им с текст,[/quote]
  мдааа , винаги с аргументи и на ниво . това с "мурзулската" не му ли минаха амортизационните отчисления ? все си мислех , че плод на форумен остроумен "автор" , а то било служебно спуснато .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#58] от "karabastun":
  Професионален руснак си ти. Ти си този, който побесня. Това, че се правиш на ударен, не подобрява мнението на околните за тебе.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 64. 64 Профил на isinev
  isinev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Текстът под иконата св. Богородица Вратарница (Портаиса) е тотално грешен. Иконата се намира в манастира Иверон на Света гора, а не в манастира Св. Пантелеймон.

  Жалко е, че подобна сплетня се публикува в Дневник.

 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Весело

  [quote#61:"Спас Спасов"] грешката с датите е техническа[/quote]
  Професионалните руснаци бдят за всяка запетая, г-н Спасов!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  Цялата форумна гилдия на професионалните руснаци яростно цъка минуси и обследва под лупа текста!
  Още веднъж, поздравления, г-н Спасов!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#60] от "Blood Red Skies":

  Не съдете по професионалните си изкривявания.

  Имате си достатъчно колеги по клавиатура и от двата лагера, за да си покривате личните и служебните нормативи.
  Обръщайте си се във второ лице, което щете число, помежду си.

 68. 68 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#17] от "Свинчуга":

  На мен ми "пука" за чудотворни икони. И да наречеш Иверската икона "руска" е смешно. Образът не е руски а византийски.
  Жалко, че иконата на Божията майка е впрегната в политически безумия и стремежи нямащи нищо общо с православието. Жалко!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 69. 69 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#61] от "Спас Спасов":

  Благодаря, че ми отговорихте - утре сутрин ще мина да снема корабчета на Морска гара - преди да има хора , и бих се радвал, ако се включите в коментарите с допълнителна информация.
  Приятна вечер и още веднъж поздравления за наградата от вторник..!

  [email protected]
 70. 70 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Господин Спасов, четох ви писанията до тук:
  " вятърът не е надвишавал 15-16 възела (13-18 м/сек.)"
  Като морски човек ще ви река, че 1 м/с = 2 възла = 3,6 км/ч. Излиза, че вятърът е достигал до 70 км/ч в Средиземно море, а между островите, където той се усилва и повече.
  Това не са нормални условия за плаване на ветроходни съдове. Вярвайте ми, че нищо свежо няма в такъв щорм, а вие вероятно ще си издрайфате червата на такова време и няма да станете от койката.
  "Морските хора" са ви подвели грубо и умишлено, а Вие подвеждате читателите на свой ред. Надявам се неумишлено и безкористно.
  Поздрави!

 71. 71 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1039 Весело

  Малеее тия от Варненската патриаршия са бой, как може да не спазят протокола !
  Звънкат по Ге Се Ме - то на Баце а Той изпраща смс на Началника и никаква буря няма да има.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 72. 72 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "robotrop":

  Връзката на хаганата с днешна Русия е доста пресилена. Горе- долу такава има и между Македония на Александър Велики и днешна Македония.

 73. 73 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Все си мислех, че "Дневник" няма накъде да пропадне повече, но се оказа че можело да се копае дъното... Това творение на русофобската мисъл трябва да се запази в аналите и да се изучава... от психолозите.
  Оставяме настрана навързването на нямащи нищо общо помежду си факти, поне за нормалните хора, но забележете само - акостирането на руската яхта в "натовско" пристанище редом до украински кораби (аз в първия момент не вдянах че това са украински кораби, щото все забравям че Одеса е в Украйна) било унижение! Нямам думи просто! Автора трябва да се лекува, но за сметка на "Дневник" - това си е чиста проба професионално заболяване, и на мен да ми влиза в професионалните задължения поне веднъж седмично да излизам с материал насаждащ омраза към определена нация, и аз не съм сигурен дали няма да изперкам

 74. 74 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#28] от "robotrop":

  Линкът, който давате, не показва нищо, което има общо с въпроса.
  А и споменатите в обсадата на Константинопол хора от хаганата Рус (а не дори от Киевска Рус), нямат почти никаква историческа връзка с днешните руснаци. Били са суеди, североизточно германско племе, част от по-голямата норска група.
  Ама това в часовете по съветска история на Русия не се уче.

 75. 75 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#70] от "tos_buratino":

  Справка с възлите - тук: https://goo.gl/WhGl9w

 76. 76 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Бе ако пръднат у Вашингтон и чалми ще ни сложат предсрочно в усърдието пред новите господари.

 77. 77 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#54] от "Спас Спасов":

  Да, сбъркал съм по отношение на споменаването на ТИМ. Писал сте за групировката. И за това се извинявам. Писал сте, но и дума няма за генезиса на групировката и първоначалния капитал. И това го разбирам - ако пишете за това може си навлечете сериозни проблеми.
  Но втренчването Ви в Русия е повече от несериозно. Не знам какъв Ви е личния проблем с Русия. Ваша работа.

 78. 78 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#75] от "Спас Спасов":

  УИКИПИДИЯ е свободна енциклопедия. Всеки може да пише каквото пожелае. При един сериозен спор тя не е аргумент.

 79. 79 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#42] от "robotrop":
  Древна Рус/Рос няма много общо с Московското княжество и населението му, както "росите" споменати в документи с днешните русоляво-кестеняви полумонголоиди наричащи се "руснаци"....
  Също така и не свенящата се да лъже под път и над път дирекция на КГБ под името Московска патриаршия има малко общо с истинската Православна църква....

  ThePirinEagle
 80. 80 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1048 Весело

  За копие на банкнота отиваш в затвора. А копието на икона е нещо, на което будалите се кланят. Нямам думи!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 81. 81 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 179 Неутрално

  Руска им работа.
  Пак искали да е как лучше, а то пак как всегда.

 82. 82 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Бурята ще да р била в чаша водка.Двойно пресветена

 83. 83 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 998 Любопитно

  До коментар [#70] от "tos_buratino":
  Пич, не са ли 20 възела около 37 км/ч. Отговори си наистина колко са 15-16.....Какви "бури" какви "70 км/ч"....

  ThePirinEagle
 84. 84 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1048 Весело

  [quote#21:"pavtaf"]Някоя мурзилка може ли да ми обясни кои точно са тия "руснаци" от преди 1000г.?[/quote]

  " Машина времяни" (нещо такова) музикальная група от времето на соца!!! Само те могат да са.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Само не знам какво е това 1000 годишно присъствие на руски монаси в Атон.Русия съществува от към 500 години.Киевска Русь по никакъв начин не е днешна Русия.

 86. 86 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Ако я няма иконата на тази регата биха били около 60 4овека, сега оба4е като се съберат около 3-4 хиляди заради иконата биха се тупали в гърдите,4е България ве4е е станала много богата!

  Това лято в Поморие бяха иъложили икона в манастира свети Георги, аз специално отидох от Слън4ев бряг да и се поклоня, 4аках 3 4аса на опашка!

  На регата не бих се потрудил да отида!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 87. 87 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Весело

  До коментар [#21] от "pavtaf":


  [quote#21:"pavtaf"]Някоя мурзилка може ли да ми обясни кои точно са тия "руснаци" от преди 1000г.? [/quote]
  Щом има македонски надписи на "седумдесет и седум илjади годИни" защо да няма и руска църква на 1000 години?!

 88. 88 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#28] от "robotrop":
  Не,че нещо,ама това е Русь.Не е Русия.Все едно като наричаш днешните араби в Египт египтяни,да ни убеждаваш,че те са потомци на фараоните...

 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#42] от "robotrop":


  [quote#42:"robotrop"] Но има открит ръкопис от Атон, който е точно на 1000 години, собственоръчно подписан от руски монах. Затова е и честването на 1000 години руско монашество. [/quote]
  От Киевска Русь-това няма нищо общо с държавата,която възниква половин хилядолетие по-късно,в основата на която е Московското княжество,зависимо от Златната Орда.

 90. 90 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#87] от "yanne":

  Дочети коментарите...
  Аз просто исках да видя каква "история" ще се опитат да пробутат, но май ги хванах неподготвени. Повечето избраха да се нахвърлят върху Спасов.

 91. 91 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  С какви глупости занимават публиката!

 92. 92 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Весело

  До коментар [#45] от "Свинчуга":


  [quote#45:"Свинчуга"]Да позная - Путин лично го е открил тоя ръкопис, скрит в древна амфора. Извадил я от морското дъно тържествено с малкия си батискаф, пред екипи на Россия 24 и РТ. [/quote]
  И да добавя-в тоя ръкопис,монахът пише,че след 1000 години един дребен богатир ще изправи Русия на крака,че цял свят да се страхува от нея.

 93. 93 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 268 Разстроено

  [quote#91:"ahasver"] С какви глупости занимават публиката! [/quote]

  Да бе с някакви си ...

  [quote#36:"Спас Спасов"] .. без да им пука за иверскатанамквоси.[/quote]

  Да се подиграват на християни е станало много модерно и доходоносно!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 94. 94 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Спасе,пропуснал си/явно не знаеш,че има един сайт...https://www.marinetraffic.com/bg/ais/home/centerx:24/centery:39/zoom:9
  Има история за всички кораби,ама като не си морско чедо така ще е...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Варненската патриаршия се е оказала доверчива секретарка и маша на руската. Колко жалко ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  15-16 възела (13-18 мили в час)

  Дневник малко не сте наясно.
  1 възел=1морска миля/час
  15-16 възела(15-16 мили в час)

 97. 97 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Толкова много вълнения за една икона - фалшификат ! То на великата северна империя кое ли не е фалшификат? Дори и морските бури вече се фалшифицират !

 98. 98 Профил на putler_caput
  putler_caput
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#32:"Каишков - Системен нарушител"]Е по добре от американски бойни кораби дето нямат нищо общо с Черно море да си "развяват коня"[/quote]

  по -добре може да е за руските слуги като тебе, за България и и за българския народ е по-добре да има американски бойни кораби

 99. 99 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#70:"tos_buratino"]вятърът не е надвишавал 15-16 възела (13-18 м/сек.)" [/quote]
  В статията пише "вятърът не е надвишавал 15-16 възела (13-18 мили в час.)" ,за никакви метри в секунда не става дума.16 възела са 29,63 км/ч или 8,23 m/s и слабо вълнение. Това си е точно свежо време.

 100. 100 Профил на Светлозар Колев
  Светлозар Колев
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#92] от "yanne":

  И аз да добавя:
  в тоя ръкопис,монахът пише,че след 1000 години един дребен богатир ще съсипе Русия и целия свят ще си отдъхне.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK