ЦИК лиши сайтовете и регионалните медии от реклама с държавни пари за референдума и изборите

ЦИК

© Юлия Лазарова

ЦИКЦентралната избирателна комисия (ЦИК) лиши сайтовете и регионалните медии от възможността в тях да рекламират с държавни пари партиите и инициативните комитети, които са регистрирани застъпници за референдума или кандидат за президент. Принципното решение на ЦИК беше взето в петък, а днес е окончателно гласувано. Гласовете днес "за" са били 13, а "против" - 6.


Решението е заради съмнения за злоупотреба с медийните пакети, които отпуска държавата - 40 хиляди лева. На предишния референдум инициативни комитети, в част от които имаше свързани лица, насочиха пакетите си към определени сайтове.


"В ЦИК беше направено предложение медийните пакети да бъдат предоставени за разходване единствено на медиите с национален обхват, а именно това са обществените и търговските телевизии и радиа с национален обхват и печатните издания с национален тираж", каза в петък говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Решението кои и колко ще бъдат партиите и коалициите и инициативните комитети, които ще получават правото на медийни пакети в изборите и в националният референдум ще стане ясно на 7-ми октомври. Тогава комисията ще вземе решение.
Решението на ЦИК предизвика реакция на Съюза на издателите в България заради ограничаването на ползването на медийните пакети само в телевизионни- и радиопрограми с национален обхват и в печатни издания с национален тираж. "Обръщаме внимание, че Изборният кодекс дефинира понятията "медийна услуга" и "доставчик на медийна услуга" без да въвежда диференциация между национални, регионални или местни медии", пише в позицията на съюза.


Издателите смятат, че комисията няма никакво основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати при избори за президент и вицепрезидент на републиката.
Освен това въвеждането на разграничение между "национални и регионални/местни" е дискриминация, смятат издателите.


Ето и цялото становище на съюза:


ПОЗИЦИЯ на Съюза на издателите в България


Относно: Протоколно решение на Централната избирателна комисия от 1 октомври 2016 г. относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум


Поредица от медийни публикации информираха обществеността относно приетото от Централната избирателна комисия на 1 октомври 2016 г. протоколно решение, с което се приемат правила за разходването на средствата за "медийни пакети" в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум, и с които Комисията ограничава ползването им само в телевизионни- и радиопрограми с национален обхват и в печатни издания с национален тираж.


Медиите цитират представители на Централната избирателна комисия, които обясняват мярката като опит да се отстранят съмненията за злоупотреба с парите, отпускани от държавата на инициативни комитети, партии и коалиции за агитация в предстоящите избори.


Управителният съвет на Съюза на издателите в България разбира мотивите на Комисията да изработи правила, с цел избягване на злоупотребата със средства за платена политическа кампания, но изразява недоумение по повод въвеждането на диференциация и неравнопоставеност на медиите в предизборната кампания.


Задължението на Централната избирателна комисия по см. на чл. 178, ал. 5 от Изборния кодекс да посочи реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети има отношение към задължението й по ал. 4 от същата норма да заплаща различните платени форми на отразяване до изчерпване на средствата на партията, коалицията или инициативния комитет. В същото време, според Съюза на издателите в България, Комисията няма никакво основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати при избори за президент и вицепрезидент на републиката.


Считаме, че решението на Централната избирателна комисия относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети, следва да продължи да урежда съществените процедурни въпроси относно договарянето и изплащането на средствата за "медийни пакети", но в никакъв случай не може да съдържа ограничения в избора на доставчик на медийни услуги.


Обръщаме внимание, че Изборният кодекс дефинира понятията "медийна услуга" и "доставчик на медийна услуга" без да въвежда диференциация между национални, регионални или местни медии. Въведената от Кодекса дефиниция за "печатни медии" насочва към вестници, списания и други периодични издания, а радио- и телевизионните организации са представени като "медии, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи". "Онлайн новинарските услуги", от своя страна, включват електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания. В нито една от тези дефиниции, нито в друг текст на Кодекса, не се въвежда понятие за регионалност или изискване за селективност в избора на медиен партньор при провеждането на предизборната кампания.


Освен неоправдано дискриминационното съдържание на всяко ограничение в избора на доставчик на медийни услуги, въвеждането на разграничение между "национални и регионални/местни" медии рискува да внесе допълнителна неяснота, доколкото терминът не е еднакво приложим по отношение на отделните видове медии. Обръщаме внимание на несъстоятелността на понятия като "национален тираж", включени в медийните съобщения по темата. По отношение на доставчиците на радиоуслуги, следва да се има предвид, че с национален лиценз за излъчване са единствено програмите на Българското национално радио и "Дарик радио България", като останалите масови радиопрограми се излъчват като "радиовериги", т.е. в множество локации във връзка с издадените на операторите местни и регионални лицензии, които обаче не са "национални".


Обръщаме внимание, също така, че въвеждането на "териториалност" по отношение на интернет медиите, е напълно лишено от смисъл, доколкото единственото ограничение пред разпространението на тези медии би било т.нар. "географско блокиране" при разпространението на цифрово съдържание, което, обаче, касае национално и наднационално филтриране на достъп до интернет ресурси.


Съюзът на издателите в България най-отговорно призовава Централната избирателна комисия при въвеждането на ред за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети да се въздържа от каквито и да било ограничения пред избора на доставчик на медийни услуги от съответната партия, коалиция или инициативен комитет. Считаме, че задължение на Централната избирателна комисия е да следи за измами с предоставяните средства, без това да засяга свободния избор на политическите субекти.


е готов да съдейства на Централната избирателна комисия за изработването на ясни, недвусмислени и недискриминационни правила, с оглед изпълнението на специфичните задължения на органа според Изборния кодекс, при избягване на непазарни ограничения.


Членове на Съюза на издателите в България:


"Икономедиа" АД – издател на вестниците "Капитал Дейли" и "Капитал" и на списанията: Foreign policy, Business Spotlight, HoReMag, Utilities, "Агробизнесът", "Медицински Дайджест", "Регал", "Индекс Имоти". "Икономедиа" АД разпространява и списанията "Бакхус", "Меню" и "Списание 1".


"Сега" EАД – издател на вестник "Сега".


"Издателска къща Марица" ЕООД – издател на вестниците "Струма", "Марица" и "Български Куриер".
"СББ МЕДИА" АД – издател на списанията: ELLE, National Geographic, "Блясък", Cosmopolitan, "Журнал за жената".


"МИТ ПРЕС" ООД – издател на списание "Мениджър" и списание за почивка и пътешествия "Далече".


"БРЯГ МЕДИА ГРУП" ЕООД – издател на вестниците "Бряг" – всекидневник за Русенска област, "Силистренски бряг", "Тутракански бряг", "Посоки" – всекидневник за Плевенска област, и "Нива" – регионален седмичник за 4 общини в Русенска област.


"Скални материали" АД – издател на вестник "Форум" – информационен седмичник, разпространяващ се в Северна България.


"Атика медия България" ООД – издател на списанията Playboy, Maxim, Grazia, Joy и OK! и FORBS .
"Кю Медия" ЕООД – издател на списанията АMICA, L’EUROPEO, ABITARE, BRAVACASA, MAX и QM
"Топ Нюз" ЕООД – издател на вестник "Топ новини".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8397 Любопитно

  Всички държавни пари за референдума и изборите да останат в София, значи !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 879 Любопитно

  Мхм! Значи за "Стандарт" и "Икономедия" кинти има, а за "Марица" и "Струма" не?
  Звучи ми справедливо, демократично и в духа на евроатлантическите ценности

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз съм Пешо от 6-тия етаж и искам да питам ЦИК - Пак ли ще се блъскаме в изборния ден цяла нощ с чували бюлетини ??

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Интересно, сайтовете на регионалните медии, национално покритие ли имат, или само регионално - близките 2-3 планети?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Язък! А те се изпонарегистриреаха 50 кандидата сал с надеждата да се облажат от тези 40 хиляди дето им се полагат за реклама.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Причината е проста. Държавата ми дава едни 40 хилки за агитация. Аз отивам в местната радиоточка. Тя ми пуска една фактура за 40 хилки с ДДС то. Аз им давам 10 хилки да си платят ДДСто и да се почерпят и сън с 30 напред. Иначе Митцо Пищова и Шишарката защо ще се кандидатират!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":
  [quote#3:"oporna_to4ka"]Аз съм Пешо от 6-тия етаж и искам да питам ЦИК - Пак ли ще се блъскаме в изборния ден цяла нощ с чували бюлетини ?? [/quote]

  Разрешава се на милиционерската торсида да помагате в носенето на чували с бюлетини само на бременни и възрастни жени , които едва ходят !
  За инструкции в районното . Шефовете лично при Цвък!
  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_1187026.jpg

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 8. 8 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Е как, кинти ще има само за БНТ, Босфор ТВ и НовЪ, и за вестниците на КОЙ. Те са най-заслужили, не ли!?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Значи нямаш пари за 30 сек. клип в телевизия и няколко банера в по-популярен сайт, но си се засилил да ставаш държавен глава...
  Аз тази логика не я разбирам.

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1948 Весело

  [quote#3:"oporna_to4ka"]Аз съм Пешо от 6-тия етаж и искам да питам ЦИК - Пак ли ще се блъскаме в изборния ден цяла нощ с чували бюлетини ??[/quote]

  Точко, защо питаш ЦИК питай Цв.Цв.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#2] от "Comrade Clinton":

  Тва е защото не им стиска да разследват както трябва помияри от сорта на Борислав Цеков и измислените му сайтове.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 13. 13 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Никой не пречи на кандидатите да сключат договор за реклама с регионална или измислена медия, просто не бива да се плаща с държавните пари, нали правилно разбирам? Нищо против сайтовете и медиите, регионалните са адски полезни и нужни, ама айде стига сме ги хранили.
  П.С. Против съм и 40-те хиляди донякъде, но пък малкият кандидат трябва да има някакъв вариант, ако искаме да сме демокрация. Друг е въпросът това ли е най-удачната форма.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Пу, жалко! Значи само във фейсбук ще се плаща за реклама и анти реклама!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ако в провинцията бяхте направили някой национален всекидневни, както казва Боко сега “щяхте да се видит в пари”!

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8397 Весело

  До коментар [#15] от "2.50":


  [quote#15:"2.50"]Ако в провинцията бяхте направили някой национален всекидневни, [/quote]
  Още малко и министерство на нещо да се направи в провинцията...'псурт!

  karabastun1@abv.bg
 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2514 Весело

  [quote#16:"karabastun"]Още малко и министерство на нещо да се направи в провинцията...'псурт![/quote]

  ‘щo - Дянков почти беше закарАл митничарите в Русе?!

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на rharalampieva
  rharalampieva
  Рейтинг: 240 Неутрално

  С пари всеки може, дайте им по 10000 и да видим колко ще се регистрират. А най-хубаво кандидатите да плащат...щом толкоз им е мило за народа.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4192 Неутрално

  Защо не виждам между протестиращите медиите на Пеевски?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2093 Весело

  'На предишния референдум инициативни комитети, в част от които имаше свързани лица, насочиха пакетите си към определени сайтове."

  хъхъхъ... а къде е Ивилина Алексиева в момента, казвате?

  "Пет инициативни комитета и партии, които като страна по изборния референдум получат медийни пакети от държавата на стойност 40 000 лева, са насочили средствата към сайт, свързан с Института за модерна политика на Борислав Цеков, в чиято управа участваше настоящият шеф на ЦИК Ивилина Алексиева."
  http://www.mediapool.bg/kak-institutat-za-moderna-politika-uzhili-darzhavata-sas-140-000-leva-news240281.html

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2093 Весело

  [quote#13:"TrakerBG"]но пък малкият кандидат трябва да има някакъв вариант[/quote]
  ах, горкият малък кандидат застъпник, и тва ако не е тормоз над дребния семеен бизнес хахаха... впрочем, Герб не правиха ли промени в ИК наскоро, как ли са пропуснали

  "29 септември 2016
  -----------
  Регистрираните застъпници за референдума са 11 партии, 3 коалиции и 23 инициативни комитета. Ако всеки от тях поиска полагащият му се от държавата медиен пакет, това означава, че бюджетът трябва да отдели 1 480 000 лв."

 22. 22 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Къде са дебатите? Нали вече всички кандидати за президент са ясни, къде са дебатите за идеи, решения на проблеми, външна политика, вътрешна политика..? Кви ги говоря, тука е БГ, кандидата се избира на лична основа, кои има по симпатична прическа, кои говори наи негативно за другите и т.н. въпросите задавани от журналистите с цел да информират хората за компетентноста на кандидата са от сортна на - ще търсите ли подкрепа от ДПС, иванчо каза нещо лоши за драганчо, има ли конфликт м/у тях, вие слога на дявола ли сте и т.н. и това е информацията според която хората трябва да направят избор дали да подкрепят кандидата за президент или не. Чудя се защо ли България е в това положение... няма обеснение.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4147 Любопитно

  Иначе казано - тези пари ще отидат в "правилните медии" ,които са собственост на "правилните хора"

 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Имам подвъпрос:какво ще стане с предвидените за това средства? Бистришките тигри ли ще бъдат транспортирани от Бистрица до Драгалевци с правителствен самолет? Или в Криво горно нанадолнище с 3 жители ще бъде построна нова спортна зала за 300000000 зрители?

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Хайде да видим:медийни пакети за 40К лева за реклама. Дето от 10 10 цъкат дистанционното и превключват, когато дойде реклама. Та:тези 40К бюджетни ли са? И се дават за това, да досаждат на целокупния бг народ и той, като ги види, превключва на друг канал? Но има удоволствието да плаща това, което му досажда. Демокрация, Санчо! Само тези с носталгията на ком.времена да си мълчат! Тогава за такива приказки те пращаха в Белене и за да отидеш в Гърция не се качваше просто на колата, а минаваше през -циг унизителни процедури и попълваше тонове хартия кой си, имаш ли роднини на запад и защо са там! И главните действащи лица бяха днешните евроатлантици. А на по-младите тате и мама.

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  При наличие на общи и почти безотчетни пари,мераклиите да ги усвоят са обидно малко.Аз,като домоуправител,се чувствам прецакан,че не съм направил инициативен комитет на входа,да агитираме за нещо.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 27. 27 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Решението е глупаво, защото представлява абдикация от упражняване на контрол. Проблемът не е, че пари се дават на местни медии, а че не се вземат мерки тези пари да бъдат изхарчени по предназначение, вместо просто да потънат в нечий джоб.

  Къде са виновните за последния референдум? Присъда да е издадена? Ако не е, на какво основание ЦИК говори за престъпление?

 28. 28 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Трябваше да се спрат тези далавери.. Миналите избори колко пари измукаха гадовете.

 29. 29 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Весело

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  По вероятно ще си блъскаш главата в стената..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Весело

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Не, след изборите ще има нужда от забранения препарат ДДТ, за третиране на тролетариата.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#8] от "CINZANO":

  забравяш Бг он ер, БИТ, Блумберг-Бг

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#30] от "Captain Shakespeare":
  Тролетариатът трябва да бъде криминализиран. Това е далеч по-гадно и опасно от купуването и продаването на гласове. Това е целенасочено унищожаване на хора в нужда. И тежко данъчно престъпление. Средства, които отиват като разход в перото ПР и не се облагат с данъци, се ползват по престъпен начин. Говоря го отдавна, ама Султанка си пее и керванът си върви, върви, върви...

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "extraCACA":

  За какъв застъпник говориш... Аз говоря за кандидат-президент тип "Йоло Денев", който, колкото и да ти е странно, има същото право да се кандидатира, както аз, ти, кака ти Цецка или батко ти Кемтрейлсов. Само дето няма кинти за реклама, за разлика от дебело спонсорираните големи партии. Пък да подходиш с краудфъндинг по нашите ширини е леко невъзможно към момента.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 34. 34 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#31] от "Captain Shakespeare":

  Прав си, ТИМ-аджиите съм ги пропуснал.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2093 Весело

  [quote#33:"TrakerBG"]За какъв застъпник говориш... [/quote]

  в статията си пише горе-долу за какво иде реч, отделно припомних и конкретния повод... а към разни Пищови, Васки, Борисав Цековци, Николай Цоневци и пр. паразитна сган "имаща правото" да претендира да им плащам за да ме "агитират" некакси нема как да проявя съчувствие

  а [quote#33:"TrakerBG"]кандидат-президент тип "Йоло Денев"[/quote] е нонсенс, нема такова животно... за друго са кандидати тоя тип персонажи

 36. 36 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2093 Весело

  [quote#33:"TrakerBG"]Пък да подходиш с краудфъндинг по нашите ширини е леко невъзможно към момента. [/quote]
  та затова - дай да плеснем задължителен краудфъндинг нали... няма не искам, няма недей, кой друг да плаща мюретата ако не данъкоплатците

 37. 37 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#36] от "extraCACA":

  А според мен трябва да има подкрепа, щото днес ще издигнем идиот, утре ще е някой нормален, ако е останал. И демокрацията казва - равни шансове. Само че не в този вариант - "ей ти парите, оправяй се, само дай фактурата". ЦИК да пусне един търг, 33/33/33%, да се явят 200 сайта, 20 вестника и 10 тв/радиа, да си дадат офертите пред ЦИК и така да се сглобят някви пакети на смислени цени.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2093 Весело

  [quote#37:"TrakerBG"]днес ще издигнем идиот[/quote]
  ше ме извиняваш, ма който си ги е издигнал идиотите да си им бере гайлето и да не търси нищо от мен драхти демокрацията, 27 години идиот след идиота и накрая пак до "дайте да дадем" опряхме... ай сиктир и равните им шансове на идиотите... президентството да не е социално заведение бе

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK