Кабинетът отпусна още 250 хил. лв. за Голямата базилика в Плиска

Кабинетът отпусна още 250 хил. лв. за Голямата базилика в Плиска

© Спас СпасовКабинетът отпусна на Министерството на културата още 250 хил. лв. за изграждането на Голямата базилика в Плиска, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.


С това публичните средства, отделени от правителството специално за научно спорния проект, стават 1.5 млн. лв. Цялостната реставрация по сметките на един от големите идеолози на проекта Божидар Димитров ще излезе към 8 милиона, но ясни планове откъде ще дойдат те засега няма.


На същото заседание Министерският съвет преобразува част от музея "Квадрат 500" от публична държавна собственост в частна и даде разрешение на Министерството на културата да го премахне. Става дума за сграда на два етажа от Южното крило откъм ул. "Оборище" на галерията, чието преустройство предстои.

От Министерството на културата уточниха, че постройката е част от някогашния Музей за чуждестранно изкуство, която е конструктивно нестабилна. Преди време то промени плановете си да бута и залепената за нея сграда на бившия клуб "Планет" с аргумента, че така ще спести пари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK