Забраната за забулване няма да помогне на живота заедно, а ще насади ксенофобия

Забраната за забулване няма да помогне на живота заедно, а ще насади ксенофобия

© Анелия НиколоваВ петък без особени дебати парламентът гласува на второ четене законопроектът за забрана за носене на облекло, скриващо лицето изцяло или отчасти.


Според приетите текстове облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето. При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1500 лв. за всяко следващо, а ако нарушителите са длъжностни лица, глобата е в размер на 500 лв. за първо нарушение и 2000 лв. за всяко следващо.


В България няма случай на жена, която носи бурка (както често е наричано забулването). В ромската махала в Пазарджик има жени, които носят никаби (облекло, което покрива лицето и тялото, но остава очите открити). Именно и там беше за първи път въведена забрана за носене на такова облекло. "Дневник" потърси няколко души за коментар по темата до какво ще доведе приетият закон. По-долу ще прочете коментара на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

Подобни забрани има и в други страни (Франция, Белгия), а по едно крайно спорно откъм основателност решение, С.А.С. срещу Франция, Голямата камара на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) прие, че те са допустими при определени обстоятелства и за определени цели.


Целта на налагането на забраната в тези страни, както и за страсбургския съд е от ключово значение за това, дали и доколко тя може да бъде оправдана. Във Франция забраната е наложена с идеята, че в едно демократично общество, в което хората трябва да живеят заедно, всеки има право да вижда лицето на другия. Това е доста спорно оправдание за едно толкова сериозно и обхватно посегателство срещу правото на свобода на религията, както и срещу правото на личен живот. Но дори да го приемем, веднага се вижда, че у нас става дума за нещо съвсем друго.


Депутатите от Патриотичния фронт,


една политическа формация от неототалитарен тип, очевидно не поискаха забрана на забулването, защото горят от желание да виждат лицата на мюсюлманските жени


от Пазарджик и да общуват с тях. Напротив, техните основни мотиви бяха изначално ислямофобски и ксенофобски. Както в мотивите към законопроекта, така и при публичното му обсъждане оправданието бе защитата на българската идентичност и на националната сигурност, както и борбата с тероризма. Сякаш, че тези, които имат намерение да взривяват бомби на публични места, ги крият в лицата си. Това са абсурдни мотиви и те бяха изрично отхвърлени от ЕСПЧ по делото С.А.С. срещу Франция.


Съдът изрично отбеляза, че "бланкетна забрана за облекло, предназначено да покрива лицето на публично място, може да се смята за пропорционална само в контекста на обща заплаха за обществената сигурност", например при извънредно положение. При нормални условия тя е нелегитимна.


Като се имат предвид целите и мотивите на забраната на забулването с новоприетия закон е съвсем очевидно, че тя по никакъв начин няма да насърчи нашия "живот заедно" в едно демократично общество. Напротив, тя ще насади допълнително ислямофобия и ксенофобия, които и бездруго избуяха по един безпрецедентен начин откакто Патриотичния фронт е част от управляващото мнозинство.


Тя няма да повиши и нашата сигурност - насаждането на омраза и дискриминация на етническа и религиозна основа винаги са водили до обратния резултат.


А няма никакво съмнение, че новоприетият закон ще бъде преценен като антимюсюлмански акт не само от тези, които ще бъдат засегнати пряко, но също така и от почти всички мюсюлмани в България независимо от отношението им към забулването.


Прилагането на новия закон съвсем няма да е безпроблемно независимо от това, че забраната на забулването при определени обстоятелства намира подкрепа в практиката на страсбургския съд. Преди всичко проблемът с целта на закона, а оттук и с целта на налагането на санкцията остава. Освен това той дава възможност за налагане на глоба още като първа мярка.


Във Франция това е крайна мярка и в масовия случай формалният социален контрол се осъществява чрез предупреждения. При повторно нарушение нашият закон предвижда санкция от 1500 лева, която в много случаи би била несъразмерна предвид материалното положение на много от потенциалните жертви. А несъразмерната санкция е сама по себе си нарушение независимо дали преследва легитимна цел и дали е необходима. И най-сетне предстои да се види как правоприлагащите органи ще третират териториалния обхват на забраната, така както е формулиран в чл. 1, ал. 3.


Ще е възможно ли например да се налага санкция в транзитните зони на летищата, например на жени, които са на път от Саудитска Арабия за друга страна?


Ще е възможно ли, както в момента става в Пазарджик, да се глобяват жени, които седят зад перде на задната седалка на семейните си автомобили? И ако да, няма ли в края на краищата законът да наложи условия на де факто домашен арест на засегнатите жени? И най-сетне макар забраната на покриването на лицето на мюсюлманските жени при определени условия да се поддържа от страсбургския съд, подходът на други международни органи за защита на правата на човека по този въпрос не е окончателно определен. Нещо повече още през 2004 г. по делото Худойберганова срещу Узбекистан Комитетът по правата на човека на ООН прие, че забраната на ученичка да носи "хиджаб" (забрадка, при която лицето е открито) е нарушение на нейното право на свобода на религията. Бланкетната забрана на покриването на лицето на публични места се отхвърля по категоричен начин и от мнозинството правозащитни организации и академични автори в Европа.


С приемането на закона срещу покриването на лицето българският парламент предприе стъпка в угода на една международно заклеймена крайно националистическа политическа формация. Стъпка, която не е в отговор на никаква належаща обществена нужда и която съдържа сериозен потенциал да влоши отношенията между етническите и религиозните групи в нашата страна. И всичко това - в условия на неизяснени и противоречиви стандарти на европейско и на международно ниво. Кому беше нужно всичко това?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (209)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  тази забрана при комунизна щеше да върви ама с Правата на човек, забрави. От десет кладенца ще донесат вода що са си си с правото

 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Това е глупост, безсилие. Да демострираш някаква активност, не виждам какъв е смисълът, какво се постига?

 3. 3 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Законът е над всичко!
  Още от римско време-лош или добър,закона е закон!

 4. 4 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ...С приемането на закона срещу покриването на лицето българският парламент предприе стъпка в угода на една международно заклеймена крайно националистическа политическа формация...

  Моля?А другите европейски държави в угода на кого го приемат!На манипулациите в тази статия няма да се хване и първолак...

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#3] от "mongeneral":

  Аре бе. То сигурно заради друго я нема рим. империя...

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Измислен проблем. Няколко циганки с бурки не са особен проблем на сигурността, ако имахме работеща държава.

 7. 7 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бурките разделят, а не забраната им!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Законът бе обсъден и приет защото е моден и дава възможност да се отклони дебатът от неудобните и важни теми, а от нерешените проблеми.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Глупости. Абсолютни глупости. Не виждам защо трябва да се мисли за жени от САрабия, които чакали за трансфер на летищата. А САрабия съобразява ли се със чужденките на територията и? Още от летището надяват бурки на всяка жена стъпила на тяхна земя. Защо да няма реципрочност. После как да няма опасност за националната ни сигурност. В тези времена всеки терорист може да се скрие зад бурка, без да имат право органите на властта да проверят кой стои зад бурката, защото ще нарушат религиозни права. През осемдесетте в Сирия Асад баща забранява бурките и никабите, защото терористите криейки се зад тях правят десетки терористични актове и избиват стотици невинни граждани. Тъй че законът е добър, много добър и абсолютно необходим при днешните условия.

 10. 10 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Една от причините, поради които мюсюлманите, а и не само те, мразят западняците, е, че последните не уважават себе си и своите интереси. Техният мироглед е подобен на биячите в училищният двор - ако не им отвърнеш те го приемат все едно не уважаваш себе си (и следователно защо те да те уважават) и не уважаваш закона на джунглата, който е и техен закон. Такова нещо насилниците не могат да понасят. С тях може да си приятел, само ако им отвърнеш.
  С арабите човек може също да е приятел, само ако първо ги постави на мястото им. Само така можем да покажем уважение към тях на практика.

 11. 11 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хи-хи":

  Римската империя-източната й част е съществувала до 15 век!
  Съвременната цивилизация е основана на римското право,един вид Римската империя съществува и до ден днешен във всяка една правова държава.
  Започваш ли да разбираш или ...?

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Иначе:
  - Пълното покриване на лицето не е изискване на исляма и затова може да се смята за радикално изискване
  - В България броят на тези хора е минимален, но обичаят е привнесен отскоро и не е ясно къде е проспал целия процес ДАНС
  - Законът не решава нито един проблем, който възниква с чуждото влияние сред българските мюсулмани
  Ерго, това е един ПР закон, нещо като мнение във форума

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5187 Неутрално

  ЗАБУЛВАНЕТО НА ДОГОВОРИТЕ

  ИЗТОЧВАЩИ МИЛИАРДИ от БЪЛГАРИЯ

  Е РЕАЛНИЯТ ПРОБЛЕМ на Държавата

  а го подменят с измисления проблем

  за забулването на кадъните.....

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Интегрират се хора,а не чаршафи.Не мога да поздравя чаршафа,с който се разминавам,защото всички чаршафи са еднояйчни близнаци.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Пълна перверзия - ужким "правозащитни" организации защитават най-масовото подтисничество в съвременния свят - близо 800 милиона мюсюлмански жени по света са третирани в една или друга степен дискриминационно (половината от тях почти като предмети) са под указанията на тази тоталитарна идеология дето те не се спират да оправдават.

 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Няма да коментирам смисъла на закона, но опеделено не насажда нищо. Не виждам как ако не дразнят местното население с бурките си, това е насаждане на нещо. По-скоро би могло да се тълкува като израз на ксенофобия. Обаче и това не е вярно а защото религиозната нетърпимост не е ксенофобия.
  Аз като атеист нямам никакъв проблем с безсмислени закони налагащи ограничения над безсмиослени религиозни глупости

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  [quote#2:"napitbratmu"]Това е глупост, безсилие. Да демострираш някаква активност, не виждам какъв е смисълът, какво се постига?[/quote]

  Пушилка за пред "простите като задник, но величави в своята електорална мощ народни маси". Както след атентата в Ница бяха сложили БТР на Централна гара, все едно терористите ще атакуват гарата в три вериги и с викове "аллах акбар" и БТР-ът както е там, ще открие баражен огън от купола и ще ги обърне в бяг.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#6:"Дундурук"]Измислен проблем. Няколко циганки с бурки не са особен проблем на сигурността, ако имахме работеща държава. [/quote]
  Тоест - ти си ЗА бурките, така ли ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Защо бъркат бурките с правата на човека? Нима жените се забулват доброволно?

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#11] от "mongeneral":

  Знайме, знайме, че е писано за богатите. Ма на определен период от време ги поизбиват, режат им главите, бесят ги. 'Ку не беха толкоз алчни можеше аврората да не избухне, нещо такова...

 21. 21 Профил на Преспанец
  Преспанец
  Рейтинг: 541 Весело

  Това (не) официалната позиция на БХК, изразена чрез Дневник, ли е?

 22. 22 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Да се забулиш с бурка много повече пречи по-трудно е за намиране на работа и общуването с други хора.С нищо живота не се подобрява като сложиш бурка.Не мога да общувам с някой на който не виждам очите и лицето все едно да говоря на стената....

 23. 23 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хи-хи":

  След революциите,които само сменят управляващите,новата власт отново се опира на правото за да има държава!

 24. 24 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "baxter":

  Не е много християнско това мнение - направо е мюсюлмански (т.е. иудейско). Християните имат едно ОГРОМНО предимство - прошка и толерантност, но трябва да ги защитават! Законите са ясни - трябва да се изпълняват, а не - те мене ма..., аз тях ще...!

 25. 25 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 434 Неутрално

  може критиките срещу закона да са основателни донякъде, но защо не се обсъжда това, че тези демонстративни промени във външния вид се правят срещу заплащане. Т.е. ние трябва да сме толерантни към религиозните убеждения, ама това не са точно убеждения, а целенасочено рекламиране на нещо, зад което стоят съмнителни пари. Може да са същите пари, платени да се проповядва радикален ислям. Зао, ние като знаем какво се случва в Пазарджик, трябва да наричаме забулванията заплаха за сигурността и т.н.т, като може да се разследват парите, които плащат за това и да се спре. Не става въпрос за толерантност, а за спазване на законите, които мнозинството са постановили.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4266 Гневно

  Вън от България ориенталските дрехи ,манталитет и прочие.

 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#23] от "mongeneral":

  Обикновено попроменят това-онова из това "право", ама накрая пак се осират. Един много добър пример е БГ след 89 г.
  В крайна сметка винаги ще има нек'ви правила. Ама да се говори, че е патентовано от древн. римляни идва в повече. И по-тихо, че току-виж некой отворен може да поиска такса за ползване. И накрая ще се сбият с англо-саксонците. Че и те имат претенции

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  Постига се, че циганите в Пазарджик няма да получават по 200 лв. на месец от някакви Саудитски организации, за да демонстрират колко мюсюлмани има в България...

  А по същество... Написаното в тази статия е АБСОЛЮТНА ПРОСТОТИЯ... Не знамм какво и на кого се опитва да се внуши...

 30. 30 Профил на libration
  libration
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "mongeneral":

  Само се надявам хората да им пукаше толкова много за закона и за нещата които са важни, не само сензационни.

  До 50 години и Германия няма да е член на G8.
 31. 31 Профил на libration
  libration
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#26] от "bat_plamen":

  Част от ориенталския менталитет са хора които казват "вън тези, вън от онези".

  До 50 години и Германия няма да е член на G8.
 32. 32 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Днес Харманли протестира срещу бежанския лагер в града. Чуйте тези наши сънародници. Нека следващия протест на харманлийци да бъте подкрепен от хора от всички градове в страната!!!

  Който първи прекрачи границата, губи.
 33. 33 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 477 Неутрално

  [quote#18:"роджър"]Тоест - ти си ЗА бурките, така ли ??? [/quote]

  Не съм против тях, защото ТЕ НЕ СА проблем в България. След няколко години ще спрат да плащат на циганките и те ще спрат да ги носят. Може и пак към християнските секти да се върнат, каквито са били ВСИЧКИ тези циганки в Пазарджик преди бурките. Българските мюсюлмани ПЪК ВЪОБЩЕ НЕ ПОЛЗВАТ И НЕ СА ПОЛЗВАЛИ БУРКИ НИКОГА. ТЕРОРИЗМЪТ И АНТИДЪРЖАВНИТЕ ДЕЙНОСТИ НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ БУРКИ. Те дори са тема-параван за отвличане на вниманието на народонаселението, службите и другите овце.

 34. 34 Профил на libration
  libration
  Рейтинг: 221 Неутрално


  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Но поне ще глобят двете жени с бурки в България.

  До 50 години и Германия няма да е член на G8.
 35. 35 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1299 Весело

  те в мюсюлманските страни не ходят така забулени...и защо напоследък станаха толкова силно вярващи......
  това все пак е християнска държава и нинджите нямат място тук,стига сте си продавали дупетата за няколко гроша уважаеми либерасти

 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Любопитно

  Законът трябва да се изпълнява !
  Който иска и буркани да си слага по главата, ама в страни в които това не е забранено.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#2:"napitbratmu"] Да демострираш някаква активност, не виждам какъв е смисълът, какво се постига? [/quote]

  Ами може би това което постигат от ИД ( ИДИЛ,ДАЕШ или както там се казват ) със забраната за бурки на територията на техни бази. А забраната я наложиха след като две забулени кадъни малко ги постреляха . Ама па к'ви ги говоря и аз. ИД си нямат БХК да им отвори очите. А при нас веднага - дискриминация !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  [quote#31:"libration"]Част от ориенталския менталитет са хора които казват "вън тези, вън от онези".[/quote]
  Никой не казва "вън тези"
  Който е тук е като нас - другите са другаде

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на homer
  homer
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Забраната на бурката е забрана на демонстрирането на радикалния ислям. Всички превземки на тая тема са отбиване на номера пред работодателите от Хелзинкския комитет. Изобщо не вярвам някой да ме глоби на Банско, че съм с маска на лицето.

 40. 40 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 229 Весело
 41. 41 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 808 Неутрално

  хаха точно - грантова статия
  как точно насажда ксенофобия като ги кара да са свободни от религията и да са като нас, напротив приобщава ги към модерния светски свят, точно забулването назажда ксенофобия, само че малоумната тиква на Сорос който ви плаща за тези бози има други идеи за света и жалко че сте такива продажници

  twitter.com/voxybg
 42. 42 Профил на Georgi Milev
  Georgi Milev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не съм против религиозни изповедания,но всички да си се изповядват и правят каквото искат,но да е в църкви,джамии,синагоги и други храмове,без да нарушават моите права,като ми натрапват религиите си и обредите си.

 43. 43 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Абсолютно фарисейски закон. Всички знаят защо е направен, и не е заради никаква сигурност. Националисти и шовинисти никога не са решавали проблеми, само са създавали такива. Че те в среда на противопоставяне само могат да живуркат. Но отразява желанието на по-голямата част от населението. Само че с "желание да няма проблем" проблемът няма да се реши. Незнанието, безпросветността и най вече Неосъзнатостта са в основата на много от проблемите на обществото.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Мярката е глупава и недълновидна.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 387 Неутрално

  За съжаление ксенофобията у насотдавна се е загнездила.
  Не одобрявам това.

 46. 46 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Аз нещо не схващам, защо изобщо е цялата тази драма при положение, че в България бурка по принцип не носи никой от етносите ни. Виж вече, пазарджишките по-тъмно зелени, на които са им се усладили катарските и саудитски жълти стотинки са друга работа... ама все пак - кой друг ще се напрегне от този закон? Тия дето пресичат незаконно границата ни, имат ли изобщо право на глас в случая ?!?

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 47. 47 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  ксенофобията се засилва именно с подобно демонстриране на превъзходство на една религия над друга..
  отделно че в корана ,това с бурките го няма никъде описано....


  мюсюлманите в християнските държави трябва да имат същите права каквато имат християните в мюсюлманските и понеже става дума предимно за жените,то това трябва да е адекватната позиция на всички нормално мислещи

 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дундурук":
  Само дето вече не е само въпрос на плащане.То че им плащат е ясно, но ако спрат да им плащат, пак ще се забулват.Поради негативното отношение в обществото към циганите, те по всякакъв начин се стремят да се идентифицират като всякакви други, но не и като цигани.И в тази форма на радикален ислям тези цигани са намерели своята идентичност.Преди това същите се определяха като турци, а сега като мюсюлмани. Въпреки че такава етническа група не съществува, те се самоопределят единствено като такива.И наистина спазват ислямските закони, а не го правят само привидно, защото им плащат.Имам приятел учител, който преподава на цигани от тази група.Казва, че изобщо не яли свинско месо-това са деца, щом те не ядат и родителите им не го правят.Не пият и алкохол.А най-интересното е, че не крадат.Религията може да е много привлекателна за такива хора, които търсят себеизява основно чрез религията.Та не се знае дали след някоя година някой циганин да не вземе да се взриви викайки"Аллах акбар".

 49. 49 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2015 Весело

  Силно препоръчвам на Дневник да видят съдбата на любимия си "източник" на левичарска пропаганда Гардиън и да се замислят. Те от публикуване на такива статии се докараха до там да имат линкове за дарения навсякъде по страницата си.

  Бурките, никабите и фереджетата не са никакви религиозни или културни символи, а са символ на една мракобесна и човеконенавистна идеология и по-точно на подчиненото положение на жената в страните изповядващи тази квази-религия. Всеки който се поинтересува поне малко, ще разбере, че тия чаршафи НЕ СА народни носии в нито една от държавите в които принуждават жените да ги носят, включително и на Арабския полуостров. Естествено тоя от БХК първо трябва да изтрезнее за да успее да понаучи нещо. Айде стига вече с тия двойни стандарти - Тръмп бил сексист щото казал на някаква че е дебела, но чалмите могат да правят каквото си поискат със жените и ние трябва да внимаваме да не ги обидим за нещо. Който толкова обича Исляма че иска да му се позволи да потиска жените по цял свят да си реже оная работа, да слага чалмата и бегом марш към Иран, Афганистан, Пакистан или Бангладеш (в богатите емирства няма да го пускат).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  [quote#47:"миглен локумев"]мюсюлманите в християнските държави трябва да имат същите права каквато имат християните в мюсюлманските[/quote]

  Тоест искаш да потискаме мюсюлманите? Да ги изолираме в гета, да ги нападаме по улиците, да нямат право да заемат управленски позиции и т.н.? Щото в почти всички мюсюлмански държави е така. И не само с християните.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "Ще е възможно ли например да се налага санкция в транзитните зони на летищата, например на жени, които са на път от Саудитска Арабия за друга страна?"

  Ами, за летищата не знам, ако минават транзитно през България и седят само на летището е допустимо според мен, но ако саудитките посетят някои наш град или курорт задължително трябва да бъдат глобявани. В КСА също има забрана и глоба за западни жени, които нямат поне хиджаб.

  "Нещо повече още през 2004 г. по делото Худойберганова срещу Узбекистан Комитетът по правата на човека на ООН прие, че забраната на ученичка да носи "хиджаб" (забрадка, при която лицето е открито) е нарушение на нейното право на свобода на религията."

  Кънев, хиджаб е едно, никаб е съвсем друго. Апропо, в ЕС хиджаба никъде не е забранен, защото това е традиционната мюсюлманска дреха за жени. Но, никаба е забранен.... а, самия никаб е една измишльотина и мода на саудитските сатрапи, която те са разпространили по света, но която не е задължителна според Корана, по този въпрос прочетете тази много интересна статия:

  http://www.dw.com/bg/%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE/a-19529260

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Ами може би това което постигат от ИД ( ИДИЛ,ДАЕШ или както там се казват
  =======
  ДАЕШ е правилното !
  Останалите две опции са умишлено измислени...
  Как може да е ислямска една държава щом половината от нейните членове са психясали чужденци , пристигнали от западния свят , с еротични татуировки по тук и там ?
  До коментар [#37] от "Чичо Ваньо":

  Bukalemun
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Напротив, ще помогне, защото забулването е публична демонстрация на религия, и това се възприема от хората като натрапване на религия и ценности. Единственият начин по които хора от различни култури и религии могат да живеят заедно е като никои не си натрапва религията или начина на мислене в/у другите хора. Нека вярват в каквото си искат, но да си го държат за себе си, а не да го демонстрират на всеки, Ислям не е по специялна религия от другите, и тук не е ислянмско общество, или да си изповядват религията на закрито и да не си я натрапват на другите, или да отидат в страна в която има само 1 религия и никои няма възражение от натрапване.

 57. 57 Профил на ramsi
  ramsi
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Традиционният ислям, който изповядват мюсюлманите в България не налага изискването, жените да покриват лицата си с такива покривала. Това е изискване на радикалния ислям, който проповядва "джихад" - свещена война срещу неверниците (т.е. немюсюлманите). Появата на жени с такива покривала е един от индикаторите за нахлуването на радикалния ислям на територията на една страна. Ако една държава полага грижи за безопасността на населението си, тя не трябва да допуска разпространението както на радикален ислям, така и на проявленията му. Българските мюсюлмани няма да пострадат от това, че ще бъде забранена практика, която не им е присъща и никога не са прилагали.

 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2015 Весело

  Между другото Кънев като изтрезнее да пробва да намери една жена отрекла се (по-скоро избягала) от Исляма, която барем хиджаб носи. Щото първата им работа е да си развеят буйно косите. Ама те може би не ги разбират нещата - Кънев от БХК ще им ги обясни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Обработват ни да приемем напредналата ислямизация на Европа по-безболезнено.

 60. 60 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 596 Неутрално

  След някоя и друга година ще излезе закон, нормалните жени, християнки да се забулват, защото друговерците ще са повече от нас и ще стане неприятно.

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Тоест искаш да потискаме мюсюлманите? Да ги изолираме в гета, да ги нападаме по улиците, да нямат право да заемат управленски позиции и т.н.?
  ==========
  Защо клеветиш и даваш невярна информация ?
  Живея в мюсюлманска страна и това дето го твърдиш не е вярно.
  А отделно имам приятели българи в Катар и ОАЕ които ми казват ,че са видяли истински християнството там , понеже се е зачитало и уважавало. До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  Bukalemun
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Весело

  До коментар [#55] от "Пешката":
  Жената била равна на половин мъж, само един куп месо и кокали.
  ======
  .

  Bukalemun
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  правата на жените в исляма
  =========
  В Исляма има закон който дава право на жената да се разведе с мъжа си ако той е импотентен .
  В твоето общество това има ли го ?
  До коментар [#55] от "Пешката":

  Bukalemun
 65. 65 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Дневник, защо отивате все по-наляво?

 66. 66 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti":

  Имаш ли някой мъж до теб да те пази докато си пишеш онлайн с други мъже?

 67. 67 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 499 Любопитно

  "българският парламент предприе стъпка в угода на една международно заклеймена крайно националистическа политическа формация."

  Това не трябва ли да е в рубриката 'Предозиране'? Нито въобще някога преди съм коментирал БХК, нито ПФ са ми особено симпатични, но този цитат някак си не ми се струва особено безпристрастен. Особено от представител на уж международна правова организация...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 68. 68 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Досега всякакъв "етнически" мир не се е балансирал от бурки, хиджаби и подобни тоалети, а напротив сегашните предозирани "употреби" правят разликата, разделението и кара хората да се капсулират и то в век на повсеместна информация. Дъвката трябва да се разтяга, а вкусът и и балончетата ги определят точно тези, които хал хабер си нямат как се живее заедно.

  Коментиране на анализираното, вече...
 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  До коментар [#31] от "libration":

  В България няма място за фереджата ,бурки и прочие,защото ние сме в Европа.

 70. 70 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Тази статия се обезсмисля от конкретната информация за забулването в Пазарджик: става дума за група роми, които преди да бъдат мюсюлмани, бяха протестанти. И после, като станаха мюсюлмани, не започнаха да носят облеклото, характерно за мюсюлманите в България, а облекло, което може да се види в северен Лондон. Което буди предположението, че не става дума за религиозно самопределение, а за политически мотивиран експеримент. И точно това би трябвало да разследват журналистите - защо група роми протестанти изведнъж дружно приема исляма в тази крайна и чужда за България форма.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 71. 71 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 499 Весело

  [quote#64:"eti"]В Исляма има закон който дава право на жената да се разведе с мъжа си ако той е импотентен .
  В твоето общество това има ли го ? [/quote]

  Т.е. в България жена няма право да се разведе, ако мъжът ѝ е импотентен?! Хайде няма нужда от смешки...

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Мярката е глупава и недълновидна.
  =========
  Мярката си е мярка .....
  Зависи защо и от кого е взета.
  МВР например има пълни основания да е над бурките .
  Щом има основания , полицията е в правото си да претендира , с цел безопасност на обществени места. До коментар [#44] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Bukalemun
 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  [quote#61:"eti"]Живея в мюсюлманска страна и това дето го твърдиш не е вярно. [/quote]

  Да добре - щом ти казваш. Айде лека нощ.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Ататюрк навремето направи всичко възможно да премахне средновековните порядки в Турция и да я направи светска държава, а в 21 век в Европа (!?) се дискутира дали тези средновековни порядки да се завърнат отново.
  Много е просто: в светска държава фереджета, бурки и никаби нямат място. И най-силният аргумет е обществената сигурност.

 75. 75 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Ако авторът на статията поне малко се запознае с исляма, няма да пише подобни глупости. За съжаление обаче, обикновено хората, които защитават тъмната страна не обичат да четат (точно като онези, които защитават).

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 76. 76 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#74:"ckn29372393"]Ататюрк навремето направи всичко възможно да премахне средновековните порядки в Турция и да я направи светска държава[/quote]

  Всъщност, мит е, че Ататюрк бил направил Турция светска държава. Всички джамии и имами там винаги са били на държавна издръжка и заплати, Държавният инспекторат по религията (т.нар. Дианет) е на практика официална сунитска църква, на личните карти на гражданите е упомената тяхната религиозна принадлежност. Т.е. Турция никога не е била светска държава.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#73] от "Тюфлекчия":

  С ислямист на глава не се излиза. И не мога да разбера какво все се врат в нашите сайтове, все напират да идват в Европа. да си седят в техните си пещери, да си пишат в техните сайтове. К'во идват да ме учат на акъл, и то на ислям, дето не мога да го дишам???

 79. 79 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#15] от "lustmord":

  Кой ти е казал, че са потиснати? Те самите искат да са в това положение. Не ги ли виждаш колко са агресивни и как хвърлят камъни наред с мъжете. В Германия бях потресена като видях млади хубави бели германки, забулени като пингвини. Грозна гледка.

 80. 80 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#19] от "yavooor":

  В една голяма част, поне в Европа се прави доброволно и нарочно. Провокация, като се изтъква колко са различни. В случая ксенофобията е от тяхна страна, защото държат да подчертаят религ. принадлежност и различне от останалите.

 81. 81 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1299 Весело

  До коментар [#50] от "Тюфлекчия":

  кои потискаш,тези които са решили от миналата година да носят бурка по икономически причини ли?

 82. 82 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Не виждам, какво общо има 'ксенофобията' и бурките и това е само една от многото нахвърляни етикети 'на кило'.
  То е същия алогизъм, както понятието 'расизъм' при отношението към циганите.Каква ли раса са циганите?!
  Допускам, че е папагалствене от менторите му.
  Определено, мнението на въпросния автор е крайно противоречиво, обаче за сметка на това преизпълнено със самоуверена ароганта претенция за истина от първа инстанция.
  -----
  И все пак и аз съм скептичен относно въпросната забрна. Нито ще спре циганите от Пазарджик да взимат пари за да се правят на интересни, нито ще издигне сигурността ни на по-високо ниво. По-скоро е признак на слабост и безсилие. Другаде се коренят проблемите и решението им е друго.
  Крият се договори от които изтичат милиарди, плащаме в милиони без да има виновни, а на електората му се пробутват залъгалки с бурки.

 83. 83 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Редакцията нещо не разбирате смисъла на закона или се правите, че не го разбирате. Той не е да живеем по-лесно с фанатиците, а да ги накараме да се разкарат от тук.

 84. 84 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#82] от "ali_ibn_isa":

  не е алогизъм, расизъм и етноцентризъм вървят заедно и се разглеждат често накуп, а просто за по-кратко се казва расизъм, в по неформален израз.

  Birds of a feather flock together.
 85. 85 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В България няма традиция българските мюсюлманки да се забулват така.Правят го сега,защото външни сили им плащат,от бедност и заблуди,дошли от имамите-също купени от недоброжелатеи.Нямаме намерение да ни вдигнат във въздуха,скрити под тези бурки- недай Боже,терористи,за да угодим на някой отвън.

 86. 86 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#17] от "cinik":

  аз видях БТР 1988 год повярвай имаше ефект. първо ги къпаха послеги сушиха и накрая мина БТР

 87. 87 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Всъщност, мит е, че Ататюрк бил направил Турция светска държава.
  ========
  Ататюрк е имал конкретна цел !
  За да я осъществи е прилагал всякакви методи .
  Освен про ислямски настроени хора , той е воювал и против кюрди , черкези , турци ..... въобще против всеки който е бил против ново образувалата се държава.
  Твърдението ,че е гонил само ходжи и чалми е непълно. До коментар [#76] от "philologist":

  Bukalemun
 88. 88 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  п.п.
  първо ги разпръснаха с водни оръдия,
  после изсушиха прощада с самолетен двигател
  след това пуснаха патрулите

 89. 89 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Който предпочита бурките и да си сготвят жените в манджи за вечеря, да си седят в Саудитска Арабия, в Иран, в Пакистан и тем подобни шериатски настроени чукундурски страни.

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  И все пак и аз съм скептичен относно въпросната забрна.
  ===========
  Забраната е неправилно обоснована и затова предизвиква резерви.
  Защо например същото решение не обхваща и другите крайности при оглед на външния вид ?
  Ония тинейджъри с копчета и халки по носовете и ушите ,че и по други места , много ли са външно приятни ?
  Факта ,че решението се концентрира изцяло върху бурките , убива неговата тежест. Превръща го в умишлено целенасочено. До коментар [#82] от "ali_ibn_isa":

  Bukalemun
 91. 91 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#61:"eti"]Катар и ОАЕ които ми казват ,че са видяли истински християнството там , понеже се е зачитало и уважавало.[/quote]

  лъжа. пълна.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 92. 92 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "mongeneral":

  кой закон ? генералския ? когато такива като теб се позовават на ;закон; и; право; това може да означава етническо прочистване , а милиционерската система на ;гласуване; която ти щрака само+ е показателна за идейните Ви възгледи

 93. 93 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#90:"eti"]Ония тинейджъри с копчета и халки по носовете и ушите ,че и по други места , много ли са външно приятни ?[/quote]

  те не се опасни за сигурността по смисъла на това, с което човек с напълно скрито лице, е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 94. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Весело

  Да добре - щом ти казваш. Айде лека нощ.
  ========
  Е добре , добре ама нямате спиране с лъжите ,бе приятел !
  Изключения си има във всяко общество ......да беше казал , щеше да е друга работа. До коментар [#73] от "Тюфлекчия":

  Bukalemun
 95. 95 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#82] от "ali_ibn_isa":

  За мен бурките са не по-малко важни от договорите, които уж се криели. И двете са свързани със сигурността. И мен ме е срам и гадно в християнска държава да ми се разхождат пингвини.

 96. 96 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#94] от "eti":

  Тук обсъждаме европейски проблеми. Нямаш ли си турски сайтове, че все тук дремеш...

 97. 97 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#90] от "eti":

  Да, съгласен съм.
  И въпреки това в общия смисъл допускам, че е нормално дадено общество да изработи общи норми, колкото и спорни да са те.

 98. 98 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  те не се опасни за сигурността по смисъла на това, с което човек с напълно скрито лице, е.
  ==========
  Бъди уверен колега ..... най големите престъпници и злодеи на този свят са с открити лица !
  До коментар [#93] от "abdelhaqq":

  Bukalemun
 99. 99 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "napitbratmu":

  Като гледам, как са ти тряскали минуси, имат нещо на ум :)

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 100. 100 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#98] от "eti":

  което не пречи едно напълно забулено лице да бъде абсолютно неидентифицируемо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK