Към студентите по право: От вас зависят човешките съдби и усещането за щастие

Министърът на правосъдието също присъства на откриването на академичната година.

© Юлия Лазарова

Министърът на правосъдието също присъства на откриването на академичната година."От вас ще зависят човешките съдби, качеството на живот и дори усещането за щастие на хората, защото то е свързано с усещането, че живеят в справедлива държава. Посещавайте редовно занятията, но отделяйте време и за забавления и създаване на нови приятелства."


Така министърът на правосъдието Екатерина Захариева се обърна към препълнената 272-ва аудитория - втората по-големина зала в Софийския университет. Там, традиционно в началото на октомври беше открита новата академична година (днес е денят, в който годината се открива и в останалите факултети на Софийския университет).


Пред новопостъпилите, досегашни и предишни студенти, както и преподавалите застана академичното ръководство на факултета, както и ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков. В юридическия факултет на най-старото висше училище се преподава право и международни отношения. Всяка година той се завършва от близо 400 души.

"Вие сте младите хора, от които ще зависят бъдещите десетилетия.


Развитието на държавата и обществото почива най-вече на това, с което ще се занимавате вие.


За това, от една страна ви призовавам да бъдете отговорни и да се отнесете към следването си така, че да научите много и да се развиете като личности. А от друга страна да ви пожелая да прекарате приятно и добре тези няколко години", заяви пред събралите се Герджиков. Всяка година от


"Обучавате се във факултет, първи в рейтинговата система на Република България. Това е един от първите и най-престижни факултети на Софийският университет "Св. Климент Охридкси", който е бил и ще бъде в центъра на най-значимите събития в историята на университета, определящ до голяма степен неговия облик и поради който до голяма степен носи името университет.


Деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов

© Надежда Чипева, Капитал

Деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Сашо Пенов


Неговите възпитаници утвърждават България като правова държава. Вярно, в Софийския университет не е сниман филмът за Хари Потър, както в един друг университет. Но той също има своите велики тайни. В него витае духът на поколения студенти и преподаватели", обърна се към студентите декана на юридическия факултет проф. Сашо Пенов.


Той се обърна към студентите и им говори за правото като изкуство на доброто и справедливото (по думите на древногръцкия философ Целз) и за свободата. В своето слово Пенов благодари на даренията на възпитаници от факултета, с които е започнало обновлението на аудиториите във факултета. Той пожела на студентите


"да работят заедно с преподавателите като голям симфоничен оркестър, в който всяка личност със своя принос, допринася за тържеството на правото".


Предупреди, че се изисква "постоянство и много труд за овладяване на правната наука и богата проблематика на международните отношения". В словото си той не пропусна да поздрави и студентите, които са участвали и са спечелили международни състезания по право, с което са допринесли за повишаване престижа на факултета и университета.


По-долу може да прочетете част от словото му (с незначителни съкращения):


"Юристът е човек, при който основно е почитта и обичта към правото.


Правото е станало наше верую, наша съдба и достойна професия. Правото като изкуството на доброто. Какво е общото между правото и изкуството на доброто? В тълковния речник срещу термина право стои обяснението - съвкупност от установените в едно общество и поддържаните от държавната власт задължения и свободи, които уреждат отношенията на хората в обществото. Значението на думата изкуство е - област от човешката дейност, при която действителността се пресъздава чрез художествени средства. А за добро - нещо, което е в полза на хората, което има висока морална стойност. Доброто е нравствена категория. Правото е изкуството да бъдеш добър и справедлив и към себе си, и към околните хора.


Ако търсим формални допирни точки между право и изкуство, ще установим, че още Аристотел недвусмислено подчертава, че изкуството не е самоцел, освен с познанието, a е свързано и с нравствения живот на хората. Че неговите произведения имат за цел да облагородяват човека, като чрез катарзис го освобождават от отрицателните страсти и че то е подчинено на задачата да усъвършенства добродетелите. Правото е създадено от хората, за да могат да живеят заедно и свободно. Да живееш с другите означава да осъзнаваш и съвмествяваш множество свободи на различни индивиди. Правото е съвкупността от условията, при които свободната воля на един е съвместима със свободната воля на друг от гледна точка на всеобщия закон на свободата.


Свободата е субстанцията на правото. Тя се установява на базата на принципа, че свободата на личността завършва там, където започва свободата на останалите личности.


В света на правото доминира признатата от всички легитимна власт, защитаваща доброто и справедливото, но със силата на закона. Същността на правото се състои в равновесието на двата основни принципа - личната свобода и общото благо.


Вечният стремеж на човека към щастие е стремеж към добро и справедливост. Което той като самостоятелен индивид не може да намери и затова го търси в обществото. Правото предлага равен шанс за постигането му. Превръща доброто в реалност, ограничава и коригира злото.


"Търсете себе си, учете, следвайте сърцето си, бъдете критични, защото вие сте бъдещето на България"


Пред студентите застана и студентът от пети курс Васил Силяновски, който е и председател на студентския съвет. Той се обърна към своите колеги с призив да останат в България и да работят за държавата.


"Днес е първият ден от вашето най-ново приключение. Истината е, че Юридическият факултет винаги е бил, е и ще бъде най-елитното място за изучаване на право в България, а от вас се очаква да бъдете най-безпристрастните съдии, най-безкомпромисните прокурори и най-успешните адвокати или просто да станете нотариуси ( тук аудитория 272 избухна в смях). Най-вероятното си мислите, че ще излезете като златните момчета и момичета на трудовия пазар. Истината е малко по-различна.


Ще изпитвате множество трудности, множество несправедливости, понякога ще се чувствате объркани и обезсърчени.


И когато дойде денят, не твърде далеч от днес, когато стоите в прокапалото си общежитие, разочарован сте от лекцията, на която сте присъствали, а администрацията ви е отказала да ви издаде уверение, че сте студент, само защото сте отишли 15 минути преди края на работното време, е много вероятно да ви осветли мисълта, че трябва да се откажете и да заминете за чужбина. Не го правете.


Останете тук и кажете: На мен ми пука. За средата, в която живея, за общежитието, за лекциите, за университета ми.


Аз го направих. И това се оказа най-добрият избор в живота ми. Стотици студенти всеки ден се опитват да променят средата - да я направят по-добра, по-истинска, по-справедлива. Не се питайте какво ви дава Софийският университет, а отговорете на въпроса: какво вие сте готови да дадете за него.


Човек е богат не с това, което е взел, а с това, което дава. И последно във времена на остро противопоставяне, на сблъсък на ценности и култури, във времена, в които свободата на индивида, демокрацията и справедливостта са застрашени, Софийският университет остава твърд техен защитник.


Софийският университет е специален заради вас - неговите студенти и преподаватели. Това са хората, които отстояват идеалите си, ценностите си и са готови на всичко за просперитета на държавата. Затова, моето послание към вас първокурсници, е: търсете себе си, учете, следвайте сърцето си, бъдете критични, защото вие сте бъдещето на България", завърши Силяновски.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  усещането за щастие на хората, защото то е свързано с усещането, че живеят в справедлива държава.
  ===================================
  Т.е. щом ГЕРБ са на власт всички трябва да сме щастливи. Така се става министър(ка).

 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Чудесни пожелания, но с калпави закони и корумпирана съдебна система, нормален адвокат няма шанс.

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.---

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Весело

  Един студент бил на изпит по право. Както винаги той не бил учил и не знаел нищо.
  Студентът:
  -Много ви се моля не ме късайте - от вашия изпит зависи дали ще продължа.
  Професорът:
  -Добре, момче. Ще ми зададеш един въпрос, ако не отговоря получаваш шестица, но ако отговоря си тръгваш и никога няма да се видим поне тази година. Студента нямал какво да прави и се съгласил.
  Студентът:
  - Kакво е едновременно законно и нелогично, логично и незаконно и незаконно и нелогично.Професорът мислил, но нищо не можал да каже. След това му писал шестицата. После питал и другите студенти, но никой не можал да отговори. Най -накрая се намерил някой който му казал.
  - Виж сега шефе ти си женен за жена, която е с 25 години по - малка от тебе. Това е законно, но нелогично. Жена ти си има любовник, което е логично и незаконно. И на същия този любовник му писа щестица, което е нелогично и незаконно.

  [email protected]
 5. 5 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Успех на студентите.Вьв всеки първокурсник има тръпка на първият ден в университета!

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Като се сетя,че в цял свят повечето депутати са адвокати...........!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  "От вас ще зависят човешките съдби, качеството на живот и дори усещането за щастие на хората, защото то е свързано с усещането, че живеят в справедлива държава. Посещавайте редовно занятията, но отделяйте време и за забавления и създаване на нови приятелства."
  ами ей го и Цачева редовно посещавала занятия , общини и окръжни комитети , и стана председател на НС и президент ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "Герд Мюлер":

  И аз им пожелавам успех, но и хъс за да преодолеят нашенската сегашна правна система, окупирана от "юристи" от ченгесарницата, които командват страната заедно с физкултурници и пожарникари. Иначе да отидат в Европа с нашенска диплома по право е направо катастрофа. Никой не търси такива

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  У нас реализацията на юристите е под въпос. Съдебната система тук е като дом Майка и дете, където само по роднинска линия можеш да си намериш добра работа. Дано нещата да се променят, ама надали. Защото хубавите местенца са малко, а дъщерите и синовете на магистратите са много.

 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 396 Неутрално

  [quote#8:"pantarea"] Иначе да отидат в Европа с нашенска диплома по право е направо катастрофа. Никой не търси такива
  [/quote]
  Може, може, ако баща ти е бил буфосинхронист, а свекър ти номенклатурчик.

 11. 11 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  хахахаххахахахахах

  усещането ми за щастие да зависи от пъпчив чалгар/първеню, желаещ единствено да не се връща у външния кенеф на село?!?!! Е.б.е.м ти сентенцията!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "Юристът е човек, при който основно е почитта и обичта към правото. "
  Което означава, че в България има много малко юристи.

 13. 13 Профил на КОНСТАНТИНОПОЛ
  КОНСТАНТИНОПОЛ
  Рейтинг: 229 Гневно

  Нещата трябва да се преразгледат много обширно.
  1. Университетите! Защо се отпускат толкова много пари за тях и се откриват толкова много специалности при положение, че няма нито студенти които да ги учат, нито и толкова много добри преподаватели да те предразположат да ги учиш? Преподавателите в университетите си пълнят гушите от корупция. Има такива коп.ета преподаватели в ТУ-София, че не знаят за какво са там.
  2. Парите за университети да отиват за нуждите за пенсионерите и за майките и техните дечица.
  3. Защо като завършиш университет и като почнеш работа заплатата ти е 400 лв.?
  4. Защо преподавателите като завършиш университет (а и преди да завършиш) ти казват по-добре отивай да работиш на запад? Ама аз не искам на запад, искам да си остана в България! Te трябва да ме предразположат да остана в България.
  5. Защо семестриалните такси са толкова високи при положение, че после получаваш заплата от 400 лв?
  Защо коп.летата преподаватели те отказват от университета преди да си го почнал? Защо изхабяваш толкова много нерви за 400 лв. заплата?
  6. Трябва да има толкова специалности колкото има и възможни работни места в България, а не парите да отиват за ненадеждни специалности, а хората да стоят гладни.
  7. Преподавателите, ректорите, деканите са същите у.трепски мошеници като политиците.

 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  "Юристът е човек, при който основно е почитта и обичта към правото."

  ... и най-вече любовта към парите, която засенчва горното.

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Това е един от най-остроумните вицове, които съм чувал напоследък. Съмнявам се, че електоратът на Майка Цецка, генерал Радев и останалите ще го разбере.

 16. 16 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 277 Весело

  А ако тези студенти след време продават дюнери или чистят тоалетни...

 17. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Към студентите по право: От вас зависят човешките съдби и усещането за щастие "

  Дрън дрън . Как ли студентите по право могат да влияят на човешки съдби и усещането за щестие ? . Ако студентите по право могат , защо пък ктуденти от други другите специалности да не могат ? А защо пък един обикновен строител , да речем , да не може ? Пък един крадец или мутра не може ли да разплаче майката на езин цял род , и да донесе щастие на собственото си семейство . Един бизнесмен може да направи същото - да разбие нечия съдба и да ощастливи някоя плейметка или чалга звезда . Ама че благодатна тема - роман да напишеш.

 18. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Смях в залата.
  Правосъдието вече няма нищо общо нито със справедливостта, нито със законите.
  Правосъдието е машина за изнудване и правене на големи пари.

 19. 20 Профил на someone
  someone
  Рейтинг: 397 Разстроено

  Високопарни думи и прах в очите, все едно чета есе на тема "Юристът в новото време", локуми, локуми и пълнежи, за да има думи, които са празни от всякакъв смисъл. А, дипломатичност се казваше това, да....

  Всичко може, стига да може...ако не може, трябва да може :)
 20. 21 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дали човешките съдби ще зависят от тях,или от някой задкулисен играч?

  marinov1018
 21. 22 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 531 Весело

  Човешките съдби и щастие не зависят от студентите по право ,а от юристите.Разбира се не само от тях,нима не зависят от лекарите примерно?Министърката се е изказала леко патетично.Иначе успех на студентите-самият аз съм завършил ЮФ на СУ.

 22. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Развитието на държавата и обществото почива най-вече на това, с което ще се занимавате вие.".

  Пази Боже , основното им занимание да са бракоразводни и криминални дела .

 23. 24 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 893 Гневно

  От вас ще зависят - дааа....И те зависят - на какво дередже сме, м?! АМАН от прависти! Сигурно на глава от населението сме първи в света! А когато някой правист вземе да ми "разбира" и от всякакви други специалности...и да им пише и законите - става чудно! Нещастници...
  Не знам финансистите и икономистите ли са по-големи паразити или "пишман-правистите"...Баш правистите е ясно какви са - мафията!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 24. 25 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#17] от "volarok":

  Благодаря за онагледяването! Дано и други да се ориентират за какво става дума!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 25. 26 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Ама в реалността май судиите пък зависят от врачки и от "пипане" тук-там:
  https://bivol.bg/badapples-talking-s3-1.html

 26. 27 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Очертава се интересен нов сезон на #Яневагейт.
  Като гледам в края на статията и анонса за следващата част ...
  https://bivol.bg/badapples-talking-s3-2.html
  Биволъ: "В следващия епизод от #Яневагейт чуйте: #КОЙ е събирал пари за спасяването на Владимира Янева, на #КОГО е трябвало да плати и най-вече #ЗАЩО."

 27. 28 Профил на Георги Петков
  Георги Петков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Право в България завършват и се дипломират хора, които нямат понятие от материя, които не познават основни правни принципи и институти. Такива хора получават дипломи и място в държавна (и местна) администрация и частния сектор. Трагично е. Дано в медицината не е така...

 28. 29 Профил на Boris Petrov
  Boris Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "усещането за сигурност, стабилност, щастие" са термини въведени от бившия ни соц. министър Калфин.
  ТЪПИ КОМУНЯГИ! Хората не искат демагогия и щастие и усмивки под директиви! Още по-малко искат само усещане! Ние искаме да живеем в реално сигурна, реално стабилна държава и да бъдем реално щастливи!

 29. 30 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 450 Разстроено

  "От вас зависят човешките съдби и усещането за щастие..."

  Добре, че не е вярно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK