ЦИК лиши сайтовете и регионалните медии от реклама с държавни пари за референдума и изборите

ЦИК

© Юлия Лазарова

ЦИКЦентралната избирателна комисия (ЦИК) лиши сайтовете и регионалните медии от възможността в тях да рекламират с държавни пари партиите и инициативните комитети, които са регистрирани застъпници за референдума или кандидат за президент. Принципното решение на ЦИК беше взето в петък, а днес е окончателно гласувано. Гласовете днес "за" са били 13, а "против" - 6.


Решението е заради съмнения за злоупотреба с медийните пакети, които отпуска държавата - 40 хиляди лева. На предишния референдум инициативни комитети, в част от които имаше свързани лица, насочиха пакетите си към определени сайтове.


"В ЦИК беше направено предложение медийните пакети да бъдат предоставени за разходване единствено на медиите с национален обхват, а именно това са обществените и търговските телевизии и радиа с национален обхват и печатните издания с национален тираж", каза в петък говорителят на ЦИК Александър Андреев.
Решението кои и колко ще бъдат партиите и коалициите и инициативните комитети, които ще получават правото на медийни пакети в изборите и в националният референдум ще стане ясно на 7-ми октомври. Тогава комисията ще вземе решение.
Решението на ЦИК предизвика реакция на Съюза на издателите в България заради ограничаването на ползването на медийните пакети само в телевизионни- и радиопрограми с национален обхват и в печатни издания с национален тираж. "Обръщаме внимание, че Изборният кодекс дефинира понятията "медийна услуга" и "доставчик на медийна услуга" без да въвежда диференциация между национални, регионални или местни медии", пише в позицията на съюза.


Издателите смятат, че комисията няма никакво основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати при избори за президент и вицепрезидент на републиката.
Освен това въвеждането на разграничение между "национални и регионални/местни" е дискриминация, смятат издателите.


Ето и цялото становище на съюза:


ПОЗИЦИЯ на Съюза на издателите в България


Относно: Протоколно решение на Централната избирателна комисия от 1 октомври 2016 г. относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум


Поредица от медийни публикации информираха обществеността относно приетото от Централната избирателна комисия на 1 октомври 2016 г. протоколно решение, с което се приемат правила за разходването на средствата за "медийни пакети" в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум, и с които Комисията ограничава ползването им само в телевизионни- и радиопрограми с национален обхват и в печатни издания с национален тираж.


Медиите цитират представители на Централната избирателна комисия, които обясняват мярката като опит да се отстранят съмненията за злоупотреба с парите, отпускани от държавата на инициативни комитети, партии и коалиции за агитация в предстоящите избори.


Управителният съвет на Съюза на издателите в България разбира мотивите на Комисията да изработи правила, с цел избягване на злоупотребата със средства за платена политическа кампания, но изразява недоумение по повод въвеждането на диференциация и неравнопоставеност на медиите в предизборната кампания.


Задължението на Централната избирателна комисия по см. на чл. 178, ал. 5 от Изборния кодекс да посочи реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети има отношение към задължението й по ал. 4 от същата норма да заплаща различните платени форми на отразяване до изчерпване на средствата на партията, коалицията или инициативния комитет. В същото време, според Съюза на издателите в България, Комисията няма никакво основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати при избори за президент и вицепрезидент на републиката.


Считаме, че решението на Централната избирателна комисия относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети, следва да продължи да урежда съществените процедурни въпроси относно договарянето и изплащането на средствата за "медийни пакети", но в никакъв случай не може да съдържа ограничения в избора на доставчик на медийни услуги.


Обръщаме внимание, че Изборният кодекс дефинира понятията "медийна услуга" и "доставчик на медийна услуга" без да въвежда диференциация между национални, регионални или местни медии. Въведената от Кодекса дефиниция за "печатни медии" насочва към вестници, списания и други периодични издания, а радио- и телевизионните организации са представени като "медии, разпространявани чрез електронни съобщителни мрежи". "Онлайн новинарските услуги", от своя страна, включват електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и други електронни издания. В нито една от тези дефиниции, нито в друг текст на Кодекса, не се въвежда понятие за регионалност или изискване за селективност в избора на медиен партньор при провеждането на предизборната кампания.


Освен неоправдано дискриминационното съдържание на всяко ограничение в избора на доставчик на медийни услуги, въвеждането на разграничение между "национални и регионални/местни" медии рискува да внесе допълнителна неяснота, доколкото терминът не е еднакво приложим по отношение на отделните видове медии. Обръщаме внимание на несъстоятелността на понятия като "национален тираж", включени в медийните съобщения по темата. По отношение на доставчиците на радиоуслуги, следва да се има предвид, че с национален лиценз за излъчване са единствено програмите на Българското национално радио и "Дарик радио България", като останалите масови радиопрограми се излъчват като "радиовериги", т.е. в множество локации във връзка с издадените на операторите местни и регионални лицензии, които обаче не са "национални".


Обръщаме внимание, също така, че въвеждането на "териториалност" по отношение на интернет медиите, е напълно лишено от смисъл, доколкото единственото ограничение пред разпространението на тези медии би било т.нар. "географско блокиране" при разпространението на цифрово съдържание, което, обаче, касае национално и наднационално филтриране на достъп до интернет ресурси.


Съюзът на издателите в България най-отговорно призовава Централната избирателна комисия при въвеждането на ред за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети да се въздържа от каквито и да било ограничения пред избора на доставчик на медийни услуги от съответната партия, коалиция или инициативен комитет. Считаме, че задължение на Централната избирателна комисия е да следи за измами с предоставяните средства, без това да засяга свободния избор на политическите субекти.


е готов да съдейства на Централната избирателна комисия за изработването на ясни, недвусмислени и недискриминационни правила, с оглед изпълнението на специфичните задължения на органа според Изборния кодекс, при избягване на непазарни ограничения.


Членове на Съюза на издателите в България:


"Икономедиа" АД – издател на вестниците "Капитал Дейли" и "Капитал" и на списанията: Foreign policy, Business Spotlight, HoReMag, Utilities, "Агробизнесът", "Медицински Дайджест", "Регал", "Индекс Имоти". "Икономедиа" АД разпространява и списанията "Бакхус", "Меню" и "Списание 1".


"Сега" EАД – издател на вестник "Сега".


"Издателска къща Марица" ЕООД – издател на вестниците "Струма", "Марица" и "Български Куриер".
"СББ МЕДИА" АД – издател на списанията: ELLE, National Geographic, "Блясък", Cosmopolitan, "Журнал за жената".


"МИТ ПРЕС" ООД – издател на списание "Мениджър" и списание за почивка и пътешествия "Далече".


"БРЯГ МЕДИА ГРУП" ЕООД – издател на вестниците "Бряг" – всекидневник за Русенска област, "Силистренски бряг", "Тутракански бряг", "Посоки" – всекидневник за Плевенска област, и "Нива" – регионален седмичник за 4 общини в Русенска област.


"Скални материали" АД – издател на вестник "Форум" – информационен седмичник, разпространяващ се в Северна България.


"Атика медия България" ООД – издател на списанията Playboy, Maxim, Grazia, Joy и OK! и FORBS .
"Кю Медия" ЕООД – издател на списанията АMICA, L’EUROPEO, ABITARE, BRAVACASA, MAX и QM
"Топ Нюз" ЕООД – издател на вестник "Топ новини".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK