Метеоролози са против решението за затваряне на станцията на Мусала

Метеоролози са против решението за затваряне на станцията на Мусала

© Видка АтанасоваМетеорологичната станция на връх Мусала спря работа без ясна причина. Преди два дни са прекратени измерванията, но част от служителите отказват да напуснат.


Това е най-високата станция на Балканския полуостров и дава информация, важна и за международния обмен. От Института по метеорология при БАН казаха снощи пред БНТ, че станцията не е закрита, а работата ѝ е спряна само до пролетта поради липса на квалифициран персонал, който да я обслужва.


Новината предизвика гневни реакции в социалните мрежи, някои прозряха опит за умишлено затваряне на станцията заради факта, че директорът на Института по метеорология Христомир Брънзов има бизнес с автоматични метеостанции, отбелязва БНТ. Проверка в търговския регистър потвърждава това. Този паралелен бизнес поражда съмнение за конфликт на интереси.
Брънзов е по работа в чужбина и не беше намерен от БНТ за коментар, а според директора на департамент "Прогнози и информационно обслужване" на института проф. Христо Георгиев няма връзка между бизнеса на Брънзов и затварянето на станцията.


Проверка в регистъра на обществените поръчки на сайта "Биволъ" показва, че консорциумът МСЕ – Метеорологични Ситеми и Екипировка, където двете фирми са партньори, е спечелил обществени поръчки от държавни предприятия за близо 650 хил. лв. Това включва доставка и поддръжка на оборудване за автоматичните метеостанции на АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица изток 2 и несбъднатата АЕЦ Белене. Христомир Брънзов е управител на консорциума.


От 2 октомври 1932 година досега без прекъсване метеоролози провеждат в станцията на Мусала наблюдения на времето. Решението за спирането й се оказа изненадващо за работещите в нея, защото дори по времето на Втората световна война това не се е случвало. От ръководството уверяват, че през април работата на станцията ще бъде възстановена. Метеоролози обаче се опасяват, че тогава уредите няма да са годни за експлоатация.


В разговора по телефона се включи и метеорологът Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Той каза, че ще има проблеми в числените модели след спирането на станцията на връх Мусала. Стоев увери, че прогнози ще продължат да се правят, но грешките ще нарастват. Според него станцията трябва да продължи да работи докато не се осигури друг начин на измервания на върха.


Проф. Георгиев коментира, че неточностите в прогнозата не са дължат на липса на данни на определено място. Според него проблемът е, че процесите са много сложни. Той не смята, че затварянето ще се отрази на прогнозата за времето.


Годишната издръжка на обекта е 50 хил. лв., но това не е причина за затварянето на станцията, а липсата на персонал. От нужните петима служители на работа остават едва трима заради смъртта на един от тях и предстоящо напускане на друг. За неговото свободно място от института обявяват конкурс още през август. На него са се явили трима кандидати, един от тях е назначен. Така на практика остава незаето само едно работно място.


Според ръководството на метеорологичния институт мястото е опасно за работа на начинаещи специалисти, затова те ще се обучават напролет. Началникът на учебния център в Планинската спасителна служба Емил Нешев потвърди, че е опасно да се работи на Мусала. По думите му служители трябва да минат обучение в БАН и в ПСС.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И аз съм против затварянето на метеостанцията на Мусала.Пари със сигурност има,но няма мераклии да режат лентички!
  Срамно е - та тази станция е работила и по време на ВСВ!

 2. 2 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 483 Гневно

  Поредната простотия в милата ни държавица... пАре за нАука - нЕма...

  Stef
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Значи сега работата е по-зле, отколкото през войната. Ама на кого му пука.

 4. 4 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 553 Неутрално

  И аз съм против затварянето на станцията!

 5. 5 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#1] от "Cara Mia":

  Много е високо за Тюфлека от Банкя, няма да може да се дотътри дотам, че да "реже ленти"

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "stenli1":

  Прав сте,Стенли 1!

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  да слагат една автоматична, в кой век живеем

 8. 8 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 470 Весело

  Технология от началото на двадесети век! Колко струват няколко датчика? Коли без водачи пускат по света, ние се катерим на баира да мерим температурата!

 9. 9 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#1:"Cara Mia"]Срамно е - та тази станция е работила и по време на ВСВ![/quote]Още през ВСВ е имало автоматични метереологични станции. Единственият случай когато немският флот осъществява успешен десант в Северна Америка е когато немска подводница оставя автоматична метерологична станция на един канадски остров. Въпросната станция месеци наред предава замерванията.

  70 години по-късно ние все още ползваме неавтоматизирани станции и плащаме заплати и социални осигуровки за нещо, което на Запад го върши апарат с размер на десктоп компютър.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#3:"Роси"]Значи сега работата е по-зле, отколкото през войната. [/quote]Глупости. Аз съм шокиран, че в БАН текат заплати и социални осигуровки за нещо, което на Запад го върши апарат с размерите на десктоп компютър. То е все едно в днешно време да се ползват ръчни телефонни централи - от онези дето се обаждаш на една лелка и и казваш с кого да те свърже. Ако лелката я няма (примерно отишла е до тоалетната) - гориш.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 11. 11 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Петима човека ще повторя петима човека през 2016 година са необходими за това нещо след като има автоматични метеостанции - тези луди ли са
  добре че машинописките (да имаше такива едно време - специалисти чиято дейност бе да пишат на пишеща машина - днес и двете ги няма) нямаха силно лоби в общественото пространство че сигурно и до днес нямаше да има компютри у нас за да има работа за тях

 12. 12 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Проблемът не е само в наличието или не на автоматична метео станция. Проблемът е в поддръжката на сградния фонд. Това трябва да е най-високо разположената на балканите обитаема постройка. Който се е качвал знае, че освен метеостанция, в нея има помещения за туристи и се предлага чай. Особено зимно време тази къщичка може да се окаже животоспасяваща. Затварянето и "консервирането" й гарантират, че точно за една зима природата горе ще е свършила своята работа. А което тя не успее, родният човешки материал ще го довърши. За справка - стотиците изоставени, разграбени и разрушени хижи навсякъде из българските планини. Само един пример - хижа Планински извори на билото на Стара планина. Който е минавал от там знае за какво става въпрос.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  БАН си е стопанин на тая станция, БАН си я затварят. На тях се оплаквайте.

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "От нужните петима служители на работа остават едва трима"

  Но сигурно дори и трима служители биха могли да правят някакви измервания, макар и не така редовно както това биха правили петима. Това не е ли все пак по-добре?

  Вероятно проблемът е, че с трима (или дори четирима) служители не може да се осигури непрекъснато човешко присъствие в станцията. Така сигурно ще се появи проблем с отоплението. Би могло в такъв случай да се помисли за смяна на дограмата и топлинно изолиране на станцията - в края на краищата това се прави сега с толкова много сгради у нас, защо и метеорологичната станция на Мусала да не бъде включена в някоя програма? Тази станция все пак има и символично значение.

  А нали там имаще преди години и космическа станция, която по-късно бе възстановена като базова екологична обсерватория с персонал от 3 души:

  http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100224703/10-godini-bazova-ekologichna-observatoriya-musala

  Тя дали продължава да действа?

 15. 15 Профил на axo
  axo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абе разбирачи, защо като технологиите са толкова модерни и компактни, на Zugspitze, Мt. Washington и още безброй планински върхове по целия свят си функционират метеорологични и наблюдателни станции и никой няма намерение да ги закрива?

 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Към коментар 14:

  Намерих сайта на тази Базова екологична обсерватория:

  http://beo-db.inrne.bas.bg/moussala/index.php

  За днешния ден (4 октомври) там има някои метеорологични данни (температура, налягане, скорост и посока на вятъра, влажност на въздуха, валежи), данни за съдържанието на кислород във въздуха и данни, отнасящи се за космическите лъчи.

 17. 17 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поне да бяхте сложили снимка на метеорологичната станция, това на снимката е съседната Базова Екологична Обсерватория, на която също има постоянно човешко присъствие.

 18. 18 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Що ракия се е изпила там...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Преди години за малко не затвориха и обсерваторията в "Рожен", но след отзвук бе спасена. Би било добра идея сега да се отвори сметка и да започнат да се събират пари за станцията, пък и държавата накрая ще се намеси.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  [quote#12:"tko42434569"]Проблемът не е само в наличието или не на автоматична метео станция. Проблемът е в поддръжката на сградния фонд. Който се е качвал знае, че освен метеостанция, в нея има помещения за туристи и се предлага чай. Особено зимно време тази къщичка може да се окаже животоспасяваща. [/quote]Да, ама това не е функция на БАН. Да я дадат на Туристическия Съюз или на Планинската Спасителна Служба. Не е работа на БАН да вари чай и продава вафли.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#17] от "Сталкер":

  Ето я:

  http://m3.netinfo.bg/media/images/26869/26869871/655-402-musala.jpg

  Каменна постройка, опасана със шини и мрежа против мълнии /Фарадеев кафез - за получилите "тройка" по физика в 10-ти клас/...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 23. 23 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  [quote#21:"Николай Николов"]Не е работа на БАН да вари чай и продава вафли. [/quote]

  Що ли не закъсаш някъде под върха... че и по време на лятна буря...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK