Опожарените степи край Калиакра може да бъдат заменени за държавни земеделски земи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Добре дееее, зелените, ТКЗС-арите които работят в тези жеги по нивите, нЕмат ли право да влязат в една хубава сграда да се разхладят, да пият но нещо студено, да хапнат и да си отдъхнат А !!!

 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Хубава работа, ама българска, не е даже циганска.... едното министерство не знае какво мисли съседното министрество???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Една сграда за разхлаждане на работниците със спа-център, ресторант и крило със стаи за скъпи гости!

 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Мъдро, ето затова сме стабилна държава.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "в края на август и началото на септември т.г. терените, които според еколозите представляват последните понто-сарматски степи, оцелели в Европа, бяха най-напред запалени, а след това и разорани с тежка земеделска техника."

  Но нали запалването е забранено от закона дори когато става въпрос не за защитени земи, а и за селскостопански земи?

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не следя цените на земята, но 3300 лв за декар не е ли доста?

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "ijj":

  Да ама ги е запалил един "клошар". Оди докажи връзката с дружеството...

 8. 8 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Въпросните земи, макар определени като земеделски, никога не са били орна земя. Личи си по снимките - и в Гугъл-Земя, и по фотосите с разбутани камънаци. Някой се е опитвал да налапа субсидийка, но не се е получило и затова сега трябва да получи заменка?!?
  Това е и един от малкото случаи в които собственик/управител, запалил земите е ясен и откриваем - ще бъде ли наказан за паленето?

 9. 9 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 225 Гневно

  Паленето на земеделски земи( а тези са нещо повече!) е забранено.Собственикът да ВЪЗСТАНОВИ ТЕЗИ УНИКАЛНИ СТЕПНИ ТРЕВИ И ЛАНДШАФТА !Така ще му е обица друг път като тръгне да унищожава природа - тя не ни е даденост, а отговорност ...

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#8:"radost.petrova"]Въпросните земи, макар определени като земеделски, никога не са били орна земя. [/quote]
  Не са защото бяха полигон на военните. След като държавата гои е продала новият собственик е в правото си да търси възвращаемост на инвестицията си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Тез ако могат ще разкопаят и пясъка на плажа , че и морето...

  Така , че не може ли заменката да се замени с глоба !!!

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#9] от "Мерудия":

  А държавата защо продава природата! Хайде стига тъпотии! Инвеститорът не е похсрчил 5 милиона за да се грижи за пъстрогъзите късошиики!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Държавата прави реверанс , за да потули интересите,които няКОЙ има към Болата,това прекрасно място.А тази степ никога не може да бъде въазтановена,т.е. държавата служи за няКОЙ?

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#11] от "SS":

  Не не може. Искаме инвестиции, ама си ги представяме, като подаяния подхвърляни на просяци. Едни пари подарени срещу нищо от съжаление.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 225 Неутрално

  до 12- от самото начало тази сделка си е схема, в която държавата срещу подкуп е продала нещо, което е уникално за България и няма къде да се види! Освен екологична, степите имат и историческа стойност( можем да си представим какви са били местата, обитавани от основателите на България). Но т.нар. "инвеститори" нямат достатъчно ум да оценят предимствата и уникалността на това, което са купили - така че защо да не го унищожат( запалят) и после бетонират... Да не говорим, че държавата "закри" най-голямата ни плажна ивица от 14 км- "Камчийски пясъци " и ги обяви за пасища??? Сега май ще им връщат статута на защитени места

 16. 16 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тия са големи нахалници. Тия земи никога не са били обработваеми (преди разни полигони). Освен това паленето на стърнища е забранено като метод.

  chavo64
 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "tribiri":

  чудя се, дали след лозята нямаше да се появи и някоя малка селскостопанска постройка от 2000 кв. м. ...

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Надявам се за всички да е ясно, че проблемите за нас започнаха именно с тези два пожара. Имотите ни бяха подпалени веднъж в събота и още веднъж в неделя. Пред всички плажуващи на плаж Болата и когато няма никой от нас на работа на полето. С документите и разрешенията от РИОСВ - Варна можехме да обработваме земята спокойно, а и НТП на имота е нива. Пораженията за нас са огромни, на места почвеният слой е толкова тънък, че е силно повреден и всяко засаждане на трайно насаждение би било лудост, защото то просто няма да се "хване" и ще са пари на вятъра. Както казах и в друг форум в интернет - през имота се минава, за да се стигне до плаж Болата и той граничи с резерват Калиакра. Ежедневно преминават стотици хора, особено през август, които ние не можем да спрем. Наясно съм, че всички първосигнално всички ще обвинят нас, но нека да е ясно, че целият медиен шум се вдигна именно заради пожарите, а оттам и всички негативни последици за нас. Сами подадохме сигнала и гасихме заедно с пожарната, едвам сме спасили да не пламне и гората в Резервата. Всички, които са ходили на плаж знаят, че тревите там бяха абсолютно изсъхнали от жегите това лято, една искра е била достатъчна, за да пламне всичко и да изгори за няколко часа. На всички тук искам да кажа, че там където сме "обърнали" почвата, тревите вече са започнали да се въстановяват и да покълват отново, защото през последните една-две седмици валя дъжд. Но там, където е изгоряло без да се "обърне" почвата - ще се възстанови по-трудно. Ако хората разбираха повече от земеделие, щяха ясно да осмислят тези факти.

 19. 19 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#6:"Xumpomo name"]Не следя цените на земята, но 3300 лв за декар не е ли доста? [/quote]

  Чернозема в Добруджа в момента е към 2200 лв, с едно 50% отгоре е.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  земята има висока природна стойност

  в Защитена зона "Комплекс Калиакра"", те са готови да поискат замяната му със земеделски обработваеми имоти от Държавния поземлен фонд.
  ________
  Сега герберите и управляващата либертофонска опозиция да не започнат ресто заменки 10-та категория степи с камъни за 1-ва категория земеделска земя за зеленчукови градини?>?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Също искам да кажа и това, което казах официално: няма да се строи на тази земя, законът не го позволява, никакви курорти и селскостопански постройки. През 2007 година, държавата ни продаде тези земи след публичен конкурс, на който сме дали най-високата цена, която платихме изцяло на Община Каварна. Земята нямаше тежести и забрани и предметът на договора беше строителство на курортен комплекс с инвестиционна програма от 50 млн. лева. В последствие, две години по-късно, излезе Заповедта за птиците и стана ясно, че не може да се строи там. Никога няма да може. Но държавата допускаше земеделски проекти и затова дойде объркването. Не е ясно какво може и какво не. Няма заповед за обявяването на Защитена Зона "Комплекс Калиакра", няма и ясни забрани. Ако държавата иска да разреши целия казус с тези земи, а и казусът с плажа, може да го направи, като въведе ясни правила и направи цялото място резерват с най-висока степен на защита. Ние нямаме проблем с това и както казах сме готови да отидем на друго място, на което може да се прави земеделие без ограничения.

 22. 22 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#8:"radost.petrova"]Това е и един от малкото случаи в които собственик/управител, запалил земите е ясен и откриваем - ще бъде ли наказан за паленето? [/quote]

  Ей, много сте бързи в присъдите и наказанията. Но после, когато някой ви издаде присъда по същия начин и ви накаже ви се дощява правова държава. Подпалвачеството е престъпление по НК. И като всяко престъпление, за да се устаниви деянието и извършителя е необходимо да бъдат събрани доказателства, доказателствени средства, с разрешени начини за събирането на доказателства. Примерно залавяне на извършителя на място в момента на извършване на деянието (протокол за задържане и протокол от разпит). Свидетелски показания на очевидци (протокол от разпит). Очни ставки и разпознаване на извършител (отново протокол). Открит предмет на престъплението с пръстови отпечатъци от потомастен секрет по него (дактилоскокска експертиза). Самопризнания (протокол от разпит). Отиване на място със лицето направило самопризнания за да се установи истинността на самопризнанията от знанието на факти за деянието (обратното е било в инквизицията, не се е търсило доказване на самопризнанието, а последното се е получавано с инквизиционни средства за времето си = мъчения. Всъщност инквизиция на латински означава следствие). Запис от видеокамера, за което обаче трябва да приложим фактическия състав на специалните разузнавателни средства, иначе не става. Тук, може би, трябва да се промени закона.
  Та такива ми ти неща, известни като процедури, без които правоприлагането би било невъзможно.
  Мотива , за който говорите не може да бъде доказателство за извършване на деяние, той е улика, при това косвена.
  Това, че в даден момент нямате 5 лв в джоба, а ви се иска да имате, не е доказателство, че вие сте извършител на обира в магазина на съседната улица, нали така?

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7305 Неутрално

  Ами, няма лошо. Да се намерят земеделски земи със същата категория и да ги заменят

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е някакъв пълен парадокс.

  Земята уж е земеделска, ама не съвсем. Хем може да се обработва, хем не може да се пипа!

  Няма ли в тази държава едно министерство, което да си свърши работата, както трябва? Ако земята не е земеделска, защо тогава държавата я е продала като такава и то на висока цена като за земеделска.

  А и аз лично не виждам нищо лошо в това там да има лозе. Стига вече хотели по морето. Във Франция като имат лозя навсякъде и ги превръщат в идеалното допълване на околната среда и създават красиви гледки.

 25. 25 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Ей, тез инвеститори, как все ги влече към едни такива земи с неустановен статут... Все някакъв скандал ще излезе, все ще се окаже нещо държавно, продадено навремето от някой.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Все пак някой да оре, сее или сади лозе е голямо събитие за България! Може да се водят и туристи, да видят как някой се труди в тази страна. Паленето и разораването се възстановява за няколко години. Стига да има дъждове. Проблемът е пълната неяснота - продават земи, а те се оказват недостъпни за използване. Някакъв вид параноидна администрация. Изходът е един - замяна на този парцел с подобен в подходяща зона.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  [quote#12:"tribiri"]А държавата защо продава природата! Хайде стига тъпотии! Инвеститорът не е похсрчил 5 милиона за да се грижи за пъстрогъзите късошиики! [/quote]
  Значи изначално е замислял да прави нарушения и пакости, а такива пакости трябва да се наказват. Сега освен глобата, не трябва да му се заменя земята с друга, и да се държи пряко отговорен около опазването И. Е, ако му излиза прескъпо да внимава за "пъстрогъзите късошиики" и да отнася последващи глоби за всяко невнимание, може по всяко време да подари земята на държавата.
  Само с такова отношение ще дойдат нормални инвеститори, които ще развият нормални дейности, които ще отворят нормални работни места с нормални заплати. Всичко останало ще привлича тарикати и шмекери, а накрая ще имаме разсипана природа и още повече бедност.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "TrakerBG":

  А пък ние все търсим под вола теле. Ако не теле, поне международна конспирация.
  От написаното оставам с впечатление, че някой се е набутал преди десетина година с висока цена, за нещо, което не може да се осъществи. Сега и късмета им е обърнал гръб, пък ние пак ще намерим за какво да се хванем, сама за да очерним някой без повод.

 29. 29 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "gost22":

  Какво предлагаш, да накажеш един инвеститор за това, че държавата му е продала нещо за ползване, което след това сама е решила, че не може да се ползва, но не връща парите.

  В крайна сметка това ми прилича като да е първата смислена замяна извършвана в историята на България, от която хем държавата ще е доволна, хем еколозите ще получат каквото искат.

 30. 30 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#27] от "gost22":

  Какво предлагаш, да накажеш един инвеститор за това, че държавата му е продала нещо за ползване, което след това сама е решила, че не може да се ползва, но не връща парите.

  В крайна сметка това ми прилича като да е първата смислена замяна извършвана в историята на България, от която хем държавата ще е доволна, хем еколозите ще получат каквото искат.

 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  [quote#29:"Malakai"]Какво предлагаш, да накажеш един инвеститор за това, че държавата му е продала нещо за ползване, което след това сама е решила, че не може да се ползва, но не връща парите. [/quote]
  Да бе, горкия инвеститор, дето ей така, без грам проучване и на 100%-а голо доверие си е дал парите...
  Хайде като да не сме в детската градина. Отлично са знаели, че сделката е на ръба, че дори и няколко крачки оттатък (зона в резерват, която "случайно" е с друг статут ), и сега, като не им мина номера с "поредния пожар" почнаха да се правят на изненадани...
  Трябва да се подават ясни сигнали, че у нас от престъпления няма да се печели и подобните "изненадани" инвеститори да си търсят късмета другаде.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#28] от "Woodstock":

  Незаслужено, и аз това казвам. Държавата е виновна, че ги подмамва с куци сделки, а те, миличките, не са се усетили, че купуват фабрика на 8-ми септември.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#31] от "gost22":

  г-жата по горе е писала че са го купили 2007 и две години по-късно е влезло в сила решение което забранява строеж там.
  Не знам дали е така, но изглежда като приемливо обяснение ( за покупката )

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Те това и правят инвеститорите - спират да инвестират в България.
  Погледни само колко са инвестициите в другите страни от Източна Европа, които са в ЕС (Чехия, Словения, Словакия дори и Румъния) и колко са в България?

  Защото тук всеки гледа да те прецака (начело с държавата).

  Ще видим след това инвестиции през крив макарон. Щото сме "мнооо готини".

 35. 35 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  В случая няма противоречие между правилата на земеделското и екологичното министерство. В зоните от Натура 2000 (които в България все още не са обявени. Заради "бизнесмени" като тези) могат да се извършват ограничени заемеделски дейности с ограничени ресурси, в много сучаи без техника. И затова държавата подпомага. А тарикати и мошеници като тези трябва да минат първо през съда и да се понесат наказаният пък тогава да се мисли дали държават трябва да заменя земеделски земи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 36. 36 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "gost22": За съжаление има и такива глупаци като нас. Когато купувахме земята, документите й бяха абсолютно ясни - нямаше никакви забрани нито за строителство, нито за земеделие. 2 години по-късно, законодателството вече беше друго. Пак казвам - и в момента може да се прави земеделие в Натура 2000. Когато през 2011 година РИОСВ - Варна ни дадоха разрешение да реализираме Проект за засаждане на трайни насаждения мислехме, че това е възможно. В моя Фейсбук профил има този документ, той е публикуван и към друга статия в Дневник, можете да го прочетете. За да се прави бизнес в България трябва устойчивост и последователност и ясно законодателство. Иначе от усилията на всички излиза....едно голямо нищо.

 37. 37 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#16] от "chavo64":

  Защо да са нахалници, след като по закон и всякакви документи са собственици на земеделски земи и искат да ги обработват. Това с понто-сарматските степи е най-големия блъф на зелените терористи, който съм чул досега. Вместо да дрънкате глупости, вземете и прочетете какви дейности са разрешени по т.н. натура 2000. И с какво градината е по-различна за птиците от "степите". Това, че степите били "местообитания" е абсолютна лъжа. Там птиците кацат за ден-два при есенните полети на Юг.

 38. 38 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#35] от "Gopeто": На практика има. Мисля, че никога не сте идвал на полето, за да видите какво означава да засадиш 500 000 дръвчета или лозички на ръка. Засаждането на трайни насаждения се извършва чрез посадъчни ямки 60/60/60/, в които се слага подходяща подложка за всеки вид разстение и почва, после се засажда всяка една фиданка, зарива се, окопава се и се правят поливки с определено количество вода и време. Междуредията се оставят затревени с типичната разстителност, която само за една година се възстановява напълно. Оранта се извършва наесен, защото тогава цялата растителност е изсъхнала, а семената са в земята. Има ясен ред в земеделието именно, за да се опазят всички видове култури и растения. Както казах и преди, на земята, която сме "обърнали" вече има покълнала растителност, но там където е изгоряло и не е обработено ще се възстанови по-трудно. Именно това е целта на земеделските проекти в Натура 2000 - да съчетават както земеделието, така и типичната растителност там. Затова и въпросът ни е ясен - какви земеделски дейности може да се извършват и ако не може да се извършват - ще търсим възможност да реализираме проекта другаде.

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#33:"Xumpomo name"]г-жата по горе е писала че са го купили 2007 и две години по-късно е влезло в сила решение което забранява строеж там. [/quote]
  И това решение не е било обсъждано, нито са вървели разните държавни бюрократични процедури... Абе то за една глоба за превишена скорост те влачат с месеци, ти за процедури около земя и резервати ми обясняваш че били станали светкавично...
  Както писах по-горе, тук не е детската градина, та да върви номера с незнанието... Вземаш терен, дето никога не е бил земеделски и се говори за "Натура", резервати и "Виа понтика", ама не съм знаел, че нямало да може... ама пък е на един хвърлей от плаж с потенциал... Мда, вЕрваме бе вЕрваме. А и сега се опитват да приложат схемата със заменките, та да си върнат парите, дето са изгорели в окуцялата схема.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#39] от "gost22": Извинявам се, ще понеса обидното Ви отношение. Но ще Ви кажа, че към даден момент на сделка или има, или няма документи и закони. Именно това означава правова държава - за съжаление, обаче, в България има някакво законодателство на "слухове". Как по слух да се ориентираме какво става? Да гадаем, кой какви заповеди и закони има намерение да издава през следващото десетилетие? В момента, няма Заповед за защитената зона Комплекс Калиакра, има картиране, което е качено на страницата на МОСВ, но не е обявено със Заповед или какъвто и да било административен акт. Това поражда объкването в този случай. Стъпваме на издадени и валидни документи и закони, а не на "слухове" и "верятности".

 41. 41 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А бих искала да кажа още нещо, за да се убедите, че това не е само наш проблем. До нас има много хора, които са реституирали земите си. Някога техните роднини са ги обработвали и не е имало никакви забрани. После идва национализацията, после реституцията, после Натура 2000. В момента те не могат да "пипнат" земята си. Тези хора не са престъпници, а потърпевши. Никой дори и не мисли да ги обезщети. В момента РИОСВ им забранява всякакви дейности и им вменява задължения да опазват природата с всички евентуални задължения, които някога, евентуално биха възникнали с издаването на Заповед за защитена зона Комплекс Калиакра, която в момента я няма. Оттам идва проблема, всички са в това разкрачено положение, без яснота и понасяйки удари отвсякъде.

 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#19] от "anarhochristian":

  Чернозем в Добруджа има само по селата! Там пласта е около метър, метър и половина. По ниеите саб останали пряко сила 20-30 сантиметра. Това са почвени наноси без структура и при ежегодната оран пластът непрекъснато намалява.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#38] от "stefka.vasileva":
  Тук не познахте. Много добре знам как се седят лози на ръка. И не само.
  Особеността на земеделските дейности в зоните на "Натура 2000" е, че по-важни са естествените екосиситеми. Земеделската дейност затова е ограничена, защото трябва да има минимално въздействие. И понеже подобно земеделие не може да е конкурентно на пазара, затова трябва да има помощ и тази помощ не трябва да е бланкетна.
  Съгласен съм с Вас, че държавата трябва да каже какво може и какво не може да се прави в защитените зони. Това ще стане с обявяването им. А заради разни ски и голф земеделци то се бави повече от 10 години.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6840 Неутрално

  След като я запалиха и разораха, държавата изведнъж много се загрижи. Тази земя може въобще вече да няма същите характеристики, като преди.

 45. 45 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Според мен целия този скандал пак беше раздухан от псевдо еколозите ни, които използват всеки повод, за да натискат ту местния бизнес, тук държавата. Някои хора са готови да направят всичко за пари и няма граници за морал.

 46. 46 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#43] от "Gopeто": Мисля, че Заповедта се бави защото като прочетат хората какви забрани ще им въведат, всички ще се вдигнат на ура в Добруджа. А за плащанията по Натура 2000 - 315 Евро на хектар или 63 лева на декар на година. 1593 декара по 63 лева е равно на 100 359 лева годишно. Или най-просто казано: ще си върнем инвестицията за 52 години....Амин, последният да затвори вратата. С това спирам да пиша. Нека всеки сам по съвест прецени дали това е справедливо.

 47. 47 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А бихте ли казали на какво основание една трайно затревена площ се оказва "нива" при положение, че никога не е орана?

 48. 48 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#37] от "Oggie Petkov":

  Тая засолена и слаба земя никога не е обработвана. Това си е постановка за построяване на нещо. И остава въпросът с паленето. По принцип на тролове не отговарям, но това е само, за противопоставяне на лъжите.

  chavo64
 49. 49 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Ако не е Гергов, ще е черепа, ако не е черепа ще е гришата все отбор юнаци разбойници, обрулили и последните кътчета на България в лакомията си. А Цацаров си цацарува.

 50. 50 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Аман от спонсорирани "грешки".

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#44:"Роси"]След като я запалиха и разораха, държавата изведнъж много се загрижи. Тази земя може въобще вече да няма същите характеристики, като преди. [/quote]
  Основните грижи на държавата са да защитава територията и населението от външна агресия, и да налага спазването на закона в територията. Във второто задължение, влиза това, че от престъпление/нарушение на закона не може да се извлича полза. В тази посока, дори земята да не може да се възстанови, то трябва тези дето са я запалили да бъдат ощетени (глоба или присъда+глоба), както и самата земя (в случая) да не бъде с променен статут, което ще даде възможност някой трети, да се облагодетелства от нарушение, и да се създаде нова схема за заобикаляне на законите. Схващате ли, ако никой не се облаготелсва от нарушения, то няма да има и нарушения щото няма файда от тях... 2+2

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Жалка работа.

 53. 53 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#51] от "gost22": За съжаление неразбирането Ви на съществуващото законодателство подвежда хората. Статутът на тази земя е земеделска, той не е променян (за смяна на статут говорим, когато от земеделска, става с възможност за строителство). Ако имате предвид Начин на трайно ползване на земеделски земи - поискали сме го през 2011г. от РИОСВ и тази държавна институция ни е издала такова за трайни насаждения. Но тъй като НТП се сменя при констатиране на начина на трайно ползване, а там няма засадени трайни насаждения, в момента НТП е нива. За нарушения може да говорите, когато се осъществяват действия извън действащото законодателство. А за облагодетелстване - когато има печалба. До момента - само загуби и инвестиции. Ако говорим за запазване на държавния и обществен интерес - не е трябвало изобщо да предлагат за продажба земята и то с опция за строителство. Затова сме предложили замяна по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Прочетете малко повече, преди да заблуждавате хората и да мъстите по форумите. Ако Вие си купите място от държавата, с опция да си построите вила, а след 2 години държавата Ви забрани и ви каже, че можете само земеделие да правите там, а после и това ви забрани какво ще направите? Хайде малко по-професионален да бъде тонът на тази комуникация...

 54. 54 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Припомням:
  На 13.04.2007г, след проведен Публичен конкурс, фирма “Интерсел България”ЕООД купува от община Каварна малко над 1593 декара за сумата от 5 051 359лв, 2% такса в размер на 101027,18лв. и 2% местен данък в размер на 101027,18лв. – изцяло платени на Община Каварна. Общо: 5 253 413,36 лв. или по 3 298 лева на декар земеделска земя. Предмета на договора е строителство на курортен комплекс с инвестиционна програма от 50 милиона лева.

 55. 55 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От 2007 година до момента не сме се "облагодетелствали" по никакъв начин от тази земя и не сме взели нито лев от никого за тази земя. С една дума - възвращаемостта ни е = 0, печалба = 0. Инвестиции = 5 253 413,36 лв. И така 10 години.

 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1384 Любопитно

  [quote#53:"stefka.vasileva"]Ако Вие си купите място от държавата, с опция да си построите вила, а след 2 години държавата Ви забрани и ви каже, че можете само земеделие да правите там, а после и това ви забрани какво ще направите? [/quote]
  Ами спазвам закона. Всъщност на много хора им се е наложило да направят същото (примерно излязат археологически камъни в дупката за основите) и не разбирам с какво точно вие сте по-специални та да ви компенсират. Още повече, че става дума за 1 600 декара земя, и то на максимално надути цени. Ми и за вас, като за всеки инвеститор — понякога инвестицията е губеща. Отделно, че няма как да ме убедите, че сте вложили толкова много средства без да проучите терена и евентуалните бъдещи рискове около него.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#56] от "gost22": А, именно. Много хора са така, не сме само ние. И ако формално сега трябва да спазим закона - Няма Заповед за обявяване на Защитена зона Комплекс Калиакра, няма обявено със заповед картиране, няма забрани за обработване на земя с НТП Нива. Формално всички забрани на РИОСВ могат да се осъществяват само за Защитена зона Калиакра за птиците, но не и за местообитанията. Ето това е парадокса в тези случаи.

 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#46] от "stefka.vasileva":

  На ура ще се вдигнат точно голф и ски земеделците. Не само в Добруджа няма заповеди. Никъде няма. В Рила-Буфер също натискат "инвеститори". В Банско всяко правителство умира от страх да приложи закона и да наложи правилата под страх, че Цеко ще спре парите под масата. Голф и ски земеделците не искат да обработват земята. Искат да строят курорти и да правят бизнес, при който разходите ги прави държавата, а приходите са за фирмата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "Gopeто": Ами ние искаме да я обработваме, но не става. Ако погледнете % на земеделски земи, които са включени в ЗЗ КК, ще видите, че са около 40-50%. Останалите са с право на строеж. И това е проблем, не може да се приравнява земеделието със строителството и генерално всичко да е забранено, ама не чрез Заповед, а чрез неразрешаване на всякакви дейности, включително и земеделски, за които се полочават бонус точки по Натура 2000 по ПРСР. Това е парадокса.

 60. 60 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#58] от "Gopeто": Освен това ние сме КУПИЛИ земята и за държавата има само приход, разход няма.

 61. 61 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "chavo64":

  Щом не е е обработваема тази земя, държавата защо въобще я е продавала като земеделска?

  Държавата е взела парите за земеделска земя и след това не спазва задълженията си. Щом има договор, той трябва да се спазва.

 62. 62 Профил на Malakai
  Malakai
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ...или въобще да на я беше продавала тази земя държавата.

 63. 63 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#38] от "stefka.vasileva":

  Г-жо, бедата на форума е, че тук не пишат агрономи, а графомани.
  А общата ни беда, е че държавата е, че се управлява от невежи, с които е безсмислено да се спори.

 64. 64 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  До коментар [#38] от "stefka.vasileva":

  Г-жо, бедата на форума е, че тук не пишат агрономи, а графомани.
  А общата ни беда е, че държавата се управлява от невежи, с които е безсмислено да се спори.

 65. 65 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пак да си повторя въпроса от по-горе, понеже не получих отговор: "Бихте ли казали на какво основание една трайно затревена площ се оказва "нива" при положение, че никога не е орана"

 66. 66 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#60] от "stefka.vasileva":
  Аз говоря за голф и ски земеделците и дори ги описах накратко. Дали вие сте от тях или не можете сами да прецените.
  Ако земята е купена законно, естествено, че е редно да получите обезщетение. Това че искате друга земеделска земя, говори за намерения в тази дейност. Когато Витоша е станал природен парк държавата е откупила земите на собствениците.
  Казвам ако е законно, не заради съмнения за нарушения, а заради спомена от едни заменки, които се оказаха държавна помощ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 67. 67 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#61] от "
  Не се прави на ударен с мокър парцал. Всичко е постановка и е платено под масата. Точно за това става въпрос, за корупция.

  chavo64
 68. 68 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако имаше корупция сигурно нямаше да имаме проблем, не се ли сещате? Ако имаше Заповед и ясни забрани сигурно нямаше да започнем изобщо земеделски дейности. Ако искахме да строим нямаше да искаме от РИОСВ разрешения за Трайни насаждения. От целия имот около 700-800 декара са обработваеми, останалата част са напоителен канал, скатове към Болата, граничеща с Резервата зона, пътища и изобщо не стават за земеделие, по никакъв начин. От картите ясно се вижда това и не сме докосвали тези зони. На обработваемите 700-800 декара искахме да засадим растения чрез посадъчни ямки 60/60/60, и да оставим растителността между тях. Това е възможно и по земеделски проекти в Натура. Реално, около 200 декара от целия имот 1500 декара, щяха да бъдат обработваеми. В Европа са решили проблема със земеделието и екологията отдавна. Давам пример в Швейцария. Който се интересува може да погледне тук: http://ec.europa.eu/environment/nature/rbaps/fiche/species-rich-vineyards-rebflachen-mit-naturlicher-_en.htm

 69. 69 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И понеже много се говори за земеделието в Натура хайде да кажем, че е напълно ок да има земеделие където си е орано да си се оре, НО където е трайно затревена площ, тя трябва да остане такава, защото изораването унищожаване самото тревно местообитания и гони от там свързаните с него видове животни. Точно за това промяната в начина на трайно ползване подлежи на оценка, което в случая не е направено. И това е сериозно нарушение.

 70. 70 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Но ние имаме Разрешение от РИОСВ за трайни насаждения. Оценката е направена. Лозето е трайно насаждение. Технологията му на засаждане и отглеждане е същата. Не сме го засаждали още, обаче, защото земята изгоря и както казах много фиданки нямаше да се хванат. Беше въпрос на време да поискаме само формална смяна на трайното насаждение - не овошки, а лозички. Затова и РИОСВ, за да спрат недоволството се хванаха за тази формалност. Реално нямаше да има никаква промяна в технологията на засаждане. Реално сме орали там, където и преди си се беше орало на местата на които няма картирани 62СО. Целият имот е дефакто семи-натурален хабитат. На места има картирани 62СО, на други няма. На места е обработваемо, а на други не. Целият проект беше направен така, че да е основно на обработваемите места, а малка част да е на необработваемите, с посадъчни ямки. На цялото парче, обаче, щяхме да оставим растителността да се развива. Има много овощни градини и лозета в Натура в Европа. Хората отдавна отглеждат екологични трайни насаждения с минимално природно въздействие и неинтензивни техники на обработка. Тук, обаче, всичко е или черно, или бяло и никой не гледа на сътрудничеството между МОСВ, неправителствени организации и инвеститори като на нещо възможно и реално. Всички се самоизяждат....

 71. 71 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И ако никой не направи нищо, положението ще остане:
  1. Няма земеделие
  2. Хората няма да влизат в имота, за да не пламне пак
  3. Няма да има екологични програми за възстановяване на растителността

  С една дума...голямо нищо.

 72. 72 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ако прочетете внимателно Разрешението, което ни е издадено от РИОСВ - Варна за трайни насаждения овошки, то е именно в посока минимално въздействие върху природата там, отчитайки особенностите на имота като семи-натурален хабитат. А проектът, който през тази година спечелихме е именно за такъв вид земеделие по ПРСР, с бонус точки за земеделие в Натура 2000. На който му се чете по този въпрос, може да го направи тук: http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/FARMING%20FOR%20NATURA%202000-final%20guidance.pdf

 73. 73 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И затова попитахме МОСВ, РИОСВ-Варна и МЗХ какво може да се осъществява като земеделие в този имот, отчитайки неговите фактически екологични характеристики, правно състояние и допустимост с оглед ПРСР. Чакаме официален отговор от тези институции.

 74. 74 Профил на stefka.vasileva
  stefka.vasileva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Също сме изпратили и писмо до заинтересовани НПО, които от екологична гледна точка да ни кажат какво, къде и как е възможно да се обработва или не. И оттам чакаме мнения и препоръки.

 75. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Какво пречи нива на екологията? Интересно, ако да беше военен полигон, щеше ли да има някакви проблеми?

  Мърфи е оптимист!
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#74] от "stefka.vasileva":
  Моите уважения, че излизате с името си и обяснявате позицията си. Аз лично не виждам какво пречи овощна градина на екологията като такава. А тя няма общо с някои "зелени" нпо-та.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK