Опожарените степи край Калиакра може да бъдат заменени за държавни земеделски земи

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август т.г.Дружеството "Милениум енд ко" се готви да поиска от държавата замяна на имота си от 1.6 хил. декара в защитената зона "Комплекс Калиакра" и в близост до плаж Болата с терен от Държавния поземлен фонд. Това съобщи в профила си във Фейсбук управителят на дружеството Стефка Василева. В последната седмица на септември, след сигнали, подадени от Българското дружество за защита на птиците и Коалиция "За да остане природа в България", регионалната инспекция за околна среда и води (РИОСВ) във Варна издаде заповед за принудително спиране на разораването и създаването на лозов масив в имота.


Повод за сигналите


стана факта, че в края на август и началото на септември т.г. терените, които според еколозите представляват последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа, бяха най-напред запалени, а след това и разорани с тежка земеделска техника.
Според мотивите на РИОСВ – Варна, с които бяха спрени земеделските дейности в имота на "Млениум енд ко", въпреки, че е класифициран според начина на постоянното се ползване като "ниви", попада в две защитени зони – за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна и за закрила на дивите птици.


В текста, публикуван вчера профила на Василева, се твърди, че начинът на трайно ползване на терените е "нива", което дава на компанията правото да го обработва и засява. От "Милениум енд ко" обаче заявяват, че щом "според международни институти и екологични НПО


земята има висока природна стойност


в Защитена зона "Комплекс Калиакра"", те са готови да поискат замяната му със земеделски обработваеми имоти от Държавния поземлен фонд.


"Считаме, че това е възможност, чрез която ще бъде защитен трайно интересът на държавата и гражданите за опазването на природата и съхраняването на местообитанията за бъдещите поколения и същевременно ще бъде дадена възможност на инвеститора да реализира земеделските си проекти в друг имот с цел развитие на земеделието в България", пише в текста, изпратен от дружеството до мнистерствата на земеделието и храните и околната среда и водите.


Ок компанията са поискали от неправителствените организации оценка на екологичните характеристики на имота им, както и становища, даващи отговор на въпроса


защо там не трябва да бъдат извършвани земеделски дейности


и трябва ли той да бъде съхранен в изпълнение на Международния договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз.


От компанията, собственик на въпросните терени край Калиакра обясняват също, че запитването им е във връзка с категоричното изясняване на възможните земеделски дейности в имота, който според извършено картиране през 2011-2013г. попада в границата на Защитена зона "Комплекс Калиакра" и има частично картирани местообитания на понто-сарматски степи.


"До момента няма издадена Заповед на МОСВ за обявяване на защитената зона, в която да е включен изрично имота ни и с която да бъде обявено и валидирано извършеното картиране, твърдят от "Милениум енд ко". Липсват и ясни забрани за извършване на земеделски дейности в обхвата на Защитената зона, което ни поставя като собствениците на имоти в неяснота".


В писмото се обръща внимание на факта, че в момента съществува


противоречие между земеделското и еклогичното законодателство


От една страна земеделците получават бонус точки за проекти в терени, попадащи в т.нар. в необлагодетелствани райони и екологичната мрежа на Европейския съюз "Натура 2000" и). В същото време разпоредбите на законите, свързани с опазването на околната среда, не допускат или ограничават реализацията на тези проекти.


Във връзка с това от "Милениум енд ко" питат "Възможно ли е да се орат земеделски земи - ниви, на които има картирани местообитания и


възможно ли е


на земеделски земи, които се орат, да бъдат картирани местообитания?".


Терените с обща площ около 1.6 хил. дка край местността "Болата" са продадени от община Каварна на компанията "Интерсел България" през април 2007г. срещу 5.3 млн. лв. или по 3.3 хил. лв. за декар. През 2015г. "Интерсел България" препродава имотите на "Милениум енд Ко".


Справка в Търговския регистър показва, че собственик и на двете дружества е люксембургската "Гoлф Енд Лейжър Ентърпрайсис Интернешънъл Ес Ей". Според проучване на сайта «Биволъ» тя е поделена между няколко офшорни компани. "Интерсел" притежава дружества, в чиито имена издават предмет на дейност, свързан с лозарство, овощарство, голф туризъм, хотелиерство и др. Всички те са били или продължават да бъдат управлявани от Александър Драмалийски, бивш управител на комплекса "Трейшън Клифс Голф енд Спа Резорт" край Каварна. До април 2008 съуправител на дружеството заедно с Драмалийски е и Красимир Гергов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK